Черногорският рай - алтернативна дестинация за мечтаната почивка | webcafe.bg
Webcafe

Черногорският рай - алтернативна дестинация за мечтаната почивка

ема ивановаЕма Иванова
12.07.2018, 11:41 (обновена 13.07.2018, 12:33)
Котор

Снимка: © Pixabay

Очарованието на градовете Котор и Будва

Какво бихте направили, ако това лято бюджетът ви изведнъж се окаже на плюс с 1000 лева? Повечето хора ще решат въпроса радикално и много мъдро - ще стегнат багажа и ще заминат за онази мечтана алтернативна дестинация, която иначе все им се "изплъзва". Или ще отидат на курорт в чужбина, където десет дни ще лежат под парещите лъчи на слънцето в нехайно блаженство.

Остава въпросът: къде в Европа можем да отидем и да си починем прекрасно в рамките на  съответната сума?

Ето едно предложение, което от година на година става все по-актуално: aдриатическото крайбрежие на Черна гора.

Почти незабележима на европейската карта, малката Черна гора заема площ едва колкото една десета от България. Но на малко място са разположени много забележителности - рожба на богата балканска история и силно западно влияние. Черна гора е сред най-новите държави на континента – тя е независима от 2006 г. и едва оттогава се развива като самостоятелна туристическа дестинация.

Ако планирате морска почивка на aдриатическото черногорско крайбрежие, ще ви е много трудно да се откъснете от слънцето и водата и да се отдадете на разходки из вътрешността на страната. Но пък това е единственият начин да научите повече за Черна гора. Ако имате възможност, не пропускайте разходка до Шкодренското езеро на границата с Албания - най-голямото езеро на Балканския полуостров. Можете да планирате и еднодневно посещение на столицата Подгорица, а защо не и до по-далечния национален парк Дурмитор и каньона на река Тара.

И все пак няма да сте видели нищо от Черна гора, ако не отидете до перлите й – градовете Котор и Будва.

След разпадането на Югославия не беше необходимо много време туристите да преоткрият малкия Котор и неговия спиращ дъха залив или както го наричат черногорците - Бока Которска.

Това градче с около 14 000 жители по уют напомня стария Несебър, а по изобилието на природа – Рая. Това е без никакво преувеличение - природните, културните и архитектурните му забележителности го нареждат сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Разположението на скалите около Которския залив наподобява фиорд, но всъщност геоложки заливът е образуван от погълнат от морето речен каньон. Пристанището, което датира още от ранното Средновековие, е пълно с малки и големи яхти. В него акостират и огромни круизни кораби от целия свят, които впечатляващо се открояват на фона на високите скали.

По Черногорското крайбрежие руският се е превърнал във втори език, защото това е любима дестинация на заможни руснаци. На руски са написани голям брой табели по улиците и менюта в заведенията, но в същото време еврото, което е в обращение в страната, доказва неотклонимото влияние на Европа в тази част на Балканите.

Впечатляващата градска стена на Котор датира от времето на Венецианската република, към която градът е бил присъединен. Богатите търговци от тези далечни времена са оставили и спираща дъха архитектура. В стария град можете да се изгубите сред средновековни и ренесансови тесни улички.

Разходете се и из околностите на Котор. Можете да направите това с моторна лодка от пристанището или с кола. С автомобил можете да се насочите към плаж Занице, а по пътя да се насладите на красиви гледки към полуостров Лустика, който разделя Котор от Адриатическо море. От Занице наемете малка лодка до Синята пещера – една от най-атрактивните плувни дестинации в района. Нарича се "синя", защото отразява слънчевите лъчи по интересен начин и във вътрешността си е наситена в този цвят. Тук можете да плувате в кристално чиста вода и да се гмуркате сред пасажи риби.

Ако отседнете в Котор, можете да обиколите и целия район около съседния град Будва.

Основният път се вие покрай кроткото море с неподправено спокойствие и ако го хванете на юг, само на 23 км се намира вторият, но по-основен център на черногорския туризъм.

Град Будва е малко по-голям по население от Котор, а бреговата му ивица е наричана донякъде претенциозно Будванска ривиера.


Будва е най-старото известно поселище по aдриатическото крайбрежие с над 2500-годишна история. Градът е бил част от Византийската империя, след което е бил опустошен от сарацините, принадлежал е на сръбски и хърватски крале и още от 1200 г. е под влиянието на римокатолицизма. Близо 400 години Будва е бил част от Венецианската република.

Всъщност този район на Балканите е единствения, който така и не е попаднал под Османско владичество. Докато България е била под робство, малките градчета тук са сменяли "собствеността" си - Венеция отстъпва Будва на Хабсбургската монархия. След това за кратко е притежание на Франция, а после за близо 100 години градът е част от Австро-унгарската империя. През по-голямата част от 20 век Будва е местен туристически център, предназначен основно за югославски граждани.

Тази богата смесица от култури е отразена в стар град с катедрала, пристанище и множество красиви сгради. Но ако се чудите защо като архитектура Будва не е толкова очарователна като тази на Котор, отговорът се крие в близката история. През 1979 г. страшно земетресение унищожава голяма част от сградите в стария град. Впоследствие те са реставрирани в оригиналния си вид, но усещането за автентичност определено е изчезнало.

Във всички случаи, изберете ли дестинацията Черна гора – няма да съжалявате.

Няма да имате възможност да седите постоянно на плажа (плажовете са оскъдни, почти целият бряг е скалист), но пък ще можете много да пътувате, да се гмуркате и да си почивате сред изумително провинциално спокойствие и богатство от европейска история.

За повече информация и пълните условия на играта: www.lidl.bg/travel

Oще: ad блок  lidl  будва  ваканция  котор  море  плажове  почивка  туризъм  черна гора 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.