Черни тефтерчета, бели конци | webcafe.bg
Webcafe

Черни тефтерчета, бели конци

Webcafe.bg
13.11.2014, 09:50 (обновена 18.12.2014, 12:29)

1 от 4 снимки Назад Напред

главният прокурор сотир цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров изглежда оптимист по бъдещето на казуса, като твърди, че липсата на оригиналите няма да е "фатална" за него, като изхожда от факта, че първата съдебна инстанция е постановила осъдителната присъда по копията на тефтерчетата.

Едно обаче е ясно - незапочнатото, но потенциално възможно разследване по най-взривоопасния материал от тефтерчето - зависимостта между решенията на Филип Златанов и инициалите ИФ -> ЦЦ -> ББ - ще си остане мираж без оригиналните доказателства.

И точно това е най-големият проблем.

Банален криминален случай? Теория на конспирацията? Медицински показател за състоянието на съдебната власт?

Покрай скандала със загубата на бележниците на Филип Златанов ще чуете много коментари и определения. Но отвъд коментарите по-важни са фактите.

Какво знаем и какво не знаем за прословутата кражба на тефтерчетата на Златанов?

Кой е последният човек, видял тефтерите на Филип Златанов?

Това е Стефан Бенчев - специалист по криминалистическо изследване на документи.

67-годишният Бенчев е пенсионер, дългогодишен служител на МВР, бивш началник сектор "Документни изследвания, фоноскопия и фотография" в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология към МВР.

Интересен факт е, че през 2010 г. името му излиза в дълъг списък от ръководни служители на МВР със съпричастност към бившата Държавна сигурност. Бенчев е бил щатен служител на VI управление на ДС. В справката на Комисията по досиетата става ясно, че Бенчев се е издигнал до позиция зам.-началник на отделение в VI отдел през 1985 г.

През 2007 г. Стефан Бенчев се пенсионира, след което започва работа на свободна практика. Вписан е в списъка на вещите лица към Софийския градски съд.

Как тефтерите се озоваха в Стефан Бенчев?

Ангажирането на Бенчев в казуса с Филип Златанов е ключов епизод в сагата с тефтерчето поради две причини - първо, защото следствието му разрешава да изнесе оригиналните "2 бележника с цвят черен и бордо" (а не да ги преглежда в следствието), и второ - защото се случва точно в момента, в който съдът изрично настоява да получи достъп до тях, за да се извърши пълна графическа експертиза, каквато липсва дотогава.

Това се случва на 25 септември 2014 г., когато Софийският апелативен съд (САС) дава ход на втора инстанция на делото срещу Филип Златанов. Съдът нарежда да се изискат от СГП оригиналите, защото по делото е направена експертиза само на единия бележник и то - в делото е приложено само негово копие. За целта САС назначава графолога Валери Костадинов, който е автор на въпросната частична експертиза.

Пет дни по-късно, обаче, на 30 септември прокуратурата решава да ангажира друг експерт - Стефан Бенчев, по паралелното досъдебно производство срещу Златанов и му предава оригиналите за анализ. Наредено му е експертизата да е готова до 18 ноември.

Не е ясно защо се е наложило спешното раздвижване по второто досъдебно производство, след като вече има нареждане на съда по текущо дело.

На прокуратурата й отнема повече от месец да изпълни решението на съда. Едва на 29 октомври 2014 г. следовател е изискал от Бенчев обратно документите във връзка с предстоящо заседание по делото (два пъти отлагано и последно насрочено за 20 ноември).

Пред в. "Труд" самият Бенчев твърди, че е бил изненадан от искането на следователя, тъй като анализът му все още се е намирал на ранен етап. "Стигнал съм донякъде с експертизата, но имаше много сложни въпроси, а после изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието", казва той в първото си интервю след кражбата.

Експертът обаче решава да задържи материалите в дома си в продължение на още една седмица.

