Западът загуби битката за "сърцето" на Европа | webcafe.bg
Webcafe

Западът загуби битката за "сърцето" на Европа

Webcafe.bg, Джон Лойд*, Reuters
12.01.2016, 19:03 (обновена 16.01.2016, 13:06)
словакия

Снимка: © Getty Images

Полша, Чехия, Унгария и Румъния забравиха порива на 1989-та, а под натиска на бежанската вълна загубиха доверие в авторитета на Запада. Очертава се капсулиране и засилване на патриотичните нагласи в Централно-европейските държави. Но и това няма как да продължи дълго

Преди малко повече от четвърт век, Европа празнуваше края на разделението, което комунизмът й наложи след Втората световна война. В резултат на края на това разделение, из континента се усещаше раждането на освободяващото усещане за потенциална свобода.

През 1980-та полският корабен електротехник Лех Валенса се покатери през стената на корбостроителницата в Гданск и поведе стачка.

Именно Валенса запали фитила, който 10 години по-късно, след кратък престой на водача на "Солидарност" в затвора, предизвика революция - която така и не беше потушена.

А после Валенса беше избран за президент на страната през 1990 година.

Вацлав Хавел, чешкият писател и дисидент, който лежа години в затвора, заради противопоставянето си на комунистическата власт, стана естествен лидер на демократите, изразяващи на глас неудовлетворението на жителите на страната.

Той бе избран за президент на все още тогава единна Чехословакия през 1989-та.

Йозеф Антал, потомък на унгарско благородническо семейство, който се беше противопоставял както на унгарските фашисти, така и на комунистите, бе затворен заради лидерството в бунта през 1956 срещу Съветския съюз. Той застана начело на преговорите за ликвидация на комунистическото управление в края на 80-те години.

Антал доживя да бъде избран за премиер през 1990 година.

Тези мъже бяха вдъхновение за своите сънародници, герои за демократичния свят и се считаха за авангард на хората, които ще живеят щастливи в Европа и ще се противопоставят на всякакъв вид авторитаризъм.

Хавел твърдеше с абсолютна увереност, че управлението на комунистите е изградило у чехите "фундаментално недоверие към всякакви генерализации, идеологически баналности, клишета, девизи, интелектуални стереотипи..."

"Сега като цяло сме имунизирани срещу всякаква хипнотична омая, дори и тази на традиционно убедителния национален или националистически интерес", смяташе Хавел.

За жалост вече това не е така.

Полша, най-голямата и най-успешна от централноевропейските държави, днес се управлява от Партията на реда и справедливостта (ПиС). В тази консервативна партия има политици, които твърдят, че се опитват да променят държавните институции така, че те да издържат на всякакви предизвикателства.

Правителството се опита да напълни конституционния съд с мнозинство от свои поддръжници, увеличи правомощията на разузнавателните служби и постави начело на тях свой поддръжник и, не на последно място, одобри закон, който поставя обществените медии под директния контрол на държавата.

Лидерът на ПиС и бивш премиер Ярослав Качински следва стратегията за бъдещето на правителството, подчинена на една неотменима цел: да превърне Полша в държава, основана твърдо на католицизма и устояваща на всякакво чуждестранно влияние - както от страна на западноевропейските държави, така и от страна на Русия.

Което означава отхвърляне на голяма част от съвременния либерализъм и западноевропейско влияние.

В тази си мисия той вижда модел за подражание у съседна Унгария. Качински поддържа тесни връзки с унгарския премиер Виктор Орбан. Неслучайно на 6 януари двамата проведоха шестчасова среща на високо равнище.

Орбан някога беше близък по идеи на Йозеф Антал в изграждането на демокрация в родината си.

Но след първата си победа на избори през 2010-та, той успешно обузда лявата опозиция, постави медиите на къса каишка, напълни конституционния съд със свои лоялни последователи, направи избирателна система по-изгодна за неговата партия и започна да се бори ожесточено с активността на гражданското общество.

Орбан и Качински изглежда се разминават в мнението си само по един въпрос.

Орбан и руският президент Владимир Путин взаимно се възхищават на един друг, докато Качински счита Путин за отговорен за смъртта на неговия брат-близнак Лех, тогавашен президент на Полша, който загина при самолетна катастрофа в Русия през 2010-та.

Чешката република не е авторитарна.

И все пак заветът, който Хавел беше оставил за нея - да бъде сърцето на Европа, вестител на свобода, гражданско общество и трудолюбие - също изглежда забравен.

Президентът Милош Земан на няколко пъти присъстваше пиян на телевизионни събития, а миналата година се присъедини към агресивно антимюсюлмански митинг в Прага. Той повече наподобява Орбан, отколкото Качински и също е почитател на Путин - което не допринася за популярността му сред чехите, помнещи още ерата на съветската власт.

Онези, за които Хавел беше герой и модел за подражание, са отчаяни за бъдещето на страната, чийто политически и бизнес-елит, включително много от собствениците на медии, са оплетени в сложни бизнес-интриги.

