#Различно. Чешко. | webcafe.bg
Webcafe

#Различно. Чешко.

webcafeAd блок
09.03.2018, 15:13 (обновена 10.03.2018, 19:12)

1 от 3 снимки Назад Напред

старобърно, starobrno

Снимка: © Starobrno

Starobrno провокира разбирането за различното чрез серия инсталации и творчески послания.

Starobrno идва от едно малко познато място, пресечна точка на високите технологии и изкуството. Различни лица намират общ език, за да придадат неповторимата динамика и очарование на град Бърно. Град, който диша с ритъма жителите си и в чийто вени тече хилядолетна история, обвита от митове и легенди.

Най-известната от тях започва така:

Преди стотици години един дракон превръща Бърно в свое свърталище. Търговските кервани започнали да избягват града, жените спрели да ходят на пазар, а детският смях се превърнал само в далечен спомен. Всички планове на градската управа да се справи със звяра удряли на камък.

И така, докато не се появил един човек, който притежавал не само кураж и находчивост, но и ясен план как да се справи със звяра.

Той измайсторил специален капан, с който да се отърве от дракона - торба от овча кожа, напълнена с вар, която хвърлил в местната река. Драконът набързо изял плячката и ожаднял толкова много, че започнал да пие вода, докато стомахът му избухнал от погълнатата течност и вар.

Когато извадили безжизненото му тяло, гражданите на Бърно разбрали, че всъщност страшният дракон е крокодил, който и до днес виси от тавана на старото кметство в града.

И както драконът се оказал нещо различно, така и Starobrno е различно от очакванията за скучен чешки бранд.

На специално събитие снощи почти всичко стана ясно. Текстовете, подписани с #различно, които виждахме навсякъде из София в последно време, както и необичайните инсталации, които се появиха в Пловдив, Варна и Бургас, са плод на поредните успешни колаборации между Starobrno и редица артисти, сред които Жлъч, Григовор и Destructive Creation.

Уличната поезия и причудливите арт инсталации са само началото на кампанията на Starobrno като от бранда подготвя нещо още по-интересно, което ще видим съвсем скоро. Всъщност, още следващата седмица.

Oще: destructive creations  starobrno  бира  бира старобърно  бира starobrno  бърно  старобърно 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.