Кога терористът e терорист? | webcafe.bg
Webcafe

Кога терористът e терорист?

Webcafe, по Der Spiegel
20.07.2016, 14:18 (обновена 24.07.2016, 16:45)
полицай от звеното за борба с тероризма в германия

Снимка: © Getty Images

Как се предотвратява атака от човек, който почти няма контакт с екстремистка среда? Той не се координира с никого, освен със себе си. Вместо оръжия - използва предмети от всекидневния бит, вместо да планира нападението си с помощта на други хора - го осъществява сам. Истината е: или имаш късмет, или се проваляш.

В късната вечер на понеделник, 17-годишният Риаз А. пътува във влак в Южна Германия. Когато приближават Вюрцбург, тийнейджърът най-неочаквано вади брадва и нож и напада пътуващите във вагона.

Ранява петима души. Четирима от тях са в тежко състояние.

Риаз е непълнолетен, влязъл е в страната като бежанец от войната в Афганистан. Заради възрастта си е настанен при приемно семейство. След инцидента в стаята му е намерено знаме на Ислямска държава.

Свидетели казват, че по време на атаката е викал "Господ е Велик" - "Allahu akbar".

Терорист ли е Риаз?

Няма универсална дефиниция на тероризма - не само науката води дебат по въпроса, но и политиците, и криминалистите.

Обикновено за тероризъм се смята всяка форма на организирано насилие с цел политическа, религиозна или идеологическа промяна, извършено от неправителствени субекти.

По силата на това определение обаче нито атентаторът от Ница, който премаза с камиона си 84 души по време на честването на Националния празник на Франция, нито нападателят с брадвата от влака в Германия са терористи - по-скоро би трябвало да се смятат за побъркани нападатели.

Терорът от вчера обаче не е терорът от днес.

За разлика от "Червените бригади" през 70-те и 80-те, днес не всички атентати в Западния свят са предварително планирани, добре организирани или плод на групова дейност - нищо че след като веднъж са извършени, Ислямска държава незабавно ги рекламира като свои.

Често атентаторите действат сами, вдъхновени или заразени от пропагандата на терористите. Те смятат, че с един удар ще осмислят иначе мизерния си живот.

Границата между терориста и нападателя все повече се размива.

Изкушението в лицето на Ислямска държава е, че тя е насочена точно към такъв тип хора.

Всеки може да стане терорист - стига да е

достатъчно отчаян, нарцистичен или луд.

Същевременно атентаторите от типа "вълк-единак" са кошмар за службите за сигурност.

От тях не се изисква да са правоверни, да се боят от Аллах и да познават Шериата, нито да се откажат от порното, наркотиците или алкохола. Единственото, което трябва да правят, е да викат "Allahu akbar" по време на атаката.

Тези магически думи правят от нещастника терорист. За секунди той става обществен враг и спира да бъде анонимен провален тип.

"Ислямска държава" и джихадът са се превърнали в убежище за нестабилни хора, хора, които са на ръба и много искат да променят живота си.

Въпросът е как се предотвратява атака от човек, който почти няма контакт с екстремистка среда. Той не се координира с никого, освен със себе си. Вместо оръжия - използва предмети от всекидневния бит, вместо да планира нападението си с помощта на други хора - го осъществява сам.

Истината е: или имаш късмет, или се проваляш.

При хората, които действат сами, често липсват цели етапи от "нормалната" организация на една терористична операция - напр. дейности по разузнаване и превенция. За импулс на нападателите могат да послужат изказвания или действия, които чисто субективно са били възприети като противостоящи срещу Исляма.

През 2011 г. на летището във Франкфурт имаше атентат - извършителят Арди У. уби двама американски войници, след като малко преди това беше гледал филм за американски военни престъпления. Впоследствие, нападателят посочи, че филмът е причината за изблика на агресия.

Много от ислямистките самостоятелни атентатори действат изключително ирационално. Повечето от тях имат психически проблеми, най-често някаква форма на психоза. Докато при средностатистическите хора един на 100 страда от психоза, то изследване в Ессен, Германия, показва, че от 29 ислямисти - трима са имали психоза.

