Обикновена настинка или грип? | webcafe.bg
Webcafe

Обикновена настинка или грип?

Webcafe
09.11.2016, 09:17 (обновена 10.11.2016, 12:55)
настинка, грип

Снимка: © GettyImages.com

Тресе ви, имате температура и хрема, боли ви гърлото, а очите сълзят... Какво ли е?

С настъпването на студените месеци ни застигат тревожните мисли за това как да не се разболеем и да не бъдем повалени за няколко дни на легло вкъщи. И това не е случайно - все по-често хората в градския транспорт, в магазина, в офиса и въобще навсякъде около нас невротично вадят носни кърпички от джоба или се скриват в якетата и палтата си (при добри обстоятелства), за да се изкихат или изкашлят.

За да се грижим по-добре за себе си и любимите хора, е важно да правим разлика между настинка или грип.

Какво е грип?

Преди всичко е добре да знаем какво представлява грипът. Сезонната инфлуенца (грип), често подценяван и бъркан с обикновената настинка, е потенциално сериозно, а понякога и животозастрашаващо заболяване. То бързо може да достигне размери на епидемия. Особено опасен е за хората от високо-рисковите групи - възрастните над 65 години, малките деца, хората с хронични заболявания и бременните.

Как се разпространява?

Разпространява се от човек на човек при близък контакт, кашляне или кихане, или при докосване по носа или устатата след контакт със заразен човек или повърхност.

Грипните вируси оцеляват за известно време върху предмети, които ползваме в ежедневието си, като дръжки на врати, бюра в училища или офиси, предмети от домакинството, телефони...

Разпространението особено се улеснява в пренаселени зони и от студени и сухи климатични условия, като например в средствата за обществен транспорт.

Какви са симптомите?

За проява на симптомите на грипа обикновено са необходими два дни. Типичният грип се характеризира с внезапна висока температура, суха кашлица, главоболие, физическа слабост, зачервено гърло, течащ нос и болки в ставите и мускулите.

Грипът може да те остави в леглото няколко дни и обикновено е нужна седмица за възстановяване без специфично лечение. Общата отпадналост и слабост продължават няколко седмици.

Как да се предпазим?

Световната здравна организация определя ваксинацията като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за намаляване влиянието на епидемиите върху човечеството.

Противогрипната ваксинация се препоръчва на всички, които желаят да намалят риска от заразяване с грип. Хубаво е ваксинацията да се извърши веднага щом сезонните противогрипни ваксини са в наличност на пазара и по време на целия грипен сезон.

Тъй като продължителността и пикът на активност на грипните сезони варират през годините, ваксинацията не е излишна, дори ако се извърши през декември или януари.

Тя е особено важна при хората, изложени на висок риск от грипни усложнения.

Разберете повече за грипа на www.zabravetegripa.com и бъдете здрави.

 

Oще: болен съм  болест  ваксина  грип  грип симтоми  дом  настинка  офис  противогрипна ваксина  симптоми на грипа 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.