Всеки спор рано или късно свършва със сравнение с Хитлер | webcafe.bg
Webcafe

Хитлеризации

Проф. Ивайло Дичев
18.03.2014, 22:32 (обновена 01.04.2014, 14:37)

1 от 2 снимки Назад Напред

путин

Снимка: © В.Е.

Хитлер е абсолютното зло - и на изток, и на запад;

Украинската криза е поредната илюстрация на "закона на Годуин". Според него колкото по-дълго продължава един онлайн спор, толкова повече нараства вероятността една от страните непременно да сравни другата с Хитлер или с нацизма. С уговорката, че тук не говорим за кибер-фолкор, а за международна политика.

Хитлеризацията се случи още на мегдана в Киев, където всичките протестиращи бяха подвеждани под символиката на екстремистите от Десния сектор, а силите на Беркут, които защищаваха правителството - на развилнели се сталински убийци от 30-те.

Политическият разговор продължава и до днес със събирателния образ на Тягнибок от едната страна, носител на златния кръст на СС дивизия "Галичина" 2010 (бел. р. депутат и лидер на украинската националистическа партия „Свобода", разследван от Русия за участие в бойни действия на страната на чеченските сепаратисти срещу федералните сили през 1994-1995) и на Путин от другата, чието анексиране на Крим се сравнява с това на Судетите, направено от Хитлер.

Впрочем известно колебание имаше в тази последната аналогия, доколкото по-подходяща за персонажа на Путин изглежда маската на Сталин, Хрущчов или поне Брежнев, нахлували тук-там във времето на царстването си.

Защо се наложи перчемът на Хитлер?

Дали заради здравословната анти-алкохолна и анти-тютюнева идеология на двамата, дали заради анти-гей законодателството, което увлича традиционно настроените маси? Не, просто съветските диктатори имат и светли и тъмни аспекти, за някои неща и до днес им се възхищават: победата над фашизма и индустриализацията при Сталин, разведряването и спътника при Хрушчов, успиването и застоя при Брежнев.

Виж, Хитлер е абсолютното зло - и на изток, и на запад; за политиката той е онова, което е Сатаната за теологията.

Да не помислите, че ми е симпатичен Тягнибог или пък Путин. Ако трябва да подплатявам негативните си усещания с исторически паралели, мога да се разходя до антиеврейските погроми при директорията на Скоропадски след Първата световна война или на Райхскомисариата Украйна във времето на Втората.

Русия, "затвор на народите", през последните двеста години се занимава с това да потиска всякакви революции в Европа - като се почне от Наполеоновите войни, полското въстание от 1831 г., революциите от 1848 г. и се стигне до Унгарската (1956) и Пражката пролет /странно, но факт: любителите на революциите у нас са десни, привържениците на консервативната руска империя - леви!/.

Какво става обаче, когато на тези вековни геополитически сблъсъци - по закона на Годуин - се наложи маската на Хитлер? Говорителите очевидно постулират абсолютната невъзможност да се преговаря и да се търси каквото и да било политическо решение, освен тотално изтребление на противника. Самото разсъждение на тема компромис се превръща в неморален акт, в

един вид пакт със Сатаната.

В спокойно състояние всеки от нас е способен да разбере, че единствено по пътя на компромиса могат да се решат подобни конфликти. Че трябва да си готов да отстъпиш, за да постигнеш нещо. В случая с Украйна за мен е очевидно, че дразнителят е възможността Украйна да влезе в НАТО, възможност, която се актуализира от Оранжевата революция, после от Юшченко през 2008*.

Както каза във вторник Путин: "Просто не мога да си представя, че ние ще ходим в Севастопол на гости на натовски моряци. По-добре те да ни идват на гости в Севастопол, отколкото ние при тях". И да не ни харесва, това е някаква реалност, да я наречем реалността на руската военщина - важен стожер на тази колониална империя.

Можеше ли Мегданът да изтъргува ненамесата на Русия срещу неутралитета на Украйна? Можеше, но пропуснаха шанса. Може ли Киев да преговаря сега - в променената ситуация - за признаване на Кримския референдум, срещу отказ от дестабилизация на източните провинции...

Вероятно някъде зад кулисите единият Хитлер все пак преговаря с другия Хитлер, преценяват сили, съизмерват интересите си.

Защо обаче публичното говорене така бързо се радикализира?

