Атопичният дерматит: чувствителната връзка между кожата и доброто емоционално състояние | webcafe.bg
Webcafe

Атопичният дерматит: чувствителната връзка между кожата и доброто емоционално състояние

webcafeAd блок
13.12.2017, 13:38 (обновена 14.12.2017, 17:43)
Атопичен дерматит

Как да излезем от омагьосания кръг на атопичният дерматит

"Каквото чувстваш, това показва кожата ти". Това важи с пълна сила, особено когато става въпрос за пациентите, страдащи от атопичен дерматит, а стресът е едно от основните неща, които го провокират.

Сърбежът и "пристъпите на чесане" още повече повишават нивото на стрес, което често предизвиква нови възпаления, и всичко това се завърта в един порочен кръг...

Д-р Уве Гилер, професор и експерт по атопичен дерматит, споделя начини за постигане на физическо и психическо спокойствие.

Атопичен дерматит – дори самото име на това заболяване звучи клинично и студено. Въпреки това чувствата и емоционалното състояние играят ключова роля при него.

Всъщност нито един друг орган не реагира толкова силно на сетивните усещания и емоциите, колкото кожата. Чрез нервната система тя изпраща  сигнали към мозъка, където те се превръщат в чувства.

Биолозите обясняват тази връзка от еволюционна гледна точка: кожата, сензорните органи и централната нервна система са създадени от еднакви ембрионални стволови клетки. Дори след диференциацията на клетките те остават свързани. Например нервните клетки проникват дълбоко в епидермиса чрез дендрити и комуникират с имунните клетки на кожата чрез невротрансмитери. В резултат кожата веднага усеща, когато тялото е под стрес.

"Проблемите в личния живот, семейните проблеми и стресът в работата могат да провокират възпаления и да  доведат до остри фази на атопичен дерматит в зависимост от генетичната предиспозиция", споделя д-р Уве Гилер, психодерматолог и ръководител на академия по невродерматология Хесен (Академия Хесе за атопичен дерматит).

Изход от омагьосания кръг!

Стресът е един от основните фактори, които  отключват атопичния дерматит, но не е единственият. "Има много различни фактори, които могат да провокират възпаление", отбелязва д-р Гилер. Това могат да бъдат външни фактори като потенето, разчесването, неправилното почистване на кожата, както и носенето на вълна.

Възпаление също така могат да предизвикат инфекциите и класическите алергични реакции към прах, кърлежи, косми от животно, животински пърхот, полени, както и храни (например ядки) и определени видове плодове и зеленчуци.

Болката,  изненадващите влошавания на състоянието и усещането, че не си привлекателен имат огромен ефект върху качеството на живот на пациентите. Атопичният дерматит рефлектира върху ежедневието на страдащите по време на острите фази – доста често е видим и абсолютно винаги е осезаем. Хората страдат психически, което може да се отрази на кожата.

Но винаги има начин да се излезе от този омагьосан кръг. Онези, които знаят какво отключва възпалението и се стараят да го избягват, които редовно полагат грижи за кожата си със специални продукти за атопичен дерматит, които участват в семинари, за да научат как да се справят спокойно със състоянието си, имат отлични възможности да забавят острите фази или дори да ги избегнат напълно.

"Целта на пациентите с атопичен дерматит е да го овладеят, а не обратното", казва д-р Гилер. "Между другото децата имат -най-добри шансове да овладеят състоянието. В сравнение с възрастните те обикновено приемат атопичния дерматит по-спокойно и се справят по-лесно с него".

Увереност и спокойствие

Освен възрастните, едно на всеки десет до пет деца страда от това заболяване. В острите фази те често имат проблеми със съня. Повечето деца не искат да бъдат докосвани, раздразнителни са, понякога използват възпалението и сърбежа, за да привлекат внимание.

Според д-р Гилер, "притесненията за детето и интензивните грижи, от които има нужда, оформят взаимоотношенията родител-дете. Родителите помагат на децата в най-голяма степен, когато ги карат да се чувстват максимално уверени и спокойни, и  не позволяват на заболяването да рефлектира върху живота на децата. Постоянното фокусиране върху симптомите и непрекъснатото търсене на нови, по-добри продукти не се отразяват добре на детето. Пренебрегването на атопичния дерматит в подходящия момент или игнорирането на леките почесвания на детето могат да намалят "пристъпите на чесане" с около 30 процента".

