Можем ли да живеем добре без икономически растеж? | webcafe.bg
Webcafe

Можем ли да живеем без икономически растеж?

Webcafe.bg, по Reuters, Хюго Диксън
12.12.2014, 08:09 (обновена 12.12.2014, 12:36)
wallstreet

Снимка: © Getty Images

Икономическият растеж на Запад е придружаван от нарастваща самота и депресия

Възможен ли е добрият живот без икономически растеж?

Самото повдигане на този въпрос отправя предизвикателство към традиционната съвременна теза, че основната цел на обществото би трябвало да е постоянно увеличаване на доходите. Но именно с нея Западът, особено Западна Европа, може да се наложи да се конфронтира. Европа не само страда от последиците на тежка циклична икономическа криза, но и вероятно е навлязла в ера на нисък растеж.

Тенденцията на растеж на БВП вероятно ще е по-ниска, отколкото в миналото

Донякъде забавянето се дължи на бързото остаряване на европейското население. Донякъде може да е свързано и с нарастващата конкуренция от развиващите се страни: тяхната все по-голяма сила оказва натиск върху много западни компании и работници. А донякъде може и да е заради ограничения на средата: мерките за забавяне на глобалното затопляне например повишават стойността на енергията.

В страни, където населението остарява особено бързо, а предприемачеството е потиснато - Италия е перфектен пример - тенденцията за годишен растеж на БВП вече е практически нулева. Дори Великобритания, която остарява доста по-бавно и има силна и жива предприемаческа култура, вероятно се очаква растеж под 2 процента.

Лесно е да разберем как икономиката с нисък растеж би могла да се превърне в антиутопия: високата младежка безработица би могла да доведе до пропилени поколения; бремето на неустойчивия държавен дълг може да предизвика допълнително орязване на публичните услуги; части от обществото може да се окажат в плен на мизерията; и политиката би могла да стане изключително ожесточена.

Има ли начин да се живее с по-малък растеж?

Началото на отговора е да признаем, че икономиката трябва да служи на обществото, вместо обратното. А това означава, че социалната задача на икономиката е да осигурява условия, при които хората да живеят добре.

Което поражда въпроса: какво е добрият живот? Тук може да е полезно да се върнем към Аристотел, който е смятал, че да живееш добре означава да действаш добре в съответствие с природата. Гръцкият философ също така е смятал, че имаме две природи - животинска и човешка. Един от начините да перифразираме доктрината на Аристотел е да мислим за добрия живот като съчетание от два компонента: животът на тялото, който ни поставя наравно с животните, и този на разума, който е специфично човешки.

Тоест добрият живот гарантирано изисква определено количество физически неща: най-очевидно храна и подслон, но и много други материални неща, особено добро здраве. Съвременните общества отделят все повече внимание на лекарите и фитнес-режимите. Но е достатъчно просто да се огледаме наоколо и да видим феномени като епидемията на затлъстяване, за да осъзнаем, че не всичко е розово с живота на тялото.

Животът на разума включва широка гама от човешки въпроси: ценности, креативност, оценяване на красотата, интелектуално любопитство и стремеж да осмислим живота си. Потребяването на повече неща не ни помага особено в това. И наистина, изследвания на икономисти като Ричард Лейърд, показват, че отвъд определена граница допълнителният доход не допринася с нищо за щастието.

Икономическият растеж на Запад е придружаван от нарастваща самота и депресия

Това показва, че изцяло материалистическата философия не съответства на човешката природа. В неуморния стремеж към растеж, други ценни неща страдат и биват принесени в жертва. Това включва социалната ни среда - общностите и мрежите от приятели и членове на семейството - както и физическата ни среда.

Бихме могли да си представим, че богатите западни общества би трябвало да могат да създадат условия за добър живот без много допълнителен растеж. Те биха могли да се концентрират повече върху качеството, отколкото върху количеството. Те все така биха ценили икономическата динамика, но не биха идентифицирали успеха основно с печеленето на пари. И те биха се грижили повече за цялостта на социума.

Но дори и с не толкова зависими от растежа ценности, все така ще има спорни въпроси, от рода на това как да се справяме с безработицата и обществения дълг без растеж на БВП. Едно от местата, където да се търсят отговори, може да е Зеленото движение, което се бори за нулев или негативен растеж от десетилетия. И все пак последните есета от британския мозъчен тръст Green House не предлагат убедителни решения.

Например Green House отстоява "споделянето" на работата като начин за решаване на въпроса с безработицата. Идеята е, че хората, които са претоварени с работа, би трябвало да намалят работното си време, освобождавайки място за безработните, които да получат работа.

Само че нещата далеч не са толкова прости

Като начало хората, които работят дълго, може и да не желаят да работят по-малко. Дори и да бъдат заставени да го правят (а подобно принуждение категорично противоречи на добрия живот), това може и да не доведе до повече работни места за безработните, много от които нямат необходимите умения. Вместо да се споделя работата, акцентът би трябвало да бъде върху обучението и образованието.

Междувременно, решението на Green House за въпроса с големия публичен дълг е да се проведе одит, определящ дали той е бил натрупан със съгласието на хората и за тяхна полза. И дълг, който не отговаря на тези критерии, би бил обявен за "противен" и би бил отхвърлен. Подобни предложения се повтарят и от леви популистки партии като испанската "Подемос" и гръцката "Сириза".

Когато тиранин като Саддам Хюсеин в Ирак натрупа дългове, резонно е наследниците му да ги отхвърлят. Но западните демокрации са много далеч от такава ситуация. Едностранното отписване на дългове би предизвикало икономически хаос и по-висока безработица. Така че то определено не е решение.

