Прокуратурата като културен проблем | webcafe.bg
Webcafe

Прокуратурата като културен проблем

Проф. Ивайло Дичев
23.06.2014, 19:00 (обновена 27.06.2014, 07:08)
Сотир Цацаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Прокуратурата да анулира резултатите от прехода? Това няма как да се случи.

Извинявайте, не разбирам от право, наблюденията ми са аматьорски. Но попитайте се - коя институция през последните години пораждаше най-силни и противоречиви страсти? Социалното министерство? Църквата? Клуб "Левски"? Не: това е главният прокурор на държавицата.

"Над мен е само Господ"

Трима от избраниците бяха излъчени отдясно и като такива влизаха в играта силово, с поръчението да въведат ред и послушание. Татарчев беше предложен от злополучния Първи адвокатски колектив на Филип Димитров (доколкото знаем, от още по-злополучния Лучников): неговата задача беше да декомунизира България според стиха на Вазов "клахме ги, както те ни клаха". После човекът се оказа македонстващ, самовлюбен, уволни 1000 прокурора за 3 месеца, забърка се в едни съмнителни неща.

Нейсе, отървахме се, дойде Филчев, лансиран от Иван Костов. Задачата, както си я представям ретроспективно - да се откъсне бизнеса от държавата, да се вкара икономиката в Прокрустовото ложе на приватизацията. Това с лайтмотива: независимост на правната система. Е, в тази посока Филчев радикализира максимата на Татарчев "над мен е само Господ": той стана независим не само от издигналата го десница, но и от здравия разум в най-психиатричния смисъл на думата. Заговори се за параноя, за заплахи, дори убийства.

Нейсе, отървахме се от него и го натресохме на казахските дипломатически среди. В една кратка лява пауза - появи се Борис Велчев. Какво облекчение: един видимо нормален човек, не суетен, ползващ граматиката според общоприетите правила за разлика от предшественика си. Но, пусто, радостта ни отново беше кратка: постепенно медиите го разлюбиха, а гражданите се разколебаха в ролята му на спасител - бил безволев, че се поддавал на влияния и Тройната коалиция си прави каквото иска.

Нейсе, прехвърлиха го предсрочно в Конституционния съд и ето ти новата десница на ГЕРБ отново на ход със Сотир Цацаров на бял кон. Казвам "нова", защото мястото на идеологическите войни и машинациите по приватизацията сега беше заел флиртът с комерсиалните медии - жанр, в който вече се бяха изявявали Белускони, Путин и Саркози. Борисов владееше публичното пространство чрез тактиката на медийния удар* - веднъж на тема магистрали, друг път антикомунизъм, трети - лични подигравки; и ето ти ново послание - хипер-прокуратура, която ще изреже злото до самото дъно и ще вкара всички лоши в затвора (нали помните "камионетките" на коалиционния партньор Яне Янев?).

"Каквото за него, това и за другите"

В този сюжет новият избраник влезе с летящ старт, като още от самото си избиране неочаквано обърна фронта и влезе в атака срещу благодетелите си в лицето на Цветанов. Може ли да измисли някой по-силно медийно кроше от това? В Дисни-парковете има един такъв атракцион: качваш се на влакче на ужасите и то изведнъж тръгва назад: не мога да ви опиша как се пищи!

Медийна прокуратура, дали Уолт Дисни можеше да го измисли? Разгромът на Корпоративна търговска банка показва колко ефикасна може да бъде тя - влизаш да проверяваш едни неща и в следващия момент опашката от хора, дошли да теглят парите си, вече се е извила. За Доган ли играе прокуратурата? Някакви собствени интереси ли има? Тънка стратегия за връщане на ГЕРБ на власт ли има тук?...**

През следващите дни ще чуете всички възможни интерпретации. Културологията може само да се диви пред това ново оръжие, попаднало в ръцете на безконтролната институция. В PR-литературата го наричат storytelling: разказване на истории, които замайват въображението на публиката и я карат да купи един или друг продукт.

Бухалка, джобно ножче, мишена?

Би било добре все пак да поразсъждаваме за това, какво очакваме от правосъдната система. Първо усещането ни за несправедливост и престъпления е толкова голяма, че никакви конкретни стъпки няма да ни задоволят - освен, може би, ако споменатият Господ ни пусне огън и жупел, както е сторил със Содом и Гомор.

Със сигурност, ако има злоупотреби в КТБ, квесторите на БНБ могат да изискат незабавно връщане на съмнителни кредити, медиите на г-н Пеевски, разпространявали небивалици, могат да бъдат наказани, партията на г-н Бареков - подложена на ревизия... Но да се "рестартира системата", да се анулират резултатите на прехода, да се накажат всички лоши - това няма как да се случи, поне в подлунния човешки свят, както са казвали едно време. Нещо повече: свръхочакванията обикновено пречат да се осъществят реалистичните стъпки на правосъдието.

Искаме също да участваме в правораздаването непосредствено - тъй както е било при лова на вещици, сталинските доноси или линча в Америка, тъй както е в риалити форматите днес. А медиите ни насърчават, защото така им вдигаме оборота. Обаче правото почва там, където съди някой друг, стоящ над и отвъд спорещите страни - царят, свещеникът, съдията. Там, където аз, гражданинът, лично искам да реша своя случай, няма правосъдие, а отмъщение, или - в медийния му вариант - гражданско злорадство. И светът се връща 37 века назад, когато цар Хамураби въвежда писаните законите на Вавилон.

Смяна на системата

Това не значи, че странно безотговорната институция "прокуратура" не е неадекватна. Гражданската енергия трябва да излеем там, в посока на политики за промяна на този абсурд. Пред кого е отговорна тя за тормоза, за унищожението на една или друга публична личност? Ако, примерно, се окаже, че акцията срещу КТБ е имала за цел единствено да занули дълговете на г-н Доган към тази банка или пък да подготви придобиването й от руско-омански фондове?

Според простата политическа логика следва целият Висш съдебен съвет, предложил г-н Цацаров, а може би и самият президент, подписал указа за назначението му, да си подадат оставките. Е, ще кажете, че става много. Но има и по-прост вариант: прокуратурата да стане част от изпълнителната власт, която да носи отговорност за нея. Става гаф - оставка на министър, голям гаф - на правителство. Това ми хрумва на мен, нека юристи да предложат нещо по-компетентно.

 

* По "танковия удар", измислен от генералите на Хитлер, където огромно количество техника се струпва в малък участък на фронта, за да се направи пробив.

** Авторът декларира, че няма влогове във въпросната банка.

Oще: борис велчев  висш съдебен съвет  главен прокурор  иван татарчев  никола филчев  прокуратура  сотир цацаров  съдебна власт 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.