Тихи игри в партер | webcafe.bg
Webcafe

Тихи игри в партер

webcafeПетър Гаврилов
02.10.2015, 11:29 (обновена 03.10.2015, 12:54)
николай ненчев, бойко борисов, румен радев

Военният министър Николай Ненчев, премиерът Бойко Борисов и началникът на ВВС ген.-майор Румен Радев преди месец в Шабла. Само няколко седмици по-късно кризата около военната авиация и разузнаването ескалира.

Кризата в изтребителната авиация инфектира политическото поле в най-болезнения момент - предизборния.

Командващият на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка за три часа - достатъчно време, за да получи обещанието на премиера Борисов да бъдат отделени още 80 милиона лева за армията и специално за ВВС.

Всичко това се стори доста забавно и театрално за публиката, която реши, че "след магистралите, Бойко ще оправи и изтребителите".

Цялата случка явно е в резултат на убеждението на ген. Радев (а и на голяма част от обществото), че проблемите на армията и ВВС в частност се неглижират.

Изглежда, правителството не само няма решение извън стандартното "пари няма", но и очевидно е готово да върви негласно към "прибалтийски вариант".

И в ГЕРБ, и в Реформаторския блок са наясно какви рискове крие това във външнополитически и вътрешнополитически план, свързани с очевидния факт за загуба на суверенитет.

Това ще е удар дори по тефлоновия престиж на премиера, който всякак се старае подобни негативи да го заобикалят и да остават в миналото - при Тройната коалиция и Орешарски. Самият министър Ненчев е бил не по-малко изненадан да научи в Алжир (където незнайно защо е на официална визита), че авиацията остава без командир, а неговата оставка се иска за Н-ти път.

Ненчев получи публична подкрепа в парламента от съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, който очевидно не желае преди избори редиците на блока да изглеждат рехави, особено след лятната буря с тандема Кунева-Лукарски.

БСП се опита да излезе от будната си кома и излъчи за представител по темата Таско Ерменков, познат до този момент на публиката като енергиен коментатор и осветен агент на Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО) до 1991 г., вместо по-логичния вариант - бившия военен министър Ангел Найденов.

Ерменков лесно нападна Ненчев за създалата се ситуация и обвини за кризата президента Плевнелиев, който от години призовава за вдигане на разходите за отбрана.

Атаката беше развита и в парламента, където Ненчев беше наречен "неадекватен" и "безотговорен".

Факт е, че изказванията на земеделския лидер в последните месеци нажежиха страстите. Твърдението му за провокация с предложен подкуп остана недоказано, а представители на РСК МиГ го заплашиха със съд.

Ненчев обаче не се поколеба да обяви публично, че огромните надценки по досегашните договори за ремонт на родната авиация в Русия най-вероятно са се ползвали за "захранване" на политически интереси в България.

Не е ясно дали това е съзнателно търсен ефект на конфронтация с проруското лоби в МО, но резултатът избухна в заплашително писмо на РСК МиГ до председателя на Комисията по отбрана в НС, бивш началник на Генералния щаб на МО и бивш командир на ВВС о.р. ген Михо Михов.

В писмото руснаците директно заплашват с прекъсване на всякакви отношения и спиране на лицензи, ако българските МиГ-29 се ремонтират в Полша.

В отговор политическото ръководство на МО реши да подготви нормативна база в случай, че всички или част от българските изтребители останат на земята и се наложи съюзнически самолети да изпълняват air policing (частично или изцяло) в българското небе.

Всичко това в комбинация с несигурността по конкурса за покупка на нов изтребител накара ген. майор Румен Радев да привлече внимание към проблема с хвърляне на оставка - жест, който му донесе обещание за 80 милиона допълнително.

Това обещание, дадено от Бойко Борисов в неговия щедър стил, може да е единично гасене на пожара в армията, а може и да сложи началото на поредица от закъснели мерки за обновяване на остарялото оборудване - като се започне от изтребителите.

Според коментари на военни, положението във сухопътните сили и флота е не по-малко тревожно, просто в авиацията проблемите са най-видими. Едва ли желанието на Борисов е това да се случва преди избори, но в момента той изглежда притиснат от събитията.

Наред с това, в парламента мина новият закон за Военното разузнаване, който може да даде на БСП така чакания от нея реванш в сферата на сигурността.

В него се предвижда бъдещият началник на структурата, наследник на служба Военна Информация, да бъде задължително висш военен на действителна военна служба.

Промяната мина и с гласовете на ГЕРБ, което явно е знак за липса на доверие към Йордан Бакалов.

Атанас Атанасов (РБ) обаче призна, че уволнението му е било предизвестено още през юли с правилата за професионалния стаж, заложени в закона за военното разузнаване. С други думи - не БСП, а ГЕРБ са търсили начини за отстраняването на Бакалов.

Доколкото вносител на поправката в закона отново е Таско Ерменков от БСП, а Бакалов беше назначение на президента за вътрешен министър в служебния кабинет на Близнашки, това може да се счита и за удар срещу Плевнелиев, който неколкократно се е изказвал за нуждите от реформи и яснота в действията на специалните служби.

Изискването за висш военен с поне десет години стаж в системата явно цели да ограничи броя кандидати до най-много дузина, и явно в БСП считат, че имат позиции във висшия генералитет, които да използват.

