Парите и новата Желязна завеса | webcafe.bg
Webcafe

Парите и новата Желязна завеса

Николай КировНиколай Киров
08.03.2015, 23:42 (обновена 13.03.2015, 20:07)
Владимир Путин отговори на въпроси от десетки журналисти от цял свят на заключителната си за годината пресконференция, с която успокои руснаците.

Снимка: © Getty images

В крайна сметка санкциите са на път да изиграят лоша шега на Запада - изолирайки Русия, те карат Путин да търси начини за създаване на икономическа самодостатъчност.

Санкциите срещу Русия постигнаха целта си. Тя не беше да се срине руската икономика, да се свали Путин от власт или да се спре войната в Украйна. Наложените от Европейския съюз и САЩ мерки нямаше как да успеят в нито едно от тези направления. Всъщност, санкциите бяха насочени срещу руските инвестиции и срещу компаниите, инвестиращи в Русия.

А целта? Целта е изолация.

Самите руснаци признават, че от март миналата година няма никакъв достъп до финансиране от международните пазари. В същото време те се опитват да плащат дълговете си с някаква имагинерна надежда за нормализиране на отношенията със Запада в бъдеще, когато в Украйна ще има мир.

Междувременно евтината рубла и петрол имат разрушителен ефект за руската икономика.

Потреблението се свива, а износът носи все по-малко приходи във валута. През последната година петролът, който формира около 40% от експорта на Русия, поевтиня с 42%. А рублата загуби 66% от стойността си срещу долара.

Нетният приток на преки чуждестранни инвестиции в Русия за периода 2000-2014 г. възлиза на 176 млрд. долара по данни на Световната банка.

Само през 2013 г. номиналната стойност на преките чуждестранни инвестиции достигна 93 млрд. долара, превръщайки страната в третата най-привлекателна инвестиционна дестинация в света след САЩ и Китай.

През първите 9 месеца на 2014 г. преките инвестиции вече са отрицателни на стойност 22 млрд. долара. Въпреки това платежният баланс остава положителен с излишък от 46 млрд. долара основно заради износа на нефт и газ.

Ефектът на санкциите е видим от действията на руските граждани и бизнес.

През третото тримесечие на 2014 г. те са върнали в страната депозити за 31 млрд. долара, при характерен силен отлив на капитали от Русия в предходните години. Поведението на руснаците е съвсем естествено, те са изплашени парите им да не бъдат блокирани от санкциите, които Западът постоянно разширява. Ефектът на пръв поглед е положителен за руската икономика. Не е така обаче в контекста на изолацията.

Финансовата Желязна завеса, която Западът изгражда около Русия, струва скъпо и на двете страни, но САЩ и ЕС могат да си позволят да похарчат много повече.

В същото време средствата, с които Кремъл разполага, се топят. В края на януари руските валутни резерви възлизат на 376 млрд. долара спрямо 510 млрд. долара в началото на 2014 г.

Въпреки връщането на депозитите нетният отлив на капитали от Русия се засилва, тъй като водещите руски компании трябва да използват собствени или държавни средства, за да плащат дълговете си.

Наистина Путин разпореди на дружествата да намалят експозициите си в долари, но докато петролът се търгува в щатската валута на международните пазари, нефтодобивни гиганти като "Роснефт" и "Лукойл" нямат голям избор.

Така след рязък спад, благодарение на санкциите, до едва 16.9 млрд. долара през третото тримесечие на миналата година, през четвъртото отливът на капитали от Русия скочи до 72.9 млрд. долара заради срива на цените на петрола.

За цялата 2014 г., по данни на руската централна банка, от страната са изтекли нетно 151.5 млрд. долара, което е рекорд. Реално сумата е дори по-голяма заради интервенциите в подкрепа на рублата и повишаването на валутните провизии на търговските банки с 19.8 млрд. долара.

Прогнозите за тази година са по-добри, но само в цифрово изражение. На практика те показват как руската икономика постепенно бива изолирана от останалия свят.

Отливът на капитали според централната банка ще достигне 118 млрд. долара, като около 70 млрд. долара от него ще се дължат на плащания на дългове в чуждестранна валута.

От икономическото министерство на Русия очакват икономиката да се свие с 3%, влизайки в първата си рецесия от 2009 г. насам. Тази прогноза обаче е сравнително оптимистична. От Европейската банка за възстановяване и развитие очакват спад на брутния вътрешен продукт на страната с близо 5%.

На този фон руският президент Владимир Путин е принуден да извърши икономически реформи.

Той може да избира между пропазарни промени и затваряне на икономиката от останалия свят. Вашингтон очевидно се опитва да тласне Путин към второто. Към икономически национализъм, който в дългосрочен план ще бъде унищожителен за властимащите в Кремъл и Русия като цяло. Санкциите са най-доброто оръжие за налагане на изолация.

