Революцията Moto Z | webcafe.bg
Webcafe

Революцията Moto Z

СтаниславСтанислав Касчийски
23.12.2016, 09:26 (обновена 09.01.2017, 11:54)

1 от 8 снимки Назад Напред

Lenovo Moto Z и Moto Mods

Снимка: © Webcafe

Цялата концепция е създадена по много достъпен начин - избираш между телефони, които не отстъпват на пазарните си конкуренти в съответния клас, и към тях можеш да избереш какво допълнение да прикачиш, което да ги направи по-съвършени в дадена област.

Всъщност съм доста впечатлен - това беше първата ми мисъл, след като прекарах около половин час в разопаковане и тестване на едно кашонче с техника, което изпратиха от Lenovo.

В него се съдържаха Lenovo Moto Z, Lenovo Moto Z Play, Moto mod Hasselblad, Moto mod JBL Soundboost и Moto Mod Projector - a именно: един брой от най-тънките смартфони изобщо, един брой от средния клас смартфони, който може да използва Moto Mods и част от самите тях - оптично приближение с обектив и ксенонова светкавица, външна колонка и проектор.

Но първо - леко въведение.

Eдно от основните изпитания, които стоят пред производителите на телефони, особено във високия клас, е какъв компромис да направят - всеки плюс на новия модел му носи и някакъв минус. Ако е водонепромокаем - батерията не може да се сменя, ако екранът му е с по-висока резолюция, батерията държи по-малко, ако целта е да е тънък, трябва да се премахнат някои по-обемни елементи и т.н.

В средния клас това рефлектира под формата на телефони с една или две ключови екстри за сметка на други недостатъци. Във високия клас всичко е наблъскано, така че да предлага най-доброто, но отново не без компромиси - един от тях е плащането за елементи, които не са нужни за вас като потребител.

Затова от няколко години следя с интерес всички различни проекти и идеи за модулни телефони, които предлагат модели, изградени според собствените нужди. Убеден съм например, че не всеки човек има нужда от камера в телефона си и има хора, които биха я заменили примерно с допълнителна батерия. Но точно толкова съм убеден и, че смартфон без камера не би пожънал пазарен успех.

Проектите за модулни смартфони към момента са поне няколко и са на различно ниво на разработка по пътя до достигане до потребителите, а също и като ниво на сложност, но засега всички те изглеждат като да са част от бъдещето на смартфон индустрията.

Moto Z е серията на Motorola под шапката на Lenovo, в чиято разработка за първи път се усеща по-сериозен смисъл. Цялата концепция е създадена по много достъпен начин - избираш между телефони, които не отстъпват на пазарните си конкуренти в съответния клас, и към тях можеш да избереш какво допълнение да прикачиш, което да ги направи по-съвършени в дадена област.

Идеята не е да носиш постоянно със себе си проектор например, а когато ти потрябва да го извадиш от чантата, да го залепиш за гърба и да го включиш - това е. Съединяването е просто гениално  - един магнит и 16 позлатени пинчета пасват лесно и бързо и към двата телефона от серията, които ви представяме (но освен тях има и Moto Z Force). Модулните части са еднакъв размер, взаимозаменяеми са и вие избирате кой от тях да си купите.

Moto Z

На дебелина този модел е съвсем малко по-голям от USB C входа, намиращ се в долната му част - всичко едва 5.19 мм. За да бъде толкова тънък представеният през юни Moto Z (тоест преди големия шум за новия iPhone) спестява аудио жака. Под комбинацията от стъкло и метал се крие устройство, снабдено с всичко, което имат и конкурентите от най-високия клас - бърз процесор, 4GB RAM, 5.5 инчов екран с Quad HD резолюция, дори и слот за карта памет и погрешно пренебрегваното от твърде много производители FM радио.

Батерията му е скромните 2600 mAh, но това не е чак такъв проблем, понеже повечето модулни части Moto Mods идват със собствена батерия, така че не харчат допълнително от нея.

С ъпдейта до Android 7 Nougat, който впрочем е изчистен от всякакви ненужни неща и се доближава максимално до стоковото софтуерно изживяване, Moto Z поддържа Google Daydream - новите впечатляващи очила за виртуална реалност на компанията и е единственият телефон, който към момента е съвместим с него и може да бъде купен в България.

Daydream ready телефоните изискват висока резолюция, бърз процесор и добри сензори за по-високо ниво на изживяване. Така че това е хубаво.

Moto Z Play

Телефонът е по-достъпният начин да се докопаш до Moto Mods и представлява чудесен представител на средния клас. По-дебел с 1,8 mm от Moto Z, Moto Z Play изглежда внушителен на неговия фон, но пък това носи и някои предимства. Например батерията е много по-мощна от тази на предишния представен модел - 3510 mAh, 3.5-милиметровият аудиожак е запазен, а вградената камера е 16 MP спрямо 13-те на Moto Z.

Екранът отново е 5.5 инча, като тук резолюцията е Fulll HD, процесорът е малко по-слаб, но в комбинация с 3 GB RAM е напълно достатъчен за безпроблемната работа на телефона.