На 5 ноември (сряда) Бенчев слага бележниците на Филип Златанов в кожена чанта, слага чантата на задната седалка на личния си автомобил и потегля към Столичното следствие в Овча купел.

И пука гума.

Как изчезват тефтерите на Филип Златанов?

Обстоятелствата около кражбата са доста мъгляви.

Твърди се, че пътувайки към следствието, Бенчев установил, че задната му дясна гума е спаднала, слязъл от автомобила, за да направи оглед, а докато се суетял (неизвестно колко време) - крадците (неизвестно колко лица) незабелязано са отнесли кожената му чанта с флашка, документи по застраховки, 100-200 лева и двата бележника на Филип Златанов.

Медийната активност на „потърпевшия" остави още повече въпросителни.

Първо - вещото лице признава, че винаги използва такси за пътуванията си до следствието, но в конкретния случай - решил да се качи на собствената си кола. Второ - по незнайно какви пътища Бенчев успява да се отклони от маршрута. Трето - на два пъти е оставил авариралия си автомобил без надзор, веднъж - в търсене на автомонтьор, втори път - „от малка нужда" (по собствените му обяснения пред две национални телевизии).

Не е ясно дали Бенчев е бил следен от крадците по пътя към следствения отдел на СГП, и оттам - дали скандалните тефтерчета са били целта на обира или става дума за най-обикновен криминален инцидент, както се опитва да го обясни Сотир Цацаров.

Обраният експерт се е обадил на тел. 112 и оттам му казали да се подаде жалба в 06 РПУ.

Най-странното е, че Бенчев се явява в полицията чак на следващия ден - 6 ноември, четвъртък.

Въпреки че като експерт и бивш служител на МВР е осъзнавал много добре значимостта на загубените веществени доказателства, той твърди, че не е отишъл директно в полицията, защото „нямал превоз дотам"...

Така или иначе, дознателите в 6 РПУ образуват преписка по сигнала му „по каналния ред", но не е извършен оглед на местопроизшествието.

В сигнала си Стефан Бенчев не посочва, че е станал жертва на кражба, а заявява единствено, че му липсва чанта с пари, експертизи и веществени доказателства, без да информира по никакъв начин служителите на 06 РПУ, че липсващите материали са по делото срещу Златанов.

Защо потърпевшият е премълчал този факт - не е ясно. Както не е ясно дали е бил посъветван да го направи или е имал други съображения да не споделя пред полицаите чувствителната информация.

Защо изобщо оригиналите са изнесени от следствието?

Според говорителя на СГП Павел Панов веществените доказателства не са били със специален режим и било практика експертите да ги съхраняват у дома си.

Съвсем различен подход, обаче, е възприет година по-рано, по време на досъдебната фаза, когато е извършена първата експертиза.

"Лично ми ги даде Роза Царева, следовател. Никога не съм ги носил вкъщи. Огледах тефтерите на място, изследвах това, което ми трябва, подбрах абзаци, които копирах, а тефтерите си останаха в следствието", споделя Валери Костадинов, авторът на първия анализ на един от бележниците, по който Софийският градски съд осъди Филип Златанов.

Костадинов коментира, че е неприемливо за един експерт да изостави без надзор значими документи по дело с висок обществен интерес.

"Има водещ разследването, така е преценил, не мога да дам отговор на този въпрос", коментира градският прокурор Христо Динев по случая.

Със сигурност обаче решението на разследващите органи е възпрепятствало хода на делото срещу Филип Златанов.

Адвокатът на Филип Златанов - Ирен Савова си спомня, че на последното заседание на 16 октомври прокурорът е информирал съда и защитата, че тефтерите ги няма, защото е назначена друга експертиза по друго наказателно производство, за което до този момент не са били информирани формално.

"Прокурорът не можа да отговори на въпроса на съда на кое вещо лице е възложена експертизата по другото дело и къде са тефтерите в оригинал", казва Савова пред в. „Труд".

Кога прокуратурата и МВР разбират за загубата на документите?

