Трябва ли писателят да сключи "сделка с дявола"? | webcafe.bg
Webcafe

Трябва ли писателят да сключи "сделка с дявола"?

webcafeЛюбов Петрова
09.12.2015, 20:01 (обновена 10.12.2015, 19:43)
аферата зелда

Снимка: © Еднорог

Смяна на идентичност, забранени страсти и предателства се преплитат в писателския трилър на Филипа Грегъри "Аферата Зелда"

Най-новата книга на Филипа Грегъри, излязла на българския пазар - "Аферата Зелда" - ни разкрива едно съвсем ново лице на добре познатата кралица на историческия роман.

Оказва се, че тя може да разработва също толкова интересни и пълни с обрати съвременни сюжети.

На страниците на романа се разгръща историята на Изобел Латимър - една жена, спазвала цял живот неписаните закони на човешкия морал, подчинявала се на строгия диктат на собствената си съвест, която поглежда назад и установява с покруса, че усилията й не са били оценени по достойнство - нито от неблагодарния й, болнав и капризен съпруг, нито от читателската публика, на която тя винаги се е старала да поднася качествени, смислени текстове, подтикващи към разсъждения.

Някогашната изискана красота на Изобел е избледняла до незабележимост, тя напълно е пренебрегнала собствените си нужди, за да бди над един мъж, който приема грижите й като даденост, за да прекарва дълги часове пред компютъра, галейки, избирайки и отхвърляйки всяка дума, за да създаде нещо, достойно за определението "книга".

За съжаление издателите постепенно губят интерес към нейните произведния, иначе награждавани и високо ценени от литературната критика, но пренебрегвани от масовия читател.

Изобел или трябва да се откаже от начина на живот, с който е свикнал разглезеният й съпруг, или да предприеме нещо драстично.

Спасителна идея й подхвърля нейният литературен агент Трой - млад мъж, познаващ добре светската страна на Лондон, както и начините, по които се създава и налага на пазара един съвременен "бестселър".

Двамата с Изобел създават ефектната, скандална, безогледна Зелда - авторка на смешно безвкусни и скандални книги, които се продават великолепно след преминаването им през фино настроената рекламна машина на издателския бизнес.

Изобел, която познава единствено идиличния живот в английската провинция и тихите води на академичните кръгове, поема по един абсолютно непознат за нея път - този на авантюрата, който ще й помогне да преоткрие себе си, да намери нови ценности, съхранявайки от предишния си живот единствено онова, което си струва да бъде ценено; да открие вкуса си към един по-различен, по-бурен, по-красив живот, към по-чувствени изживявания и по-нестандартните предизвикателства на една нова любов.

Уважаваната писателка, лауреат на много реномирани литературни награди Изобел Латимър, отстъпва на заден план и нейното място безцеремонно заема красивата, самоуверена, елегантна, възмутителна, устремена към успеха на всяка цена Зелда Виър.

Сблъсъкът между двете крайно различни самоличности е неизбежен и очакването му се покачва бавно, но необратимо с всяка страница.

Филипа Грегъри е изключително популярна в България със своите исторически романи, а с "Аферата Зелда" доказва, че се справя по същия блестящ начин със съвременен сюжет, който ни държи в напрежение до последната страница.

Филипа Грегъри / Еднорог

Грегъри чудесно познава отвътре лабиринтите на книгоиздателския бизнес, рекламната машина, включваща безброй интервюта и телевизионни появи, както и безкрайните литературни турнета из различни градове.

Сред целия този блясък обаче остава най-важният въпрос - трябва ли писателят да компрометира своята творческа същност, сключвайки сделка с дявола, за да се качи на скоростното влакче на масовата литература за бърза употреба?

Oще: аферата зелда  еднорог  издателство еднорог  книга  писател  писатели  роман  трилър  филипа грегъри 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.