Анатомия на поддръжниците на Доналд Тръмп | webcafe.bg
Webcafe

Как изглеждат избирателите на Тръмп

Webcafe, Salon,com
24.07.2016, 19:22 (обновена 26.07.2016, 07:37)
Доналд Тръмп

Снимка: © Getty images

Как расизмът изстреля Тръмп до номинацията на Републиканската партия

Доналд Тръмп официално е кандидатът на Републиканската партия за президент и шансовете му за успех не изглеждат никак малки.

Голямият въпрос е какво доведе до победата му и какво искат неговите поддръжници.

Но сегашните социологически проучвания затрудняват тази преценка: за момента републиканците все повече се установяват зад Тръмп като номиниран кандидат.

Какво всъщност определи подкрепата или опозицията на Тръмп в ранните етапи на първичните избори, когато това имаше реално значение?

За да изследва какво отличава поддръжниците на Тръмп от останалите републиканци, Шон Макелуи използва пилотното изследване ANES 2016. То се проведе в края на януари, когато първичните избори за кандидат на републиканците все още бяха оспорвани, така че е идеален източник на данни за анализ на определящите фактори за подкрепата на Тръмп.

Анализът на Макелуи изследва само републиканските респонденти, за да прецени за кои от основните гласоподаватели на партията Тръмп е изглеждал като подходящ избор.

По времето на изследването 56% от анкетираните, идентифицирали се като републиканци, са подкрепяли кандидат, който не е бил Тръмп, а едва 41% са подкрепяли Тръмп (той е имал подкрепа от мнозинството от републиканците).

Незначителен процент републиканци не са посочили предпочитан кандидат.

Изследването установява, че расизмът е водещ фактор за подкрепата за Тръмп, а други предполагаеми мотивиращи фактори просто не водят до разграничение между поддръжниците на Тръмп и останалите републиканци.

Поддръжниците на Тръмп са по-бели

Като начало, Макелуи изследва някои основни демографски разлики между републиканците, подкрепящи Тръмп, и онези, които отхвърлят кандидатурата му. От данните от ANES става ясно, 95% от републиканците, които подкрепят Тръмп, са бели, в сравнение с 87% от тези, които не застават зад кандидатурата му.

Като цяло, 90% от републиканците са бели, в сравнение с 61% от демократите.

Поддръжниците на Тръмп са като цяло по-възрастни: 23% от тях са над 70 години, сравнени с 12% от тези, заставащи зад други републикански кандидати (възрастта не е била силен определящ фактор за подкрепата за Тръмп).

Освен това, 14% от поддръжниците на Тръмп нямат завършена гимназия (процентът е 8% при републиканците, които не подкрепят Тръмп).

66% от поддръжниците на Тръмп нямат завършено 2-годишно полувисше или 4-годишно висше образование, в сравнение с републиканците, които не са за Тръмп. Няма сериозни разлики в доходите, както констатира друго паралелно изследване.

Поддръжниците на Тръмп се вслушват в реториката на омразата

В предишни анализи, проведени съвместно с Джейсън Макдениъл и Филип Коен, Макелуи показва, че поддръжниците на Тръмп е по-вероятно да подкрепят расова омраза и стереотипите.

За този анализ учените анализират данните за стереотипите по малко по-различен начин, разглеждайки стереотипизирането и като скала, и стереотипите отделно спрямо определени групи.

И стереотипите, и омразата, и негодуванието са силни предопределящи фактори за подкрепата за Тръмп на първичните избори сред белите републиканци и независимите.

На най-ниското ниво на омраза и стереотипизация, вероятността за подкрепа за Тръмп е под 10%.

На най-високото ниво на омраза и негодувание, вероятността за подкрепа за Тръмп вече е 50%. На най-високо ниво на стереотипизация по отношение на чернокожите, вероятността за подкрепа за Тръмп е почти 80%.

Когато анализират стереотипизирането на мюсюлманите и испаноезичните американци, авторите на изследването достигат до сходни резултати: при най-ниско ниво на стереотипизиране, вероятността за подкрепа за Тръмп е под 10%, при най-високото - над 70%.

За да анализира данните по друг начин, Макелуи сравнява републиканците (от всички раси), които подкрепят Тръмп, с онези, които не го правят, по въпросите за стереотипизацията.

Като база за сравнение, стереотипизацията е включена и за всички респонденти (от всяка партия). Както показват резултатите, поддръжниците на Тръмп е по-вероятно да вярват в стереотипи за всички групи в сравнение с тези, които не застават зад този кандидат.

Например 76% от републиканците зад Тръмп казват, че мюсюлманите са по-склонни към насилие от белите, сравнени с 60% от републиканците, подкрепящи други кандидати, и 44% от всички респонденти. 41% от републиканците, които не подкрепят Тръмп, подчертават, че Обама е мюсюлманин, сравнени със 70% от поддръжниците на Тръмп.

