Светът е оцелял, защото се е смял | webcafe.bg
Webcafe

Светът е оцелял, защото се е смял

Богдан Млъчков
10.01.2015, 10:21 (обновена 12.01.2015, 07:53)
Charlie Hebdo

Снимка: © Getty Images

Доброто, както и злото, не се дели на верски признак

„Светът е оцелял, защото се е смял."

Тези думи придобиха съвсем различен смисъл в сряда, 7 януари, 2015 година. Двама въоръжени фанатици нахлуха в редакцията на списанието „Шарли ебдо" и избиха десет души, сред които някои от най-известните творци в жанра на карикатурата, както и двама полицаи. Не хаотично. Персонално. Сякаш със съд и присъда. Жертви обаче не просто бяха френските хумористи.

Автоматите произведоха откоси срещу силата, която ни държи на крака вече хилядолетия - смеха. Шарб, Кабю, Волински и всички останали загинаха, обезсмъртявайки това, за което се бориха - свободата на словото и мисълта.

Съвсем умишлено не именувах терористите като мюсюлмани, мохамедани, дори като ислямисти. Няма религия, която да те кара да убиваш, да се държиш като кръвожаден звяр, който е бил държан вързан с месеци. Няма Бог, който да те кара да убиваш. Тези, не бих могъл да ги нарека хора, са безбожници. И никой никога не би могъл да ме убеди в обратното.

Имам натрапчивото чувство, че думата „ислямист" дълбоко се е вкоренила в нашето битие, точно по същия начин както думата „националист" се използва под път и над път в България, превръщайки се в определение за най-грозното и унизително-отвратително поведение, което може да съществува, за разлика от изконния ѝ положително натоварен смисъл.

Ако ислямист е лице, което проповядва исляма, то не са ли ислямисти всички тези мюсюлмани, които живеят в хармония със съседите им християни, уважавайки тяхната култура, празници, обичаи?

Много просто - безбожните безмозъчни копелета, извършители на парижкия атентат, не изповядват никакъв радикален ислямизъм, тяхното мислене е единствено и само превзето от радикалния идиотизъм, както много правилно се изрази един приятел.

Не знам какъв е мюсюлманският еквивалент по отношение на Корана на християнското „чете както дявола Евангелието", но със сигурност подобен израз би бил в десетката, когато визираме тези, които твърдят, че отмъщават за гаврата с пророка Мохамед. В интерес на истината шегите, още повече публичните, с религията са доста пипкави от етична гледна точка, но от чисто практически причини нямам намерение да се спирам подробно на тази тема.

Колкото и обаче да е обидна една шега, в случая карикатура, то няма как да е оправдано което и да е убийство. В един цивилизован свят история като тази е изключена априори. Цивилизован... Там е разковничето.

Културните ни различия са огромни и по отношение на този факт няма как дори да се излъжем. Когато Европа приюти милиони мюсюлмани, използвайки ги като работна ръка, въобще не взе предвид последиците, които ще настъпят след години, ако тези хора не бъдат приобщени, ако не станат част от европейското общество, ако останат изолирани.

Мисленето на дребно доведе до там, че на всеки интегриран гастарбайтер се падат десетки в гетата, които се чувстват експлоатирани и обидени.

Дори и без наличието на скандализиращи карикатури.

Докато берем плодовете от тези взаимни грешки (нежеланието на Европа да се справи с бъдещия проблем, водена на моменти от изкривено чувство за демокрация, комбинирано с липсата на желание за приобщаване и у сериозен брой от самите мюсюлмани) установяваме, че цялата работа е окончателно изтървана. Не говорим дори за емигранти първо поколение, а второ, дори трето.

Емигранти, които отдавна вече не са емигранти. Емигранти, които смъртоносно перфектно говорят френски.

Вкарвайки сами вълка в кошарата, сега искаме той да не огризе всичко. Когато говоря за огромната маса мюсюлмани, използвани като работна сила, далеч не намирам проблема в тях като общност. Напротив.

Най-голямата грешка, която можем да направим, е да обявим война срещу исляма като цяло. Ако вече не сме го направили. Това би била най-пагубната ни стъпка.

Вземайки обаче предвид редица дадености, вече не друг, а „учителката на живота" - историята - показва, че огромната част от последователите на радикалния идиотизъм, изразяващ се в тероризъм, произлизат именно от лоното на мохамеданите. Борбата трябва да бъде срещу тях, срещу сенките, които искат да ни блъснат към пропастта на религиозния конфликт.

Както винаги - борбата е на доброто срещу злото, колкото и банално да звучи. Може би защото по-добро от клишето не е измислено. А доброто, както и злото, не се дели на верски признак.