Ищван Леко, редактор на ежедневника Lidove Noviny, наскоро заяви в Прага, че "не разбирахме какво се случва. Виждахме се от същата страна като новите политици и Хавел; пишехме срещу комунистите, срещу тайните служби, ровехме в миналото... Междувременно връзките между политиците и новите бизнесмени бързо се изграждаха - и започна нова ера на корупция".

Точно корупцията, борбата за политическа власт в името на изгодата на собствения бизнес или бизнеса на съюзници на управляващите, руши гражданското общество и доверието в Източна Европа.

И изглежда, че тази корупция никога не е изчезвала по тези земи.

Вълни от нови (или стари) политици дойдоха на власт с аргумента, че ще се борят срещу корупцията, но твърде много от тях откриха и продължават да се наслаждават на облагите от властта.

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка миналата година след многобройни обвинения в корупция и злоупотреба с власт. И той не е единственият от посткомунистическите държави, който е в подобна ситуация.

Тези правителства - все на страни-членки на Европейския съюз, изпитват все по-малко лоялност към европейската идея.

Малкото им останала лоялност е подложена на изпитание, заради вълната от бежанци, заляла континента.

Повечето от правителствата в Централна и Източна Европа последваха примера на Словакия и затвориха границите си.

Германците заплашиха със съдебни процедури, за да ги заставят да се съобразяват с международните споразумения, но масовите атаки край централната гара в Кьолн тази седмица от страна на младежи с близкоизточна външност отслабиха моралния авторитет на Германия.

Докато полицията и политиците се опитват да потулят случилите се сексуални посегателства, нивото на гняв към масовия прием не бежанци нараства дори в самата Германия.

След като си върнаха независимостта след срива на Съветския съюз, централноевропейските държави първо посегнаха с благодарност към Европа и нейната броня от защитени човешки права.

Сега те се отдръпват от задълженията си и вместо това залагат на патриотичен дух, който не търпи либерална опозиция, нито въпроси, които се приемат за неморални или притеснителни нововъведения от чужбина - от рода на правата на хомосексуалните.

Това вероятно отново ще се промени.

Млад поляк, работещ във Великобритания, коментира, че "старите гласуваха за Качински, а ние, младите, не гласувахме - и това беше огромна грешка".

Социологическо изследване наскоро показа 56% неодобрение към някои от мерките на кабинета на ПиС. Хората обаче имат нужда от ново вдъхновение - и от работни места.

И осигуряването на тези работни места е най-мащабната задача в напоследък вървящия към упадък стар континент.

*Джон Лойд е съосновател на Института по журналистика на Ройтерс към Оксфордския университет. Той е автор на няколко книги, включително "Какво медиите причиняват на нашите политици" (2004). Лойд пише също така за FT и е основател на FT Magazine.

Oще: 1989  вацлав хавел  виктор орбан  виктор понта  германия  запад  източна европа  корупция  лех валенса  милош земан  министър-председател на унгария  орбан  пис  полша  румъния  сърцето на европа  сърцето на еропа  унгария  централна европа  чехия  ярослав качински 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 14.01.201618:17

'пък ние в България к'о? печем на ламарина чушки....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

9 Spider | 14.01.201615:55

От статията разбрах само, че лошите източноевропейци нещо имат против да си дават гъза под наем на добрите либерални западноевропейци. Ебаси лошите хора значи, хем не искат мангусти-дезертьори от гражданската си война, хем не се водят по акъла на Лондон, Париж,Вашингтон и Берлин, а искат независимост в собствените си държавни дела ?! И не одобряват горките порсти мангали, разрушили си държавите ? Какъв срам.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

8 Conspirator | 13.01.201619:39

''Полезните идиоти почти са на привършване и в близко бъдеще нови няма да се развъждат. Те си бяха загубили временно мозъците, но си бяха запазили очите, ушите и инстинктите. Последни ще останат само щатните идиоти, които получават заплати, за да увличат с идиотизма си населението. Те са матросовците на потъващия либерален кораб и до последно ще се опитват да запушват пробойните му с любимата си страшна история.''
''Щатните идиоти ще се опитат да дамгосат мъжете и момчетата доброволци като зомбита, излезли от бункера на Хитлер, но какво друго могат да предложат като алтернатива. Другото са разпуснати армии и пробити полиции, работещи по принуда за мафията на политкоректността.''
''Престъпленията на „крайно десните” са углавни, защото са извършени от омраза, докато нерезите изнасилват от любов''
''Мулти-култи илюзията виси на магия от последния косъм от Хитлеровия мустак, с който вече и децата не могат да бъдат уплашени. Питайте ги от какво се страхуват днес – те поне още не са се научили да бъдат политкоректни лицемери.''
http://novinar.bg/news/koi-sega-sa-naj-loshite_NTI1MzsyNQ==.html
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

7 Dox | 13.01.201619:13

Како Фридке,
В 4-ти коментар доста следствия си посочила, но не видях да кажеш нищо за причините. Накрая не съм сигурен, че те разбрах както трябва с това, че "...без Америка /по-точно САЩ/, няма Европа ..."