Версиите се разминават.

Според говорителя на СГП Павел Панов "Бенчев незабавно съобщил за липсата", но не коментира дали прокурорите по делото срещу Златанов са узнали за престъплението още на 5 ноември.

Така или иначе, 5 дни след кражбата - в понеделник, 10 ноември, двама следователи от СГП са посетили 06 РПУ на СДВР с въпроса: "Къде са тефтерите на Златанов?" (по източници на в. „Преса").

Какво се е случило в промеждутъка от тези пет дни - историята (и прокуратурата) мълчи.

Не е ясно в кой момент самият Стефан Бенчев е установил липсата на чантата, в която са се намирали бележниците - дали е било на местопроизшествието или е продължил по пътя си към Следствието и чак тогава е разбрал, че нещо не е наред (това не става ясно и от опита му да опише със собствени думи инцидента).

Съответно - няма официална информация дали Бенчев е предупредил веднага следователите, че не може да върне документите. Ако го е направил - дали се е срещнал лично с някого от разследващите в СГП? И какви мерки са предприели те?

И още - интересно ще е да се разбере кога са били информирани по-висшестоящи прокурори - например, началникът на Следствения отдел към СГП Петьо Петров, градският прокурор Христо Динев, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов (който лично беше ангажиран по делото срещу Филип Златанов при "презентацията" на избрани страници от него), и евентуално - главният прокурор Сотир Цацаров.

Официално прокуратурата „не знаеше" до вторник за кражбата на доказателствата.

Това, което никой не оспорва, обаче, е че едва на 10 ноември МВР осъзнава, че обект на кражбата е веществено доказателство по делото срещу бившия председател на КПУКИ. Тази версия е потвърдена от бившия министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, в чийто мандат се случва кражбата (той предаде поста на Веселин Вучков на 7 ноември).

А в 22:29 ч. на 10 ноември информацията за изгубените доказателства по знаковото дело "изтича" в електронния сайт на в. "Труд".

Кой е чел тефтерите на Филип Златанов?

Съществува дълбоко „конспиративната" теория, че тефтерите са били фалшифицирани или изобщо не са съществували - съответно, кражбата им е инсценировка за подмяна на фактите по делото.

Доколко това се доближава до истината, обаче, не може да се докаже - още повече като се има предвид сравнително широкия кръг от лицата, които са имали достъп до доказателствата.

- Прокуратурата

Фотокопия на отделни страници от тефтерите на Филип Златанов бяха прожектирани и тълкувани на специална пресконференция на прокуратурата на 17 юли 2013 г.

На събитието присъстваха бившият зам.-градски прокурор Роман Василев, прокурорът от ВКП Евгени Диков (бъдещ шеф на НСлС) и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

- Депутати от Комисията „Филип Тефтерчето"

В 42-то Народно събрание беше образувана анкетна комисия по казуса със Златанов, начело с левия депутат Кирил Добрев. Тогава оригиналните тефтерчета са се намирали в следствието, като прокуратурата е дала възможност на всеки от членовете и сътрудниците на анкетната комисия да ги прочетат на място.

Не е ясно колко от 8-те члена на комисията са се възползвали от тази възможност във времето на работата й - от 5 септември до 4 декември 2013 г.

Факт е обаче, че няколко месеца по-късно „изтекоха" непоказвани дотогава страници от двата бележника, съдържащи още инициали - тези на Делян Пеевски.

- Поне двама криминалисти

Експертът Валери Костадинов е първият графолог, който във фазата на предварителното производство е изследвал в оригинал тефтерите на Златанов. Така или иначе, оттогава до 5 октомври доказателствата са под контрола на прокуратурата.

Как ще се отрази загубата на тефтерите върху делото?

Всичко зависи от съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров изглежда оптимист по бъдещето на казуса, като твърди, че липсата на оригиналите няма да е "фатална" за него, като изхожда от факта, че първата съдебна инстанция е постановила осъдителната присъда по копията на тефтерчетата.

