Нарочно безпомощни | webcafe.bg
Webcafe

Нарочно безпомощни

Владимир Шопов
15.05.2014, 18:03 (обновена 21.05.2014, 11:01)
газопровод

Докато европейските държави усилено строят газови коридори, "Южен поток" ни се представя като тръбата на спасението

Един от най-големите успехи на политическото мошеничество в България е да представя нашата безпомощност като естествена. Не като съзнателно създадена чрез действия и бездействия, а като предопределена, донесена от вятъра едва ли не. Животът ни през последните 20 и повече години е пълен с примери за внимателно поддържана безпомощност, която трябва да започнем най-накрая да декодираме и променяме.

Преди няколко години, например, бяхме свидетели на пожарите из Витоша, които стреснаха най-вече с хаоса и неадекватността на тези, които трябва да се справят с такива ситуации. Липса на техника, лоша координация, почти вражеско отношение към доброволците, опит за медийно затъмнение.

Кризата в Украйна отново извади на показ и подсети за още по-сериозни безпомощности, тези в енергетиката и военното дело. И ако много държави се втурнаха да мислят и действат как окончателно да излязат от клопките на руската зависимост, по нашите земи подобни въпроси продължават да минават „под радара" на публичността. Очевидно нарочно.

Газовите кризи от 2006 и 2009 година напомниха за здравата енергийна хватка на едничката тръба, но и националната драма около спирането на топлина, допълнителните разходи и т.н. не бяха в състояние да предизвикат някаква промяна. Продължаваме да си седим като самотен остров, докато по света се случва енергийна революция.

В Европа войната в Украйна стартира подобно сътресение, макар че у нас сякаш има обет за политическо мълчание, за да продължи нашата безпомощност

Ето само някои от нещата. В рамките на седмици ЕС ще има нова енергийна стратегия, в която ще има повече пари за увеличаване на газохранилищата, например. Само за информация - след споменатите газови кризи много страни в централна Европа вече ги увеличиха и някои от тях могат вече да издържат на шест-месечни спирания на подаване на газ.

Ще има повече пари за връзки между отделните системи и те ще се отпускат по-бързо.

Проектът за енергиен съюз ще бъде на масата на преговорите веднага след изборите за Eвропейски парламент

Дори заклещената в конфликт Украйна е на път да стане по-малко зависима от руски газ от България

След началото на руската агресия новото правителство се мобилизира и вече успя да договори ремонта и пускането в действие на забравена тръба със Словакия. Германия също намира начин да й помогне, а ускорено се работи по връзките с Унгария и Полша.

Все повече усилия се насочват към т.н. „егейско-балтийски коридор", чиято цел е да свърже в една енергийна подсистема седем страни между Полша и Гърция. В нея навсякъде ще бъдат изградени обратни връзки, които да позволят реален пазар и енергийна солидарност при необходимост. В момента, в който Литва каза, че пуска терминала за внос на втечнен газ, „Газпром" доприпка с нови, силно занижени цени.

Румъния, макар да не разчита на вносен газ за повече от една четвърт от своето потребление, също не стои със скръстени ръце. Още през 2010 година тя направи своя интерконектор с Унгария - и така се включи към общоевропейската мрежа. За да укрепи позициите си в Молдова, направи подобен и на изток.

Надали някой ще се изненада, че връзката с България върви едва-едва, като по първоначални данни тръбата трябваше да е пусната още в началото на 2013 година. Но за подобни неща от българското правителство няма как да чуете.

Събитията в Украйна ни подсетиха за друга нарочна безпомощност, в която страната ни стои заклещена, тази във военното дело

Авиошоуто на „Уизеър" на Гергьовден може и да е по-скоро част от градския фолклор, но би трябвало да изостри вниманието ни към проблемите там. Макар информацията за руските въздушни набези през последните седмици да остава неофициална, доста военни вече изразиха притеснения колко дълго могат да издържат силите на българските ВВС.