Конкретни съвети за ума и кожата

За да успокоите децата и да ги мотивирате да не се поддават на сърбежа, д-р Гилер препоръчва:

- Алтернативи на чесането: Тези алтернативи могат да спрат децата да се чешат неконтролируемо. Оказването на натиск, галенето, ощипването са по-добро решение за кожата от чесането. В тази връзка се уверете, че ръцете на детето са чисти и ноктите са изрязани, за да се предотвратят допълнителни раздразнения и инфекции. Също така увиването на възпаления участък в нещо влажно или слагането на торбички с лед могат да облекчат сърбежа.

- Упражнения за охлаждане и въображаеми разходки: отидете до ледените планини на Гренландия със своето дете чрез кратък разказ. Опишете му колко приятно студени са снегът и морето и колко много им харесва там на полярните мечета. Сугестивната сила на думите ще „охлади” кожата на вашето дете и по този начин ще облекчите сърбежа му.

- Поощряваща система: Детето ви може да изрязва звезди от хартия и да ги залепя на календар за всеки час или ден, в които не се чеше. След като събере определен брой звезди, може да ги размени за награда.

- Нежен, успокояващ физически контакт (печене на въображаема пица например): Престорете се, че правите пица на някой здрав участък от кожата – нежно „размесете” и „разточете” кожата, след това я покрийте и с „плънката” Масажът създава усещане за близост и пренасочва вниманието на детето от сърбящите към здравите участъци на кожата.

- Искреност и близост: Говорете открито с вашето дете за заболяването, за да сте и двамата наясно със ситуацията. Предайте възможно най-много увереност и надежда на детето си. Уверете го, че рано или късно ще преодолее атопичния дерматит или най-малкото състоянието му постоянно ще се подобрява. Това означава да му обръщате внимание, да осъществявате физически контакт, да го прегръщате.

- Ритуали: Създайте си общи ритуали за грижа за кожата, като например нанасянето на лосион всяка вечер преди лягане. Това е хубаво за кожата и създава усещане за близост.

В допълнение към практичните съвети, когато възрастни страдат от атопичен дерматит, фокусът е върху психическото спокойствие:

- Използвайте техники за релаксация: техниката за мускулна релаксация на Джейкъбсън, автогенен тренинг, йога, Тай Чи, чигун и т.н. успокояват съзнанието и в резултат на това и кожата.

- Направете дневник на сърбежа: Той помага да се установи кога се появяват възпаленията, като по този начин пациентите с атопичен дерматит разпознават какво го провокира и го избягват.

- Психотерапия: психическите конфликти се коренят дълбоко в съзнанието и понякога могат да бъдат разрешени само чрез терапия.

Независимо на каква възраст са страдащите от атопичен дерматит, всички пациенти трябва да полагат системни грижи за кожата, които да намалят сърбежа и да спомагат за бързото отшумяване на възпалителните процеси.

По време на острите фази на атопичен дерматит, ефектът от Eucerin® AtopiControl Интензивен успокояващ крем е сходен на този от лосион с един процент хидрокортизон*, което означава, че намалява необходимостта от локални медикаменти. През периодите без проявени симптоми останалите продукти от серията Eucerin® AtopiControl успокояват кожата, хидратират я, доставят й липиди, и така забавят следващата акутна фаза. Това означава, че хората с атопичен дерматит могат да са спокойни и да живеят по-безгрижен живот въпреки това заболяване.

 

*  Клинично проучване показва сходен ефект по отношение на козметичните свойства за грижа за кожата на AtopiControl Acute Care Crème сравнен с 1% хидрокортизон при прилагане на атопична кожа. AtopiControl Acute Care Crème не е фармацевтичен продукт и не е предназначен да замести такъв.

Oще: атопичен дерматит  дерматит  доктор уве гилер  кожа  кожни проблеми  омагьосан кръг  съвети при кожни проблеми  сърбеж  сърбене  уве гилер 


Още от Ad блок