Това ли е краят на „Европа“? | webcafe.bg
Webcafe

Това ли е краят на „Европа“?

Webcafe,bg, по Reuters
18.01.2016, 18:59 (обновена 20.01.2016, 17:42)
словения, бежанци, имигранти

Снимка: © Getty images

От всички 160 000 бежанци в Европа, които трябваше да бъдат поделени между страните-членки, според взетото още през септември решение, по-малко от 300 бяха разпределени.

Германците, в ролята си на основателите и спонсори на следвоенния съюз, затварят границите си. Това е опит за политическо оцеляване от страна на канцлера, който допусна навлизането на милион мигранти в страната. А след това, от нямане какво да се прави, същите решават да върнат немската марка.

Това не са част от фантазиите на твърдите евроспектици. Това е истинска тревога, която бива изразена по най-високите етажи на властта в Берлин и Брюксел.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която напоследък страда от спад на рейтинга си след събитията в Кьолн в Новогодишната нощ, и председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер споменаха за този слух миналта седмица.

Юнкер подкрепи Меркел и предупреди, че централизираната икономика на общия пазар и самото евро са в опасност непоследователност, националистични реакции към миграията и други кризи. Той напомни и за „последния шанс" на Европа, въпреки че все още се надява, че това не „началото на края".

Меркел, която среща проблеми не само със свои опоненти, но и с консервативните си поддръжници, нарече Европа „уязвима", а бъдещето на еврото „свързано директно" с разрешаването на миграционната криза.

Меркел подчерта риска от сериозна икономическа турболенция и дори формална промяна в евроинституциите.

Някои виждат тези идеи като тактика за спашване на европейците от страна на лидерите, които имат твърде много за губене от евентуален срив на Европейския съюз. Гърци и италианци протакат опазването на средиземноморските граници на блока, а източноевропейците се възползват от германските субсидии и предлагането на работни места, загърбват враждебността и предлагат помощ за мигрантите.

Германците са подпомогнати и от съсъздателя на ЕС Франция, чиито лидери се страхуват от въздигане на анти-имигрантска вълна на Националния фронт. Третата сила в европейски блок, Великобритания, пък е разделена от вътрешните дебати дали да напусне европейския клуб.

Така че и да са празни заплахи, германските и европейските политици предупреждават за възможно затваряне на вратите на Германия. Помощта на Турция не показва резултати в опитите си да намали притока на хора към гръцките плажове. Нужен е драстичен спад в притока или смяна на позицията на другите страни-членки, за да облекчат Берлин от самотната задача да приютява мигранти.

Германски предупреждения

В Германия предстоят местни избори през май, затова и Меркел е на прицел от своите консервативни съюзници, които я принуждават да спре главно мюсюлманските мигранти от навлизане в страната.

Финансовият министър заплаши другите европейски държави за евентуалните последствия от тези събития.

„Хората смятат, че това е германски проблем. Но ако Германия направи това, което се очаква от нея, тогава ще видим, че това не е германски проблем, а европейски", казва германският финансов министър в Брюксел, Волфганг Шойбле.

Съюзниците на Меркел се опитват да задушат бунтуващите се вътре в партията, които заплашваха спасителните пояси за Гърция през миналата година. Но съществува натиск за предприемането на национални мерки - като граничните огради например. Ангела Меркел обаче, дете на Източна Германия, отказва да съдейства.

„Ако се построи ограда, това ще е краят на Европа такава, каквато я познаваме. Трябва да сме търпеливи.", казва старши консерватист.

Но друг германски политик отбелязва, че времето изтича.

„Канцлерът моли партията си за повече време, но...istoriqta... губи убедителността, която е имала през октомври и ноември. Ако добавим и дебатите около Кьолн, тя е изправена пред трудна ситуация."

Той добавя и че очакваният спад на мигранти през зимните месеци, така и не се случи.

„Може само да си представите какво ще стане, когато времето се подобри." - казва още той.

Страхове за Шенген

Меркел и Юнкер многократно свързват засиленият контрол по границите на иначе свободната Шенгенска зона с разпадането на единния пазар, който е в ядрото на ЕС и на еврото. И двете ще разрушат възможни работни места и икономиката.