И тук почти четвърт век не бе достатъчен, за да стартираме реалното обръщане на страната към Алианса, който ни гарантира националната сигурност. Модернизацията не е просто смяна на старо с ново, а задължителна работеща инфраструктура на националната ни сигурност.

Развалилата се на път за Либия фрегата втора ръка бе друго подсещане за непрестанно отлаганата промяна. До нея продължават да стоят гордо още няколко остарели руски плавателни съдове. Подобна е картината при сухопътните сили макар, че там поне актуалните сценарии за евентуални заплахи за националната сигурност не предполагат някакви панически ходове.

При ВВС картината е малко по-нюансирана с придобиването на нови транспортни самолети и хеликоптери. При ключовия компонент на изтребителите обаче продължава влаченото от години статукво на старите зависимости. Финансови причини за отлагането на тази модернизация през годините имаше много, но острата промяна на цялостната ситуация в нашия регион прави допълнително отлагане безотговорно.

Нарочната безпомощност, в която България продължава да се намира, позволява и още по-обидната ситуация, в която този, който те е заклещил в хватка, предлага себе си като единствен спасител

Така единствената тръба се представя не като инструмент на зависимост, а като спасителен пояс за „клета майка България". Измъкването от това положение изисква воля, която е очевидно в дефицит, но непрестанното осветяване на този унизителен негласен консенсус може постепенно да го разклати.

Ако пък случайно се решим на достоен изход варианти има много. Дори разкъсваната в момента Украйна ни го показа.

Oще: газ  енергетика  интеркотенкори  русия  южен поток 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

13 Бягащ Вълк | 16.05.201423:25

А да не говорим изобщо колко ме дразни вменяването на вина у всички останали за страданията на еврейския народ (дето всъщност го и няма като нещо хомогенно). Всички американски президенти се надпреварват в слугуването към Израел, позволиха ви снабдяване с атомни бомби, позволиха ви "колонизиране" на 'родната земя" от 48 г. на мин. век насам. Ако не бяха всички тези предатели на националната кауза като Дизраели, Рузвелт и т.н., днес нямаше да "имате" газ (не ти, разбира се, освен ако не ти е семейна собственост) Много щастлив

И вместо мястото ви да е в Биробиджан и Уганда, оставиха ви (с подкрепата на Британската империя и Франция) да безчинствате в Близкия Изток, та ми се хвалиш днеска Много щастлив Остани със здраве (или и то се плаща?! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

12 Бягащ Вълк | 16.05.201423:03

Значи(т), значит, не мога да стоя непрекъснато пред таблета или телефона и да си плещимо с Фрида Много щастлив Освен ако не ми даде телефона си в Исраель и да се занимаваме с някоя от петте основни разузнавателни служби на Израел или креватна Крав Мага Много щастлив Откъде си в Израел, Фрида, Яфа, Тел Авив, Хайфа?! Това, че държавата Израел съществува въобще не се дължи на теб лично, освен ако не си част от управляващия апарат, разбира се, така че к'о те топли пристигането на китайска делегация?!

Каква е истината за вас, Фрида - всяка година издръжка от държавния бюджет на САЩ, мисля 3 млрд. долара (мога да проверя, но ме мързи), иначе кирливия шекел че се срине, но карай да върви, робски труд от арабите (циганчета, признавам) и една открадната държавност. Казвам това без сянка от омраза към Израел, дори по едно време се канех да кандидатствам за преместване в Израел чрез местния равин - има такава програма за прибиране на припознатите 'синове на страната". Какво ме спря?! Една публикация в "Аарец" от 90-те, в която се дискутираше случаят с християнин, чиято стълба била бутната от евреин и завършила със счупени глави. Позицията на върховния равин (не си спомням титлата и името, трябва да потърся) бе - "абе, не е грях да събориш стълбата, дори да умре, но не е нужно да им го казваме..." Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 16.05.201423:01

