Пет извода от президентските избори в Австрия | webcafe.bg
Webcafe

Пет извода от президентския вот в Австрия

Webcafe.bg, по Politico
24.05.2016, 10:03 (обновена 28.05.2016, 21:00)
Александър Ван дер Белен

Снимка: © Getty Images

С Австрия в центъра на бежанската криза, президентската кампания предизвика засилен интерес в Европа.

Незаависимият Александър Ван дер Белен измъкна изненадваща победа в оспорваните президентски избори в Австрия, която малцина считаха за възможна.

Крайният резултат, оповестен едва в понеделник следобед, след като бяха преброени подадените по пощата гласове, поставя Ван дер Белен само с 31 000 преднина пред съперника му Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата. Ван дер Белен спечели 50.3% от вота, срещу 49.7% за Хофер.

С Австрия в центъра на бежанската криза, кампанията предизвика засилен интерес в Европа.

Страната е приела повече бежанци на глава от населението от повечето други страни-членки на ЕС. Затова и политиката на емиграцията и ролята на исляма присъстваха в голяма част от изборната кампания.

Хофер, който водеше в първия тур и спечели 35% от гласовете сред многото други кандидати, изглеждаше предопределен за победител в балотажа - резултат, който щеше да го направи първия крайнодесен държавен глава в Европа.

Опасявайки се от такъв резултат, широка коалиция се обедини зад Ван Дер Белен, водейки до фотофиниш в една от най-драматичните изборни надпревари в най-новата история на Европа.

Ето пет извода от изборите.

1. Следвоенният политически елит на Европа се срутва

В крайна сметка резултатът в Австрия илюстрира, че десноцентристките и левоцентристките партии, които доминираха политиката на континента след Втората световна война и най-дълго са били на власт, са в упадък.

Социалдемократическите и народняшките блокове, които осигуряваха стабилност от десетилетия в голяма част от региона, бързо губят привлекателността си. Първият тур на изборите, в който партиите на елита се оказаха на последните места, реално означаваше отхвърляне на тяхното лидерство.

Австрия, подобно на Германия, се управлява от голяма коалиция, съзвездие от партии, което, ако остане на власт твърде дълго, засилва подкрепата за политическата периферия.

2. Поляризацията е новото нормално състояние

Комфортните дни на любезния политически дебат в Западна Европа приключват. Разменените реплики между Ван дер Белен и Хофер бяха сред най-хапливите.

С кандидати извън масовите партии, все по-често включващи се в политическите спорове, първият тур на президентските избори в Австрия имаше шестима потенциални победители. Въпреки че Източна Европа е известна с агресивността на политиците си, в Западна Европа политиката досега беше предимно трезва и уравновесена. С появата на "Алтернатива за Германия" в Германия и възраждането на десницата във Франция, Холандия и Скандинавия, това се променя.

Австрия показва и по-притеснителен аспект на тази тенденция: разширяващо се класово разделение. Докато добре образованите градски жители подкрепят Ван дер Белен, бедните австрийски селяни и работници застават зад Хофер. Страната не е наблюдавала толкова драстично разделение в електората си от 30-те години, когато сблъсъците между леви и десни сили почти предизвикаха класова война.

3. Богатите не са имунизирани срещу привлекателността на популистите

По обективни критерии Австрия се класира сред най-богатите държави в Европа, ако не и в света. Безработицата е ниска, сравнена с повечето страни от ЕС, растежът е стабилен, макар и не огромен. Фактът, че Партията на свободата въпреки това успя да преобърне политиката на страната, показва, че гласоподавателите се интересуват толкова от бъдещето, колкото и от настоящето. Основното ядро от поддръжници на партията може и да не са богати, но не са и бедни.

Посланието на Партията на свободата е, че Австрия е поела в погрешна посока. Дори и австрийците да се чувстват комфортно в момента, ислямът, ЕС и силите на глобализацията застрашават бъдещето им, предупреждава партията. С държави из цяла Европа, изправени пред подобни социални тенденции, очаква се методите на Партията на свободата да бъдат възприети от партии в други части на Западна Европа.

4. Европейските либерали може и да са в упадък, но не са аут

Изненадващата победа на Ван дер Белен показва, че когато нещата са сложени на масата, проевропейските и либерални сили на континента могат да се обединят и да постигнат целта си. В балотажа Ван дер Белен спечели 1.3 млн. гласа повече от първия тур, което показва, че страхът от победа на Партията на свободата е довел голям брой консервативни гласоподаватели в неговия лагер. Освен това избирателната активност беше висока - 73%, като много гласоподаватели, които не се явиха на първия тур, дадоха вота си на втория.

