За шведските кюфтета, дизайна и какво задържа един швед в България вече 27 години | webcafe.bg
Webcafe

За шведските кюфтета, дизайна и какво задържа един швед в България вече 27 години

Сибина Григорова
27.11.2017, 08:28 (обновена 29.11.2017, 12:42)

1 от 6 снимки Назад Напред

volvoxc90

Снимка: © Вихър Ласков

С Йоран Свенсон правим разходка из София с новото Volvo XC90. Volvo XC90 Excellence Plug-in Hybrid е най-луксозният модел в историята на Volvo. Той е 4-местен SUV с водещи в света функции за безопасност, много висок клас изработка на интериора и изцяло нов двигател – T8 Plug-in Hybrid

"Volvo в Швеция винаги е било символ на сигурност и стабилност, което много отговаря и характера на шведите.", казва Йоран. "Ако гледаме исторически, Volvo стои в основата на много иновации, свързани със сигурността като например 3 точковия колан."

Йоран Свенсон е истински швед, или може би е бил, защото в последните 27 години живее в България. Идва малко след промените през 1991 г., за да остане тук 3 години, но после плановете му се променят.

Йоран е основател и председател на Българо-скандинавската търговска камара от 11 години. В началото тя е само Българо-шведска търговска камара, но бързо се вижда, че нуждите и проблемите на отделните скандинавски държави са сходни, както и възможностите им за развитие, и камарата се преформулира като Българо-скандинавска.

В продължение на 6 години Йоран Свенсон е и консул на Швеция в България. Женен е за българка, с която се запознава в Швеция, и има прекрасно чувство за хумор, което не сме сигурни дали се дължи на шведското му минало, или на българското му настояще.

Йоран, като човек, който живее толкова дълго време у нас, можеш ли да кажеш какво е общото между България и Швеция?

От историческа гледна точка има нещо, което свързва Швеция и България - шведският крал Карл XII е искал да свали от трона руския император Петър I. В този период България е под Османско робство. Турците обаче също са искали да махнат Александър Велики, затова Карл XII наема от тях войска.

Шведите печелят битката при Нарва, като в тяхната армия има много турски войници, но при Полтава губим. Налага се войниците да бягат назад, нещо доста трудно и не толкова организирано - като бягаш просто трябва да следваш мнозинството, така шведите бягат заедно с турците и стигат до Силистра.

За мен по-важно от историческа гледна точка обаче е, че аз дойдох в България преди 25 години.

Как дойде в България?

Срещнах Даниела - съпругата ми в Швеция през 1990 година, оженихме се през 1991 година, а през 1994 година се преместихме в България.

Това беше в самото начало на демократичните промени, от бизнес гледна точка имаше един вакуум за запълване - можеше да се започне различен бизнес и аз реших да опитам нещо, в което съм силен и би било полезно за България. Идеята ни беше да останем тук за три години, но още съм тук. С всеки ден се побългарявам все повече.

Лесно ли свикна?

Фактът, че съпругата ми е българка ми помогна да свикна по-бързо, нейните роднини станаха и мои роднини. Адаптацията зависи и от характера на човека, има българи, които не могат да живеят в чужбина, както има шведи, на които им е трудно да се преместят в България.

Съществуват и много митове относно двете страни, често чувам, че шведите са по-студени, трудно се адаптират и социализират, поставят дистанция с хора, които не познават, не са толкова социални. Това обаче не е вярно.

Разбира се, има разлика между жителите на Северна и Южна Европа, вече като човек, живял и на двете места мога да го потвърдя. Но също така е вярно, че шведите са приятели за цял живот - това обаче не става след като сме били за една вечер на маса с някого.

Вкъщи на какъв език си говорите?

Не говорим - шегувам се, разбира се. Запознахме се в Швеция и говорехме на шведски. Дъщеря ни вече е голяма, тя посещава английско-американско училище и говори хем на английски, хем на български, хем на шведски, направихме си наш език.

Ти ли говориш по-добре български или Даниела - шведски?

Даниела говори по-добре шведски отколкото аз български. Трябва да отбележа, че е по-трудно да науча спецификите на даден народ, отколкото езика.

Има ли много шведи в София?

Не са много, има много шведски фирми, но повечето от тях са с български мениджъри, други са гръцки, италиански, белгийски или немски. Живеем в международен свят.

Кое е най-характерно за шведите?

На едно събитие на Българско-скандинавската търговска камара преди 2-3 години темата беше "Разликата между шведите и българите от бизнес гледна точка". Шведите гледат да избягват конфликтите, по-скоро предпочитаме диалога, докато в България не е изключено някой да каже и нещо по-остро.

В Швеция, когато има някаква среща, то тя върви по определения дневен ред, но най-важната среща е тази пред кафе-машината преди официалната част. Там става ясно кой какво мисли, за да няма изненади после. Това е една негласна точка при срещите, да я наречем нулева точка. Тя ни дава възможност да обсъждаме нещата, избягвайки конфликтите и по-силни думи от нужните. Друго интересно е, че в първа точка обикновено се обяснява кога ще приключи срещата, така сме сигурни, че няма да закъснеем за другите си ангажименти.