Накрая - ако ми позволите още нещо. Моля, огромната част от българските медии да не кънтят с Je suis Charlie. Не би могло да има по-гнусна лицемерщина. Там, където медиите са тоталният противес на свободата на словото, където се шири царството на цензурата, Charlie Ebdo не съществува.

Oще: charlie hebdo  ислям  мохамедани  насилие  религия  сатирично изданиею  списание  тероризъм  хумор  шарли ебдо 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

12 Harry | 12.01.201518:06

Михаела не е разбрала че всеки може да убива в името на религия, това е личен избор, но ние говорим за друго, за това какво по същество проповядват религиите, какъв е техният ДОГМАТ - това е непроменимият и богооткровен закон, определящ същността на вярата.

Миролюбиво в този смисъл е само християнството, и един господин журналист тези дни стана за смях, с идеята си да се променял ислямът, да се редактирал коранът. Във всяка религия това е ерес и се преследва жестоко, не от самата религия, а от обществото. В талмудът се описва какво е наказанието, за издал тайните на юдаизма евреин - да мусе налее в устата разтопено олова, за да изгори душата на грешника.

Ако християнин убива в името на вярата си е грешник, ако мюсюлманин убива в името на вярата си е праведник, и си запазва място в рая.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 12.01.201517:52

Когато нашият свещеник по време на служба чете проповед, той точно това проповядва, същността на религията християнство, обичай дори врага си, християнството е единствената религия, проповядваща любов и ненасилие, към различните.

Какво си мислите че проповядва имамът в джамията, естествено корана, какво мислите проповядва равинът в синагогата - стария завет Тора, имат и още една свещена книга, многотомния Талмуд се казва, ако я прочетете нещо от Талмуда, ще ви се изправи косата.

Сега очаквам да ме изтрият, защото съм казал истината.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 12.01.201517:46

"Няма религия, която да те кара да убиваш, да се държиш като кръвожаден звяр, който е бил държан вързан с месеци. Няма Бог, който да те кара да убиваш."

Авторът не познава материята, повтаря клишета от телевизиите, че нямало бог, който да те кара да убиваш, а ако прочете корана ще се убеди че пророка Мохамед точно това повтаря нееднократно, убий неверника, ако пък прочете стария завт на Библията, ще се убеди че юдейският бог дава указания да се убиват всички други, защото те не са хора, има и много разкази, за подвизите на старозаветните царе, описващи избиването и нарязване с триони на завладените народи. Старият завет на Библията е свещената книга Тора на юдаизма, чел съм я.

Препоръчвам и авторът да я прочете.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2015, 20:46

9 Zhivko Yanakiev Yanakiev.1068297724 | 11.01.201516:53

Съжалявам Michaela, но не съм сигурен, че разбирам въпросът правилно. И все пак, до колкото разбирам той е: "Не са ли всички изброени убийства..."създавани" от църквата?" Ами не. За всички цитати от стария завет няма как да се хвърля вина върху църквата, защото просто тогава такава не е имало. За това, че са в разрез с една или повече от божите заповеди... съжалявам, но се обърни към авторите и редакторите на стария завет. Що се отнася до другите изброени примери - да. И кой говори за издигане на убийството в култ? То е средство за постигане на цели и религиите умело си служат с него. Изопачаването и манипулацията са силни оръжия в политиката и религията. Така че ако двама или трима мисюлмани са решили, че "звездите им го говорят" и в името божие трябва да убиват, ще убиват. Опитай се да убедиш тях, че техния бог не иска от тях да убиват! Иска и още как. Щом така им го втълпяват.
Ще рискувам да се изкажа неподготвен, но от къде е категоричното отричане, че няма религия, която да толерира или издига убийството в култ? От семестрите по християнска теология или от тези по юдейска? Или от тези по ислямска? Свят голям, хора много. И няма нужда от лицемерно обръщение на "Вие".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2015, 10:19

8 Michaela | 11.01.201510:30

Уважаеми Zhivko Yanakiev, изглежда сте запознат с историческите факти, което не може да не ме накара да Ви задам въпроса: не са ли всички от изброените убийства на врачки, кръстоностни походи и т.н. "създавани" от църквата? Не помня в 7мата божа заповед да има допълнения, но може да убиваш в името на църквата или папата, или патриарха и т.н. Така че да, няма религия, която толерира или издига убийството в култ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2015, 20:46

7 Zhivko Yanakiev Yanakiev.1068297724 | 10.01.201521:14

Цитат от статията:
"Няма религия, която да те кара да убиваш,... Няма Бог, който да те кара да убиваш. Тези, не бих могъл да ги нарека хора, са безбожници. И никой никога не би могъл да ме убеди в обратното."
Цитати от Стария завет:
„А който постъпи тъй дръзко, че не послуша свещеника, който е там на служба пред Господа, твоя Бог, или съдията (който се случи в ония дни), той трябва да умре"