И двата модела разполагат с един и същ сензорен бутон, намиращ се отпред, който обаче не се използва като Home бутон, но пък отключва и заключва телефона, което, когато свикнеш, е доста приятно. Удобна функция е и включването на екрана при размахване на ръка над него, когато телефонът е заключен - така се показва часовникът и непрочетените нотификации.

Моделът още не е получил ъпдейт към Android 7, но е в списъка и скоро можем да го очакваме и при него. Не бива да забравяме, че Motorola е компания, която Lenovo купи от Google, затова поне в това отношение се радваме, че са запазили добрите практики при смяната.

Moto Mod Insta-share Projector

Личният ми фаворит. Проекторът се залепя за телефона, включва се и започва да излъчва на всякаква повърхност. Насочвате го към стена или екран и за около секунда сам успява да намести в правилната правоъгълна форма. Ако телефонът е изправен, прожектира вертикално, когато е легнал - хоризонтално.

Металната поставка се разгъва според нуждите и е доста стабилна, като за разлика от повечето проектори, за които се сещам, може да проектира лесно на тавана, което променя идеята за сериала преди лягане. Единствено е малко неудобно, че след като си го наместил в тъмното трябва да набараш с пръст скролера, с който се намества фокуса. Колегите от маркетинга си помечтаха за приложенията му по време на бизнес срещи, а аз за проектирането на филми върху каравана лятото.

Батерията на проектора издържа спокойно около час, едва след което започва да харчи тази на телефона. Това лесно се преодолява и със страничния USB-C вход, с който можете да го зареждате за целите на, да кажем, 12-часов коледен Black Mirror маратон. Резолюцията е 480p, което не е изненада предвид това, колко е компактен, но пък спокойно може да проектира на повърхност от 70 инча (почти 180 см) в диаметър.

Moto Mod JBL Soundboost Speaker

Малката Bluetooth колонка залепена за гърба на телефона ви е от JBL - една от компаниите, които са надежден избор при покупката на мини колонки. Радваме да ги видим на гърба на Lenovo Moto Z и Moto Z Play и то поне по две причини. Едната е, че правоъгълната форма заема по-малко място, а другата е, че вградената батерия от 1000 mAh може да бъде използвана и за да зареди телефона при нужда. Освен това - конекторите, с които се свързва, изключват хабенето на батерия за Bluetooth и на двете устройства. По средата има и малко краче, което позволява да подпрете телефона.

Звукът е достатъчно силен и с риск да използваме клише - партито може да бъде навсякъде с вас.

Впрочем и двата Moto Mods имат предвидено място за изпъкналата камера на Z серията, тоест използването им не пречи да правите снимки междувременно. Но има един модул, който я скрива.

Moto Mod Hasselblad True Zoom

Ако искате нещо повече от вградената камера на смартфона, това е модулът за вас. С бързо прилепване на магнитите (и малко изчакване, да се разпъне обектива) телефонът заприличва силно на туристически фотоапарат с 10x оптично приближение и 25-250 mm обектив.

Трябва да успокоим всички, които биха се изплашили от 12MP камера с това, че всъщност много пиксели обикновено са повече маркетинг трик, отколкото реално показател за това колко е добра камерата.

Много по-важното в случая е, че матрицата е голяма 1/2.3 инча, нещо, което не можете да намерите в който и да е телефон.

Записва както в JPEG формат, така и в професионалните RAW и DNG, което означава много по-добри възможности за корекции по снимките, както в професионалните приложения, така и в идващата безплатно с него програма Phocus.

ISO е от 100 до 3200, а за всичко останало си има истинска Xenon светкавица.

Също така - хардуерният бутон и удобното захващане не за пренебрегване, когато правите добри снимки.

И всички добри новини

Когато представиха Moto Z серията, имах опасенията, че и тази концепция ще влезе в списъка с твърде добрите нововъведения, за които пазарът не е готов. От юни досега от Motorola обаче дадоха достатъчно ясни сигнали, че имат намерение да наложат модулните устройства на пазара. Преди две седмици от компанията представиха още две допълнения към серията - Incipio Vehicle Dock с всички удоства за шофьори, както и Mophie Juice Pack - външна батерия, която добавя 3,150 mAh към телефона.

А още по-хубавото е, че това далеч не е краят.

Motorola, Lenovo и Verizon в момента провеждат кампания в Indiegogo (за която можете да кандидатствате до 31 януари), която предизвиква техничарите да преосмислят ролята на мобилния телефон и да предложат нови модули.

С идеята си получават един телефон и комплект за разработчици, след което ще имат време за разработване и в края на март ще представят идеите си в централата на компанията. Което означава, че с Moto Z или Мото Z Play ще можете да получите неща, за които дори не подозирате в момента.

Какво по-хубаво от това?

Oще: lenovo moto z  lenovo moto z play  moto mod hasselblad true zoom  moto mod jbl soundboost speaker  moto mods  moto z  moto z play 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.