Петима режисьори на София Филм Фест, увеличаващи апетита ни за кино | webcafe.bg
Webcafe

Петима режисьори на София Филм Фест, увеличаващи апетита ни за кино

webcafeAd блок
25.03.2016, 12:55 (обновена 28.03.2016, 14:50)

1 от 2 снимки Назад Напред

тери гилиъм

Снимка: © Getty Images

Големият Тери Гилиъм вдъхнови българските киномани със своето присъствие и своите филми в програмата на СФФ

София Филм Фест продължава до края на месеца, а с него и богатата програма от над 200 филма, показващи цялото многообразие на седмото изкуство. В разгара на фестивала апетитът ни за кино се увеличава още повече с всеки следващ изгледан филм.

А тази година особено внимание е отделено на няколко големи режисьори, чийто филми притежават именно силата да подсилват глада за още и още кино. Тези големи имена имат своите специални програми на фестивала, а трима от тях дори гостуваха у нас за тазгодишния София Филм Фест. Ето кои са те.

Тери Гилиъм

Големият Тери Гилиъм, член на „Монти Пайтън" и режисьор на филми като „Бразилия", „12 маймуни" и „Страх и омраза в Лас Вегас", беше удостоен с Наградата на София при раздаването на отличията на феста, а след това представи лично българската премиера на последния си филм „Теорема нула". Специалната програма „Гилиъмиада" показа още 10 негови творби.

„Мисля, че всъщност правя документални филми, но ги маскирам умело", обясни майсторът на мрачните кинофантазии. "Теорията ми е, че ако трябва да кажете нещо важно и сложно, послушайте Мери Попинз - лекарството влиза по-лесно с лъжица захар."

Бела Тар

Смятан за бунтаря на унгарската киношкола, както и за един от последните големи режисьори. Неговото кино е за ценителите, за нестандартните и за търпеливите - има 5-минутен филм („Пролог"), има и 7-часов („Сатанинско танго"). Предпочита да използва непрофесионалисти, а когато работи с професионални актьори, изисква от тях импровизация на диалога и автентичност, също както и от аматьорите.

На София Филм Фест той получи Наградата на София и специална награда на ФИПРЕССИ (Международната федерация на филмовите критици), а зрителите бяха зарадвани с прожекции на 10 негови филми.

Тед Кочев

Режисьорът с български корени е сред големите имена в Холивуд и е носител на „Златна мечка" в Берлин, има две номинации за „Златна палма" в Кан и една за „Оскар". В София той получи българско гражданство и каза: "Аз съм българин - и винаги съм се чувствал така. Израснал съм в българско семейство, макар и далеч от България". Кочев също така изрази желание да преподава в НАТФИЗ и потвърди намерението си да снима филм за спасението на българските евреи.

На фестивала видяхме седем негови ленти, включително „Рамбо: Първа кръв".

Вим Вендерс

Немският майстор също има специално присъствие на 20-ия София Филм Фест, макар и дистанционно. 70-годишнината на независимия гений в световното кино беше отбелязана с уникална селекция от негови 3D филми. Вендерс се отчита със специални видеообръщения преди всяка от 3D прожекциите на филмите си "Пина", "Катедрали на културата" и един от акцентите в програмата на СФФ с премиера за родния екран -  "Всичко ще бъде наред".

Петият режисьор си самият ти!

Апетита за кино увеличава и генералният спонсор на фестивала Lidl, който дава шанс на зрителите също да станат режисьори. Освен, че този месец на касовата лента в Lidl посетителите могат да се сдобият с промо билети за филмова лента, спонсорът дава шанс на кино феновете да създадат и своя собствена.

На film.lidl.bg те могат да генерират видео, в което да представят любим филмов сюжет чрез няколко продукта и да предизвикат приятелите си да го познаят като го споделят във Facebook. Генерирането на видео в сайта дава възможност да спечелят ексклузивен 4pack с 4 билета за София Филм Фест и да участват в томболата за голямата филмова награда на Lidl - система за домашно кино.

За да се насладите и на повече необичайни сюжети, във всички софийски магазини на Lidl може да вземете 4 билета за фестивала на цената на 3 - до 30.03 или до изчерпване на количествата. Заслужава си. Вече знаеш защо.

Oще: lidl  апетит  бела тар  билети  видео  вим вендерс  домашно кино  кино  клип  лента  лидъл  награда  петима  програма  промоция  режисьор  режисьори  софия филм фест  тед кочев  тери гилиъм  фестивал  филми 


Още от Ad блок