От пластики към всякакви устройства | webcafe.bg
Webcafe

От пластики към всякакви устройства

Владислава Кръстева
29.06.2016, 10:09 (обновена 03.12.2017, 15:52)
Visa

Безконтактната технология на Visa и нейният успех са стъпката към разплащания независимо от устройството

Знаете ли, че думата "безконтактен" е една от десетте думи на 2015 г. според класацията на британския речник Collins? Така този начин на разплащания е официално разпознат като тенденция. Започнала през 2007 г., за да даде на потребителите бърз и удобен начин за разплащане на покупки на ниска стойност, безконтактната технология имаше наистина скромно начало в малки магазини и кафенета.

Почти 10 години по-късно, Visa Европа регистрира три милиарда безконтактни трансакции за последните 12 месеца - почти тройно повече от същия период на предходната година. Числата показват, че европейските потребители са ползвали своите безконтактни карти Visa 360 милиона пъти само през април тази година, което се равнява на 140 трансакции в секунда и е увеличение от 150% в сравнение с април миналата година, когато техният брой е бил 143 милиона. Средната стойност на всяка безконтактна трансакция през последната година нараства с 12% до 13,83 евро. Днес една от всеки 5 трансакции с карта Visa е безконтактна, а на континента има 165 млн. безконтактни карти Visa и 3,2 млн. терминала, които приемат технологията.

Макар че безконтактните карти в момента имат главната роля за този ръст, самата технология е от централно значение за бъдещето на разплащанията. Ето защо Visa Европа прави инвестициите в безконтактната инфраструктура, която е приоритет за компанията. За да се подпомогне развитието на безконтактните разплащания, Visa Европа полага всички усилия до 2020 г. всички POS терминали да бъдат в състояние да приемат безконтактни форми на разплащане и да дават възможност на всеки потребител да се разплаща по този начин, било то чрез карта, мобилно устройство, аксесоар или друго технологично устройство, което има такъв капацитет.

Защо Visa Европа поставя акцент върху безконтактните разплащания? Защото технологията бързо се развива от карти към други устройства в процеса на дигитализация на разплащанията, а европейците са най-ранните потребители на тази технология в света. Visa Европа вижда бъдеще, в което потребителите дори не се нуждаят от пластика - едно бъдеще, в което техните банкови сметки са достъпни през множество устройства.

Миналата есен, Visa Европа предизвика пет млади дизайнери от престижния колеж по изкуство и дизайн „Сентрал Сейнт Мартинс" в Лондон, Великобритания да изпитат възможностите на търговията без граници, като си представят как ще изглеждат безконтактните аксесоари през 2020 г. Заданието изисква, от една страна, дизайнът, който разработват, да е удобен за извършване на разплащания, а от друга, да предизвика досегашните представи на индустрията за този тип устройства. Резултатът - нагледен пример за това как сътрудничеството в сферата на иновациите допринася за бързите промени в света на разплащанията.

Има огромен потенциал в аксесоарите за разплащания, които са с нарастваща популярност - особено сред технически грамотното поколение „милениълс" (millennials). Аксесоарите вземат предимствата на безконтактните разплащания - скоростта, удобството и лесната употреба - и правят акта на разплащане още по-удобен. И докато продукти продължават да се появят на пазара с темпо, което щеше да изглежда немислимо, когато безконтактната технология стартира за първи път през 2007 г., Visa Европа ще продължи да си партнира с различни търговци, така че потребителите ще бъдат в състояние да плащат за своите покупки, където и да са и на каквото и устройство предпочитат.

Oще: collins  visa  безконтактни карти  безконтактни плащания  виза  карти  плащания 


Още от Ad блок