Дали заради врявата, която цари в интернет, и където само много силни, еднозначни послания имат шанса да оцелеят? Дали защото заживяхме с някаква инфантилна, идеализирана представа за света, в която няма място за интереси и геополитика? Или страстното говорене има за цел не да разберем събитията, а да сплотим партийните редици?

Спомняте ли си войната в Сърбия и Косово - на едната страна циркулираше ликът на Милошевич, с мустачките на Хитлер, на другата - Мадлин Олбрайт с мустачки. Най-популярната пародия в мрежата е залепване на реплики върху кадри от "Крахът не Третия райх", където треперещият от паркинсон в бункера Хитлер получава доклада на Европейската комисия, научава, че Пеевски си е подал оставката и за иззетите бюлетини от Костинброд, та дори, че в Аспарухово няма вода.

Е, имаме си и ние малки локални хитлеризации - едните са комунисти, другите мутри, третите турци. Но все пак друго си е глобалната марка.

*- Тогава украинският президент обвинява НАТО, които се били уплашили от Русия да поканят Украйна за членство.

Oще: брежнев  геополитика  годуин  закон на годуин  крим  нацизъм  тягнибок  украйна  хитлер  хрушчов 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

28 qhasper | 23.03.201422:15

копче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 23.03.201410:37

а защо , тръгна , приятелю .. да отплесваш Дискусията по статията , на сей форум .. към някакви тъпоумни лични коментари и идиотски граматични уточнения??

А-а-а, да не забравяме .. Простотията и Лошото възпитание, не могат да се крият ..
.. стоят, стоят .. па ей така - излезнат на ачика!
Толкоз!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 23.03.201410:33

А "киреч" си викай приятелю .. ти си Свободен, в край свободен ти живееш!

Вярно САМО ТРИ ПЪТИ напоследък , ВКЛЮЧИ КИРЕЧА В ТВОИТЕ писаници ...

Аз до сега недоумявам за появата на киреча , на сей форум сред твоите споделени мисли , недоумявам и за ТРИТЕ ПЪТИ ???

Предположението ми, като малък, лоши деца са те бутнали в купчина с киреч, и си се нацвьокал , та от там образът на разбъркан варов разтвор, се появява в съзнанието ти, винаги като си ядосан или развълнуван??

Имаш моето съчувствие!
Иначе .. употребявай си "киреч" какво ти е, въпреки че професионалният термин е "варов разтвор" ... Всъщност мислите ти, изпъстрени на моменти и с петна от киреч, са много по-интересни и завладяващи , за всинца нас - форумното войнство!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 23.03.201410:22

" qhasper | 22.03.2014 22:35
"коментаторджии"
джъ/джа/дже/джи са турски наставки.
Срам, Симо, срам....."
-------------------------------------
Абсолютен срам ... размаза ме, не го научих пустий турски и това е .

Немски знам, но без да съм много навлязал в диалектите им де, ама турски - не знам и с благодарност ОГРОМНА , ПРИЕМАМ ТВОИТЕ ЛЮБЕЗНИ ЗАБЕЛЕЖКИ и поучения ..
"Колкото езика знаеш - толкова пъти Човек си"! .. Евалла Прическа, qhasper - невероятно евалла имаш от мене , как ме поучаваш ти , и много яка благодарност заслужи! Ей , как двамцата си помагаме тукана и сме си тандем ...
---------------
.. А по какъв повод , са горепосочените поучения?? Какво те кара, да мислиш, че обясненията ти за наставките, ще бъдат приети с огромен възторг от съфорумците?
Поводът - кръщене някакво и имаме пийване на водчица? Ако е така - Наздраве!И си се сетил, че имаш някакви познания по наставките в Българския език и се емваш одмах , да ни ги споделиш тукана у форумо?
Та нали сме се разбрали - като имаш нещо да споделиш и разни въпроси те вълнуват ... каквото и да е - споделяш смело със Симчо и чакаш търпелив оценката ми!
Тъп малоумник лиииии qhasper ..ей това е Истинския Приятел !..

.. абе и за "Що е форум и има ли почва у нас" вече говорихме ..
Аз любезно ти благодарих, че ми докладваш чинно - какви са твоите съображения и как ти смяташ да наричаш форума ... изкара тогава едно "Евалла Прическа" и оценка ,че правилно постъпваш като се обръщаш към мене баш, със споделяне ..
И съвет получи, нали помниш, че правилно правиш , дето ни в клин-ни в ръкав и на пръв поглед малко малоумно, постваш граматичните си мисли насред словесния ни мегдан , ей така на Симчо , трябва да му се докладва от qhasper винаги и за всичко !
За тебе съм някакъв Граматичен Авторитет , май а, и каквото ти хрумне, .. за наставките ли, или за наричането на Форумите - споделяш ..

