Като е старче, да е рошаво | webcafe.bg
Webcafe

Като е старче, да е рошаво

webcafeТемз Арабаджиева
18.08.2015, 10:09 (обновена 18.08.2015, 10:54)
„Дребната  старица, която наруши всички правила“ - корица

Снимка: © Colibri

Тази книга вероятно ще е следващият хит на пазара

Новата тухла в стената не са учениците, а старчетата, които не търпят никакви забрани. А ако се питате колко луди могат да бъдат те, то ще намерите отговор в някои от най-новите и най-продавани скандинавски заглавия.

Ако ви е допаднала историята на „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", то най-вероятно ще се влюбите и в „Дребната старица, която наруши всички правила" от шведската авторка Катарина Ингелман-Сундберг (изд. „Колибри", превод: Богдан Русев).

Марта Андерсон официално може да бъде призната за най-рошавата старица и достойно алтер его на героя на Юнасон (още повече че двата романа излизат почти едновременно в Швеция), защото буквално не играе по правилата.

Колкото и неприятни последици да има остаряването, очевидно то носи със себе си и сладката разсеяност и готовност да се вършат пакости. А всяка добра история започва с по една беля и с бягство от къщи.

„Дребната старица стисна ръкохватките на проходилката си, окачи бастуна до пазарската кошница и направи всичко по силите си, за да изглежда непоклатима. В крайна сметка една жена на седемдесет и девет и години, която се кани да извърши първия банков обир в живота си, би трябвало да излъчва авторитет."

Катарина Ингелман-Сундберг, увлечена по времето на викингите, създава роман, посветен на дръзки жители на старчески дом, които искат да счупят оковите на робството, на което ги подлага новото ръководство на дома „Диамант".

Главната героиня Марта е 77-годишна старица, на която боровинковият ликьор и тайните вечеринки вече не са достатъчни и която не желае да играе по правилата.

Един сън й дава идея как да се сложи край на графика за ставане и лягане, край на лошата храна и край на терора. Затова заедно с верните й другари Греблото, Умника, Кристина и Aн-Грета планират бунт, чието начало трябва да бъде дадено с първия в света обир на банка, извършен от старчета.

В крайна сметка, няма нищо лошо човек да разполага с много пари на много стари години и да иска да им се порадва.

Историята обаче не свършва дотук, защото всяка беля води след себе си още няколко, а пъкленият план на старчетата надхвърля дори собствените им очаквания. В надпреварата, освен злата сестра Барбара, се намесва и полицията, а напрежението се оказва взривоопасно.

Moрски археолог по образование, както и някогашен уредник на музей, Катарина Ингелман-Сундберг успява да вмъкне различни мотиви от някогашния си опит и в романа, а резултатът е книга, реализирана в над 1 милион екземпляра, изпълнена както с много чувство за хумор, така и с намека, че възрастните хора не бива да бъдат подценявани, защото са по-издръжливи и по-опасни от всякога.

Ако не сте убедени в това, може спокойно да последвате „Дребната старица, която наруши всички правила". Стига да издържите на темпото й и да й помагате с проходилката.

Oще: дребната старица  дребната старица която наруши всички правила  катарина ингелман-сундберг  който скочи през прозореца и изчезна  роман  стогодишният старец  съвременна литература  четене  шведска литература  шведски роман  юнас юнасон 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.