5. Искреността продава

Независимо дали ги харесвате или не, качество, което и двамата кандидати в надпреварата притежаваха, беше автентичността. За разлика от масовите партии, които говореха безсмислици и променяха курса си по милиарди въпроси, Ван дер Белен и Хофер не оставиха особени съмнения какви са позициите им по основни актуални въпроси.

Ван дер Белен не се оправдаваше за позицията си, че Австрия трябва охотно да приема бежанци, за подкрепата си за ЕС и убеждението, че Шенгенският договор е в основата на стабилността на Европа. Междувременно Хофер говореше също толкова ясно за това, което според него е наложителна мярка: за защита на границите на Австрия и удържане на прекалени посегателства на ЕС върху суверенитета на Австрия.

Oще: австрия  александър ван дер белен  герлинде помер  зелени  избори в австрия  крайнодесни  леви  либерали  нацизъм  национализъм  националисти  норберт хофер  президент на зелените  президентски избори в австрия  фашизъм  хитлер  хофер 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 09.06.201612:47

Анонимен автор от 21 век : " Докато добре образованите градски жители подкрепят Ван дер Белен, бедните австрийски селяни и работници застават зад Хофер..."
------------------
Верно ли, във Виена, да речем жителите по-образовани от населението на по-малките населени места?

.."в Австрия живят 1,5 млн лица 17,8% от чужд произход. От тях 895.000 10,7% нямат австрийско гражданство.
Обаче! В момента всяко четвърто дете в училищата е дете на чужденци. След няколко години те ще могат да станат австрийци!.."
.."Виена - с чуждестранен произход - 630 хил."
http://integrationspreis.orf.at/show_content.php?hid=8
https://www.wien.gv.at/menschen/integration/grundlagen/daten.html
http://www.segabg.com/replies.php?id=276306


А ВСИЧКИ чужденци дошли преди 10 тина години и вече взели австрийски паспорти - са си по големите градове!

И ТЕЗИ хора, едвам говорещи немски, живеещи в общински жилища (във Виена половината жилища са общински) са "образовани"????
Ми като са образовани и вземат хубави пари - що се натискат на социал, а не си позволят къщичка с дворче, някъде наоколо при "селяните"?
Цените на недвижимите имоти във Австрия ги има из сайтовете - да се види - да се прочете!

И е хубаво, да ни обясни Уебкафеения Анонимус що "образованите" не идат при "селяните" .. а иначе ние сме били по света и сме видяли - кой живее в блоковете и кой живее в къщичките сред зеленина .. богатите и образованите или бедните мигранти ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 02.06.201621:10

Новият президент е полуруснак.
Фамилията е от Псков.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2014, 16:33

9 капита Силвър | 25.05.201618:24

До 8jens xp

Young man my friend, както се обръщаше моят приятел лорд Джон Рокстън към младежи като тебе. Живял съм на тази земя два, ако не и три пъти по-дълго от тебе. Години съм бил на запад и на изток, до болка ми е известна породата хлапета като тебе, които прибягват до вулгарен език, за да минат за мъже.
Явно си искал да ми кажеш нещо, но си сбъркал адреса.
Прекалено уважавам Webcafe, за да вляза в твоя тон и затова няма да споменавам какво се случваше с такива като теб, които си носят вазелинче в несесерчето, ако попаднат на борда. Само ще кажа, че на кораба никога не са липсвали здрави и прави греди.

А що се отнася до войната, и представа си нямаш какво точно означава тя.
И честно казано, не ти и пожелавам да научиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

8 jens xp | 25.05.201612:52

Капитан Силвър, за идиотът не питай, той сам се обажда!!!
А ти поживей малко на "запад" и ще разбереш кой срещу кого! И си носи в себе си вазелин! Ще ти трябва!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

7 KingoftheROAD | 25.05.201612:02

Бугария и Македония Удивителна Удивителна Удивителна И срещу койо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

6 prqkor | 25.05.201609:19

"При последното преброяване решаващи се оказаха един милион гласове получени по пощата " Смее се Смее се
На първия тур националистите с 80% , на втория решаваща се оказа пощата Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

5 Dox | 25.05.201606:35

Е как кои са ТЕ?! Ами Русия бе! Русия! А, и комунистите. Сега стана ли ясно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2014, 16:33

4 капита Силвър | 24.05.201620:25

Силвър, на война е винаги едно и също.....воюваме Ние , срещу Тях

Ние, това сме (по азбучен ред): Албания, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Обединено кралство, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия.

А те ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 24.05.201619:42

Силвър, на война е винаги едно и също.....воюваме Ние , срещу Тях Идея Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2014, 16:33

2 капита Силвър | 24.05.201619:18

"В Европа ще има война, и това само идиотите не го разбират."

Та кой срещу кого ще воюва в Европа, драги?

Кажи, за да стане ясно кой всъщност е идиотът? Въпрос
   

оценка

+1 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.