Евтината рубла създава сериозни проблеми за руснаците в наскоро създадения от тях Евразийски съюз.

В началото на март Казахстан прекрати доставките на руски горива и газ, за да защити своя пазар от поевтинелия износ на Русия. Казахският президент Нурсултан Назарбаев дори обяви, че неговата страна може да напусне Евразийския съюз, ако той не започне да се съобразява с нейните интереси.

Междувременно западните компании ограничават експозициите си руския пазар. От една страна това се дължи на свиващото се потребление заради евтината рубла, а от друга на засилващата се изолация, която Путин налага под натиска на санкциите.

Преките чуждестранни инвестиции в Русия пресъхват. Кремъл се опитва да даде тласък на местните компании. Те обаче нямат необходимото ноу-хау, за да са равностойни на чуждестранните си конкуренти и няма как да го получат без съвместни дружества и инвестиции.

Без западните технологии руските амбиции за разработване на нефтените находища в арктическия шелф се оказват невъзможни за реализиране. На практика всички проекти в тази насока бяха замразени.

За софтуерните гиганти е лесно да напуснат Русия.

Технологичните компании Microsoft, Google и Adobe прекратиха дейността си на руска територия, след като по настояване на Путин беше въведен закон, с който се изисква дружествата да съхраняват събраните потребителски данни на локални сървъри, достъпни за държавните органи.

За останалите западни инвеститори е по-трудно. Много от тях имат реални производствени активи в Русия, които не могат просто да бъдат изнесени от страната.

Въпреки това водещите компании за производство на безалкохолни напитки Coca-Cola Hellenic Bottling Co. AG и PepsiCo Inc. Обявиха, че ще затворят по един завод в Русия заради срива на рублата и негативните икономически условия.

Преди месец датската пивоварна компания Carlsberg A/S съобщи, че ще затвори две фабрики, а Danone също обмисля подобен ход.

Става въпрос за отписване на огромни инвестиции на стойност милиарди долари. Pepsi е водещият производител на натурални сокове с пазарен дял от 40%. Русия е вторият по големина пазар за компанията след САЩ.

Всички тези събития сочат, че Западът се опитва да вкара Русия в същата копка, в която се намира и Северна Корея, а доскоро беше и Куба. Пълна изолация, която обрича страната на изоставане от останалата част от света.

Ядрените оръжия губят своето стратегическо значение, когато насрещната заплаха не е военна, а икономическа.

Могат ли САЩ да успеят в тази своя тактика. Отговорът е да, Русия може да бъде оградена с желязна завеса и изолирана. Това ще я направи зависима от Китай, но само доколкото подобна зависимост отговаря на китайските икономически интереси.

Но все пак руската икономика е прекалено голяма. Дори без петрола и газа, със своите 143 млн. потребители, огромна територия и разнообразни природни ресурси, Русия може да се справи и сама.

В крайна сметка санкциите са на път да изиграят лоша шега на Запада. Изолирайки Русия, те карат Путин да търси начини за създаване на икономическа самодостатъчност. Така Русия може да стане независима от чуждестранните капитали и макар с цената на обедняване на населението и финансова криза да се превърне в конкурентноспособна икономика, която не разчита само на природните си ресурси.

В сложната игра на санкции и контрасанкции сега на ход е Путин.

Oще: владимир путин  добив на петрол  евразийски съюз  европейски съюз  икономика  криза в русия  рубла  русия в изолация  санкции срещу русия  сащ  спад в цените на петрола  спад на рублата  търговска войка 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

81 Крив Макарон | 18.03.201510:12

Янаки, ще се опитам да систематизирам някои от твърдениятата ти:

Първо: правя се на ощипана гопожица
Второ: аз съм безсрамен, и държа прекалено агресивен тон срещу човек, на който не съм виждал очите
Трето: изял съм сапуна, в хигиенно-санитарно помещение, наричано за кратко "баня".

Значи, да помислим. Но без да се придържаме към онази престрорена сериозност, която е толкова ограничаваща, колкото са ограничени и твърденията ти по мой адрес.

Хора с поведение на ощипани госпожици държат агресивен тон, и предизвикват "радини вълнения" в душите на онези, чиито очи не са виждали. А "невидяните" вероятно сини като синьото небе и синьото море очи, истински океани от милосърдие и любов, не биха могли да предизвикат тези агресивни емоции, които да накарат хората тип 1 (тези с повдението на ощипани госпожици) да изядат сапуна на хората тип 2 (онези с очите). Тук в духа на Хегел се появява диалектично противопоставяне на грубоватите хора тип 1 срещу нежните хора тип 2. Проблематиката предизвиква разгорещени спорове, последвани от затормозяващи емоции за едните, и даващи сапун за храна на другите.
Тези събития, достойни за разказ на Ханс Кристиян Андерсен, изглеждат нерешими, и затова биват размити от сложни финансови-икономически терории на някой по-спокойни наблюдатели, и дейни борци за приза: "първенец на форума", и титлата "шампион на словесни кеч".
Във всичко това е въвлечена политическата фигура на Путин, по слуая на съдбата съвременник на развитието на действието. И както разбираме от пожълтелите страници на списание "Факел" от периода '94-'05 година, прогнозите за бъдещето са недостоверни. По тази причина може само да отбележим смирено: следва продължение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

