Защо Брюксел не е Париж? | webcafe.bg
Webcafe

Брюксел не е Париж

Webcafe, по Stratfor*
23.03.2016, 19:22 (обновена 25.03.2016, 15:49)

1 от 2 снимки Назад Напред

Атентати в Брюксел

Снимка: © Getty Images

След атентатите в Брюксел става ясно, че Европа няма да смени курса, а по-скоро ще предпочете да продължи настоящия си път.

На 13 ноември 2015 г. координирани терористични атаки в Париж взеха 130 жертви. Сега, четири месеца по-късно, двойно нападение в Брюксел отне живота на 31 души и рани много други. В следващите дни историите на загиналите ще станат обществено достояние чрез световните медии. Но дългосрочното политическо отражение на тези събития ще зависи от това как те ще променят международните отношения - в Европа и отвъд - и от предизвикателствата пред Европейския съюз.

Атентатите на 22 март в Брюксел вероятно няма да имат същото въздействие, както атентатите на 13 ноември в Париж.

Там атаката беше не само по-голяма, но също така и по-шокираща, тъй като това бе първият терористичен акт от такъв мащаб в Европа от години.

Освен това, нападенията на 22 март бяха целенасочени срещу Европейските институции и Белгия. Макар че Брюксел е сърцето на ЕС, той не е толкова чувствителна терористична цел, както Париж, доколкото основните европейски движещи сили все още са самите национални държави, членуващи в съюза.

От всички тях Франция е втората по сила икономика, а Белгия е девета. След нападенията медиите потърсиха коментари основно от френските и от белгийките лидери, а чак след това мнения от президентите на Европейския съвет и на Европейката комисия.

Ако сравним сегашните събития с ноемврийските в Париж, то брюкселските атентати изглеждат сподавени.

Тази разлика ще бъде фактор в последствията от брюкселските атентати. Когато Франция беше атакувана, една силна и осъзната нация беше онеправдана. Президентът Франсоа Оланд беше пределно ясен: Виновниците да бъдат наказани, бъдещите атаки да бъдат предотвратени.

В месеците след това френската армия се активизира в Близкия Изток. Нови закони, ограничаващи граждански свободи бяха приети, а все още се обсъжда идеята осъдените за терористична дейност да бъдат лишени от гражданство. Френското правителство одобри повишение на разходите за борба с тероризма.

За Европейския съюз решението не беше толкова ясно.

Всяко усилие за прочистване на квартал „Моленбек", откъдето излязоха някои от парижките атентатори, ще бъде от компетентността на белгийската полиция. Европейският съюз няма армия и следователно не може да реагира на нападенията, както Франция го направи.

Вместо това блокът ще се опита да убеди страните - членки да продължи кампанията срещу „Ислямска държава". „Продължи" е най-важната дума тук.

Както стана след Париж, сега и случилото се в Брюксел само ще ускори съществуващите тенденции, вместо да въведе нови.

Антиислямските настроения вече набират скорост в Европа, която се опитва да се справи с тежестта на повече от милион бежанци, предимно мюсюлмани. Граничният контрол между основни европейски държави временно бе въведен отново, което заплаши основите на Шенгенското споразумение.

Дори крехкото споразумение между Европейския съюз и Турция, подписано миналата седмица за ограничаване на миграционните потоци, вероятно ще живее не толкова в зависимост от общественото мнение, а от логистичните и правните бариери, които са трудни за преодоляване.

Целта на всичко казано дотук не е, че брюкселските атентати няма да пожънат никакви промени. Ефектът обаче ще се ограничи до продължаване на процесите, които вече са започнали.

Гражданските свободи, които вече бяха ограничени във Франция и други държави, вероятно ще претърпят още рестрикции. Европейските лидери вероятно ще постигнат съгласие, че нещо повече трябва да се направи срещу „Ислямска държава", което се е обсъждало и преди.

Подкрепата за националистически партии, които са изградили политическите си платформи върху ксенофобия и призиви срещу мюсюлманите, ще се увеличава.

Само няколко часа след нападенията „Партията на независимостта" (UKIP) на Найджъл Фараж излезе с позиция, която критикува политиката на отворените граници като стимул за терористичните атаки и загатва, че вотът с „Не" за оставане на Великобритания в ЕС ще осигури по-голяма национална сигурност.

