В какво превръщаме Левски | webcafe.bg
Webcafe

В какво превръщаме Левски

проф. Ивайло Дичев
20.07.2014, 20:54 (обновена 23.07.2014, 07:29)

1 от 3 снимки Назад Напред

паметника левски

Снимка: © В.Е.

Култът към Левски добива застрашителни размери

Няма съмнение, че става дума за най-важния деец на българското възраждане, чието дело трябва да се почита. Това пред скоба. И тъкмо за това, но нека се вгледаме в култа на Левски, който започва да приема застрашителни размери. Да се замислим дали в този култ няма вече нещо контра-продуктивно, нещо, което почва да намирисва на пародия.

Какво искаме от Левски?

Последно чествахме 177-мата годишнина от рождението на героя. Някаква кръгла годишнина ли беше? Не, просто всяка година - гибел, рождение, гибел - рождение. Цветя, типови речи, понякога заря-проверка, тържествен историк разказва светли неща по телевизията.

Политиците изсмукват по малко легитимност от Левски - един го ползва като предтеча на евроинтеграцията, друг - за да натрие носа на конкуриращите етноси, трети - да призове да протестираме срещу властта. И някакви угрижени журналисти, които се щурат да търсят нещо "интересно" по темата, като добре знаят, че нищо интересно не бива да се казва в един ритуал.

Резултатът, както при всяко свръхпроизводство: девалвация.

Най-забележителният момент в тази само-нарастваща ритуалистика, която вече никаква сила не може да спре, това е мултипликацията на паметници. Какво научихме при гореспоменатата годишнина - ами този път община Русе е решила да направи паметник на Апостола. Честно да си кажа, много ми е любопитно как възниква такова решение. Взема думата някой съветник от патриотична формация и се възмущава "Само ние нямаме паметник на Левски!". А и без това са останали едни пари, а имаме и скулптор, местно момче, което ще го направи... Не знам, ще се радвам, ако ми пишете, ако знаете.

Над сто паметника

Във всеки случай резултатът е удивителен. Преди пет години имаше една инициатива за преброяване на паметниците на Левски: докараха ги до над сто. Не знам друга страна, където по подобен начин да е обсипан с мрамор и бронз някой национален герой.

В Италия миналия век са се подигравали за паметните знаци за битките на Гарибалди. Но мащабът е несравним. Жана д'Арк има десетина скулптури свързани с коронясването, изгарянето на клада, тази на Фремие в Париж. И това е 19-ти век, разбира се. Дори братска Македония, която ни води по производство на паметници на глава от населението, далеч е произвела толкова Александровци или Гоцеделчевци.

Паметникът е свързан с място, със събитие: той не се прави просто за да запълни празно пространство. Безспорно трябва да има монумент на лобното мястото на нашия революционер, че трябва да има музей в родния му град. Но оттук нататък - още колко? По каква логика?

Историята, делото, идеите явно нямат много общо с монументално-проектните намерения - става дума за едно равномерно покриване на територията с бетон: в списъка се редят с. Сестримо, Каварна, Несебър, Силистра, Кърджали...

Много от тези места пазят легендата за това, че са били посещавани от организатора на революционна мрежа, но всяка стъпка не може да се увековечава. А без да съм историк мога да ви кажа, че при бесарабските българи или в Молдова например Левски не е ходил. В последна сметка паметникът на Левски е лишен от културния си смисъл, той просто бележи територията с най-неутралния възможно знак - нещо като българско флагче, което забождат тук или там на картата.

Нали помнете и комплексарската идея да се вдигне стометров паметник до Свиленград, който да хвърля сянка на турска територия? Би трябвало да е малко обидно това за почитателите на революционера, но явно не, поне не виждам възмутени патриоти. Обратно, радват се, че все повече стават паметниците на Апостола; може би дори се надяват да влезем в книгата на Гинес.

Апостола в Брюксел?

Просто тази страна трудно поражда консенсусни персонажи, а светецът революционер е така асептизиран от ритуала, че може да се ползва за всичко. Вземете последната инициатива: Апостола в Брюксел. Кой, кой - ами пак същия.

Представете си, че някой с повече чувство за история беше предложил там да се изобрази Раковски - самороден дипломат, обикалял балканските столици в търсене на съюзници за българската кауза. По-интересно, по-ново, пък и може би ще ни накара да се вгледаме в историята от друг ъгъл. Само че някой веднага щеше да писне: има един най-велик, как така ще слагаме други? И за да няма проблеми, културната администрация ще заложи на сигурното: сто и не-знам-кой-си поред монумент на Левски.

