Сам юнак на коня | webcafe.bg
Webcafe

Сам юнак на коня

Владимир Шопов
11.09.2014, 17:53 (обновена 14.09.2014, 09:41)

1 от 4 снимки Назад Напред

Кристалина Георгиева

Снимка: © facebook.com/KristalinaGeorgieva

България има много скромен принос в избора на Кристалина Георгиева

Едва ли са останали много хора, които не са чули за впечатляващото постижение на Кристалина Георгиева. Номинацията за заместник-председател на европейската комисия и ресор „Бюджет и човешки ресурси" е изключително висока оценка за нейния професионализъм.

Тя ще бъде един от седемте заместници на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и ще бъде де факто втори „първи вице-председател" след Франс Тимерманс. Тя не просто ще координира работата на цялата комисия, но на практика ще одобрява от ресурсна гледна точка всички нейни законодателни инициативи. По този начин Юнкер, Тимерманс и Георгиева са на път да се превърнат във властовия триъгълник на новата ЕК.

Ролята на комисар по въпросите на бюджета й отделя и особено голяма отговорност при преговорите и приемането на годишните бюджети на съюза. Макар седемгодишната рамка на съюза да е договорена, точното годишно разпределение на ресурсите е обект на все по-ожесточени дебати и сделки. Нещо повече, Юнкер очевидно планира да е доста по-настъпателен със свои инициативи, за които ще иска бързо финансиране, често в разрез с интересите и вижданията на страните-членки.

Така че в ролята на Георгиева ще има не просто технократски тънкости, но и много и трудна дипломация
Сегашният седемгодишен рамков бюджет на съюза е първият по-малък от предхождащия го. Донорите на съюза са все по-недоволни и все по-трудно дават средства.

През идните години предстои нов дебат за бъдещото финансиране на организацията, евентуални промени в цялостната философия на генериране на средства, начините, по които те се харчат и т.н. Този дебат също ще падне на плещите на Георгиева, макар тази задача да не е сред най-непосредствените. На нея се пада и особено тежката задача да продължи битката с финансовите измами, които пък имат пряко отношение към недоволството на все повече граждани и правителства в ЕС.

Тежката безвкусица, която винаги съпровожда подобни моменти ни връхлетя и този път. Господ отново стана българин, медиите, които доскоро напълно игнорираха или хвалеха треторазредните кандидати на правителството „Пеевски" сега преливат от хвалби и похвални слова. „Нашето момиче" е повод за национална гордост.

Именно поради такъв тип истерии е важно да се каже много ясно, че България има много скромен принос в избора на Кристалина Георгиева

Разбира се, президентът, сегашното правителство и ГЕРБ я подкрепиха и това няма как да не е било от полза. Но предходната гарнитура бе тръгнала да подменя Георгиева с треторазредни кандидати, които или щяха да бъдат неофициално отхвърлени от Юнкер или щяха да получат подобаващо периферни задачи. Авторитетът на страната в ЕС е вече почти нулев, ние сме кретаща държава-членка, която ражда всичко друго, но не и добри новини, троянско магаре на Русия. Затова няма никакво съмнение, че номинацията на българския еврокомисар си е почти изцяло нейно лично постижение в резултат на натрупан авторитет през годините.

Ако пък някой иска да види как назначенията се свързват с държавите, които комисарите представляват могат да погледнат случая с Естония. След като страната стана пример за електронно управление, икономика и публична администрация признанията не закъсняха и на ниво ЕК. Доскорошният естонски премиер Андрус Ансип бе предложен за заместник-председател с ресор дигитален единен пазар и ще координира работата на всички комисари, които имат отношение към сектора.

Обективността обаче изисква да припомним, че Кристалина Георгиева не беше особено активна в България по темите, за които отговаряше през последните години. Не защото трябваше да идва тук и да обикаля с лодки и хеликоптери, за да спасява хора и да раздава пари, а защото можеше да говори повече и да притиска заспалата българска държава да създаде най-накрая някакво подобие на система за реагиране при бедствия и аварии.

