10 неща, които трябва да знаете за кафето | webcafe.bg
Webcafe

10 неща, които трябва да знаете за кафето

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
21.09.2016, 10:54 (обновена 22.09.2016, 11:21)
кафе

Какво е нужно за съвършената чаша кафе?

Кафето е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, а неговото въздействие върху човешкия организъм все още е ентусиазирано дебатиран въпрос. Прави ли кафето човешкия живот по-дълъг или го скъсява? Може ли да лекува и може ли да убива? Наистина ли е безкофеиново безкофеиновото кафе? Какво е нужно за съвършената чаша кафе?
Вижте отговорите на тези и още въпроси, преди да пуснете своята кафе машина за пореден път:

1. Кафето може да бъде изключително полезно

Сбор от независими клинични проучвания, проведени през 2014, 2015 и 2016г. сочат, че кафето е полезно за черния дроб, понижава риска от образуване на тромби (които са причината за инфаркт и инсулт), снижава и риска от колоректален рак. Освен това, миналата година в авторитетното медицинско списание Circulation бе публикувана информация, че една до пет чаши кафе дневно реално понижават ниска от ранна смърт. Друго изследване от март 2016 показа, че кафето се асоциира и с намален риск от отключване на МС (множествена склероза).

2. Кофеинът може да убие човек

Помните ли епизода от последния сезон на „Под прикритие", в който мафиотите накараха героя на Дарин Ангелов да изпие около 100 кафета? Доказано е, че ако човек изпие между 80 и 100 чаши кафе на екс, кръвното му налягане може да се качи до степен, несъвместима с жизнените му функции. Не ви съветваме да тествате тази теория

3. Кофеинът може да събуди женското либидо

Поне работи при плъхове. При хората обаче, работело така само при жените, които не пият кафе редовно.

4. Кофеинът може да облекчи болката

Умерените дози кофеин - което ще рече до две чаши кафе на ден - могат да облекчат мускулната треска, установи скорошно проучване. Отново, то е проведено върху хора, които не са редовни консуматори на напитката. През 2012г. пък стана ясно, че кафето може да окаже положителен ефект върху болките в гърба и врата при хората, които работят на компютър.

5. Кофеинът може да ни държи будни през нощта

Здравните експерти съветват да се избягва консумацията на кафе 6 часа преди лягане, тъй като ефектите от кофеина могат да продължат няколко часа. Изследване от 2015 установи, че кофеинът влияе на биологичния часовник, обърквайки сигналите на тялото. В този смисъл, кафето в чудесен начин за работещите нощна смяна да поддържат мозъка си буден.

6. В безкофеиновото кафе има кофеин

Изненада! Ако изпиете пет до десет чаши безкофеиново кафе, ще си набавите кофеин, който обичайно се съдържа в една до две чаши кофеиново.

7. В декофеинизирането са замесени химикали

Всички методи, чрез които се премахва кофеинът от кафето се основават на принципа за равновесие и на свойствата на разтворителите, а именно - нито може да се отстрани 100% от кофеина, нито всички аромати и вкусове се връщат в зърната при повторното накисване. Това е така, защото се променя химичният състав на кафето, а с него и вкусът и ароматът.

8. Кофеинът не е виновникът за горчивия вкус на кафето

Противно на общоприетите схващания, горчивият вкус на горещата течност, която благодатно се излива от вашата еспресо машина, не се дължи на кофеина. А на антиоксидантите.

9. Вкусът зависи от печенето

Като стане дума за страхотен вкус, химията на кафето се свежда до печене и варене. Зелените зърна се изсипват в барабан, който е предварително затоплен до определена температура, която не е константна, а зависи от фактори, в които пекарят трябва добре да се ориентира.Процесът на печене от самото начало до края трае от 10 до 18 минути. Зеленото кафе губи между 12 и 25 % от теглото си, в зависимост от сорта и от нивото на изпичане.

10. Кафето е открито от козите

Преди около хилядолетие, в планините на Африка, стадо кози не оставили козаря си да си легне цяла нощ, след като яли зърна от червено кафе. Козарят докладвал за превъзбудата на животните на местните монаси и оттам нататък, те се заели с разпространяването на кафето. Не е сигурно дали е така, но е добра история. А всеки знае, че добрите истории започват там, където машината за кафе спре за почивка след дълга работа.

Oще: philips  еспресо  еспресо машина  кафе  кафе машина  машина за кафе  пиене на кафе  филипс 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.