Дори не обсъждам естетиката на тази мемориална ширпотреба; нито пък съвършената неадекватност днес на подобни монументи, типични за Европа от преди век и повече. Просто ви предлагам да потърсим сравнения. Аз виждам аналози в Рим, когато мраморни образа на императора се разнася по всички краища на империята, за да съобщят кой е на власт. Виждам нещо такова в Съветска Русия, където местните власти заявяват идеологическа вярност към режима мултиплицирайки Ленин; в Турската република правят същото с Ататюрк, чиято позлатена статуя я има във всяка паланка.

Това правим с Левски? Тъжно и срамно.

Oще: васил левски  ивайло дичев  идоли  култ  левски  ленин  монумент  паметник  раковски  революционер 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2015, 14:27

18 Ivo Pavlov.1811867212 | 17.02.201514:28

https://www.youtube.com/watch?v=R3uDkxhWhNY
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2015, 14:18

17 Unknown user | 17.02.201514:22

Жалко за такива "професори".....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

16 Калми | 05.08.201414:08

Жалко за професорската титла на автора.... Първо трябва да е българин, и чак след това професор, "модерен" демократ, евроГеец и пр. Апостолът е наше знаме и един вид национална идентичност! Напълно споделям мнението на Нанни Ог, че няма никакво значение къде точно е ходил Левски или къде се намираме ние - той просто ментално е в сърцето и душата на всеки един българин и никой не може да определя "дозите" на това свято присъствие - още по-малко пък да сезира за предозиране!!! Що се отнася до г-н?/г-ца "Златни думи" - стой си в сектата и когато ти разпоредят, вземи, та се гръмни (обесването също се адмирира)!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

15 Citizen X | 22.07.201422:15

ЗГ, гледам те как се излагаш под разни теми, та ти се чудя. Нека сме фейтфул, ама и да ни щрака акъла, а? Исках само да добавя, че активно се използва аналогичен трик - майката-родина и синот-жертвеник (по подобие на цитирания от теб случай) за т. нар. Апостол. Човекът е бил просто изключително рационален и отдаден, явно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.07.2014, 21:28

14 Златни думи | 22.07.201418:18

Хаха злоба.... как забравяте на Кой се осланяше апостола на свободата и как божието слово беше неотменно с него.Той сам по себе си не е бил съвършен, нито свят, само Един е свят и Той е Христос, но чрез почит и благоговение към Него можем да бъдем и ние святи.Не приравнявайте човек с Бог с глупави разсъждения особено човек, който е считал себе си за нищо пред Бога!Да Левски е добър пример за много хора, но не заслужава да му се покланят( както с очите си видях хората да Му коленичат на паметника със запалени факли като ислямисти на петъчна молитва!), но само Бог заслужава... та Бог даде своя единороден син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот! Замислете се!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 22.07.201408:17

Ми, просто Апостола е национален символ... Инак, друго си е да гледаш Девата от Гуаделупе през 5м и как дебели цурки я гледат в екстаз, измолвайки някой гринго да ги заведе да живеят у Холивъд Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.07.2014, 01:03

12 Teo Sky Graphic | 22.07.201401:09

Абе еййй, що не се покриеш някъде и не си пилиш и така острите зъби от злоба, турчин такъв, Левски не е култ, той е пример за подражание, той е модел за вяра и воля, за велик Българин каквито трябва всички да се стремим, чисти, неопетнени, искрени и честни, вярата в апостола е вяра в няколко поколения жадни за свобода и чест българи и ние трябва да ги почитаме, те са ни извоювали това животно което и до днес наричаме СВОБОДА, докато такива мръхльовци като тебе се опитват да премахнат от паметта българска най светите ни лидери и личности, не просто пример за подражание а калъп за велики и святи българи почитани далеч извън нашите граници заради подвизите си, а хора като тебе се опитват да налагат турската реч в българското училище и да отчайват народа заради безчинствата си, анатема за теб, бездържавен идиот. Няма място за такива като теб в нашата родина, персона нон грата с държавен закон за вас...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

11 tatu | 21.07.201421:44

Дразни ни Левски, дразни ни Бог ... Къде пък толкова ни избодоха очите? Пфу!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.07.2014, 21:28

10 Златни думи | 21.07.201421:36

" Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.."

До тук с кумира Левски!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

9 vitenu | 21.07.201420:08

Предпочтам да гледам хора с фланелка на Левски, отколкото да развяват гащи с американското знаме.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.