След атентатите в Брюксел става ясно, че Европа няма да смени курса, а по-скоро ще предпочете да продължи настоящия си път.

Континентът би трябвало да очаква още подобни нападения в бъдеще. За разлика от САЩ, където един-единствен терористичен акт на 11 септември 2001 г. промени съществено американската политика за повече от десетилетие, Европа е изправена пред много по-различна ситуация.

Вероятно атаките ще продължат, защото недоволството и несправедливостта остават, а правителствата ще продължат усилията си за борба с тероризма. Докато загубените животи при нападенията в Брюксел скоро няма да бъдат забравени, самите събития в тяхната същност са по-скоро симптом на една по-голяма тенденция.

* Stratfor е частна разузнавателна и аналична компания от САЩ, основана от известния политолог Джордж Фридман

Oще: атентат в белгия  атентати в брюксел  атентати в париж  батаклан  бежанци  белгия  европейски съюз  ес  идил  ислямска държава  летище в брюксел  метро в брюксел  миграционна криза  национална държава  париж  салах абдеслам  споразумение с турция и ес  тероризъм в европа  франция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

10 Winora | 25.03.201618:55

Володя, да ти имам името. Познавам много европейци, американци от двете Америки, африканци, не толкова много азиатци и двама австралийци(eдиният от тях е бушмен). Никой от тях не се казва Володя. Ти си уникален. Да се наречеш във форума по този начин и да пишеш така лошо за Русия, е равносилно на това, Скалата да смени аватара си със съветския флаг.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

9 GETI | 25.03.201611:56

е тия руснаци ше изленат,егати хитрите ушанки! Много щастлив
почти цяла Европа е в НАТО.общия военен бюджет на страните от НАТО надхвърля 1 трилион долара,а те с няколко стотин джихадиста ги правят рошави.
е*бати тъпото НАТО! muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

8 volodia | 25.03.201608:44

По руските форуми хвърчат ушанки от радост и злорадство заради кървавата касапница в Брюксел. Прави впечатление и фактът, че руските медии у нас и други подобни кремълски парцали излизат едновременно и съгласувано с единна версия за атентата, а именно, че Москва била предупредила?!? Как се издават сами за източника си, а?! Кой е чувал, че Москва била предупредила, освен самите „предупредили“?! Директно им се диктува от Кремъл какво да пишат. Друг е въпросът защо психично болното руско племе се радва, така както се радва и злобее местната русофилска сган и размахва назидателно пръст : „На ви демокрация!“ Целта е ясна – все повече хора да бъдат убеждавани, че е нужна диктатура, че е демокрацията е опасна. Това е част от съгласуваната кремълска пропаганда, последвала и атентатите в Париж. Терорът удря сърцето на Европа. За пореден път. А всички ние се сещаме кой има изгода от разединена, несигурна Европа. Всички ние се сещаме кой тероризираше Европа, преди да се чуе терминът „радикален ислям“. Червените бригади, Фракция Червена армия… Всички ние ясно виждаме и осъзнаваме, че Кремъл и Ислямска държава имат общ враг – развития, благоденстващ, трудещ се, мислещ и творящ демократичен свят.
Анонимен
Няма разлика между двете геноцидни идеологии, kомунизмът и ислямизмът, фанатичната вяра с масов тероризъм да се завземе властта и да се наложи обща вяра, с недопускане под страх от смъртно наказание на мнение различно от партийния/духовния водач, "светло" бъдеще, жените общи, или 40 девици в рая. Ислямизмът зае освободеното от комунизма място в развитието на масовия терор, като средство за постигане на целите си! Не е случаен и фактът, че ислямизмът се разви точно в зоните на съветското влияние, с добре подготвените школи за масов терор разработени още навремето от КГБ! И ние българите няма да забравим атентата от 1925 г., както и масовият червен терор с хилядите жертви под ръководството на северноазиатските комунистически вождове! След 5 години война в Сирия, ако някой смята, че няма да има бежанци и радикални формирования, ИД, международен тероризъм с хиляди жертви, при положение, че имаше многократно налагано руско вето за намеса на ООН, дълбоко се лъже! Фанатиците от двете дружески религии - комунисти и ислямисти, чрез масов терор и кървави диктатори, явно ще наложат новия световен ред! Време е за новото средовековие, крепостничеството и новите соц. феодали от комунистически/ислямистки тип! Призрак броди из Европа! С Коран и с КалашниK!
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

