Истинската опасност в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Истинската опасност в Европа

Webcafe.bg, по Guardian
30.07.2015, 19:56 (обновена 01.08.2015, 19:24)
виктор орбан

Снимка: © Webcafe.bg

Отделяме твърде много внимание за относително незначителни групи и често игнорираме значително по-важни явления.

Когато Берлинската стена падна, само шепа крайнодесни партии бяха представени в националните парламенти. Това някоя от тях да бъде част от национално правителство в Европа беше приемано като невъзможно.

Днес крайнодесните партии или партиите, възприемани като такива в началото на 90-те, са част от правителствата на Финландия, Гърция, Латвия, Норвегия, Швейцария, а в Дания правителство на малцинството зависи от подкрепата на десните.

Като изключим електоралния и политически успех на крайнодесните партии, те имат много по-малко значение, отколкото им придават медиите и политиците - те печелят по-малко от 10% от вота на избори в Европейския съюз, а тези от тях, които наистина влизат в правителства, рядко изпълняват напълно приоритетите си.

Отделяме твърде много внимание за относително незначителни групи и често игнорираме значително по-важни явления.

Това не значи, че издигането на крайнодесни партии не е важно, но тези групи често не са от особено значение. Замислете се за целия шум около Английската лига за отбрана или ПЕГИДА в Германия - нито една от които имаше особен ефект.

А какво ще кажете за продължителното очарование на неонацистите и скинарите? И двете групи са предимно свързани с криминални казуси в няколко европейски държави.

Погрешно поставяне на акцента върху най-крайните и фотогенични десни групи се случи и в Унгария. Докато международните медии пренебрегват крайнодясната риторика на премиера Виктор Орбан и партията му Фидес, те пишат разтревожени статии за възхода на радикално дясното движение за по-добра Унгария (Jobbik) - въпреки че Фидес вероятно има по-радикален дискурс (не и идеология) от Jobbik.

Това не означава, че Орбан е крайно десен политик. Ако имаме предвид неговите идеологически завои, кой знае? Онова, което казвам, е, че няма значение.

Дали е вдъхновен от чиста идеология или е приел опортюнистична стратегия, за да отговори на Jobbik, Орбан е трансформирал Фидес в партия, която изглежда все повече се задвижва от комбинацията между традиционализъм, авторитарност и популизъм - отличителни белези на крайно дясната идеология.

В основата му е етническият национализъм, с нация дефинирана като около 15 милиона „етнически унгарци", които живеят в Унгария и заобикалящите я държави (Румъния, Словакия и Украйна), а не дефиниране в граждански смисъл - т.е. около 10 милиона унгарски граждани.

Приемайки рестрикциите на членството в ЕС, Фидес иска да промени границите на държавата като дефиниция, а не като географско определение. Страната прави това като дава на унгарците гражданство, въпреки че предпочита да стоят в древните земи на Унгария отпреди Трианонския договор (Първата световна война).

Национализмът е комбиниран с авторитаризъм, с правителствено потискане на медиите и неправителствените организации - възприемани като нелоялни на нацията (т.е. на Орбан и Фидес), и със силен популизъм, който представя Орбан като автентичен глас на унгарския народ. Той се бори срещу (спонсорираната от ЕС) лява конспирация.

След ужасяващата терористична атака над „Шарли Ебдо", а може би и по-рано, Орбан добави към този отровен микс сериозна доза ксенофобия.

Докато световните лидери отидоха в Париж, за да говорят в защита на свободното слово, независимо колко лицемерно звучаха, унгарският премиер използва #JeSuisCharlie, за да започне анти-имиграционна кампания, която става все по-остра.

В лекция в Университета Балваньош в Централна Румъния той каза, че европейските ценности, начинът на живота на европейските граждани, самото съхранение на нациите, дори самата Европа като цяло днес са в опасност. „Бихме искали Европа да бъде запазена за европейците. Но има нещо, което зависи от нас. Да запазим унгарската Унгария."

Тази реч на Орбан е опасна не защото говори за съхранението или изчезването на европейските ценности и нации, а защото организира ксенофобски кампании и строи стени на границите на страната си - 25 години след падането на Берлинската стена такава се издига и то в Унгария.

Дори по-тъжното е, че увеличаващата се крайно дясна риторика на Орбан среща тишината на останалата част от Европа.

ЕС критикува само някои специфични черти от несвободния демократичен режим - най-забележими са политическия контрол на банките и медиите - докато същевременно Европейската народна партия стои твърдо зад Орбан, бившия й вицепрезидент. САЩ неведнъж са оговорили за антисемизма и Jobbik, но не и за антиимиграционните политики на Фидес.

Дори обичайните заподозрени като антирасистки организации и левите медии, които обикновено бързо реагират на проявите на расизъм и предупреждават за надигащ се фашизъм, се разсейват с дребни заплахи като Пегида и Jobbik.

Докато се борят срещу крайно десните маргинали в Европа, крайно дясното се посажда дълбоко в сърцето на Европа. Време е да променим приоритетите.