В Южна Европа емоциите често преливат, по всяка точка всеки говори какво му е на сърцето и ако някой не се изрази особено ласкаво или дипломатично, страстите се разгорещяват и започва да ври и кипи. Въпросът тук обаче не е кое е по-добро или по-лошо, а да знаеш как всяка култура действа при различни ситуации, защото това са национални характеристики.

Volvo ли караш?

Не, не карам Volvo, но семейството ми е свързано с тази компания - брат ми е инженер "Техническо развитие" в сърцето на Volvo в Швеция. Преди години беше ясно, че една фирма е шведска, друга италианска, друга американска, и т.н., но днес живеем във време, в което невинаги се знае националността на собственика на фирмата, това може да е и инвестиционен фонд.

Днес Volvo, въпреки че компанията се продаде на китайци, е по-шведска марка от всякога. Защото техническото развитие се прави в Швеция и защото именно шведското е извадено на преден план. Техническото развитие на Volvo- ноу хауто се прави в Гьотеборг от шведската Volvo.

Вътре на седалката има много деликатно позциониран знамето на Швеция, а скоростният лост е с кристал Orrefors ...

Да, по-шведско от Orrefors има ли?!

Volvo в Швеция винаги е било символ на сигурност и стабилност, което много отговаря и характера на шведите.

Ако гледаме исторически, Volvo стои в основата на много иновации, свързани със сигурността като например 3 точковия колан.

Кажи ми с какво хората тук свързват с Швеция, както България се свързва например със Стоичков, Бербатов и Григор Димитров

Ингемар Стенмарк и Бьорн Борг - тях чух още, когато дойдох през 1990 година, ABBA също, както и шведския национален отбор по футбол, когото наскоро България успя да бие 3:2 в София след 50 години (смее се). Но иначе, ако говорим за музика например, Швеция е трета в света по продажби на музика в чужбина след САЩ и Великобритания.

Имаме също и хубави телевизионни сериали, и IT секторът ни е много силен - много от новите приложения идват от Швеция. Стокхолм е известен като град на стартъпите, ние сме на едно от първите места в света по стартъпи. Май с това сме известни. И с Volvo- че освен сигурни прави и интересни коли.

Шведите сте много силни в дизайна, включително и в дизайна на мебелите ....

Да, ние винаги търсим функционалност в дизайна. Ние не искаме нещата просто да хващат окото, но и да са удобни.

Знаете ли какво е Швеция, ще ви покажа една реклама на Златан Ибрахимович за Volvo и тя ще ви обясни.

Златан е толкова фокусиран върху мачовете, че често го обвиняват, че не пее химна. И той направи един много въздействащ клип с Volvo, в който пее химна на Швеция:

"Стара свободна, висока северна страна,
аз те поздравявам ...
(...))
Аз искам да живея, аз искам да умирам за Швеция."

По принцип той пее Швеция, а в химна не е Швеция, а Nordic - Скандинавия.

Този директно клип докосва националните чувства на шведите. Това е Златан, който е роден в Швеция, но баща му е от Босна, а майка му е хърватка. И това е Швеция, тя е отворена към други националности. Златан е страхотен пример как един човек приема шведското и става швед, въпреки че родителите му са от друга култура. Това е Швеция.

Кажи ми нещо шведско, което сте привнесли в България?

Като Българо-скандинавска камара правим 3 събития. . Едното е Midsummer - това е като вашият Еньовден. В Швеция ние празнуваме с шведски кюфтета, херинга и други традиционни неща, танцуваме и се молим да не вали дъжд, това е един семеен празник.

Другото е Crayfish парти в края на август, когато ядем раци картофена салата, пием шнапс и пеем, а третото е един празник на Санта Лусия, която носи светлината в топлината, и е на 13 декември.

Като повдигна темата за кюфтетата да те питам българските кюфтета и шведските само по големината ли се различават?

Ще кажа нещо за кюфтета, което приемете като покана за дискусия с читателите ви. Нали си спомняте историята, с която започнах за Петър I? В България вие наричате едни от кюфтета си - кюфтета по Цариградски и те са това, което ние наричаме шведски кюфтета. Цариград е бил сегашният Истанбул, говорим за 1708-10 година, и може би тогава, когато в Османската империя е имало толкова много войници на Карл XII, кюфтетата от Цариградски да са станали после така известните по света шведски кюфтета - нали знаете, когато една история се повтаря достатъчно високо и достатъчно дълго, тя става истина.

Oще: hc90  volvo  българо-скандинавска търговска камара  волво  йоран свенсон  швеция 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.04.2014, 13:06

1 Fulcrum | 28.11.201720:13

Наемна турска войска при Полтава, отстъпление към Силистра, това след злоупотреба с шведска картофена ракия ли го написахте? Чуди се
   

оценка

+0 -0