Фридке, така и не разбрах ти от България ли си или от Израел. Все пак българският ти е по-добър от руския. Срещал съм в Израел човек, който след 40 години отсъствие говореше чист български.
Защо се чудиш, че слагали на една дъска САЩ и Израел? Ами че САЩ се управлява от еврейското лоби, федералният резерв, който печата доларите е еврейска банка и самият велик президент Рузвелт е бил от избрания народ.
Газът, с който се хвалиш е още на дъното на морето, и каква е вашата заслуга за него. Той е дар на еврейския народ от Йехова и ако някой се опита да го оспори ще падат американски бомби. Виж, ако се открие газ срещу Калиакра, стой та гледай колко легитимни интереси ще се предявят, и ако някой се опъне (такива български управници още не са се появили) пак ще падат бомби.
Уважавам ти народа, но моля, имай добрината и ти да уважаваш моя и да не даваш акъл.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

10 Citizen X | 16.05.201420:02

Ех, бре Бойче, напомни за себе си в целия си блясък. Такива като теб не мога и русофили да нарека без уточнението "патологични". Все унижени, все неразбрани.
Добре, както казва все по-дразнещия Оня - дай алтернатива. Обоснови се, но с факти и по адекватен начин. Интересно що всичките, дето ревете срещу тоя лош-лош Запад все ви е тезата, как ни заобикаляли. Защо другите около нас все са бенефициенти, а Кроацка и Монтенегро даже имат по-висок стандарт от държавите в ЦИЕ?!?! Ето, вашите другари са отново на власт, така са ударили чело на медведя, че най-вътрешните им хемороиди са на показ вече. И к'во от това? Колко струва газа за нас? Отделно, доколко ние някога сме направили корпоративен пакт с някой от съседите? Истината е, че все разни партийни отрочета-лаици ги парашутизират по разни постове, където са нужни съвест, истински познания и топки. И вместо да се жалваш тук, пиши на многомандатния ви хуевър, пратен на отглеждане на "Царя".
Един от многото!

Бтв, парадоксален си в обръщението си към Фрида - баш най-махленското - "Пари да ми даваш, акъла ти не ща"... Дотам трябваше да спра...
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 16.05.201419:56

не, бе сладък, виж ся, Израел си намери газ и даже австралия иска да купува втечнен от нас. панимаешь, не става въпрос за печатане на пари, а за газ - вий нал сте обзети от газомания, та да знаеш. а германия иска да се сближи, путин - също, ама трябва да свалят нивото на антисеметизЪма малко и тогава ше видим. щот нащи ракети не падат кат протоните - и интернет и джиесеми си ползваме, не кат братушките - от първи юни, деня на детето, ше скачат на батут по телефоните и от енкаведето ше слушат, слушат, а после, ше действат, действат... Смее се панимаешь, дарагой?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

8 Boicho Boichev | 16.05.201418:10

След втората световна само Германия колкото тона злато и колкото стотици милиарда наля в Израел, никой не може да им хване сметката.Америка и тя.Затова сега Фрида ни се хили и ни дава безплатен акъл от Израел.Шекели не дава, нито долари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 16.05.201418:06

Ей ти ги на евреите-дето пише Фрода-Иззраел.Колко са- дали има колкото България, ама чак и Китай и Германия при тях за пари тичали.И пита Фрида- що не тичат да искат пари от България, ами от Израел.Не че и ние нямаме печатница в БНБ, ама ако почнем да печатаме долари, дали няма да ни затрещят бомби покрай ушите?Той и Садам беше почнал едни "садамки" да печата, та му се видя края какъв е.Не дават ,Фрида , да печатаме пари.На Израел дават, и Израел дава на когото поиска.Криво-право, така нареден светът.Ти ще ни се присмиваш от Израел на сиромашията, ние тука ще си я караме някак.Пък знае ли се , понякога света се обръща и последните стават първи, а първите последни.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 16.05.201417:59

