Сезон 11, Епизод 2: Връщане към по-доброто от старите серии | webcafe.bg
Webcafe

Сезон 11, Епизод 2: Връщане към по-доброто от старите серии

зорница аспаруховаЗузи Аспарухова
16.01.2018, 15:27 (обновена 17.01.2018, 15:00)
Мълдър и Скъли

Снимка: © FOX

Помните ли Ричард "Ринго" Лангли?

"Досиетата Х" по дело и идея на Крис Картър започват своето съществуване през 1993-а. В рамките на 9 сезона специалните агенти Фокс Мълдър и Дейна Скъли търсят "истината, някъде там" или казано по-просто – наличието на каквито и да било доказателства за извънземен живот или наличието на свръхестествени способности в артефакти и хора.

В продължение на 8 години те така и не стигат до една сигурна истина, която да отговори на основните въпроси "какво, къде и как?", не получава отговор и основният слоган на шоуто - дали наистина "истината е някъде там?"

След над десетгодишна пауза Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън отново обличат сериозните костюми, за да влязат в ролите на станалите нарицателни за тях и за почитателите на телевизионните мистерии Мълдър и Скъли.

Техният нов 11-и сезон вече тръгна по телевизия FOX у нас и по света.

Най-хубавото на "Досиетата Х" е фактът, че независимо колко време е минало, колко сезони и епизода са се извъртели, сериалът успява да запази стария си дух и тон. Особено ако сте човек над 30 години и помните с умиление вечерите вкъщи, когато всички си пускахме Канал 1, за да гледаме поредния епизод на шоуто, то сезон 11 ще ви върне там някъде. Където е истината, както твърди самият сериал.

Новият втори епизод от чисто новия 11-ти сезон е именно това – голям странен и объркан скок в миналото на "Досиетата Х".

Подобно на повечето епизоди на сериала и този е структуриран като задъхана мистерия със свръхестествени елементи. Но епизод 2 носи носталгията на старите Досиета Х не само заради драматургичната си структура и снимане, което толкова напомня на 90-те, а и заради наличието на един от изключително ярките и важни второстепенни персонажи от старите епизоди.

Тези от вас, които са следили "Досиетата Х" внимателно през годините и за дълбоки, верни хардкор фенове на поредицата, със сигурност помнят и знаят за Ричард "Ринго" Лангли.

Част от тройка, известна във вселената на X Files като Lone gunmen, Ричард Лагли се появява за пръв път във финалните епизоди на първия сезон, където заедно с останалите двама членове на триото – Джон Байерс и Мелвин Фрохайк – става неизменна част от флората и фауната, правещи шоуто толкова вълнуващо. Lone gunmen, и най-вече Лангли, участват в общо 37 епизода на сериала до самия му финал през 2002-ра, когато тримата намират фаталния си край.

Крис Картър обаче решава да върне Ричард Лангли в новия сезон под формата на загадъчно съобщение на телефона на Фокс Мълдър, което задвижва след себе си верига от събития, които се разкриват пред зрителя и пред самите агенти, под формата на пъзел.

Едно води до друго, което води до трето, което ти разкрива четвърто, докато на финала, на фона на голяма тъмна стая окъпана в червени краски, истината не бива изречена и обяснена пред смаяния поглед на Фокс Мълдър. И всичко това на фона на наемни убийци и тайни агенти, които през цялото време преследват главните герои, за да ги убият.

Въпреки, че има финален клоужър и сюжетно мистерията е разгадана, екипът на шоуто си позволява да остави финала отворен за по нататъшни съждения и сюжетни обрати (ако такива са необходими).

Епизод 2 прави своеобразно пътуване във времето към онези Досиета Х, които помним, обичаме и гледахме със зяпнала уста. И прави реверанс и поклон към някои от най-обичаните си и ярки второстепенни персонажи, без да пропуска да ни държи леко запотени и объркани, чудейки се, какво, по дяволите, се случва.

Надяваме се такива изненади да ни чакат и в останалите епизоди на сезон 11.

Oще: x files  втори епизод  дейвид духовни  джилиан андерсън  досиетата х  досиетата х - сезон 11  епизод 2  мълдър  ричард лангли  сезон 11  сериал  сериали  скъли  фокс мълдър 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.