Но дори и зеленото движение да няма отговорите, едно е ясно: те не могат да бъдат открити без промяна на нагласите така, че добрият живот да има преимущество пред самоцелния икономически растеж.

Oще: бвп  брутен вътрешен продукт  икономика  икономисти  икономически растеж  световна икономика 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

30 Harry | 13.12.201423:58

Случват се правописни грешки, само неграмотните никога не ги допускат! Много щастлив
Но вие знаете добре, че с англоговорящите е много по-зле, правописа де.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

29 Оня Дето Го Трият | 13.12.201423:39

Е не разбра ли какво е?
Икономическо разтежение (по Роуън) е когато искаш твоята заплата да расте под предлог например, че си купуваш много книги, но не е задължително доходите на всички други да растат, защото по твое мнение те си купуват глупави неща с тях.
Ако и те си купуват книги, то :
Книгите ми са много по-добри, от книгите ти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

28 Бягащ Вълк | 13.12.201423:18

Що е то финансово разтежение и има ли почва у нас?! Икономическото разтежение е величина, отразяваща разликата в стойността на всички произведени в националната икономика стоки и услуги в рамките на отчетен период / една финансова година/ спрямо минал отчетен период.

Разтежението обикновено води до фрактури, както знаем от медицината Смее се !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

27 Бягащ Вълк | 13.12.201423:10

Хубаво си лафите тук, но ми прави впечатление една думичка "РАЗТЕЖ"! Я, кажете, в статията се коментира икономическия растеж, вие разтежение май имате предвид?! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 13.12.201422:50

Тия шегички бяха модерни когато бяхме ученици още.
Я дай пак оная смешната дето Оня живеел с майка си, много забавна се оказа Много щастлив

От нея по-смешно е само как един се имал за уж много начетен, пък цял живот досега бил на държавна служба с малка заплата, та чак жена му го е напуснала....

Но стига спам, намери ли ми доктор на науките работещ като заварчик?
А за снимка до мацка-кранистка само на Родриго фантазиите ли да разчитам? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

25 Rowan | 13.12.201421:38

Ончо, уд‘ри си една злобарка, че напрегнат ми се видиш нещо… Ама първо провери, дали мама е заспала, че да не те хване а, не не не!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

24 Оня Дето Го Трият | 13.12.201421:13

"....Не съм противник на материалният растеж, но има и интелектуален такъв, а общото между тях е времето – трябва да си го делят. И ако блъскаш по 16 часа на ден за нещо, дето не ти е необходимо, не ти остава време да прочетеш една книга. ..."

Господи, Роуъне, ти си откровено малоумен!
Разбрахме че си прочел някоя книга, аре стига ни го навира това. От това че ти си прочел някоя не следва, че другите не са прочели никоя, така че да се поставяш ти от страната на книгите, а нас автоматично от от другата страна е нелогично и малоумно, точно колкото си и ти!

Точно за това говорим, че не си то човека дето да кажеш кой как да харчи парите си и в какво да ги влага или разхищава. Някой може да иска и по 20 часа да блъска за да харчи по курви после. И за това да гони постоянен растеж. В собствената си икономика и собствените си приходи. Ако успява, вероятно е целеустремен, дисциплиниран, квалифициран и т.н. щом успява да върви напред и нагоре.
А дали го прави за да ходи на риба после, за да чука курви, за да чете книги и.тн. си е негова работа. Смисъла на живота си го определя той, а не някой дървен философ киснал на държавна служба цял живот.

Въобще постановката "Аз чета книги, а вие не четете" ти е плитка, та дрънка. Ако беше чел верно толкова книжки, щеше да измислиш по-добър начин да ни уязвиш от пенсионерския тертип на натякването с книжките. Той четял видиш ли, а ние не луд!?!?!

Като четеш книжки, вземи прехвърли и някоя по икономика, щото по тия теми обикновено плещиш глупости които са изяснени още на първите страници в тия книжки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

23 KingoftheROAD | 13.12.201416:56

Бойчев, то да е само една така шивашка (или друга частна фирма) с мен да я намажеш. Проблема е че в поне в 80% от повечето браншове е така. То затова и половината от работещите хора в България са осигурявани на МРЗ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

22 Harry | 13.12.201416:18

Да Бойчо, точно от такава шивашка фирма и аз имам наблюдения. А ето тука можете да изгледате един документален филм за шивашка фирма в Китай, различава се само колоичествено от нас, плащат им по 6 цента на час. Изгледайте го, да видите къде извира "икономическият растеж"! Казва се "Китай в синьо":

https://www.youtube.com/watch?v=Msp6p6_qSg4&list=PLBA5DE2444929E383&index=1

И си пъхнете дипломите по "икономикс" знаете ли къде?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

21 Boicho Boichev | 13.12.201415:49

Хубаво нещо са си паричките!И икономическият растеж е хубаво нещо, оставете глупостите на екофашистите! А най -хубаво е, дето казваше един дядо на село-"Малко да работиш, охолно да живееш."С много работа и баба знае.Меринджеите ,дето ви набиват в главите повече да бачкате, са много заети- на фитнес трябва за ходат, на СПА, по чужбински курорти.Скоро гледам ведомостите на една шивашка фирма.Средна заплата на шивачка -280 лева.Заплата на управителя-същият и собственик на фирмата- 15 000 лева.На жена му- 12 000 лева, на шурея- 7 бондака, на секретарката на шефа- 5 бондака.
Трябва да се работи ей, тоя икономически растеж откъде ще дойде?Дето викат соросоидните комунисти/пардон- икономисти/-"производителността на труда изостава"!Затова са ви ниски заплатите, айде отивайте сега да спите пък утре друга приказка ще ви разкажем-колко лошо нещо са парите и как развалят човека.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.