„Без Шенген... еврото е безсмислено." - каза Юнкер в петък. Според него исторически националистически негодувания започват да се появяват отново и обвини европейските лидери в прахосване на завещанието на основателите на съюза - оцелелите след Втората Световна война.

Все още Меркел не е загатнала за евентуален по-строг режим по границите, какъвто Австрия и Дания наложиха. Но заяви, че Европа може и да пострада.

„Никой не може да се преструва, че е възможна една и съща валута, когато границите не могат да се преминават лесно." - каза тя на бизнес събитие миналата седмица.

„Времето ни е до март, може би лятото, за да вземем европейско решение. Иначе Шенген си заминава." - казва друг германски политик.

А европейски чиновник също толкова директно каза: „Има голям риск Германия да затвори. След това няма Шенген... съществува рискът през февруари да започне крайното отброяване."

Следващото заседание на европейски лидери ще е след месец и е следствие от миналогодишното, което достигна до решение за мигрантската криза и спрпве за провалите в прилагането му.

От всички 160 000 бежанци в Европа, които трябваше да бъдат поделени между страните-членки, според взетото още през септември решение, по-малко от 300 бяха разпределени.

Берлин и Брюксел продължават да настояват за разпределение на мигрантите в Европа. Но малко вярват в това. Германски чиновник дори казва, че това е като „да вадиш нож на умряло куче".

Европейските лидери се надяват на помощ от турския президент Ердоган - мъж, който много смятат за ембрионален диктатор.

Берлин настоява за допълнително финансиране на Анкара след блокираните от Италия 3 милиарда евро. Някои германци предлагат изпозлването дори на германски фондове, за да се намали притокът на хора от Турция.

Европейските политици обаче твърдят, че е прекалено рано за паника. Прииждащите са намалели през този месец. Според данни на ООН мигрантите са наполовина на 3500-те, които са дошли през декември.

Прогресът включва и допускането на 2,1 милиона сирийски бежанци до правото на работа в Турция. ЕС ще финансира повече училища за децата на мигрантите.

Но европейският комисар по миграцията, Димитрис Аврамопулос, който пътува за Берлин в понеделник, каза пред Европейския парламент миналат седмица, че „ситуацията става по-лоша".

Бежанската криза застрашава „самото ядро на Европейския съюз" и не предлага особен оптимизъм освен „оптимизмът е нашата последна опция за защита".

Oще: ангела меркел  валута  валутен борд  валутен съюз  германия  германска марка  евро  еврозона  европа  европейска валута  европейски съюз  европейци  ес  икономически съюз  марка 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

15 cheung | 05.02.201614:05

Комунистите отдавна мечтаят за крах на европа, но единствено техния СССР се срина с гръм и трясък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2013, 23:17

14 Vania Ilieva | 03.02.201603:04

Процесът, за съжаление, вече е извън контрол, ракът на джихадизма е пуснал метастазите си по цялото европейско тяло Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 20.01.201614:54

павуре
по си-би-си съм гледал документален филм как Дания изпраща кораб след кораб боклуци в Гана - огромни планини отпадъци от елктронна и полупроводникова индустрия един черен разправяше, че "соковете" от тях слизат в земята и достигат до подземните води с тях се качат обратно и тровят площи от хиляди квадратни километри
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 20.01.201610:38

бичкия:
https://ejatlas.org/conflict/somalia-toxic-waste-dumping-somalia

как сомалийците станаха свирепи пирати и кои алчни гъзове имат файда от цялата работа(освен над 250 частни охранителни компании,превеждащи кораби през Баб Ел Мандеб и Аденския Залив:

http://music.cbc.ca/#!/blogs/2009/4/KNaan-Tells-The-Other-Side-Of-Somali-Pirate-Story
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 20.01.201605:43

