Намирисва на "православен национализъм" | webcafe.bg
Webcafe

Намирисва на "православен национализъм"

Горан Благоев, в. Сега
30.09.2015, 07:25 (обновена 30.09.2015, 17:23)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Религиозни послания, които призовават Европа да не пуска повече мигранти, издават не силата на християнството, а неговия упадък

"Този добитък трябва да бъде спрян!"

Жена с интелигентно излъчване разговаря с приятелка пред столичен храм. Двете току-що са излезли навън след края на неделната литургия. Добитък около тях няма. "Добитъкът" са мигрантите от Близкия изток и Африка, които стоят по границите на Европа. Нима християни може да разсъждават така?! Та нали Христос ни учи да помагаме на ближния си!? А ближен ни е всеки човек в нужда. Да обичаме дори чуждите - без условия, без граници, без лимити...

Объркването ми трая само няколко дни. До деня, когато Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) излезе с "извънредно обръщение по повод кризата с бежанците". В него за "добитък" не се говори. Но лъха същото безразличие към човешкото страдание, както и в думите на непознатата жена пред столичния храм.

За разлика от нашата, други православни църкви отдавна събират помощи за бежанците.

Дори Цариградският патриарх Вартоломей отиде да раздава дрехи и храни на гръцкия о-в Кос. Но това не впечатлява висшите ни клирици.

"Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно!" - казва свети апостол Павел. Има предвид полезното за душата. Та доколко посланието за бежанците бе полезно, за да укрепне вярата на религиозно непросветените българи, каквото все още е мнозинството от паството на БПЦ? Или посланието бе насочено точно към тях - към масата, която е безкритична?

Синодалният призив към държавата да не пуска повече бежанци спечели одобрението на мнозинството. На всички онези, които провиждат заплаха за България и християнството. Архиереите заговориха на техния език - на езика на масите: "не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава".

Такъв език винаги е печеливш, защото е популистки, патриотарски.

Това, че посланието е идентично с интервю на Пловдивския митрополит Николай срещу бежанците, е проблем не на владиката, а на синодалните му събратя. Те избират дали да съучастват в Николаевото компрометиране на православието, или да се разграничат от него.

Едва ли е случайно, че точно кърджалийският свещеник Боян Саръев, който е от Пловдивска епархия, похвали Синода за това послание. То доказвало, че БПЦ има държавническо мислене - била загрижена за бъдещето на България. Да правиш комплименти на Църквата за подобно нещо означава автоматично да зачертаеш нейния божествен произход: онзи, който я прави институция без земен аналог - в нейния център не са нациите и държавите, а човекът като образ и подобие на Бога, без разлика от език и раса.

Всяка църква, която изопачи своето божествено начало и Евангелската истина, изпада в опасността да бъде квазицърква, да проповядва псевдохристиянство. Негова проява е и "държавническото" мислене, за което възхваляват БПЦ. Нарича се "етнофилетизъм" (народ+род, племе) - т.е. божественатата институция на спасението се изражда в инструмент на националните интереси.

Затова етнофилетизмът е ерес. Отклонение от ортодоксията - правилността на вярата. Всъщност в предишното си послание от юли тази година по повод текста за йога в матурата по български език и литература Синодът директно заяви, че "идентичността на българския народ е православно-християнска", а православието има "държавно-творчески заряд". Сега по повод бежанската криза написа, че "нашето отечество България" е територия, която "Бог е определил православният наш народ да обитава". Според архиереите излиза, че евреите, арменците, католиците, мюсюлманите, които са наши съграждани, не са тук по Божия воля.

Намирисва на "православен национализъм".

Той несъмнено се адмирира от всички, които провиждат БПЦ единствено като стожер на държавността и националната идентичност - православието като пазител на българщината. Но това е изкушение за неукрепналите във вярата. Всички православни църкви са заразени от етнофилетизма, но освен българската друга не си е позволявала да го заявява така открито в наши дни.

Кризата с бежанците недвусмислено показва, че подобни болести измъчват и иначе либералното тяло на западното християнство. Висшият ни клир запя в един глас с онези негови представители, които апокалиптично заклеймяват бежанците като заплаха за християнската идентичност на Стария континент, като грандиозен план за тотална промяна на неговата етнодемографска и религиозна карта.

Две хилядолетия след като християнството бе разпространено в Европа от неколцина полуграмотни галилейски рибари, подобни послания са отстъпление от християнството. Те са признак на маловерие. Подценяване на божията благодат, която даде сила на същите тези галилейски рибари да вестят без страх словото Божие. Забравяме, че точно тази благодат дава дръзновението на всеки истински християнин да повтаря молитвата "Щом Бог е с нас, кой може да бъде против нас?".

Религиозни послания, които призовават Европа да не пуска повече мигранти, издават не силата на християнството, а неговия упадък.

