Ема или непосилната лекота на непоискания съвет | webcafe.bg
Webcafe

Ема или непосилната лекота на непоискания съвет

webcafeЛюбов Петрова
03.12.2015, 12:03 (обновена 03.12.2015, 17:26)
ема, Алегзандър Маккол Смит

Снимка: © Еднорог

Третата книга от Проекта Остин - "Ема", пренаписана от ексцентричния и много талантлив шотландец Алегзандър Маккол Смит, излиза под емблемата на издателство "Еднорог".

Когато едно заглавие грабне вниманието ми, без да съм съвсем убедена, че е "моето четиво", започвам методично да преравям интернет пространството за отзиви от реални читатели.

Не безкрайни критически статии, нито повтарящата се до безсъзнание официална информация, препечатана на безброй места и угнетяващо еднаква.

Ето защо няма да ви разказвам за Джейн Остин, нито за популярната ѝ творба "Ема" и нейните множество екранизации.

Вместо това ще напиша личните си впечатления, които породи в мен прочита на третата книга от Проекта Остин - "Ема", пренаписана от ексцентричния и много талантлив шотландец Алегзандър Маккол Смит.

Преди читателските ми размисли и страсти обаче е хубаво да кажа две думи за Проекта Остин.

Една от многото причини, поради които романите на Джейн Остин продължават да бъдат популярни и до днес е, че дори след толкова години те все още са актуални. Ето защо издателство Harper Collins стартира цял проект, посветен на пренаписването на най-популярните романи на обичаната англичанка от съвременни британски писатели.

"Ема" е третият роман от поредицата, който излиза на български език след "Абатството Нортангър" на Вал Макдърмид и "Разум и чувства" на Джоана Тролъп.

Започвам с уточнението, че съм голям фен на творчеството на Алегзандър Маккол Смит и неговото неподражаемо умение да създава уютна, леко сънна и някак си вълшебна атмосфера сякаш току-що сме прекрачили в една от картините, в които обичаше да се забавлява Мери Попинз.

Посягайки към "Ема" изпитвах известни опасения, защото не съм фен (о, ужас!) на Джейн Остин и всякаква модернизирана версия на нейното творчество естествено предизвиква у мен леко повдигане на вежда.

Но любимият ми Маккол Смит не ме подведе и този път.

Неговата Ема се чете бързо, леко и приятно и след затварянето на последната страница оставя едно светло чувство, което не може да бъде обяснено до край, но повдига духа и ни кара да се усмихваме.

Ема е една от тези леко досадни многознайки, които неуморно се бъркат в живота на другите и винаги смятат, че знаят точно кое е най-добро за хората.

Всеки от нас има поне по един такъв приятел, а ако нямате, значи чисто и просто вие самите сте такива.

Романът е населен със симпатичните жители на английската провинция, но моят безспорен любимец си остава г-н Удхаус, бащата на Ема.

Невероятно мил и очарователно старомоден, за мен той си е чисто въплъщение на самия Алегзандър Маккол Смит, а фамилията му струва ми се е реверанс към неповторимия цар на тънкия английски хумор П. Г. Удхаус.

Наистина в "Ема" има някои невероятно забавни бисери като твърдото убеждение на г-н Удхаус, че "ако момичетата продължат да посещават местната гимназия, те чисто и просто ще забременеят" или ведрите разсъждения, че за да бъдеш приет в Кеймбридж е достатъчно просто да знаеш да гребеш.

Самите ситуации на нагласени срещи, манипулиране на съседите и безброй сватосвания ми напомняха на неумелите машинации на Бърти Устър из провинциалните имения на приятелите му, които обикновено завършваха с гръм и трясък и предизвикваха сълзи от смях у читателя.

Маккол Смит не е прекалил с модерните елементи в романа, което за мен лично е плюс.

Няма айфони, няма Facebook, няма Instagram. Само мъничък лъскав зелен Мини Купър и тонове чай и капучино. И разбира се известна доза морални поуки, защото без тях няма да сме в света на Джейн Остин.

Но те не се натрапват, не дразнят и са естествено вплетени в повествованието.

Така че не ни остава нищо друго освен да си налеем чаша чай и да последваме г-н Маккол Смит в света на дискретната сатира и старомодния уют.

Ако сме успели да събудим любопитството ви и искате да надзърнете между кориците на "Ема", можете да я поръчате тук.

Oще: алегзандър маккол смит  алегзандър маккол смит.  джейн остин  еднорог  ема  издателство  издателство еднорог  маккол смит  поръчай книга  проект остин 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.