„Врачка да се не оставя жива.“

„Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях.“

„Който удари баща си или майка си, да бъде предаден на смърт.“

„Ако някой прелюбодействува с омъжена жена, ако някой прелюбодействува с жената на ближния си, – да бъдат умъртвени и прелюбодеецът и прелюбодейката.“

„Ако ли казаното излезе истина, и момата не бъде намерена девица, то нека доведат момата при вратата на бащината й къща, и градските жители да я пребият с камъни до смърт, понеже е извършила срамно нещо у Израиля, като е блудствувала в бащината си къща: тъй изтребвай злото изсред себе си.“

В Индия татковци режат главите на дъщерите си, тъй като поради една или друга субективна причина са ги посрамили, а религията му позволява да очисти срама по този начин. Последният случай, за който научих, момичето беше 12 годишно.
Ако някой реши да убива, може да си намери безброй поводи да го направи и Бог е вероятно на използвания. А причините могат да са много - всяване на смут, налагане на влат, пари и прочее. А за кръстоносни походи и освобождаване на "божиите земи" чувал ли си? Според теб с блага дума и словестни схватки ли са защитавани християнските и римокатолически ценности? Провери си фактите! Нямало бог, който да те кара да убиваш. Ха!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 10.01.201515:38

Според Алкайда светът е оцелял защото мюсюлманския свят се е смял над трагедията във Франция.С този пример искам да покажа лицемерието на някои цитирайки дадени постулати.Никой не иска да задълбае и формулира откъде се пръкна този проблем с тероризма и какъв е цивилизования начин за разрешаване.Засега само говорят оръжията и налагане на ценностите само на едната страна.Слушам Борисов–Обама се бил извинил за Гуантанамо.Е и Алкайда ще се извини за Франция.Да смятаме ли че сме квит?Ще дам пример.За образованите–третия закон на физиката–на всяко действие има равностойно противодействие.За техниците–натискайки пружината очаквай във всеки момент да отскочи и да те удари.Само едно не мога да разбера защо ние простите го разбираме а политиците с фалшивото самочувствие на богове не го разбират?Може би защото те не дават косвени жертви.Тях ги охраняват.Ето това е цел на гражданското общество.Утопия–кой ли ще ме чуе–модераторите веднага ще го изтрият.Но аз не съм отчаян–има други форуми.С уважение
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

5 Al Kl | 10.01.201515:07

Май излиза,че.
Хубавото е ,че –Не всеки ;ислямис; е терорист.
Лошото е ,че – Всеки терорист е ;ислямис;.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

4 Виктория Пенелопова | 10.01.201512:20

Паяк, "който цитира, той не умира"; "огледал се Илия, пак в тия". Има много още мъдри мисли, които могат да се отнат към теб. За всяка теза може да се намири литературен източник. Силата е да прочетеш противниковата и да се опиташ да я осмислиш. Аз не съм съгласна с теб, нито с цитатте ти. Но търпеливо изчитам всичките ти творения и това още повече ме убеждава, че съм права. Така, че пиши, цитирай.... Много щастлив
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 10.01.201512:07

От няколко дни под няколко статии тук споделям мнението си, но многократно е заличавано. Тъй като ми омръзна и загубих мотивация да хабя себе си, за да споделям, а току що прочетох аналогични на моите мисли, просто ги копирам с името на авторката им."Ние, истинските Българи, не сме "Шарли". Не сме! Защото да си "Шарли", означава да не зачиташ правото на другия да има Родина; да отнемеш свободата и суверенитета му, правото на труд и достоен живот в собствената му Родина, да отнемеш честта и достойнството му, да експлоатираш полезните му изкопаеми и природни богатства, за да задоволяваш лиготиите на оядените си собствени граждани. Европа бе богата, защото колонизира други територии, ограби природните им богатства и остави без бъдеще "туземното население".
С една дума Европа ще се спаси, само чрез преосмислянето на собствени си "ценности", чрез премахването на либерализма, мултикултурализма и глобализма - доктрини, които вредят на останалите народи, имащи култура, различна от европейската. Те вредят и на Българите. Разрушиха ни държавата и пратиха 2 млн. зад граница. Техният брой, обаче не намалява. Към това добавям и арогантността да се подиграваш с културата и религията на различните, а когато подигравката в отговор опре до юдаизма да съдиш другите за антисемитизъм!"
Мариана Алексиева
   

оценка

+6 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.