павуре

от белия човек (европееца) по-голям изрод няма, т'ва, че са обарали 200 германки или гръмнали 10 дискотеки у Франция е несъизмеримо в глобален мащаб с това което белите направиха и правят в колониите си из Африка, близкия и далечен изток. Концерните си точат петрола, копат диамантите, назначават си и си свалят марионетни правителства серат токсични отпадъци и ги складират в такива количества при онези с паламарките и тъпите скалпели , че милиони изроди ще се раждат в следващите 100 години с какви ли не ужасяващи заболявания. Същите тези потоци от бежанци се отприщиха първо към Европата през Средиземно море след като Саркози на едната година сключи договори с Кадафи за 10 милиарда долара, а на следващата Франция бе първата с миражите при атаките над Либия, т'ва у Сирия е пак е съгласувано между Франция, Ънглия и братята американци, викат му "контролиран хаос" и се правят страшни кинти от него, отделно, че доминират ситуацията и си я нареждат как им е удобно.
Без изкл. всяка европейска държава има капацитета и средствата да направи на кайма читаците намиращи се на нейната територия, просто не им се е наложило. Ако се наложи жабарите пак ще подновят фърганията на чалми от височина 500 метра от хеликоптер над открито море , швабите ше върнат газовите бани, а франсетата кораби без двигатели със заключени трюмове и надупчени корпуси пълни с мераклии-юропейци.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

10 Vankata_820 | 20.01.201602:27

Разчетите за 40 милионна Украйна, бяха че само за Източна Украйна, за рускоезичните региони от около 8 млн.души е нужна 100 000 руска армия, за да може да бъде качествено окупирана и приведена в подчинение, тази й част. Предполагам, че същото важи, ако се стигне до анархия, в която и да е държава, след, като населението й е било невъоръжено и мирно, но е против държавния си елит или гибелната му политика?!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

9 Vankata_820 | 20.01.201602:01

Европейският съюз се разпада, но това не е най-лошото, то тепърва предстои!!!
Не съм настроен на вълна разяснения, но нека да го наречем цунами или само: лавина!!!Усмивка
Трагико-комично е, ако не говорихме за човешки животи!!! Човешката глупост, лицемерие и алчност са смешни и достойни за подигравки - империите се възраждат от пепелта, помнете ми думите, случващото се е добре планирана акция, само Готлиб Бидермайер се почесва и страхува, но всъщност ехидното и циничното в него, го е преобразило до неузнаваемост, а омразата към всичко архаично, бедно, догматично и непрогресивно, го кара да изпитва превъзходство и да се чувства недосегаем в изолирания си уютен свят, в който той вярва, че е фактор!!!
Богатството, ако се разпадне ЕС, ще е бреме и преимущество - ще зависи от коя страна на барикадата си се озовал, а барикадите ще се местят своеволно, докато се възцарят империите в целия им блясък и се изчистят от емигрантите си!!!Усмивка

Важно е да се знае, че при разпад на ЕС, е необходимо въвеждането на извънредно(военно) положение, което да има пълната свобода за действие срещу Анархизъм - вече се гласуваха законите в Германия и Франция, а в останалите държави са в ход, а за да намериш извинение за политическия си провал е необходимо, да се опреш например: на бежанската вълна, за която нямаш, да речем, почти "никаква" вина и да си затвориш границите, като висш патриот, борил се до "последно" с болезнената си история...Усмивка
Няма нищо случайно, ще има такива квартални, междуградски, национални схватки, каквито само футболните запалянковци и анархистите познават!!!
В училищата ще е нетърпим тормоз, а по уличните спирки, паркове и сборни точки, ще е взривоопасно!!!
ЕС и в частност: Англия, Германия и Северните държави, добре превключиха Европа на две скорости, а сега идва Кулминацията!!!
Чака се ТТИП и е въпрос на месеци или година, за да се одобри, изискват се форсмажорни обстоятелства, както и здрав силов контрол и все още ЕС, а НАТО не трябва да осттстъпва, в разграждането на нови територии и осигуряването на непрекъснат растеж на Глобализацията, чрез отварянето на нови пазари и суровинни депа, по стантартите на ТТИП - всичко е в надпревара с времето!!!Усмивка
Водовъртеж, а какво е на дъното няма значение, важното е, че ще те върнат на повърхността, и въпросът е: Кога? - е, ЕК, реши, да е тогава, когато има смисъл за Силните Неоимпериалисти да възкръстнат, при разпада на ЕС!!!Усмивка

