Не се насилвай да гласуваш | webcafe.bg
Webcafe

Не се насилвай да гласуваш

Проф. Ивайло Дичев
21.04.2014, 22:06 (обновена 26.04.2014, 06:37)
опашка, комунизъм

Впрочем кой печели от висока избирателна активност, масовите или бутиковите партии, интелигентите или популистите?

Обикновено и аз участвам в този педагогичен граждански хор, който повтаря: за бога, братя, гласувайте, изпълнете гражданския си дълг, ползвайте правата си.

Нека поразсъждаваме в обратен порядък. Какво значи висока избирателна активност? Значи, че обществото преживява тревожност, криза, конфликт. Колкото повече хора останат пред телевизора в изборния ден, толкова по-спокойна изглежда държавата. Не знам защо никой не прави този парадоксален извод след гласуване, но той ми се вижда очевиден: "избирателната активност беше ниска, драма няма".

Или обратно: "много висока активност, в криза сме!". Вземете кривата на парламентарните избори в България - от 90% участие през драматичната 1990 година тя неотклонно слиза, за да удари 51% през 2013 година. Недай боже да беше обратното!

Негласуването, разбира се, може да означава и отчуждение, неверие, негласен бойкот на политиката в смисъл на "няма да им гласувам на тия!".

За някои подобен нихилизъм е само на крачка от очакването да ми се плати, за да си дам труда да "им гласувам". Ако работата и без това няма смисъл, поне да сложа в джоба някой лев. За този вид граждани едва ли ще спорим - съгласни сме, че ще е по-добре да си останат вкъщи при неделната ракийка.

Но има един по-тънък аргумент отвъд покупко-продажбата в полза на масовото гласуване. Човек, който избира демократичните институции, се чувства ангажиран да им се подчинява; гласуването е един вид ритуално съучастие. Е добре, но това просто значи, че негласуващите отказват да се идентифицират с държавата - те затаяват една разрушителна енергия, която в друг момент ще се излее в други форми - стачки, протести, безредици.

Ако сте избрали някакви партии и те после почнат да действат срещу интересите ви, сами сте си виновни; ако са били избрани с гласовете на други, нямате тази отговорност. Лошо ли е държавата да притежава едно такова буре барут, което да държи властта нащрек? Познавам анархистично настроени хора, които тъкмо за това не участват в политическия процес: да бъдат свободни да се бунтуват.

Дали трябва да се гласува масово или не, у нас е крайно двусмислена тема. От една страна ни внушават, че при задължително гласуване ще бъдат маргинализирани омразни партии като етническата ДПС или националистическата Атака.

От друга - къде под сурдинка, къде съвсем открито, други призовават към избирателен ценз, при който да отпаднат необразованите роми (най-елегантният ход, който не противоречи на евро-ангажиментите ни е просто да се усложни много процедурата, така че прости хора да произвеждат невалидни бюлетини). Битката обикновено е да гласуват не всички, а "правилните" хора, т.е. нашият електорат да се улесни, чуждият - да се демотивира.

Впрочем кой печели от висока избирателна активност, масовите или бутиковите партии, интелигентите или популистите? Отговорът на социологическите агенции е еднозначен, колкото по-широко е избирателното тяло, толкова по-ниско е културното ниво на избора. И, меко казано, странно е, когато партии като НСДВ или РБ агитират за задължителност на вота. Дали пък някак не ги изработи ГЕРБ?...

Гор Видал има прекрасен афоризъм: "Половината хора в Америка - казва той, - не са чели никога вестник. Половината хора не гласуват. Надявам се, че става дума за същата половина". В спокойна ситуация е тъкмо така, гласува същата половина, т.е. именно онези, които знаят за какво става дума, имат мнение, следят политиката.

Но когато истеризираме народа с призиви за масово участие, а недай боже и за задължителен вот, в политическия процес навлиза и другата половина - къде за кебапчета, къде впечатлена от последното риалити, къде да направи напук на другите.

Негласуването е легитимен граждански акт, аналогичен на "пас"-а в картите: нямам мнение, оставям другите да играят.

Добре би било ако същите тези граждани участват в обществените дела на други нива - в профсъюз, в квартални асоциации, в спортни клубове, знам ли. Но да твърдим, че ниската избирателна активност прави властта нелегитимна, не ми се вижда вярно.

Защото наред с позитивното легитимиране чрез вота има и едно негативно легитимиране чрез пасуване, чрез оставяне на другите да решават. Не е хубаво, но какво да правим, така се случва в демокрациите. Пасуването дори си има предимства, доколкото ни оставя свободни да ругаем колкото щем по-нататък.

Гражданските страсти имат определена цикличност: понякога се нажежават, хората следят, викат по улиците, слушат новините. После ураганните ветрове изведнъж стихват, журналистите, както сега, се чудят с какво да пълнят сутрешните блокове, почваме да говорим за черната хроника, за любов и силикон.

Става скучно за такива като нас, които са се пристрастили към политическата дрога - но дали е лошо за държавата? Иначе, аз лично ще гласувам. И все пак, предлагам да не изпадаме в паника, ако хората предпочетат да идат за гъби... при тези дъждове...