Да се повторя по повод на "Що е то Форум и има ли почва .." .. ами аз, ще го наричам ей тоя сайт "тукана у форумо" и ти го потретвам това ..а ти - ти го наричай както ти се щеш .. ей го и поздрав по темата за наричането " Ман гив дъ неймс " .. .. http://www.webcafe.bg/id_1229950494/cform_1
Ти си qhasper свободен, в край Свободен Ти живееш! Каквото както си искаш - така ще го наричаш!
Син си, qhasper на земя прекрасна!
Син си на Юнашко Племе! .. а който те нападне, заради Граматични неща или че не викаш на Форумите-форуми , знаеш къде може да се оплачеш .. Симчо е твърдо зад гърба ти !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

24 qhasper | 22.03.201422:35

"коментаторджии"

джъ/джа/дже/джи са турски наставки. Срам, Симо, срам.....

Да не почна аз да изброявам чуждиците, които ти ползваш, че ше стане неудобно.


Не се усещаш, Симо, текне ли ти логореята немой са зАпреш. В 3 последователни коментара надълго и нашироко ни каза едно и също и ме разобличи - ползвах 'киреч' два пъти после съм бил спрял. Каква мисъл, какво чудо!

А по въпроса за форуми и коментари, ти е простено. Човек на години си вече и не си много наясно с терминологията на интернета.


С трепет очаквам сладващите ти 3 есета. Смее се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

23 Божидар Гюлмезов | 22.03.201411:42

защо всеки спор рано или късно свършва със сравнение с Хитлер
------------------------------
Защото е пълно с дебили които не могат да мислят, индоктринирани от чифутската пропаганда, повтарящи това дето им е казано по телевизията, и като не могат да изразят свои мисли, най-лесното е да сравнят с това дето им е насадено от медиите за масова дезинформация като "най зло", и да го припишат на поредния грешник, определен като такъв от същите тези медии за масова дезинформация ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

22 sim4o | 21.03.201416:37

Но достатъчно се занимавахме с Простащината и с това, що в писаниците на Девоин е така силно присъствието на Чуковете и се прокрадва зловещата сянка на Строителния Работник ..а пък във форумното творчество на qhasper - е застъпено, като ярък символ Бъркането на вар (той , qhasper , употребява упорито "киреч" тур.) ...

Айде по Темата .. за Хитлер, анексиите на Хитлер и сравненията.
Вече бе писано, от мене, за Саар и плебисцита проведен там, ето сведения и за Судетите ..
Извадка от доклада на Лорд Рънесман-пратеник в областта ...

"И лорд Ренсимен, поверенный Чемберлена, осуществил ознакомительную миссию августе-сентябре 1938-го в Судеты (до апогея кризиса - прим. перев.) и, в частности, отметил в своём докладе:
"Большое число чешские чиновников и полиция, которые плохо говорят на немецком или совсем его не знают, были назначены в чисто немецкие районы. Чешским сельскохозяйственным колонистам предложили селиться на конфискованных в ходе земельной реформы землях, расположенных посреди заселённых немцами территорий.
Для детей этих чешских захватчиков в большом количестве были построены чешские школы. Есть общее мнение, что чешским подрядчикам оказывается преимущество при размещении государственных заказов, и что государство с большей готовностью предоставляет работу и помощь чехам, нежели немцам.
Я считаю эти жалобы в основном оправданными. Даже в период своей миссии, я не нашёл со стороны чехословацкого правительства готовности устранить эти претензии в достаточном объёме" (Википедия). "

Истината е в сравнението ..айде да видим анексиранията на Хитлер, до каква степен отговарят например, на 14-те точки на Удро Уилсън и да ги сравним например, с анексирането на Тексас или положението в Зоната на Панамския канал ... да сравним навлизането на германски войски в Рейнската област и в Саар , и да сравним , навлизането на войски примерно в Хаити , Никарагуа и Гренада (а чии войски ли?? - отворете в Интернет , потърсете!)

Та така по темата за Хитлер и Хитлеризациите ...
Сапиенти сат!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 21.03.201416:00

И в България ... в доста издания и сайтове, също има коментари под статии ..и също това си се нарича "Форум" ..
... но не налагам мнение никому .. пък и не смятам, че трябва да се отплесваме кой знае колко, от дискусиите и конкретиката на статиите и писаното в тях .. и да умуваме за странични неща ...

