Как 18-годишен се сдобива с пистолет в Германия | webcafe.bg
Webcafe

Как 18-годишен се сдобива с пистолет в Германия

Webcafe, The Daily Mail, pcadvisor.co.uk
25.07.2016, 18:04 (обновена 28.07.2016, 11:16)
стрелбата в мюнхен

Снимка: © Getty Images

Как един тийнейджър вдигна на крак цялата германска полиция и уби 9 души с оръжие, закупено нелегално и какъв е точно проблемът с оръжията в Европа

Откъде попада пистолет в ръцете на едно 18 годишно момче в Германия, страната, която има доста строго и - за разлика от много други места в света - спазващо се законодателство по отношение на притежанието на оръжие?

Хиляди хора си задаваха този въпрос в продължение на почти два дни, след като в петък следобед младежът от ирански произход Али Давид Сонболи уби 9 души пред мол в Мюнхен и след това се самоуби, за да не бъде заловен.

Отговорът откъде момчето се е сдобило с оръжието стана ясен на пресконференция, дадена от баварската полиция в неделя.

Али е закупил 9-милиметров пистолет "Глок 17", както и около 300 патрона (намерени след самоубийството в раницата му) от така наречената "тъмна" част на интернет или "dark web".

С това словосъчетание се отбелязват сайтовете, до които може да се стигне само чрез специализиран софтуер и след използване на пароли.

Въпреки, че "dark web" се води част от "deep web" (обширна част oт съдържанието на информация в интернет, която по една или друга причина остава недостъпна за търсачките), между двете има основна разлика.

Deep web обозначава изобщо трудно откриваемото съдържание, което включва също така бази данни, уебмейл страници, форуми, които изискават регистрация, както и различни платени страници.

Въпреки че повечето таблоиди описват dark web като "страшно" място, специализирания сайт PCadvisor обобщава, че всъщност това е просто "скучно място", където програмистите складират свои данни.

Друг е въпросът, че именно сайтовете, които продават контрабанда, разпространяват нелегално дрога или педофилски и други порнографски материали, използват dark web.

Да се достигне до dark web всъщност е доста лесно. Необходим е софтуер като Тor, тъй като става дума за криптирана информация и не се "оставят следи".

Съвсем логично, dark web е често използван от престъпници и педофили. От "тъмната част" можеш да закупиш всичко: от дизайнерска дрога, до танк. Стига да имаш гараж да го сложиш, разбира се.

Затова и да закупи оръжие оттам не е представлявало особено голям проблем за Али Сонболи.

Самият пистолет, използван от него за убийствата, се оказва с интересна история. Оръжието всъщност е било деактивирано и е било сертифицирано за използване като реквизит в театрални постановки. Преди да бъде продадено на черно, то е било възстановено отново.

Официалното разследване за произхода на оръжието показва, че то е било регистрирано в Словакия през 2014-та година.

Трафикът на нелегално оръжие между страните повдига въпроси относно регулациите по този въпрос в Шенген, а и в цялото европейско пространство.

Вследствие на атаката се чуха призиви ЕС да засили контрола на притежание на оръжие.

Томас де Мезиер, германският вътрешен министър призова за обща политика на ЕС по въпроса.

"Нашите закони за притежание на оръжие са много строги и мисля, че това е правилно", заяви Де Мезиер, цитиран от Bild am Sonntag. "Но в Европа трябва да постигнем напредък относно настоящата политика на притежание на оръжия".

Предложението за общ контрол подлежи на дискусия, тъй като сегашните закони варират в голяма степен от страна до страна.

В Чехия, например, лицензите за притежание на оръжие се издават веднага на всеки, който има чисто криминално минало и няма психически отклонения.

Словакия има по-строги закони, като от бъдещите притежатели на оръжиe се иска да минат устен изпит, за да им бъде издадено разрешително.

Дори да е така на теория, в действителност Словакия има проблеми с контрола над оръжията, тъй като се оказа, че именно оттам са били доставени и автоматите миналата година при атаката над "Шарли Ебдо" в Париж.

За Белгия също се говори като за източник на нелегални оръжия в Европа. Въпреки че страната засили контрола през 2006-та, там продължава да съществува сериозен черен пазар на евтини оръжия. Оръжията, използвани при атаката през ноември в Париж бяха именно с белгийски произход.

През 2014-та полицията установи, че в Германия има 5,6 млн. легално притежавани оръжия - включително и ловни.

Смята се обаче, че нелегално притежаваните оръжия в страната са около четири пъти повече.

Само 5 процента от оръжията, намирани по време на престъпления, са легални и с лиценз. Пистолет "Глок" като използвания в Мюнхен би струвал няколко хиляди евро на черния пазар в Германия.

Сонболи, тийнейджър от не особено заможно семейство, който е живеел с родителите си, трудно е можел да си позволи да плати подобна сума - което и обяснява защо е търсил оръжие в "тъмната част на интернет".

Вероятно оттам той се е снабдил и с амунициите. И всъщност те са още по-притеснителния въпрос в целия казус.

Защото дори да е възможно да се вземе лиценз за оръжие в повечето страни в Шенген, включително и в Германия, то 300 патрона са бройка амуниции, които практически в нито една европейска страна не могат да се притежават легално.

Така че, да, проблем има. Но той не е в съществуването на черен пазар на оръжия през "тъмната част на интернет".

Проблемът е как точно тези оръжия стигат до dark web - и вероятно пътят на решаването му е точно в общата европейска политика по отношение на притежаването на оръжия.

Oще: dark web  германия  глок  мюнхен  оръжие  пистолет  тъмната страна на интернет 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

4 Мъц | 27.07.201621:32

Мина и замина тая тема без някой да ми обясни как минават пистолет и триста патрона през пощенските скенери? Как?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

3 Мъц | 26.07.201620:49

"...форуми, които изискават регистрация..."

webcafe.bg изисква регистрация. Сменете си домейна на darkwebcafe.bg и обяснете как пистолет и 300 патрона минават през скенерите на пощенските станции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 26.07.201614:45

приятелски,полски огън,как ше го борим тоа Путин,баси:

''Медиите в Полша са известни със своя твърд изказ, но след последните събития в съседната им Германия бяха категорични. Дали Вюрцбург, Ройтлинген или Ансбах - всичко изглежда кристално ясно - събитията са пряк резултат от бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел, пише националният ежедневник Die Welt.
Германските елити сами са оставили "убийствените, ислямистки орди" в страната им, а сега медиите и службите за сигурност "ще измислят различни глупости, за да прикрият катастрофата на политиката на Ангела Меркел". Трудно човек би могъл да коментира този "самоубийствен импулс", който явно имат в Берлин, коментира новинарският портал wpolityce.pl. ''
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 26.07.201610:27

тия се ''радикализират''като отидат в Швабско,ДАНС казало че оня дека се в АМОК се гръмнал с раница с динамит и джелезо,бил съвсем хрисим мюслим,кога получил статут на ''бежанец''у бугарско.отиват в Швабско и Французко,там се радикализират и сдобиват с оръжие и създават джихадистки мрежи.Значи Францата и Германия са терористично държави и Америка требе да вземе мерки-санкции и в краен случай-смяна на режимите,подпомагане на вътрешна,умерена опозиция и накрая-бомбардировки на Белин и Париж.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.