Според мен Европа наистина няма и то именно защото е със САЩ. Ако аз тръпна в очакване да видя кой ще изберат за президент там, това означава, че първо - няма България, второ - че няма и Европа и трето - че в такава ситуация аз също би следвало да имам правото да гласувам за американски президент, след като вече почти всичко зависи от избора Му. Нали така?

Но да оставим това. Бърборейки си за Европата, мисля че първо трябва да си изясним за каква точно Европа ще си говорим. Европа на националните държави, каквито бяха идеите на Шарл Де Гол и др. или днешния "Съюз", с натрапен чрез юридически и адвокатски машинации Лисабонски договор, с единствената цел - да му е по-удобно на световния финансов капитал. Аз лично предпочитам първото. Днешният "Съюз" е с презумпцията да се установи нещо като СЕЩ - не съюз на национални, суверенни държави, а такъв, който на федерално ниво да има парламент, комисии и пр., от където да се спускат директиви, да се определя кой да стяга колани и кой да ги отпуска и т.н. Европа не може и в никакъв случай не бива да се опитва да бъде като САЩ. Това няма как да стане и не става. Европа е друга бира. Можем още много да си дърдорим по тоя въпрос.

А що се отнася до статията - тотален бълвоч.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

6 Алилуйщина | 13.01.201612:26

Просто е..страните нямат собствена политика.
СССР даде свобода на своите окупационни зони-Източна Европа и ГДР.САЩ и Англия не само ,че не дадоха свобода на своите окупационни зони ,но си присвоиха и освободените от СССР такива.Включително обединена Германия.
----------------------------------------------
Harry | 13.01.201610:07
какво все пак е "европейската идея"
---------------------------------------------
Идеята за обединена Европа е родена преди много векове, в началото на Средновековието. Поради династическите съперничества, териториални претенции, не религиозни ­ толерантност и политически амбиции и т.н. и т.н.
ИСТИНАТА е,че /днес/институтите на ЕС не съответстват на целите на обединението, а неговата концепция за демокрация е фалшификат.
Едни от добрите времена за Европа си е периода през целия 19-ти век ,когато Германия и Русия са партньори и съюзници чрез и в Свещения съюз и Съюзът на тримата императори.Това осигури на Европа един век без общоевропейска война след войните на Наполеон.През 20-ти век Германия и Русия два пъти се хващаха гуша за гуша и двата народа и държави понесоха колосални загуби.Русия отдавна е готова за приятелство с Германия,както и голяма част от немския елит и бизнес,но за съжаление Германия още е окупирана и не напълно еманципирана държава от САЩ и Англия,както и намираща се под постоянната преса на ционизма.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

5 Люба6а | 13.01.201611:41

чифутите извратиха човечеството-нищо друго няма стойност или смисъл,освен пачкита пари...и няма никакво значение как ще ги придобиеш-важното е да не те хванат и да ти ги вземат!!!Зионистите си постигнаха целите Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 13.01.201610:48

какво представлява еурабия в момента - законов ред? глупости - сами си потъпкаха шенген, законите за бежанците и купищата споразумения, договори и решения. в западната европа съществуват стотици зони, непроходими за европеец!опасни за неговия живот, здраве и достойнство. безброй гета, в които ръководи шериатът. жените и децата там нямат правата, декларирани в разните европейски харти и прокламации и никаква защита от страна на закона.
елитът в европа е капсулиран в бюракратичните административни структури и си е присвоил правото да определя кой е демократ, кой либерал, кой антидемократ, кой нацист. кой е съгласен и кой не! нато е едно чучело - путин е разгащен и не му пука ни от меркел, ни от оная, как й беше името италианската комунистка - външна министърка. без америка няма европа - ето това разбраха за кой ли път източноевропейците и очакват следващия президент на САЩ. тогава ще се види - ще я бъде ли европата или не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

3 Frida | 13.01.201610:37

йенси, нищо подобно, дарагой,джихадската ройтерс и лойд арапски!
ама ти си вервай, и както си верваш, тъй ше се гътнеш
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 13.01.201610:07

"...изпитват все по-малко лоялност към европейската идея."

Бихте ли пояснили с две думи, какво все пак е "европейската идея". Всеки го повтаря, никой не казва какво разбира под тази мантра.

Защото аз не виждам и капка демокрация в Стара Европа, ЕС се командва от Меркел, зам. командирът й е Оланд, всички останали трябва да мълчим и изпълняваме. Югозападните Испания, Италия, Португалия изглежда са свикнали с ролята си, а бунтът на източноевропейците искрено скандализира изживяващите се за господарите на Европа, което е смешно.

Това е по-лошо и от Унгария на Орбан, и от корупцията...
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

1 jens xp | 13.01.201610:01

Еврейската агенция "Ройтерс" и евреинът Лойд се правят на "кой ми ... в гащите??"
   

оценка

+1 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.