Онова парче плат - ей там, пред вратата | webcafe.bg
Webcafe

Онова парче плат - ей там, пред вратата

webcafeAd блок
04.04.2017, 13:22 (обновена 05.04.2017, 09:09)
изтривалка

Снимка: © Getty Images

Изтривалките имат и малко известна функция - ако искате да опазите мебелите си от котешките нокти, ползвайте по-твърда изтривалка пред вратата на всяка стая. Бързо ще оцените ефекта.

През 90-те изтривалката беше важно място за дома. Наред с пощенската кутия, тя придобиваше различни функции - под нея се оставяха ключове, пари за домоуправителя и други важни съобщения.

Днес изтривалката пред вратата е натоварена с по-малко отговорности, но опитайте да живеете без нея и по цял ден ще бършете пода с парцал, за да замазвате калта.

Ако не сте си избирали скоро изтривалка и разчитате на „някакъв там парцал", то припомнете си, че това е първото, което се вижда от дома ви още преди влизане.

Има и друго. Ако през 90-те беше съвсем нормално да си събуе човек гостите, днес това все по-често се приема за проява на лош вкус. Влизането с непочистени обувки от друга страна би превърнало дневната ви в кално блато.

Затова ето най-важните неща, за които трябва да гледате, когато си избирате изтривалка.

Добре е да имате изтривалка пред всяка външна врата

Независимо дали живеете в блок или в къща, не мислете, че може да минете без изтривалка пред вратата си. Това пази дома ви по-чист.

Две е по-добре от едно

Това може да ви звучи странно, но е добра идея, ако коридорът ви го позволява. Втората изтривалка винаги може да поеме част от мръсотията, която първата не е попила. Така няма да се налага да събувате гостите си, нито да избирате фирма за почистване след всеки посетител.

Премерете изтривалката

Може да ви звучи странно, но размерът в случая има значение. Ако е твърде къса, може да бъде красива украса пред вратата, но само толкова. Вероятно ще е трудно за влизащите да я улучат, за да я ползват по предназначение. По-дългите изтривалки (най-малко четири стъпки) ще гарантират, че гостът ще стъпи на нея.

По-остри изтривалки от външната страна

Изтривалката пред външната врата задължително трябва да е с по-остри влакна - като четка, за да обира мръсотията от подметките. В противен случай просто ще се цапа, но няма да ви върши особено добра работа.

Важна е материята

Не става дума за булчинска рокля, но за изтривалката пред вратата това може да е дори по-важно. Добре е да изберете материя, която абсорбира влага. Ако я ползвате във вътрешни помещения, то трябва да напомня за килим. Да поема влага е важно, независимо дали ще я използвате пред банята или от вътрешната страна на входната врата - това ще ви спести много грижи. Най-добрият вариант е, ако изтривалката може и да остъргва, и да абсорбира.

Избирайте според мястото, на което ще се ползва

Трябва изтривалката да може да се справя с промяната на времето навън, без да се деформира, а за вътре - такава, която няма да издраска настилката на пода ви. Избирайте цветове, по които мръсотията не си личи, защото ако вземете добра изтривалка, то със сигурност ще събира много.

Имайте предвид честотата на употреба

Трябва ли изтривалката да бъде декоративна или да бъде функционална? Колко често ще се използва? Добре е да имате предвид това при избора си, особено ако изтривалката няма да е за дома ви, а за офиса например.

Почиствайте я периодично

Независимо каква изберете, трябва да я поддържате - тупайте я, почиствайте я с прахосмукачка, перете я. Ако искате да ви служи дълго, трябва и вие да положите грижи.

И още нещо важно - ако имате котка, която обича да си драска ноктите по мебели, то вземете изтривалки за пред всяка стая. Много скоро ще усетите, че интересът на домашния ви любимец се измества от мебелите.

Oще: изтривалка  изтривалка за врата  мебели  парцал 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.