В ранен анализ на ANES, политолозите Майкъл Теслър и Джон Сайдс доказват, че белите, които вярват, че тяхната раса е изправена пред дискриминация или се опасяват от това да не изгубят работните си места, изместени от цветнокожи, подкрепят в по-голяма степен Тръмп.

Макелуи анализира две променливи, които са по-интересни.

Първо респондентите биват запитани колко важно е за белите да работят за промяна на закони, които са несправедливи по отношение на белите.

После те биват запитани доколко вероятно е белите да губят работни места, изместени от цветнокожи. Отговорите на двата въпроса означават враждебни расови нагласи, мотивиращи белите националистически движения.

Учените анализират тези променливи, използвайки модел, който взема предвид идеологията, доходите на семейството, образованието, възрастта и пола (тези два въпроса са били задавани само на бели).

Отново при анализ само на републиканците, отстояването на тези възгледи увеличава вероятността респондентите да подкрепят Тръмп.

Предишни анализи на Макелуи и Макдениъл, както и други, показват, че "икономическата тревога" не е достатъчна, за да обясни възхода на Тръмп.

Младите хора са сред най-несигурните в икономически план групи, но малко от тях застанат зад Тръмп. Цветнокожите е доста по-вероятно да са от работническата класа, но подкрепата за Тръмп е почти ексклузивно от белите.

Важно е да говорим за икономическото и социално неравенство, но това, което мотивира "тръмпизма", е расизмът.

Всъщност почти няма разлика между републиканците, които подкрепят или отхвърлят Тръмп, по въпроси като държавна администрация и разходи.

В анализираните модели, свободната търговия не увеличава вероятността за подкрепа на Тръмп, нито това как респондентите възприемат икономиката. Поддръжниците на Тръмп не е по-вероятно да изберат социалната сигурност като един от четирите основни въпроса, дефиниращи избора им на кандидат.

Позицията на Тръмп за минималната заплата е увеличила подкрепата за него, но не и тезите му за ограничаване на финансирането на кампаниите. Нито един от въпросите, свързани с възможностите или възходящата мобилност, не е увеличил вероятността за подкрепа за Тръмп.

В предишен анализ, Макдениъл не открива и убедителни разлики във въпросите на тема тероризъм, след като взема предвид други фактори.

Поддръжниците на Тръмп виждат дискриминация срещу белите

Емиграцията също се приема като фактор, носещ подкрепа за Тръмп, и данните от ANES подкрепят тази теория. 37% от републиканците, които не подкрепят Тръмп, казват, че емиграцията трябва да бъде намалена, докато 60 на сто от тези зад Тръмп заявяват същото.

Поддръжниците на Тръмп също така е по-вероятно да сочат емиграцията като приоритет. (16% я определят като най-важен проблем, срещу 4 на сто от републиканците, които не застават зад Тръмп.) 69% от поддръжниците на Тръмп коментират, че "са силно против" приемането на сирийски бежанци, срещу 49% от републиканците, които не подкрепят Тръмп.

Поддръжниците на Тръмп е по-вероятно от другите републиканци да кажат, че белите са изправени пред по-голяма дискриминация (18% срещу 32%). Те е и по-вероятно да заявят, че правителството отдава предпочитание на черните пред белите (51% срещу 61%). Това може да се дължи на факта, че белите поддръжници на Тръмп е по-вероятно да заявяват, че расовата им идентичност е "изключително" важна за тях (40% срещу 15).

Извод

Малко неща са по-често обсъждани в последните месеци от възхода на Тръмп.

Много коментатори отбелязват основната политическа и институционална динамика, която проправи път за Тръмп към номинацията.

Други констатират, че това се дължи на начина, по който се позиционира Републиканската партия, като помага на дарителите и делегитимира политическите институции. Във всичко това има нещо вярно.

Но онова, което основно отличава поддръжниците на Тръмп от хората, заставащи зад други кандидати, е съгласието им с негативните стереотипи за цветнокожите.

Стереотипите за чернокожите и мюсюлманите са най-силен определящ фактор за подкрепата за Тръмп - доста по-важен от икономическите фактори.

Притеснително е, че анализът показва, че когато хората подкрепят кандидат или партия, те се доближават повече до възгледите на кандидата или партията, които подкрепят.

Чрез мълчаливото приемане на расизма на Тръмп, Републиканската партия дава рамо на белите расисти и разширява границите на расизма, толериран от партията.

Това ще има траен негативен ефект върху американската политика.

Oще: демократическа партия  демокрация  доналд тръмп  кандидат президент  кандидатура на доналд тръмп  номинация за президент  номинация на републиканската партия  президент  републиканска партия  републиканци  сащ  статистика  тръмп  хилъри клинтън 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 26.07.201623:08

Pavur, доста обстойно и добре си изброил нещата, които те правят лицемер, предполагам защото все пак са част от теб и са ти близки до сърцето.
За твое съжаление, когато ги изброяваш под формата на въпроси, това не ги обезврежда, не ги прави неверни, не те оправдава.
Ти и многото други като теб сте лицемери.