80 Dox | 13.03.201523:25

В последно време, по нашите земи, освен Господ, се подвизава един друг българин. Това е Дявола. Яко се е разпищолил напоследък. Пресъхнал от жажда за кръв и смърт, той танцува! Танцува своя танц! А Господ е наврян в ъгъла.

В Русия е обратното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

79 pepe | 13.03.201521:35

Ох на батко глупачетата Усмивка Къде се били събрали, да си ближат раните милинките Усмивка
А аз се чудя защо под статията за ненадейната кончина на съратниците на Янукович няма нито един коментар Усмивка
Жозефинка даже ме разкрила Усмивка Не бе Жозефинке, не е немска фабрика със собственик евреин, по-лошо е - американска фабрика със собственик илюминат е. Усмивка Иди и ми кажи, че си ме разкрила. Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

78 паяка | 13.03.201515:38

Български филолог викаш...
Затова ли не се сеща, че да гледаш прасета, не ти трябват широки площи и тучни поляни "... най-големия производител на свинско месо в Европа - Холандия - страна с територия наполовина от тази на България и население около 12 милиона, т.е много по-голяма гъстота и недостиг на терени "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

77 Josephin | 13.03.201515:20

хахаах..... браво бе! развеселихте ме с коментарите по адрес на 'pepe, когото много добре познавам... не знам как да го кажа без да пълня форумчето с грозни думички, но истината е, че този хрантутник идея си няма колко е прост Бесен заема ръководно място в една немска фабрика, чийто собственик - евреин е достатъчно безхаберен и явно корумпиран, за да си назначи нашето Боянче на пост, за който няма нито образование, нито ценз, нито познания (освен един платен курс от 2 седмици, което го прави още по-жалък), но за сметка на това освен бомбастичната за нашите представи заплата, му плаща голяма, скъпа и представителна служебна кола, бензина, домашния СОТ и интернет, телефона и му позволява да скубе комисионни от строители и доставчици, така щото маминият разполага с доста повечко парици от "заработените с честен труд" на висшист "Българска филология"... но, както видяхте комунистическия израстък разбира от всичко, а и намира време в забързаното си трудово ежедневие да се излага и по форумите... е, сега изясни ли ви се "защо така, бе 'pepe" Много щастлив
ПП: извинявам се, ако досаждам с личните си познанства... но светът е малък, а безработицата голяма...
пий едно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

76 скучко | 13.03.201514:11

Роване! поклон поклон поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

75 Rowan | 13.03.201514:00

Пепе, …. Другарю! Сбъркал си си времето, трябваше да се родиш преди 50-60 години… далеч щеше да стигнеш! Ти си роден за комсомолски секретар бе! Смее се
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

74 abductor | 13.03.201513:58

Браво, Пепи, детската наивност на чистата ти душа дълбоко ме трогна, и почти просълзи! Така си е, добрите европейци сън ги не лови да мислят какви добрини да ни сторят, как да помогнат на нас, неблагодарните туземци, та реките от мед и масло да потекат най-накрая, и да настъпи тука раят на Земята! И не само те - "Отворено Общество", "Америка за България" и другите прекрасни НПО-та, абсолютно незаслужено наричани от петата колона "соросоиди", ден и нощ работят за нашето благоденствие, като едни истински майки-терези в бизнес-костюми, и ако не бяха путлеристите, мурзилките, ушанките, рубладжиите, москалите и прочее скапаняци и злодеи (които неминуемо добрите ще избият и/или изселят в Сибир или Северна Корея накрая на приказката), досега демокрацията и пазарната икономика да бяха възтържествували, и всеки щеше да кара минимум Лексус и да почива на Малдивите. Да, ама не - архизлодеят Путин подмамва низшите духом с рубли, самогон и обещания за чисто нови Лади 7-чки, да слагат пръти в колелата на каруцата, водеща ни към общия ни Европейски Рай! Но накрая добрите ще победят - всяка приказка го потвърждава! А сега, Пепи, за домашно - анализ на руската душевност на базата на приказката за Иванушка Глупака Усмивка
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

73 скучко | 13.03.201512:37

Ох Ванко! поклон Олекна ми, така ще да е! А Аз къде се бях отнесъл в разни конспирации. Ма така ше е, като чета многото коментари на баш анализаторите във "вебкайветодагоеба"! muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

72 vanko | 13.03.201512:31

скучко

А може украинците да са му предплатили газа... примерно...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.