Цветове на фасадите - по света и у нас | webcafe.bg
Webcafe

Цветове на фасадите - по света и у нас

webcafeAd блок
18.04.2019, 17:29 (обновена 23.04.2019, 18:02)
амстердам

Всяка година Изследователският и информационен център по цветовете Pantone избира цвета на година, който влияе на модните тенденции в различни сектори.

В продължение на 20 години пантонът на годината е повлиял на решенията за дизайна, разработването и закупуването на продукти в различни индустрии, сред които модата, интериорният, екстериорният и индустриалният дизайн. Той влияе и при създаването на продукти и техните опаковки, а също и на заобикалящия ни цвят от реклами, автомобили и дори сгради.

В началото на 2019 г., Pantone определи оттенък на "жив корал" (Living Coral) като водещ цвят за годината. Всички ние можем да се сблъскаме с него, както в природата, така и в света на технологиите и заобикалящата ни градска среда.

А защо фасадите да не дефилират в най-модерните цветове за сезона, също като супермоделите? Баумит ни помага с това да следваме най-новите тенденции във фасадните решения. Как, вижте в галерията по-долу.

По света и у нас

Нека хвърлим поглед встрани към някои държави. Какво мислите за Холандия? Това е страна в Северозападна Европа със столица Амстердам, разположен на река Амстел. Градът е известен с красотата на архитектурната си част и спокойствието, които съвместява.

Популярен е с гъстата мрежа от канали, преминаващи през него, и редови къщи, които са едни от символите му. Те са били изграждани в миналото с богати декорации, които и досега се отразяват във водата на преминаващите успоредно канали. Още в миналото сградите са били изпълнявани в нюанси на керемидено и таупе, така че и днес техните цветове са повече от актуални.

А какво ще кажете за Португалия? Страната се отличава с разпознаваема красота на фасадите, а Порто е един от най-колоритните й градове с богата палитра от фасадни цветове. Къщите, построени под формата на изкачваща се стълбица, са само една малка част от красотата, до която се докосвате и която ви вдъхновява.

Големите и развити градове са познати с огромните небостъргачи и офис сгради, превръщащи се в техни символи. Стъклените окачени фасади продължават да се развиват с голяма динамика и да присъстват в градската инфраструктура. На подсъзнателно ниво, свързваме остъклените фасади със стремежа на обитателите им, макар и вътре, да бъдат в допир с течащия извън сградата живот. Слънчевата светлина, която има свойството да прониква в дълбочина в стъклените сгради, може да бъде и предимство и недостатък, а атрактивната им визия сама по себе си не е за подценяване.

Но едно е сигурно, никоя фасада от стъкло, стомана и бетон не излъчва уют, комфорт и не предразполага към спокойствие. Напротив, тези сгради сякаш носят в себе си динамиката и напрежението на забързания градски живот и по никакъв начин не го правят по-уютен, цветен или вълнуващ.

България, разбира се, се стреми да бъде с крак в модните тенденции и успява да прилага успешно тези практики при фасадите си. Независимо дали процесът е за реновиране на стари постройки, било то исторически, или не, или за ново строителство на жилищни или многофамилни сгради, цветовите решения, дизайнът и структурата са силно определящи за въздействието на всяка фасада.

Това е и виждането на компания Баумит, която смята, че модата във фасадния дизайн трябва да се ражда в проектантските ателиета и да бъде ревю на въображението на архитекта, строителя и инвеститора. Фасадите винаги са били във фокуса на компанията, тъй като те са основен компонент на градската среда и играят важна роля в нейното възприемане.

С фасадната архитектура жителите или посетителите свързват даден град и впоследствие носят в представите и спомените си за него. Всъщност всяка промяна във фасадата е де факто промяна в историята на населеното място.

Представяме на вашето внимание и някои от тенденциите в съвременния фасаден дизайн.

Тенденции в структурата - тип ръжда

Повърхности, които създават усещане за история и сякаш биха могли да разкажат за дългото индустриално минало, се вписват перфектно в "индустриалната тенденция" на настоящето. Сградите, които с подходящи съвременни строителни техники, се създават да изглеждат леко захабени още като нови, вдъхват чувство за устойчивост и сигурност за дълги години напред.

Тенденции в структурата - метал

Още от дълбока древност благородните метали били познати с функцията си на стокообменно средство. Но в наши дни металическите повърхности са неизменна част от фасадните решения. Специалните Баумит дизайнерски бои с металически оттенъци, умело съчетани с мазилкови структури, играят с настроенията на светлината и хората през съответното време на деня.

Тенденции в структурата - дърво

Не трябва винаги да бъде истинско дърво, за да ти се стопли душата. Баумит КреативТоп, положен в оптика дърво, може да подчертае елементи от фасадата и да създаде усещане за уют и "у дома".

Тенденции във визията - бетон

Бетоновите повърхности попадат все по-често в комбинация с благородното бяло на съвременните сгради. Това не значи, че трябва да оставите фасадата неизолирана. Ще ви помогне отново модерната техника за получаване на фини или груби бетонови повърхности, но... с мазилка.  Баумит КреативТоп, в ръцете на обучени специалисти, превръща крайното покритие от една топлоизолационна система в бетон. Сега вече ще можете да комбинирате с дърво, метал или стъкло.

Тенденция в цветовете - мока

Кажете добро утро, с чаша ароматно кафе мока там, далеч в уютна селска къща или на терасата на вила с модерна архитектура, разположена в подножието на борова гора. Този топъл "съдържащ кофеин" тон също следва модата "назад към природата".

Тенденция в цветовете - таупе

Това име на цвят идва от френския език, отнася се за къртица и обрисува сиво-кафявия цвят на нейната козина. Приглушен тон, който се комбинира чудесно с масивно дърво, камък или клинкер и топли метали като месинг или злато. Таупе се чувства също толкова у дома в класическите стари сгради, колкото и в съвременна обстановка. Особено съвременната кубична архитектура може да бъде отлично подчертана с таупе-тонове.

Последните тенденции при фасадите ще бъдат отбелязани и на тазгодишното издание на конкурса на Баумит "Фасада на годината". Той се организира за 16-и пореден път, а основният му акцент е поставен именно върху последните постижения в българските фасадни решения.

Победителите от всяка категория на "Фасада на годината" ще имат възможността да участват  в международното издание на конкурса Life Challengе 66 на Баумит.

Oще: baumit  архитектура  дизайн  нюанси  фасади  цветове 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.