Екстремизмът и психическите болести са свързани. А пълни гаранции за сигурността няма.

На всеки ъгъл може да дебне психопат - тъкмо в това се изразава мечтата на "Ислямска държава". След всеки акт на насилие, извършен някъде, ИДИЛ обявява извършителя за войник на Халифата. Най-вероятно и насилниците биха искали точно това.
Терорът си е терор.

За обществото въпросът дали си има работа с болни или с промити мозъци има значение. Защото очевидно силите за сигурност не могат да се справят сами.

Границата между тероризма и акта на гняв се размива. Независимо как квалифицираме единичните случаи, такива като шофьорът на камиона от Ница или 17-годишният афганистанец с брадвата не могат да бъдат спрени.

Oще: аллах  амок  бавария  вълк единак  вюрцбург  германия  джихадисти  идил  ислямисти  ислямска държава  нападението в ница  нападението във вюрцбург  радикализация  тероризъм  терорист  шериат 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 26.07.201604:28

народа са изнерви, кинтитИ отиват във все по и по - малък кръг от хора, хората се превръщат в механизирани играчки опъващи каиша на 2 работни места въпреки, че уж технологиите трябва да създадат един по-лесен живот те отнемат раб. места и създават стрес, отчуждаване, беразличие и отчаяние, че си набит в дъното на дупката с кредити и доживотни задължение, .....после пружината се къса и някой лесно се възползува от това
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

7 Шамито | 25.07.201615:04

Терориста е животно натикано в ъгъла което хапе и не подбира средства.Въпрос.А кой го е вкарал в този ъгъл?Ало умните.Очаквам дискусия от която да се поуча.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 21.07.201615:19

Терориста е терорист, когато е терорист на голям терорист.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2016, 11:26

5 Vinnie Jones | 21.07.201613:37

@Explorer Макар да съм съгласен с теб, че тези(които посочваш) са си терористи, все пак по-горе в статията пише: "Обикновено за тероризъм се смята всяка форма на организирано насилие с цел политическа, религиозна или идеологическа промяна". По-скоро са обикновени дегенерати.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 21.07.201612:58

интересно в такъв случай, как да наречем 17 годишни младежи, които скандират име на футболен отбор и колят с брадви и ножове други двама младежи насред София?
...примера е по данни от централните новини на БНТ във вторник.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

3 Nikkor | 21.07.201612:37

Редовно чета Шпигел онлайн и ще ви призная, че понякога се заливам от смях. Статиите в "Отечествен Фронт" на времето бяха по-смислени и направо майсторски написани в сравнение със ... да речем 70% от Шпигелските.

Значи търсещ убежище подрастващ афганец се добира до Германия, поканен от мути Меркел, настаняват го в приемно семейство, а той прави каквото прави след което на никой немски джурналис не му иде на ум да попита каката в канцлерството аджеба що така.Да не говорим да го зададе публично.

Трябва ли да съм "крайнодесен", "фашизоид", "ксенофоб", "ислямофоб" и изобщо всичко каквото се сетите в тоя смисъл за да се поне усъмня в безумията сътворени миналата година от т. нар. "политически елити"?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 21.07.201611:02

ми да.тва не е терорист-просто подрастващ тийнейджър,оформящ личността си със съпътстващите бунт срещу обществото и желание да бъде забелязан.германците не са направили нищо за да интегрират и посрещнат нуждите на един млад мюсулманин,в който може би дреме втори стив джобс,мозъчен хирург или инженер който ще исмисли портативен двигател със студен ядрен синтез с който човечеството ще стигне звездите.а тия расисти,путлеристи най-недемократично са го застреляли.а той просто е търсел внимание.защо,защо светът е толкова жесток...свършиха ми носните кърпи,всички са сополиви...ааааааааа,уааааааааа....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2016, 11:26

1 Vinnie Jones | 21.07.201610:39

"An Islamic State flag has been found in the room of an Afghan teenager accused of carrying out an axe attack on a train in northern Bavaria...17-year-old Afghan asylum seeker, and that he shouted “Allahu Akbar” during the attack" - The Guardian
"нито нападателят с брадвата от влака в Германия са терористи" - Webacafe не разбирам
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.