Oще: виктор орбан  граница  имигранти  крайно десни  миграция  ограда  унгария  фидес 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 31.07.201522:55

Борисе, когато се натрупа критична маса мангали, не само почват да задават въпроси, а и да предявяват претенции. Този момент отдавна е пропуснат в западна Европа и сега кекавите европейски лидери са в пат и си избиват фрустрацията и отчаянието против Орбан.
А къде е българският Орбан? След признанието "как ще се оправдавам пред Брюксел" ми е чудно как Бойко може да се гледа в огледало без срам от себе си.
И не надценявайте стените. 10 метровата китайска стена не е спасила Китай нито от монголите нито от манчжурите. Стена без защитници е леко препятствие. А българската стена, която видях по ТВ се преодолява с обикновени клещи секачи, (имам китайски за 6 лв) даже и с лозарски ножици. А защитниците хич ги няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 31.07.201515:27

Mako
-------------------
да, строго погледната е вярно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 31.07.201515:23

boris | 31.07.201514:51
Крив Макарон
---------------------------
Е този отговор е прост - просто след втората световна война - СССР са победители

............................................
Само да напомня - единственият неизмислен победител във ВСВ са САЩ. Документите по капитулацията на останалите членове в коалицията+още няколко десетки държави са подписани в Бретън Уудс през 1944.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

12 boris | 31.07.201514:59

А иначе, никакво "крайнодясно" не се надига. Крайно дясната политика е политиката господстваща в ЕС в момента - Политиката на незачитане на правата на гражданите на ЕС, когато са в разрез с интересите на едрият капитал. Проблемите с ксенофобията не идват от там, че хората мразят чуждите, а от там, че чуждите са предпоставени, защото местните не искат да бачкат за без пари и е трудно да бъдат маниполирани от елитите. Тоест мангалът от незнам къде си, може да създава много социални и културни проблеми, но той е ценен, защото той не задава въпроси.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

11 boris | 31.07.201514:51

Крив Макарон
---------------------------
Е този отговор е прост - просто след втората световна война - СССР са победители, така че на тях и на тяхните съюзници им е неудобно да изтъкват, че партията на победеният Хитлер е немската социалистическа партия. Именно от там се създават условията, всички страни да нямат нищо против да се вложи този безумен смисъл в понятието "крайнодесен". И така си остава и до днес.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

10 Шамито | 31.07.201514:03

Ха как вият демократите.Недоволни че събитията не вървят в тяхната посока.Вървим към диктатура на тези които са се определили за демократи.Кой определя дясно или ляво–НАРОДЪТ.Кои са светците които имат право да определят правилността на избора на даден народ?Ало–само историята има правото за оценка а не разни политически еднодневки.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.07.2015, 12:07

9 petkicha | 31.07.201512:08

Привет приятели,
намерих едно сайтче от което съм много доволен и искам да ви го споделя,
www.razpisanieto.bg тва е за който използва градски транспорт, ако имате кола не ви трябва Усмивка
ако незнаете къде се намирате ще ви свърши работа, така че си заслужава да почерпите една бира ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 31.07.201511:24

Истинската опасност в Европа
********************************

Правилно - истинската опасност за Европа е Орбан. Ислямските терористи, ИДИЛ и Ал-Кайда са неистински опасности. Измислени. Абе, направо безопасности, може да се каже.
Тук е и разковничето - елиминираме Орбан и решаваме проблема от раз. Ставаме напълно безпроблемни.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

7 Conspirator | 31.07.201510:37

Нека още един път,поименно изброим откъде,основно идва емигрантският поток.Либия,Афганистан,Сирия,Ирак.''Демократизираните''рожби на една голяма,чепата тояга,която трябваше да осигури стратегически ''прозорец''от 10-15 години на една ново-появила се/сравнително/близкоизточна държава.
Това е причината,а нас ни занимават с последствията и когато някой европейски държавник дръзне да защити националните си интереси,моментално го обличат като плашило чрез контролираните медии.
Орбан вдига стена?Испания още преди 15 години издигна двойни огромни стени в африканските си анклави,а България,вече трета година усилено строи цялостна стена на границата с Турция.
Значи ли това,че испанската и българската стена са правилни,а унгарската неправилна?Докога шизофренията на двойните стандарти ще се използва за чисто политически цели и не е ли време Европа да си плати за двуличната си политика.Когато разбомбиха Либия и отвориха вратите на Ада.Когато разбомбиха Ирак и отвориха вратите на Ада.Когато демонстративно оставиха Сирия да се пече на бавен огън и милиони кюрди се втурнаха към Европа....
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

6 GETI | 31.07.201510:21

Виктор Орбан приема етнически унгарци с предимство пред арабските бежанци...!!!...българската държава прави обратното...!!!...толкова много етнически българи от Молдова и Украйна чакат своите паспорти...,но в България с предимство са бежанците от арабския свят...!!!...
Орбан не гледа на ес като на кралство, не е подписал договор за подчинение. той държи за унгарския суверенитет.и за тва били расисти, фашисти,ксенофоби.
България също не е подписала договор за отказ от суверенитета. има огромна разлика обаче между България и Унгария и тя е в манталитета.за тва сме и разграден двор.
който иска суверенитет – не го подарява, а го защитава…!
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.