Примерно - що ли в писаниците на Девоуин е така широко застъпено коването със строителен чук или що друг някакъв съфорумец има фиксация в бъркането на вар ("киреч" тур.) ..и мине не мине - току ни представи, неясно по какъв повод картина на бъркане на варов разтвор .. слънчице, хората се трудят ..а една купчина с вар се бърка, бърка, бърка ... .. Няма да се отплесвам и да се чудя - а защо ли, в споделеното от тези наши уважавани съфорумци се появяват тези картини, дали Девоуин примерно , като малък не е пострадвал от удар с чук???. Приемам ги за даденост, тези психични особености на съфорумците .. и не се занимавам с тях .. бъркане на вар-бъркане на вар .. коване с чукове-коване с чукове ..


Но продължавам да смятам, ВСЯКО ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ТЕМАТА и от КОНКРЕТИКАТА И ВСЯКАКВИ ЛИЧНИ ПОСЛАНИЯ, ДИСКУСИИ И ЗАЯЖДАНИЦИ - за белег на Простащина!
Лично аз - отговарям на Простащината с любезност ..и дори и да навлезнат в личното ми пространство - отговарям подробно и добронамерено ..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 21.03.201415:53

"qhasper | 20.03.201417:33

Сега не наричаш това "форум", а пишещите "съфорумци". "
----------------------
Не, що ли не се учудвам, че отново не си разбрал ..

ФОРУМ ГО НАРИЧАМ и смятам че така би трябвало да се нарича .. Пример - ами Дер Шпигел , или Сюддойче Цайтунг, или Берлинер Тагесблат , или Лента.Ру - и там след статиите също има коментари, и коментаторджии ..и всичкото това писане се нарича кратичко - Форум! А "коментаторджии"е синоним , който аз тукана използвам, за да не претрупвам речта си, така както използвам и АКЦЕНТИРАНЕТО ...

И аз се радвам на разни неща , че в писаниците на Девоин примерно, на сей форум, го няма трополтенето на чуковете , това трополтене, огласяше страници Девоинови коментари и даваше оттенък на цялото негово мислене, и баш тези чукове, ме накараха загрижен да запитам, а не е ли приятелят Девоин лумкан по главицата с чук, като малък - та от там, този чуков афинитет се е появил ...

.. а в твоите постове - намаля бъркането на вар .. евентуално ще се появи полагане на бетон сигурно, но ще поживеем- ще видим, психически се готвя, да посрещна и бетона в творчеството ти, след като изпратим по живо, по здраво варта (ти изполваш турцизма "киреч") ..

Продължавам да съм възпитан, към всички коментиращи НЕ ПО СЪЩЕСТВО в рамките на дискусията ..а отплескващи се, по даване на разни неискани лични оценки, или с просташко празно любопитство, търсещи подробности за съфорумците, които подробности, едва ли ги касаят ..

Продължавам да мисля, и че Идиотията, Лошото Възпитание, Празното Любопитство и Простотията имат едно неоценимо предимство - НЕ МОГАТ ДА СЕ СКРИЯТ ... примерно - разни Тъпучи си позволяват да отправят лични послания - познават се, че тъпоумно ограждат мненията си в скоби , идиотите!

Смятам, че току що, всички ние, на форума, имахме типично свидетелство ЗА ПРОЯВА НА ПРОСТАЩИНА И ПРОСТОТИЯ .. но пък смятам, че на персоналните заяжданици и на празното любопитство - ей така трябва да се отговаря, като мене - любезно , подробно , премерено и възпитано!
Толкоз!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

19 Frida | 20.03.201423:07

в този ред и съобразно блиц темпото на путлер, само да споделя опасенията си за сигурността на, хм, президента. притеснително е, имайки предвид откритата демонстрация на неприязън от случайно попаднали в парламента персони, парадиращи с рософилия, с провокативните публични поздравления за победа в някаква война, все още не състояла се, със свободно вулгарно оплюване на съюзници от НАТО и ЕС и т.н. за позицията на т.нар. .българско-правителство по отношение санкциите срещу агресора, излишно е да се коментира обстановката е напечена и здравите сили, ако има все още такива, трябва да извикат на помощ не американците, а най-близките им съюзни.и- турците. в ход е операция -задунайка-
   

оценка

+0 -2

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.