Дали ще е русофил, който не би припарил в Русия и няма дори бегла представа от руската история, култура, изкуство, език, и мечтае за почивка на Хаваите, а не в Комарово; дали ще е плювач по еврогейщината, който иначе живее и учи безплатно в Германия; дали ще е критикуващ САЩ, който иначе работи за клон на американска фирма и взима заплата в омразни долари; дали ще е любител на руските технологии, за когото руснаците са най-велики учени и инженери, но иначе не притежава дори копче, произведено в Русия; дали ще е кандидат на Атака, който мрази всичко западно, но иначе се явява на конкурс за таланти и пее фалшиво на отвратителен и също омразен английски..

Гнусни твари сте всичките, и ми е дълбоко неприятно и противно, че все пак имате право да се наричате "хора" просто защото сте от този биологически вид.
Но за мен вий сте другари.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 26.07.201619:42

"Пък май ставате само да копате окопи срещу ръшънско нападение на Поморие."

павурче

не ща да са замесвам в интернационалните ти полит. пристрастия и да съм по средата докато са замяргате с Алах Акбар но от първа ръка искам да те информирам: туй лято бях при братчедите юли месец у Поморие и ги питах "к'во стана с руското учлище построиха ли го дето го говорихме преди 3 години ? ", те ми заявиха, че щурма е приключил. Продавали апартаментите на цената на която са ги купили, ма нямало желаещи, тез дето не продават и все още държат фронта се пазарели при покупката на две "полотенца" искайки скидка от 1 лев и 50 стотинки на 1лв. Остава да гадаем дали всичко това се случва заради сатърчето с което клъцнаа Путя покрай Крим и Украйна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

22 Pavur Pezev | 26.07.201617:26

Акбарчо,какво искаш мойту мумше да чуеш-че бачкам за долари,щото съм лицемер?че не отивам в ръша щото съм лицемер?че не ща рубли,щото съм тъпак и лицемер?нямам намерение да влизам в безкрайни спорове за доминация на валути и политико-икономически ситуации и за заварено положение и други таквизи.няма да ти обяснявам защо европейски и американски компании предпочитат кадри от Украйна,Ръша,България,Полша и Румъния.да,и заради по-ниското заплащане,щото германци в Аренкил Стиймшип вече не вземат,щото им плащат двойно.щото германия им прибира над 45% от доходите.и защото германците масово са си прехвърляли сметките в швейцарски и кипърски банки,за да не ги цуцат.и защото Аренкил е бил пред фалит 2009-та,та ги спасиха кипърците с мръсни руски пари.и защото на нас ни плащат двойно по-малко.и защото алчните гъзове осраха целия свят,а ти ревеш,че тръмп бил лентяй,мошеник и некадърник,кой знае защо издигнал се до официален кандидат на Републиканците.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

21 AlahAkbar | 26.07.201614:53

Да де пезев, от истината те боли. Много щастлив

И само с общи приказки и нападки нищо не се постига.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

20 Pavur Pezev | 26.07.201614:37

Акбаре,украйнята имат един лаф за таквизи като тебе-шарманка,демек-латерна,дето и се врътка една ръчка отстрани и си свири нейната.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

19 AlahAkbar | 26.07.201614:16

Да бе, и Дръмпф е като семката на наште комундета - сичкото патриот и бизнесмен. Знаем ги и тях, виждаме го и него. Виждаме до къде я докараха България...
Пезевенкта не ще да работи за рубли, леле каква изненада! Доларчетата по-сладки некакси.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

18 prqkor | 26.07.201610:49

Нещо си се объркал за наследството , това не е Рокфелер.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

17 Pavur Pezev | 26.07.201609:03

Бичкия,объркан съм напоследък-разпрааха че с Путя е свършено и скоро с Медведев и милер ще висят по фенерите в масква,китай щял да вземе Сибир,жужака бил изолиран,под санкции,фалирал,пък се оказа че действал подривно и даже щял да инсталира кремълска подлога в белия дом.Дъл ще създаде една фондацийка''Русия за Америка'',а?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

16 Pavur Pezev | 26.07.201608:59

Акбарчо,Калмук смотан,само тва ли успя да измислиш-да ме пратиш у Ръша и да си послужиш с клишето за рогИте на моето съсловие,а?Давай с повече въображение гуйейба.Нали аФтентично десните сте умни,креативни,красиви...Пък май ставате само да копате окопи срещу ръшънско нападение на Поморие.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

15 Дракон с кисело зеле | 25.07.201623:56

Прякоре, `айде не разправяй, че Тръмп е пробил сам. Лесно е да пробиеш сам, като си милионер по наследство.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.