Бежанската криза всъщност извади наяве дълбоката криза на европейското християнство - секуларизирано и обезличено, в което милосърдието към другите се е изродило в лицемерие - помагаме им само когато не застрашават нашия комфорт и благополучие.

Нямаме усещането, че трябва да разделим ризите си с ближния. Благочестиво се тъпчем на Рождество, докато 2/3 от човечеството гладува. Християнство на егоцентризма. То е и един от стимулите за металните заграждения и водните струи по границите на Европейския съюз. То превърна хората, които търсят спасение от смъртта или по-добър живот, в "добитък", "башибозук", "миризливи терористи", "мюслита" (от мюсюлмани - б.а.) - врагове, които искат да унищожат благоденствието на Стария континент. Сякаш Бог ни го е обещал веднъж и завинаги?!

Европа се денонсира като християнска цивилизация.

Фобията към бежанците, която лъха от посланията на духовни лидери, не носи нищо добро. Тя може единствено да доразпали пожара на ксенофобията, който вече озарява континента.

Вместо Светият ни синод да приглася на тази общоевропейска истерия, трябваше да обърне фокуса - дали пък прииждащите маси от Изток не са инструмент на божия промисъл, който ще накара европейците да се върнат към евангелските корени на Христовата вяра и истински да заживеят с нея. Казал ни го е свети Йоан Златоуст: "Затова и Бог смесва множеството с вярващите, за да предадем на друговерците нашето благоверие". Бежанците не като заплаха, а като провокация на действеното християнство.

Висшият клир нека не се кахъри за "духовната среда, в която ще пребивават православните българи, ако мигрантският поток продължи". По-напред да прозре мисията си - да превърне божия дом в уютно място за всеки кръстен българин. А после да застане денонощно в мълчаливо бдение пред парламента, докато не накара обитателите му да променят онова, което сътвориха през последните седмици - в новия закон за образованието отново зачеркнаха предмета "Религия" като редовна дисциплина и отнеха правото на училището да формира духовна идентичност сред подрастващите. (Последното го предложиха не духовници, а отделни депутати!)

Само човек, който носи истинските ценности на християнството, има мъдростта да не провижда в бежанската криза заплаха за своята вяра и идентичност, а възможност да я изяви чрез делата си - вместо да отрича като "добитък" друговереца или различния по култура и език, да го почита като икона, т.е. като образ на Бога.

Материалът е публикуван във в. "Сега".

Oще: анализ  бежанска криза  бежанци  бпц  българска православна църква  горан благоев  европа  европейски ценности  имигранти  имигранция  национализъм  патриотарство  популизъм  православие  религия  християнски ценности  християнство  църква 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

39 GETI | 04.10.201514:03

Гети,
Ти православен ли си?
Ако да , то след всяко, подобно на последното ти "коментарче", се иска да се прекръстиш и да кажеш 5 пъти "Отче наш" . Правиш ли го? Че иначе нали знаеш - казана!
**********************
някъде да съм казал,че съм православен нпо-лъжлив водопроводчик
„Ако да“… ми ако не,пак ли продължаваш с мръсотиите си?
докога!!
омаза се целия в лайна,цапаш и миришеш,изчезвай!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

38 dedo adji | 04.10.201512:49

WC, имаш хабер от полетите до Куба колкото аз имам хабер от твоите лагери в немско. Ти си чул за един от маршрутите и го екстраполираш за всички. В Хавана кацаха самолети и от други направления. Аз съм летял по тоя маршрут, кацал съм в Канада, продължавал съм за Куба. И обратно. И тогава в самолетите се пушеше. Ако след Канада са останали няколко празни места в самолета, не съм ги броил, за тая работа си имаше назначени хора. Аз те просветих за полетите, сега ти ме просвети за лагерите в немско и за 400-те марки.
Имигрантите в Европа са 4-500 хиляди на година. В добавка към милионите, пристигнали през последните 60 години. Ако някой ги е броил и изчислил, го пази в тайна. И никой не знае колко е критичната точка, след която изличаването ще стане необратимо. Но много хора смятат, че е опасно близо. Не ме интересуват останалите 50 млн по света. Аз живея в България, която засега е в Европа и искам и внуците ми да живеят тук, в Европа. И не очаквам Путин да дойде на белия кон да я спасява. Той си има достатъчно главоболия от тоя род у дома. Но не го мисля.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

37 VK | 04.10.201512:11

Гети,
Ти православен ли си?
Ако да , то след всяко, подобно на последното ти "коментарче", се иска да се прекръстиш и да кажеш 5 пъти "Отче наш" . Правиш ли го? Че иначе нали знаеш - казана!


Деди
Връзката с Куба беше, че самолетите кацаха в Канада. Та Куба може да е била много хубава страна, ама пътуващите така и не я видяха , щото след Канада самолетите пътуваха празни Усмивка
Ма то на твоята възраст нормално да не помни човек....

