6 български мъдрости през очите на артисти от Финландия | webcafe.bg
Webcafe

6 български мъдрости през очите на артисти от Финландия

webcafeСибина Григорова
16.11.2016, 09:10 (обновена 03.12.2017, 13:21)

1 от 4 снимки Назад Напред

cabinets of wisdom

Cabinets of Wisdom е експериментална изложба, която представя български мъдрости в нови, неочаквани форми и превръща интерпретацията на националните ни ценности в цялостно изживяване.

Как един финландски артист разбира поговорките „Капка по капка, вир става", „Езикът кости няма, но кости троши" и „От всяко дърво свирка не става"?

Cabinets of Wisdom е експериментална изложба, която представя български мъдрости в нови, неочаквани форми и превръща интерпретацията на националните ни ценности в цялостно изживяване.

Тази есен импровизирано пространство на ъгъла на ул. Шишман и ул. Гурко ще стане временна сцена за интерпретациите на шест съвременни финландски артисти на традиционни български мъдрости. От 18 до 27 ноември изложбата Cabinets of Wisdom ще провокира посетителите да се потопят в напълно непознато изживяване на шест добре познати народни поговорки.

Произведенията ще бъдат изложени в направени за целта преносими дървени кабинети, вдъхновени от средновековните кабинети на странностите. Пет от тях ще бъдат преобразени и в оригинални коктейли, които ще могат да се опитат само на място.

В Cabinets of Wisdom артисти от сферата на продуктовия дизайн, текстила, изобразителното и приложно изкуство ще покажат своята интерпретация на български мъдрости и ще дадат различен поглед върху българската национална идентичност. Студио Комплект избират авторите на проектите в новата нестандартна изложба. Ето кои са те:

1. "Ако се престориш на агне - вълкът ще те изяде" - Иина Вуоривирта е родена на 31 март 1988 във Финландия. Тя е продуктов дизайнер, известна с работата си както за IKEA, така и като самостоятелен дизайнер. През 2013-а г. е отличена като "Млад дизайнер на годината" на Design Forum Finland.

2. "Капка по капка - вир става" - Ееро Лампинен е илюстратор от Хелзинки, който работи в сферата на editorial илюстрацията. Стилът му е смесица от традиционни и съвременни техники и се отличава с цветност и препратки към поп-културата.

3. "От всяко дърво свирка не става" - Мариука Таккала е родена през 1982 във Вантаа, Финландия. Тя завършва Университета за изкуство и дизайн, Хелзинки. По време на образованието прави и стаж в Iitalla - скандинавска компания за вътрешен дизайн. Произведенията й от керамика и стъкло са показвани по целия свят.

4. "С питане до Цариград се стига" - Кирси Енковаара е финландски дизайнер и артист. Нейното студио се намира в Лондон, където завършва и специалността "Дизайн продукти" в Royal College of Art. Самата Кирси казва, че чрез работата си иска да разбере невидимата ментална страна на обекта, която съществува само на ръба на съзнанието ни.

5. "Бързата работа - срам за майстора" - Саана и Оли са двойка дизайнери от Турку, създаващи продукти от 100% конопен текстил. Работили са за различни международни клиенти, но са най-познати под едноименния си бранд Saana ja Olli. Основните принципи, които ги водят са смиреност, безвремие и човешко докосване.

6. "Езикът кости няма, но кости троши" - Антти Калеви е графичен артист от Хелзинки, завършил иновативния финландски университет Аалто. Антти комбинира цветни геометрични форми, ръчно-рисувани текстури и забавни персонажи, за да прекрачи границата между органична и дигитална медия.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да преоткрият българските мъдрости през гледната точка на финландските артисти и дори да се срещнат с тях в деня на откриването. Паралелно с изложбата, на www.lessordinary.bg всеки желаещ ще може да види детайли за изпълнението на проектите, подробна информация за творците и любопитни разигравания на български мъдрости.

Cabinets of Wisdom надгражда супер успешния Museum of less ordinary. В музей на сетивата български артисти интерпретираха мъдрости на истински хора с необикновени професии и провокативна визия за живота, чрез арт инсталации, насочени към сетивата на посетителите.

Cabinets of Wisdom e на ул. Гурко и ул. Шишман и е отворен за посетители от 18 до 27 ноември, от 17 до 22.

Oще: cabinets of wisdom  ikea  museum of less ordinary  антти калеви  дизайнер  ееро лампинен  изкуство  изложба  иина вуоривирта  илюстрация  инсталация  кирси енковаара  мариука таккала  музей на сетивата  народни мъдрости  саана и оли  скандинавски дизайн  студио комплект  финландия  хелзинки 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 09.01.201719:22

Заклевам се, ега ти простотията... Ей такива, обаче, не се връзват на базов доход. Те са спецЯлки (кат тия дето ще се изсипат на. хмм, откриването с широкообективните и шалчетата)... Намига
   

оценка

+0 -0