Как изглежда необикновеното? Какъв вкус има? Може ли да се докосне? | webcafe.bg
Webcafe

Как изглежда необикновеното? Какъв вкус има? Може ли да се докосне?

ема ивановаЕма Иванова
22.11.2016, 15:42 (обновена 09.12.2016, 16:03)
Водка Финландия

Снимка: © Михаил Новаков

Изложбата Cabinets of Wisdom е на "Шишман" и "Гурко". Озовахме се тук, за да премерим света по градуса на необичайното

Улица „Шишман", особено нейната част в близост до „Гурко", има култов статут сред представителите на моето поколение - днес около и над 30-годишни. Никога няма да забравя първите бири (но и водки) в „Билкова" след уроците по рисуване, с които се готвехме да атакуваме Художествената Академия.

През следващите години срещите променяха местоположението си по протежението на улицата, както се променяха, подобно на различни физиономии на един и същ човек, и заведенията по вечните фасади.

Тези дни с нова „физиономия" се сдоби и мястото на ъгъла на „Шишман" и „Гурко", където дълги години се намираше заведението за бързо ядене „Тропс къща". От вътрешността на спасителния за гладните „Тропс" са останали само стените - оголени до бетон и готови да посрещнат посетителите в неочаквана атмосфера.

В затъмненото помещение, което функционира само в рамките на около 10 дни - между 18-ти и 27-ми ноември и то в предвечерните и вечерни часове - между 17 и 22 часа, се е спотаила екзотична изложба - и бар.

Шест големи инсталации под формата на шкафове изпълват сравнително голямото помещение.

Всеки, запознат с внимателния и прецизен подход към детайлите при изработката на преметите, характерен за определена част на света, би могъл да улови скандинавския дух в инсталациите с неговия фокус върху уюта. А приглушените светлини, студенолюбивите растения и особените абстрактни композиции ще ви заведат до точното географско място, където се раждат тези произведения на изкуството...

Шестте шкафа са „шкафове на мъдростта" - Cabinets of Wisdom, както е и името на изложбата.

Те предизвикат въображението с причудливите си форми и украси и искат да ни кажат нещо, а какво е то, трябва да се досетим сами.

За указател ни служат табели, които описват основната идея на всяко едно произведение на изкуството. Вместо пътеводител, любезни помощници и помошнички в снежнобели дрехи ни посочват чрез таблетите си адреса на един сайт: www.lessordinary.bg.

Ясно, попаднали сме в света на "по-малкото обикновено" или онова, което предизвиква въображението ни докрай.

Тук сме, за да премерим света по градуса на необичайното.

Шкафовете са изработени от млади финландски артисти и дизайнери. Самите те посетиха България в чест на партито, с което водка Finlandia и тази година отвори вратите към необичайното за софийската публика.

А какво по-необикновено има на света от изкуството?

Част от добре познатата ни вече платформа - Museum of less ordinary - шкафовете отварят вратите и чекмеджетата си, за да ни вкарат в света на мистиката с едно единствено спасително въже: щипка народна мъдрост.

В инсталациите всъщност е заключена абстрактната идея да се илюстрират народни пословици.

Избраните поговорки са добре познати, например "От всяко дърво свирка не става".

Тази народна мъдрост е илюстрирана енигматично от дървен шкаф с малки чекмеджета, върху който са поставени различни лампи.

Марюкка Такала е артистът, който използва своята инсталация, за да покаже серия от осветителни тела от стъкло. В нейното произведение формите, цветовете и светлините изразяват уникалните характеристики и умения на хората. Това разбиране на авторката е много различно от онова, което би направил един български артист - и именно в това е предизвикателството.

Марюкка Такала

„Ако се правиш на агне - вълкът ще те изяде" е поговорка, която звучи жестоко, но за съжаление житейският опит ни показва колко е вярна.

През очите на Иина Вуоривирта това разбиране е пречупено през стъклени камъни, които обитават пространството на създадената от нея инсталация. Подобно на колекция на геолог, шкафът на Иина напомня за нещо спряло във времето, неподвижно и вечно.

„Капка по капка - вир става" е поговорка, скрита в един от моите любими шкафове в изложбата.

Илюстраторът Ееро Лампинен изобразява застрашен вид лемур от остров Мадагаскар, чиято фигура е изрязана от шперплат. Според интерпретацията на Лампинен, лемурът е останал заключен в долапа и не може да излезе. Затова той плаче, сълзите му напояват растенията в затвореното помещение и те избуяват все по-едри и по-едри...

Ееро Лампинен

Плачещият лемур е осветен от магична жълта светлина - такава, каквато бихме могли да забележим, когато се прибираме по тъмно след среща с приятели в мъгливите ноемврийски вечери.

„Бързата работа - срам за майстора" е илюстрирана от артистичната двойка Саана и Олли, които са създали цял един минатюрен свят зад вратичките на своя шкаф, като са използвали за целта хартия, текстил, стъкло, камък и голямо количество жива растителност.

Изключително живописната поговорка „Езикът кости няма, но кости троши" дотолкова допада на художника Антти Калеви, че той прибягеа до чиста абстракция, за да я илюстрира. За целта той използва изрисувана хартия, дърво... и една стъкленица „строшени кости".

Как са обяснени от финландските артисти останалите две поговорки оставяме на вас да видите сами.

Мястото вече ви е известно - бившата „Тропс-къща" на ъгъла на „Гурко" и „Шишман", а часът е след работен - 17 часа - време за парти.

Успех с търсенето на необикновеното - имате шанса да се докоснете до него всеки ден до 27 ноември.

Oще: cabinets of wisdom  finlandia  алкохол  артисти  водка  водка финландия  гардероби  гурко  изкуство  изложба  свят  тропс  тропс къща  украси  финландия  финландски артисти  форми  шишман  шкафове 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.