ЕС се разпада, Мигрантите се превръщат в икономически емигранти и се екстрадират, заедно с икономическите емигранти от Африка, Азия и Близкия изток, в рамките на две седмици(скоро го гласуваха), а бежанците се затварят в лагери и впоследствие се пресяват и връщат там, където са регистрирани или откъдето са дошли - остават тези, от които държавата има нужда и са с препоръки и разрешително за работа и работа, като ще се пресяват периодично, а всички придобили паспорти, ще трябва всеки ден да демонстрират благодарност, че са им подали ръка и вероятно ще може да губят гражданството си при извършени престъпления!!! ЕС ще има нужда от премахване от пазара на труда си, около 30% от работещите в него, за да се запази статуквото с така действащата политическа западна система, след настъпването на поголовна безработица, а в случая буфера ще са емигрантите, докато бежанците ще са разрушителната сила, която след гражданските революции и конфликти по Периферията, ще измете инициативите на местните феодали или политически стожери, ако икономиеските емигранти не са били по-крайни към тях - 3 в 1(завърнали се емигранти, бежанци и глад)!!!

Трудно е, човек да си представи подобна лавина или цунами и да се позиционира в него, поради динамиката и непредсказуемия му характер, но неслучайно от няколко години наричам Политическия елит в БГ: СБИРЩИНА ОТ ДОБРЕ ОХРАНЕНИ ГЛУПАЦИ!!! Всичко беше видимо от последните две години и доста мълчах, но е време да ви напомня, че съм първо българин, а след това нещо друго и като такъв, ще е жалко да остана без родина, дори и ако да успея да се наредя по-добре от всички вас, самоповярвали си в елитната бг далновидността!!!
Ердоган,Обонго, Меркел и Путин, ще ви въртят на забавен каданс, докато сте се проснали сами на тяхното ЧЕВЕРМЕ и ще ви се смеят, колкото и да сте опулени и опушени - вярвайте ми, ако и да не съм до вас!!!Усмивка Усмивка Усмивка

Надявам се, осъзнавате положението си и невъзможността си да отстоявате националните си интереси в мирно време, а какво ли ще е, ако се окаже немирно или твърде бурно и империалистично, а то предстои - и пари да имаш, няма да са ти много от полза!!!!!!!!!!!!!!!!!
Имахте 25 години и ги пропиляхте, а сега Българският Фройд, не знам как ще се самоанализира, след като не е отлепял нос от обувките си, наравно с останалите Другари?!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

8 Nikkor | 19.01.201621:15

Значи истината е толкова очевидна, че нма накъде повече.
Обаче продължават безмислените спорове по темата. Едните дрънкат колко е страшно че "крайно десните" ще дойдат на власт, че всъщност мюсюлманите са едни добри хора и още и още. Кметицата на Кьолн даде интервю в Шпигел в което обясни че е станала обект на хули и подигравки - сякаш тя е най-пострадалата от станалото в новогодишната нощ - че всъщност нямало ама никакви доказателства че мигранти са извършили това и посъветва немкините как да се обличат, за да не възбуждат горките арапчета.
Другите изреждат надълго и нашироко как случилото се в Кьолн и други градове е всекидневие в арабския свят, че културата им такава и такава...

Само че въпросът не е в това че хилядо и кусур арабески са опипвали момичетата по улиците. Дори не е в това че случилото се е било масово, групово опипване. Даже не е и в няколкото изнасилвания.
А в това че полицията го е потулвала, а шибаната "свободна преса" 4 дни се е правила на ни лук яла, ни лук мирисала. И това се е случило по внушение на властта.
Апропо, на снимки напоследък мути тути фрути Меркел изглежда като насрала се на публично място. Нищо общо с танците които играеше докато "бежанците" си правеха селфита с нея. Само че отде да вземе тая капка достойнство с която да каже "Сбърках" и да си подаде оставката?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

7 Оби Уан | 19.01.201614:53

boris | 19.01.201611:30
Така е, обаче в човешкото общество има едно желязно правило и то гласи, че нищо не се променя ако няма някаква заплашителна и нетърпяща отлагане причина.
...................................

А ако няма такава причина - създаваме я....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 19.01.201614:50

Така ли? Защо?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.