Христо, ами да поорежем малце печалбите на ЕРПтата и ВиКтата , та да купим нови самолети бе, нямам против.Ама тогава ще ревнат другите "лъвове"-защо давате пари за самолети а не за терминал за втечнен газ ,примерно.Третите хищници пък ни натискат всичките пари за атомна централа да ги даваме.Брюксел гопко плаче за всяко евро,заминало за България.Е как да се оправим, та и аероплани да има и терминал за втечнен газ и аец.то не е лошо и нови танкове "Леопард 2-А6" да купим от Германия-страхотни са и не само за парад.Ама отде парици бе братче?Пак да тупаме скъсания кожух на българина, ама вече освен бълхи друго не пуща.Тая вашата работа прилича на оная, дето един човек надълго и нашироко корил един сиромах, че оградата му паднала, комина му се килнал и прозореца с вестник.Дай ми ти парички ,господине, рекъл сиромаха, да се "парализирам" аз, па да видиш бай ти Иван не разбира ли от хубаво!Кой не иска да му е хубаво- и самолетите му да са нови, и танковете и топовете, чисто нов аец да бумти и терминал за течен газ да си има, и магистрали и влакове стрела.Ами като си нямаме парички?На, МВФ от раз 17 милиарда налива в Украйна, а на нас кой ни е дал спукана пара?И ние като няма как все сме финансово дисциплинирани и стягаме колана.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

5 Frida | 16.05.201417:46

много ме веселят коментари, като на бягащ вълк- американци и израелци, поставени в една линия muhihihihi
оттук-нататък просто няма какво да се коментира.
всъщност днес в израел дойдоха на посещение големи и авторитетни делегации от китай и от германия с цел, предлагане на възможности за инвестиране на израелски капитали на китайска и германска територия. хората се движат, работят, търсят --- а вие, в бегето още сте на вълна есесесере, прелестите на соца и малък тошко къв пич е.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

4 Бягащ Вълк | 16.05.201416:26

Аджията, по мое никак нескромно мнение, е абсолютно прав! Няма възможност за отклонения, защото се засягат чуждите интереси. Румънците (и Франция) бяха срещу НРБ заради АЕЦ Козлодуй, за Белене да не говорим. Гърците, макар че купуваха ток отново от НРБ, също искаха затварянето на електроцентралата. СССР даваше много неща, но кой дава безплатно?! Срещу това наша продукция хвърчеше на безценица на Изток, а липсата на пазарна ориентираност водеше до отвратително качество, разбирай стоките бяха непродаваеми!

Страната ни е открай време ограничавана изкуствено, по-лошия момент е, че нямаме и лостове за въздействие. Примерно, химикалката, с която е подписан Ньойският договор, според описанията на очевидци е счупена пред очите на Клемансо, да не би на Стамболийски да му се е харесвала тежката обремененост на българската държава, наложена според условията на договора?! Няма смисъл да сочим други примери, просто парите значат, тежат, важат в съвременния и отминалия свят.

Плюем срещу "Южен поток", а забравяме "Северен", ритаме срещу националния интерес в полза на клики, кръгчета и лица, а не се замисляме кой им плаща. Германия ще спре ли "Северен поток" и ще мине ли оттам газът на трета страна и доставчици, освен Русия?!

Не ме разбирайте погрешно, макар и русофил, ясно осъзнавам всички тези зависимости, виждам и примера с Украйна - като не слушкате, няма отстъпка за "синьото гориво", плащайте повече от Германия, независимо, че сте така близко Много щастлив Просто за водене на националноотговорна политика и отстояване на нациопнален интерес са необходими или могъщи лобита и много пари, или още повече пари! Сега да се запитаме откъде ще ги вземем?

А иначе, онзи ден попаднах на инструкция до НКВД как да се държи в страните, част от съветската сфера на влияние. Всичко бе подчинено на саботажа, дискредитирането на местните ръководители, така че да не могат да управляват, осмиването им, дори убиването, ако се наложи! Всичко, подчинено на политиката по терора, така че страната се оказва със съветските другари начело, другите нямат шанс да пробият или ако имат, ги посещават "разумни отговорни лица", които са "уважавани" и човек сам се отказва Много щастлив Да не си прави илюзии някой, че американците, израелците или който и да е друг не е от същия тип?! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.