#Различно. Чешко. | webcafe.bg
Webcafe

#Различно. Чешко.

webcafeAd блок
09.03.2018, 15:13 (обновена 10.03.2018, 19:12)

1 от 3 снимки Назад Напред

старобърно, starobrno

Снимка: © Starobrno

Starobrno провокира разбирането за различното чрез серия инсталации и творчески послания.

Starobrno идва от едно малко познато място, пресечна точка на високите технологии и изкуството. Различни лица намират общ език, за да придадат неповторимата динамика и очарование на град Бърно. Град, който диша с ритъма жителите си и в чийто вени тече хилядолетна история, обвита от митове и легенди.

Най-известната от тях започва така:

Преди стотици години един дракон превръща Бърно в свое свърталище. Търговските кервани започнали да избягват града, жените спрели да ходят на пазар, а детският смях се превърнал само в далечен спомен. Всички планове на градската управа да се справи със звяра удряли на камък.

И така, докато не се появил един човек, който притежавал не само кураж и находчивост, но и ясен план как да се справи със звяра.

Той измайсторил специален капан, с който да се отърве от дракона - торба от овча кожа, напълнена с вар, която хвърлил в местната река. Драконът набързо изял плячката и ожаднял толкова много, че започнал да пие вода, докато стомахът му избухнал от погълнатата течност и вар.

Когато извадили безжизненото му тяло, гражданите на Бърно разбрали, че всъщност страшният дракон е крокодил, който и до днес виси от тавана на старото кметство в града.

И както драконът се оказал нещо различно, така и Starobrno е различно от очакванията за скучен чешки бранд.

На специално събитие снощи почти всичко стана ясно. Текстовете, подписани с #различно, които виждахме навсякъде из София в последно време, както и необичайните инсталации, които се появиха в Пловдив, Варна и Бургас, са плод на поредните успешни колаборации между Starobrno и редица артисти, сред които Жлъч, Григовор и Destructive Creation.

Уличната поезия и причудливите арт инсталации са само началото на кампанията на Starobrno като от бранда подготвя нещо още по-интересно, което ще видим съвсем скоро. Всъщност, още следващата седмица.

Oще: destructive creations  starobrno  бира  бира старобърно  бира starobrno  бърно  старобърно 


Още от Ad блок