Отровни медийни игри | webcafe.bg
Webcafe

Отровни медийни игри

Стани автор
07.06.2016, 19:03 (обновена 07.10.2017, 21:46)
вяра анкова

Наближат ли избори, започват медийни сътресения, уволнения и войни, особено в обществените радио и телевизия. И докато БНР се тресе под ръководството на новия-стар директор в лицето на Александър Велев, в БНТ продължават "да залагат на стабилността".

Наближат ли избори, в медийната ни среда, която обикновено спокойно си пропада към дъното, започват вълнения и сътресения, особено в обществените радио и телевизия и по-големите частни такива.

В последните няколко седмици, като започнем със скандала с цензурираните от Нова телевизия карикатури на Чавдар Николов, минем през сътресенията около смяната на генерелните директори на БНТ и БНР и свършим с референдума на Слави, нито една от големите електронни медии не е пощадена от този синдром.

БНР има нов-стар директор в лицето на Александър Велев, който веднъж вече заемаше поста в периода 1998-2001-ва.

С влизането си в радиото, Велев обяви смяната на директорите на програми, сред които Лили Маринкова, която оглавяваше "Хоризонт".

От избухналия скандал можем да заключим, че дори и разбираемо и логично, решението на новия директор очевидно не бе нито добре обмислено, нито съобщено по най-добрия начин.

Смяната на директора на програма "Хоризонт", част от екипа на бившия генерален директор Радослав Янкулов, е напълно естествена, предвид скандалите, съпътстващи последната година от мандата му.

Не толкова очевидно обаче е решението да се свали от ефир журналиста Лили Маринкова.

Иронията в случая е, че ако се разровим в архивите, ще стигнем до декември 1995-та, когато под влиянието на правителството на Жан Виденов, генералният директор на БНР Вечеслав Тунев уволнява седем от водещите журналисти на програма "Хоризонт", които през януари 1996-та учредяват сдружение "Свободно слово".

Заместник-председатели на сдружението тогава са Лили Маринкова и Александър Велев.

Днес Маринкова обвинява Александър Велев, че е политическо назначение, а реакциите на колегите й в БНР са изключително противоречиви.

Фактът, че зае страната на Янкулов в конфликта му с протестиращите служители на радиото не говори в нейна полза, но свалянето от ефир на един от малкото критични към властта журналисти говори най-малкото за неособено добре обмислен ход от страна на новия директор.

Сигурното е едно - отровната атмосфера, която Янкулов създаде в радиото, едва ли скоро ще се разсее и най-вероятно ще бъде допълнена от нови конфликти.

И докато БНР се тресе, в БНТ залагат на стабилността.

С промяна в закона за радио и телевизия, НС удължи мандата на генералните директори на обществените медии. Безсрочно, до провеждане на конкурс за нов.

Тъй като радиото току-що се сдоби с нов шеф, поправката засега се отнася само и единствено за Вяра Анкова.

Ако съдим по времето, което отне обновяването на състава на СЕМ, Анкова може да изкара още цял мандат на поста, макар и неофициално. Поне докато търсенето на начин да заеме поста официално за още един мандат даде резултат.

Такъв вариант например е сливането на БНТ и БНР в общ холдинг - идея, която периодично се появява в дневния ред на комисията по медии в НС.

Вяра Анкова едва ли има проблем да убеди управляващите, че е необходимия човек за поста.

Новините на националната телевизия започват почти неизменно с похвални слова за правителството, а предаването на кума й Димитър Цонев винаги е удобна трибуна за изказване на подходящата позиция.

Кампанията за пред обществото също е в ход, включваща Евровизия и успеха на "Под прикритие", който е възхваляван като най-продаваният сериал в света, макар на последния си отчет пред СЕМ освен редовното "Няма пари", Анкова да призна, че в бюджета на БНТ перото "приходи от програми" е колкото перото "приходи от служебни барчета".

Но пък може и служебните барчета на телевизията да са доста вървежни.

В частните медии ситуацията не е много по-различна.

Но докато Нова телевизия се опари, цензурирайки карикатура на премиера, в bTV очевидно са на другия полюс и свободата на словото лека-полека се превръща в свободия, а политическите напъни на водещи лица в телевизията са все по-явни и преминали границата на добрия вкус.

Така например всяка вечер едно шоу с падащ рейтинг, отдавна излязло от жанра си, агитира за референдума си, използвайки безплатно за целта ефирното време, получено от телевизията за съвсем други цели.

Ако пълната липса на уважение към институциите е част от политиката на телевизията, тя може да продължи да не реагира по никакъв начин на очевидните провокации от страна на екипа на Трифонов, каквато безспорно е късането в ефир вчера на снимка на държавния глава.

Според сценаристите на шоуто, президентът нарушава Конституцията като се възползва от даденото му от нея право да сезира КС.

Явно според екипа на шоуто техният референдум е над Конституцията на страната, но засега никой не се решава да им разясни как точно стоят нещата. Нито ръководството на bTV, нито СЕМ.

Всички тези неща обаче обясняват защо Пеевски "възнамерява да продаде" медиите, които до вчера не притежаваше.

Явно конкуренцията при пеевщините е огромна, та дори Беновска има нужда от Волен, за да блесне.

А покрай люшкането между трусове и стабилност, тайно се надяваме да остане време и за въпроса кои са кандидатите за Дондуков 2, че току виж от многото екстри на родните плажове, сме пропуснали и септември.

Oще: александър велев  бнр  бнт  волен сидеров  вяра анкова  лили маринкова  обществени медии  програма  референдума на слави  сем  слави  слави трифонов  шоуто на слави 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 07.06.201622:07

Боклуци!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.