"Същото може да направи и втората инстанция, но не желая да говоря от името на съда", коментира главният прокурор.

От Софийската градска прокуратура заявиха, че разполагат със "заверени ксерокопия на бележниците".

Доколко Апелативният съд ще задоволи с тях, обаче, е трудно да се каже.

Неслучайно още на първото си заседание съдебният състав изиска оригиналните документи.

Със сигурност ще се вземе предвид и поведението на прокуратурата, която в продължение на месец отказва да ги предостави на вещото лице по делото, а в крайна сметка - косвено носи отговорност за загубата на материалите.

Защитата на Златанов поддържа тезата, че наказанието срещу него изобщо няма връзка с написаното в бележниците, а е свързано с административно нарушение.

Едно обаче е ясно - незапочнатото, но потенциално възможно разследване по най-взривоопасния материал от тефтерчето - зависимостта между решенията на Филип Златанов и инициалите ИФ -> ЦЦ -> ББ - ще си остане мираж без оригиналните доказателства.

И точно това е най-големият проблем.

Oще: версии  въпроси и отговори  комисия за конфликт на интереси  кпуки  прокуратура  разследване  следствие  сотир цацаров  стефан бенчев  тефтери  тефтерче  филип златанов  цацаров 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

7 KingoftheROAD | 14.11.201409:45

Кратунските тикви там горе са си тъпи и прости. Толкова си могат, и сами ще си докарат шишането до челото някой ден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

6 Victoria Konstantinova | 14.11.201403:36

Трагикомично криминале за бавно развиващи се може да се сътвори от цялата история. Нормалният човек си задава нормални въпроси.
1. След като носиш толкова важни документи, не си ли заключваш колата, докато търсиш гумаджия или пикаеш ?
2. Къде точно се е изходил по малка нужда - на улицата или в някой вход?
3. Какво щеше да направи с малката си нужда, ако беше в такси
4. При съвременната техника, защо той не работи по копие.
5. Какво значи "объркал маршрута". Той за първи път ли минава по него?
Мога да продължа още много. Важното е, че отново избухна въпроса " КОЙ". А зад него остават много по-важните въпроси.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

5 Никой | 13.11.201422:00

В момента човека е невинен... няма доказателства...

Да ни е честита ЦвЦв-та
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 13.11.201419:26

Ама верно за големи балъци ни мислят... Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 13.11.201418:48

Копията могат и да не бъдат приети за доказателсва. Но пък виж графологична експертиза може да се прави по копия и само в тъпата българска "система" "вещо лице" - което дори не е служител на правораздаванелните органи, може да разхожда насам-натам веществени доказателства /дори свързани с най-маловажния случай/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

2 conscience | 13.11.201417:23

Сигурно съм пропуснал нещо много съществено по заливащия ни от известно време информационен бълвоч, но на такива "ключови доказателства" не се ли правят копия? Тези копия би трябвало да вършат достатъчно работа дори и без оригинала. Не може да ме убеди никой, че при такова дело процедурите не предвиждат, че вещото лице може да загуби доказателството, то да бъде откраднато, подменено и т.н. Тук се разказва история на малки деца.
Относно тефтерите по принцип като доказателство, малко несериозно ми се струва ключов играч в мега национални престъпни схеми от най-високо ниво да няма достатъчно мозък да си кодира записките (лементарен код би бил инициал+1, където към буквата на инициала се добавя 1 и така Б.Б. става В.В., И.Ф. става К.Х.) Ако толкова няма мозък може да сложи прякор на всеки от замесените (буда, гоце - никой ли не е бил в ДС в тая държава?!?). Така описанието на Яне Янев от тази сутрин "ченгеджийска постановка" ми изглежда най-достоверно.
Разследващите органи, ако ще пунтират някаква работа, е време да започнат да следват парите, а не фърчащи листчета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.11.201410:41

Главния прокурор триабва да си подаде оставката.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.