7 volodia | 25.03.201608:40

Ако терористичните атаки продължават, крайнодесните партии, които спонсорираме и, които директно се подчиняват на Москва ще имат шанс да победят на изборите, прогнозира Жириновски
В предаване на държавната телевизия "Русия", депутатът Владимир Жириновски горещо одобри терористичните атаки в Брюксел, при които загинаха 35 души и над 200 бяха ранени.
Той заяви в ефир, че според него, същото мисли, но се стеснява да признае, руското ръководство.
"Терористичните атаки в Европа са крайно изгоден за Русия. Тероризмът предизвиква у патриотично настроените жители на Европа ненавист към ислямските екстремисти, които проникват в държавите им прикрити като бежанци. Тази ненавист експлоатират крайнодесните партии в страните от Евросъюза, които практически открито се спонсорират от Русия. Ако терористичните атаки продължават, тези политици, които директно се подчиняват на Москва ще имат шанс да победят на изборите", прогнозира Жириновски.
"Русия не е европа. Сега терористичните атаки стават там и ще продължават. И това на нас ни е изгодно! Да пукнат, да загиват!", разпалено се развика Жириновски Бесен
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 10.10.2012, 22:42

6 bub4e | 24.03.201622:45

Да,а империя на злото и викаше Ванга,нали?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 24.03.201622:27

""Роналд Рейгън е казал: "Руснаците имат пушки, много пушки... аз ще ги накарам да ядат само пушки!""
Тц....тва не са думи на Рейгън, тва са думи на Иво Инджев Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 24.03.201617:06

Ще акцентирам главно върху ползите за Европа. Твърди се, че някога Роналд Рейгън е казал: "Руснаците имат пушки, много пушки... аз ще ги накарам да ядат само пушки!" Ако трябва да перифразираме онази фраза за политиката спрямо Москва на сегашния президент Барак Обама би прозвучала така: "Руснаците имат петрол, много петрол ...и аз ще ги накарам да пият само петрол!"

Това , което Обама свърши, малцина световни лидери са направили. Казвам го като човек, който не е гласувал за него:

1. Доведе Русия до банкрут без да бъде убит и един американски войник.

2. Направи САЩ производител номер едно на газ в света. За разлика от предишни администраци , при които цената на петрола зависеше от Саудитска Арабия, то при Обама цената зависи от Америка. Смъкна цената на петрола до 26 долара за барел, а руският бюджет беше планиран при 113 долара за барел. Руската рубла се срина четири пъти от първоначалната си стойност.

3. Обедини ЕС, в най- тежкия период на разединение на Европа, за санкции срещу Русия. Тези санкции са от две години, и сега ги продължи с още една година .

4. Създаде коалиция от 62 страни срещу "Ислямска държава ".

5. Заздрави американските отношения с партньорите й във Близкия изток - Турция, Йордания, Катар, Саудитска Арабия.

6. Сключи договор с Техеран за спиране на иранските ядрени програми - този договор е единственият негов спорен външно-политически акт, но все още е рано да се правят заключения.

7. Застана твърдо зад Украйна, като заяви категорично, че американските санкции няма да бъдат премахнати, докато Русия не върне анексирания Крим.
http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/70066-ako-balgariya-ne-si-plasta-tramp-ya-goni-ot-nato-za-da-ya-yahne-rusiya.html
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

3 bludniq_sin | 24.03.201616:05

WЕБ-а .. доста противно е да не ме пускате в сайта ако съм с включен адблок. Предполагам не ви дреме много за единиците, но при това положение мисля да преустановя посещенията ми в сайта ви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

2 erzsebet | 24.03.201611:42

flagstaff15, с 5000 евро в Европа няма да си кой знае колко заможен Усмивка И мерцедесът ти ще е поне 10-годишен, купен с кредит.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.06.2015, 11:51

1 flagstaff15 | 24.03.201611:18

От десетилетия насам европейците са една самозабравила се сган, която трябва да бъде жегната, за да се събуди. Европееца си мисли, че като вади по 5 хил евро, кара мерцедес и ходи по целия свят на почивки вече е хванал Господ за шлифера. Германците просто незнаят на кой свят се намират - гей-паради, толерантности, мулти-култи и тем подобни абсолютни деградации. Ей сега тепърва ще видите вие кон боб яде ли, мушмороци.
   

оценка

+3 -5

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.