За един малък бар, дигиталното изкуство и различното чешко пиво | webcafe.bg
Webcafe

За един малък бар, дигиталното изкуство и различното чешко пиво

дилян ценов, webcafe, chronicleДилян Ценов
21.09.2017, 18:08 (обновена 28.09.2017, 10:42)

1 от 4 снимки Назад Напред

Starobrno

Снимка: © Вихър Ласков, Webcafe

Starobrno с първа колаборация с градски артисти

Инсталация от стъклени тръби, висящи съдове от бита на българското село, човек, който ходи по книга, уъркшопи за създаване на дигитално изкуство и първорманси... и подвижен бар.

Това са само част от нещата, които предлага шестото издание на DA Fest - фестивалът, в чиято основа седи именно симбиозата между различните средства, изкуства и начинания.

А могат ли две наглед несъвместими неща като дигиталното изкуство и бирата, да се обединят и това да е нещо повече от обикновена колаборация? Оказва се, че може. DA Fest и Starobrno доказват това с участието на подвижния бар на Starobrno, който акостира в двора на Национална художествена академия в дните между 19 и 23 септември.


Винтидж павилионът с големина на телефонна кабина е продукт на колаборацията на Starobrno с Destructive Creation - визуалните артисти, известни с трансформациите си на градската среда по интерактивен и неочакван начин. Барът на Starobrno носи автентичния дух на старите чешки бирарии.

Представата е окончателно завършена от Играта на Starobrno играчките - става дума за съвместната работа на чешкото пиво и Robopartans. Резултатът от работата на бранда и училището за роботика са три винтидж играчки от времето преди 89-та.

Попаднали в ръцете на ръководителите на училището, играчките получават нов живот и смисъл и стават част от цялото дигитално преживяване.

Едва ли преди 30 години сте си представяли, че любимите ви играчки ще могат да следят начертана на земята линия, да ви следват или да събират разпръснати капачки от бира по земята.

Освен павилиона и играта на Starobrno играчките, посетителите на DA Fest ще могат да видят и различни други дигитални арт инсталации от света на технологиите и роботиката.

За шести път фестивалът превръща галериите на Националната художествена академия в място за творчески срещи, уъркшопи и изложби, посветени на дигиталното изкуство.

От 19 до 23 септември посетителите могат да се запознаят с различни съвременни артистични тенденции в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийните пърформанси и инсталации, роботиката и генеративните системи и други интердисциплинарни форми. Във фестивала взимат участие редица български и международни артисти.

Част от проектите, включени в изложбата в Галерия Академия, е инсталацията „Интернет" на Йерун ван Лоон - система от стъклени тръби, наподобяваща лабиринт, като тръбите се изпълват с бял газ, излизащ периодично през отвори, подобно на пара от локомотив. Също както световната мрежа е създадена от милиони преплитащи се кабели, по които тече информация, така и газът изпълва стъклените тръби и изтича в пространството през отворите.

Друг проект е инсталацията/музикална машина „Селото. Последни усилия IV" на артистите Петер Бош и Симон Симонс. Висящите съдове, които обикновено бихме видели във възрожденски музей, са в пълен контраст с всичко наоколо. Работата е вдъхновена от селския живот в България. Предметите издават странни хипнотични звуци посредством индустриални пружини, които изпадат в резонанс.

„Книга" на Питър Саркисян преплита дигиталното с хартиеното - това е речник, върху чиито страници се промъква човек и задрасква и изменя съдържанието му - алегория за субективната редакция на словото и старите и новите тенденции в комуникациите. Всичко това се ражда от обединението на печатното съдържание и видеопрожекцията.

Da Fest e само малка част от колаборацията на Starobrno и различни артисти. Малко по-различното чешко обещава да ни поднася още интересни съвместни проекти, които да утолят жаждата ни за по-различно преживяване.

Oще: da fest  destructive creation  starobrno  барът на старобърно  бира  винтидж павилион  градски артисти  малък бар  старобърно 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.