Oще: вот  гласуване  ивайло дичев  избирателна активност  избори  партии 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

57 Vladimir Pavlov | 28.04.201412:47

Първия ми инстинкт е да отговоря на професор Дичев "Не се насилвай да пишеш", но би било невъзпитано, все пак професора първо е писател, не читател и второ все нещо трябва да яде, така че му прощавам и тези глупости писани..
До #50 Battleground - никакво съмнени нямам, лично аз, че огромната част от тези хора нямат никакво желание да работят.
Да се върнем на професора, писаните глупости ще простим, но заглавието - питам аз защо в заглавието не е проявил опит за елементарна форма на учтивост? Защо? Защо заглавието не е "Не се насилвайте да гласувате", а е "Не се насилвай да гласуваш"? Защо така бързо скъсява дистанцията с читателя, и защо толкова скоростно се топят ледовете? Не се ли е замислял професора, че някой може да не желае така брутално да фамилиарничат с него? Очевидно не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

56 Илия Илиев | 24.04.201419:09

>>В центъра на Стара Загора,цигани продават амбулатно ловни ножове!
ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ!ВОЕННИ ВЪРНЕТЕ НИ КАЛАШНИЦИТЕ!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

55 Илия Илиев | 24.04.201416:28

Гласувайте,братя!Гласувайте!най-глупавите българи си вменяват психатрични диагнози!Ако не гласувате ,мангалите ще го направят заради вас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

54 Manuela Gerenova | 24.04.201413:25

Галина, по-лесно и успокояващо е. Друго е да си викаш "Еее, гле'й го Гошко, вече втора година кара без работа, аз пак съм си добре". Само че Гошко и Станка имат виртуозния талант да те убеждават, че не са безработни понеже са некадърни и неграмотни добичета, а понеже САЩ/ Европа/ Русия, нали, таковата, абе, пречат ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

53 Galina Aleksandrova | 24.04.201412:00

Абе то българите все чакат на Европа, на САЩ и на Русия да им свърши маслото, пък то не свършва и не свършва.
На мен ми е ясно, че днес имам, утре нямам. Но защо трябва да взимам пример точно от безработните Гошко и Станка? Те себе си не могат да оправят, въпреки че де що има работещо нещо в България, то работи именно за тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

52 Pavur Pezev | 24.04.201411:44

Абе,за РомпУйчо и БарозкУ га шъ гласуваме бе?Докога шъ ни ги спускат отгоре по болшевишки тертип,м?Гиди ойро-атлантически комуняги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

51 Лайнол Мастията | 24.04.201410:32

Мануела,едно плюсче от мен!Радвам се на хората,които разсъждават трезво и разумно!Че малко останахме сред плявата,скромно казано...
Много щастлив

Галина,единственото нещо с което съм съгласен с теб е,че "Имаме закони, които обикновеният гражданин не спазва.".Това е и моята теза-когато започнеш да спазваш законите,дори и най-елементарните като пресичането само на пешеходна пътека,изхвърлянето на боклук само на определените места,немиенето на балконите с течаща вода и т.н.,то тогава ще имаш очи да търсиш и от другите спазването им.За псевдопатриотите,ракията и декодерите дори не си струва да коментирам,прекалено е елементарно,за да си губя времето.Имам много по-приятни занимания за губене на време...Дори и работата ми е по-приятна пред това!

Оня,по твой съвет си спестявам предисловията за теб,затова и ти пиша накрая...В предния си пост писах,че те признавам за цар празните и безмислени постове.Сега искам да се извиня!Ти не си цар,бе!Ти си Бог!!!...както казало магарето от вица.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

50 Battleground | 24.04.201408:23

И да гласувте... И да не гласувате...

-Винаги ще има кого да псувате!

Да питам само "Дамата с декодерите" - Мислиш ли ти, че тия хора нямат желание да работят и предпочитат, безплатни Китайски декодери, пред чисто нов цифров телевизор, закупен с изработени от тях пари в брой или на изплащане?

То който е имал късмета да се оправи някъде, много му "лала човката" ама ако е на тия хора, на тяхното място, друго ще говори.

Моли се един ден и на теб, "да не ти свърши маслото", че като нямаш в джоба да те видим от къде ще доливаш. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

49 Manuela Gerenova | 23.04.201422:53

Джон, със седене вкъщи няма да получиш друго. Съжалявам, но не разбирам хората с лозунга "Ако гласуването променяше нещо, то щяха да го забранят". Мъдро на пръв поглед. На втори обаче никой не може ми каже как, аджеба, го нач*ква на системата и я прецаква (ще ме извинявате за цветистия език) негасувайки? Пак получава същите отрепки, само че не е взел участие и може би това е някакво успокоение ли?
За мен вариантът за България е постепенна смяна на плявата с нормални хора. Не виждам как от веднъж ще дойде партия, съставена само от прекрасни, честни, интелигентни хора. Което не значи да се юрнем пак на ГЕРБ и БСП, а да изберем някоя от емнайсетте партии, които най ни пасват на концепцията.
За да продължа мненията на Галина, това не е партията, дето ще спасява света и ще ни оправя, ще прави така, че да ми капят пачките на главата и ще ми плаща сметките. И аз като нея съм благодарна, че имам така наречената "добра работа" и че съм доволна от нея. И на мен понякога много ми иде да се завра някъде и да кажа "Абе, вие що не си... и не се оправяте сами?!". Само че с това нищо не се постига.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

48 Yovka Dimitrova | 23.04.201422:32

Най важното за Оня е да е винаги в опозиция,независимо какво ще му струва.Когато си спаринг партньор боксиране на Кубрат Пулев,трябва да имаш много твърда глава ядосан хъс бой и упоритост глупчо Резултата е налице,много приказки Шокиран и нищо не казваш Смее се Друго неможем да очакваме от „миксирания “ ти мозък Смее се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.