При 60 милиона бежанци в момента, как 300-400 хиляди са заплаха за 500 милионна Европа, а за останалите 6.5 милиарда население на света, другите 59.5 милиона не са?
Таа истерия с бежанците е пак руска пропаганда , та да се появи Путин на бял кон като спасител.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

36 GETI | 04.10.201511:08

нпо-водопроводчик,
нпо-хрантутник
след като бе уличен в лежа и манипулация,продължаваш да наглееш
нпо-лъжльо
изчезвай,или поне си смени инициалите бе слузест антибългарист
Бесен ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

35 dedo adji | 04.10.201509:46

П.П. Застрашени са и руската и германската и френската и всички европейски нации. Някои от тях започват да го осъзнават, но още никой не е открил противодействие. Докато мислят как да стане политически коректно или се изличат или ще бъдат спасени по тоталитарен метод.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 04.10.201508:46

ВиК, моля обясни и разкажи как си получавал по 400 марки. Щото на мене никой не ми е дал един пфениг без да го заработя. И защо те изритаха от лагера? Да не би за същото, за което наскоро натовариха някои твои другари на самолета, че им дадоха и по 300 евра.
Къде е връзката с Куба? Нищо лошо, има хубав ром и сладки мулатки. Само, че полетите са дълги, а по самолетите не се пуши. По-добре по море.
Руският уклон на патриотизма ви се привижда по заповед отгоре. Ние патриотите следваме призива на мъдрия цар Борис "Никога срещу Русия". И не се гнусим от руска помощ, както вие не се гнусите от американска.
Цитираното правило важи за царя и княза. Бившият цар е детрониран, князе нямаме, засега само архонти. А правителството и президентът са избрани от народа и отговорни пред народа. И са за псуване, когато поемат по национално предателски курс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

33 VK | 04.10.201501:34

....А на Горан му замирисало на православен национализъм. Прекрасно. Дай Боже тая миризма да се усилва. Повечето верующи българи са православни, а национализмът е естествена защитна реакция на застрашена нация....."

Айде, бе!
"Православният национализъм" що се е с руски уклон? Руската нация ли е застрашена?
Как всичките "патреоти" и "националисти" повече за "българо-съветската дружба" милеят, а не за благото на България?
Как "православните" си позволяват да нарушават това правило:

___
Правило 84

Който противозаконно оскърби царя или княза, да бъде наказан: ако е от клира, да бъде низвергнат от свещен чин, а ако е мирянин, да се отлъчи от църковно общение.
_______

Основно занятие на "православните патреоти" е да плюят по правителството и Президента на тази "застрашена нация".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

32 VK | 04.10.201500:59

"... НЕ СА БЕЖАНЦИ А ИМИГРАНТИ, не дават нищо. Само искат. Искат да лапат и мърсят..."

Ти за двата милиона българи зад граница ли говориш? И не ми обяснявай, че имали право- болшинството се изнесе преди да станем член на ЕС и да имаме легално право да пътуваме и (не толкова легално )да търсим работа.
Да ти обяснявам ли за полетите до Куба - една братска страна? Да ти обяснявам ли, че получаваха по 400 дойче марки нашите, в лагерите у немско, поне 3-4 месеца. Да ти обяснявам ли .....
Ама ти си достаръчно дърт (поне по твоите приказки) да ги знаеш тия работи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

31 dedo adji | 04.10.201500:34

Бълвочът, наречен статия започва с цитат на жена с интелигентно излъчване. Готов съм да повярвам, че има и такива жени, но цитираната дълбоко се заблуждава. Добитък се наричат животните опитомени и селектирани от човека, които дават мляко, месо, вълна и кожи. А тези пришълци, НЕ СА БЕЖАНЦИ А ИМИГРАНТИ, не дават нищо. Само искат. Искат да лапат и мърсят. И затова трябва да се държат далеч от Европа. Да си мърсят пустините и джунглите и да лапат каквото намерят там. И да се изтребват помежду си, щом не могат и не искат да си уредят обществото.
А на Горан му замирисало на православен национализъм. Прекрасно. Дай Боже тая миризма да се усилва. Повечето верующи българи са православни, а национализмът е естествена защитна реакция на застрашена нация. Но на горановите чорбаджии тая миризма не им харесва. И НПО-тата усилват промиването на мозъци.
Горане, като не ти харесва миризмата на православен национализъм, оди в Брюксел и Вашингтон да нюхаш скутовете на европейските комисари и американските сенатори.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

30 VK | 03.10.201511:12

-------------
Conspirator
Водопроводчик,до Олег-Сандро Панфилов ли опря?
--------------

Извинявам се за това, че съм цитирал точно този автор, в опит да обясня тезата си!
Съжалявам , но не бях забелязал текста, над заглавието, който предупреждава, че написаното по-долу е неподходящо за част от хората в този форум.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.