Можеше повече да обяснява на едва размърдалите се граждани, че и те трябва да изискват и притискат собствените си власти, за да реагират на ежедневната катастрофичност, която вече ни заобикаля. Ще бъде жалко, ако Кристалина Георгиева не промени това през идните години, защото бъдещите й отговорности имат още по-голямо отношение към безподобното блато, в което се е превърнала България.

В общата схема предложена от Юнкер има още поне три добри новини

Първата е идеята за тематични клъстери, които ще позволяват много по-голям фокус и активност на комисията по темите, представени от самия председател при неговото избиране. Техният фокус върху икономиката и създаването на нови работни места не е изненада след като и трите проевропейски партии правиха кампании с този именно акцент. Втората е, че първия заместник-председател на ЕК ще се занимава с въпросите на по-добрата регулация и политическите критерии, човешките права и правовата държава.

Това означава повече усилия за намаляване на регулациите и ненужната намеса, която така вбесява все повече европейци. Това означава и повече внимание към политическите безобразия в държави като Унгария, България и т.н. На трето място е особено полезен избора на Юнкер от бивши високопоставени политици от страните-членки. Това са хора с по-развит усет за общественото мнение и по всяка вероятност няма да изпаднат толкова лесно в добре познатия изкуствен и отдалечен брюкселски свят.

Едва ли са много хората, които се вглеждат в дребния шрифт и детайлите в подобни ситуации. Сигурен съм обаче, че вече доста хора са забелязали, че Георгиева има сериозни отговорности и отношение към службата за подбор и назначения. Може би пък така трябва да си обясним внезапната вълна на ентусиазъм и възторг, там където довчера имаше враждебност и злоба.....

Oще: бюджет  бюджет и човешки ресурси  европейска комисия  ек  жан-клод юнкер  кристалина георгиева 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

8 goni | 01.10.201416:23

Защо,сам юнак на коня?Усмивка Не е ли по-добре сама юначка на коня?!Усмивка Не е лошо да се уточни точно кой кон язди!Усмивка И какъв е масрафа за язденето!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

7 goni | 01.10.201416:17

Булката е върха на сладоледа!Усмивка Господ бог здраве да и дава!Усмивка Тя с лопата в ръка спаси хората от Аспарухово! А,горките Сърби и Босненци получиха само някакви си 2 милиарда за подобно нещо!Усмивка Е,ама те не са членове на Европеиският съюз! Що,да не помогнем!Усмивка Нали сме богати!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2014, 16:46

6 portalka | 15.09.201416:58

Браво Владо за заглавието! Ами типично за нас, българите, но пък когато човек е на мястото си и сам на коня постига успех.
Много уважавам Кристалина Георгиева, не само защото корените й са от гр. Елена, но и заради способностите, резултатите и най-вече скромността, която излъчва. Желая й успех, защото това портфолио е изключително трудно и отговорно! Дано успехите са и за, както казваш, потънълата в блатото ни нещастна държава...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2013, 16:07

5 Peter Stoyanov | 13.09.201401:49

Ех, ех... В ада на казана с българите няма пазачи, нали знаете? Стигат и коментарите тук да се разбере защо.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

4 Klient | 12.09.201415:39

Някой знае ли от къде тръгна тази жена, кой я бута в политиката ? Едва ли е пробила сама !
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 02.10.2013, 12:23

3 dimitarbt | 12.09.201414:53

Споделената и неприкрита любов на Кристалина към арабските жмелове е апогея на безполезните и (за Българите) ПР акции, преди да се уреди на заплата. А идеята че: "...те арабите щели да ни помогнат да си оправим генофонда..." е най малкото обидна.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 12.09.201409:40

Сталинка е толкова българка, колкото аз съм австралиец Усмивка
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 12.09.201409:36

„Нашето момиче" е повод за национална гордост."

Защо? Един чиновник с българско име си прави кариера. Не виждам място за особена гордост. А и както е известно европейските чиновници работят за себе си и работодателя си. А България е дребна риба в схемата.
Но ако ще се горедеем с Георгиева, да не подминаваме и Русефф от габровските села muhihihihi
   

оценка

+9 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.