Тук следва да припомним, че ръководният пост на служба Военна информация веднъж вече предизвика скандал между Георги Първанов като президент и първото правителство на Борисов през 2010 г. Тогава Първанов пожела за шеф на военното разузнаване полк. Венцислав Истатков, което не съвпадна с желанието на тогавашния военен министър Аню Ангелов и Бойко Борисов.

В крайна сметка кабинетът назначи Веселин Иванов за и.д. началник, а след края на мандата на Първанов новият ръководител беше официално назначен.

Служба Военна информация периодично излизаше в медиите с нежеланието си да спази Закона за досиетата и да огласи бившите сътрудници на ДС, за които има данни.

В сегашния момент натискът и натоварването на службата (заедно с ДАНС и НРС) по линия на Сирия, бежанци, Ислямска Държава и Украйна вероятно е огромно и смяна на началника, последвано от размествания надолу по вертикала едва ли е най-умното нещо, което ГЕРБ и БСП могат да измислят.

Oще: авиация  армия  бойко борисов  ввс  военна авиация  военно разузнаване  герб  йордан бакалов  криза  министерство на отбраната  началник на военновъздушните сили  николай ненчев  ремонтът на миг-29  рск миг  румен радев  руското лоби  сирия  таско ерменков 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 03.10.201518:24

Щом блядовете протестират, значи правителството постъпва правилно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 02.10.201518:07

Какво беше това да притежаваш лиценз?А за цената –все известно е че колкото е по ниска цената–толкова качеството е по лошо.Пример–китайската и турската продукция.Но кой го е бъз за живота на българските пилоти?Просто като не ти харесва производителя–избери си друг тип самолети.Ето янките ще ни продадат такива трета употреба–а руснаците ще ни ги ремонтират евтино.Но– глобална политика.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 02.10.201517:47

Съюз на офицерите от резерва “Атлантик”:
Пореден опит за удар върху отбранителните способности на българската държава представлява опитът на руската компания РСК МиГ да инспирира вътрешнополитически скандал около ремонта на придобилите печална известност изтребители МиГ-29. Изпращането на писмо до председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание (Михо Михов) с ценова оферта за ремонт на двигателите на тези самолети е арогантен акт на незачитане на вътрешното законодателство на Република България. Страна по съществуващия рамков договор с компанията е Министерството на отбраната, а не Народното събрание или негова комисия.
Ангажирането на законодателен орган в търговски преговори открито посочва руските икономически и политически лобисти в политическите среди у нас и неопровержимо демаскира корупционните практики, които са неотделима черта от бизнес стила на руските фирми на българския пазар.
В писмото с новата си оферта РСК МиГ признава, че сключеният от министър Ангел Найденов договор за ремонт на 8 двигателя е на цена с 40 % по-висока от пазарната. Тоест, че военният бюджет на страната ни е бил ограбен с 5,2 млн евро (над 10 млн. лв.).
Не бива да бъде отмината и веригата от зависимости между антибългарската руска политика и отделни политически партии в българския парламент, включително партията, към която се обръщат от РСК МиГ и представител на която оглавява Комисията по отбрана. Налага се да припомним, че настоящият председател на Комисията по отбрана ген. Михов като бивш началник на Генералния щаб на Българската армия през 1998 г. не пожела да заложи в План 2004 замяната на руските самолети с нови, оперативно съвместими с НАТО бойни самолети. Не са случайни атаките срещу министър Николай Ненчев и исканията за неговата оставка. Очевидно целта е той да бъде подменен с по-сговорчив министър (например Михов), който да подпише нов договор с РСК МиГ, с което да продължи десетилетната зависимост на Българската армия от руското оръжие и военна техника.
Така се стигна до 2009 г., когато първото правителство на Бойко Борисов реши да стартира отдавна назрялото превъоръжаване на бойната авиация. Странно, но това правителство бе свалено през март 2013 г., само месец преди да подпише изключително изгодния договор с Португалия за 12 броя самолети Ф-16 на обща цена от 700 млн. лв., включваща въоръжението, обучението на летателния състав, тренажори, резервни части и още редица бонуси. Случайно ли бе това? Дали само цените на тока изведе на улицата толкова много гневни българи, които след това никога повече не участваха в политически и граждански прояви?
Икономическите заплахи и психологическият шантаж далеч не са само за пари и не толкова за пари. Колкото за отстояване на грижливо пазената зависимост на българските ВВС от Русия. Когато всички страни от Алианса ликвидират зависимостите си в отбраната от страни извън НАТО и ЕС, България не бива да остава троянски кон на Руската федерация. Крайно време е да превъзмогнем историческата обреченост, диагностирана преди 130 години от митрополит Методи Кусев, че „България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство”.
Необходими са спешни, решителни и промислени мерки за придобиване на съвременен многоцелеви самолет, за екипировка, адекватно обучение и поддържане на компетентността на военнослужещите в съответствие със заеманите длъжности.
Необходими са воля и мъдрост, за да отговорим на предизвикателствата в хибридната война, които неминуемо предстоят. Днес само членството ни в НАТО възпира Русия да действа безцеремонно срещу България, както направи в Грузия, Приднестровието и Украйна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 02.10.201514:52

Малииии–трусове в правителство което се контролира от вън.Споко бре–Бат Бойко има инструкции и ще ги сведе до нашата независима общественост.Нашата независимост е неразривно свързана с външната зависимост.Има ли още амсалаци които не са разбрали това.Дали ще ме изтрият?Ами ще проверя.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.