Профилът на западните бойци, които се бият за ИДИЛ | webcafe.bg
Webcafe

Профилът на западните бойци, които се бият за ИДИЛ

Webcafe, CNN
17.11.2015, 12:28 (обновена 18.11.2015, 16:50)
бойци на ислямска държава

Снимка: © Dabiq

Как ИДИЛ набира последователи в западните държави

132-ма души бяха убити в Париж на различни места, включително в концертна зала, на футболен стадион и в популярни заведения - там, където обикновените парижани се събират в петък вечер.

В (или близо до) тези места, атентаторите приложиха комбинация от терористични тактики, включващи самоубийствени атентати, обстрел от повече от един стрелец, готов да се сражава до смърт, вземане на заложници и бомбени взривове.

В годините след 11 септември 2001-ва сме наблюдавали подобна ужасна ситуация да се случва под различни форми: многобройните бомби във влакове в Мадрид, които причиниха смъртта на 191 души през 2004-та, четирите самоубийствени атентата в Лондон, при които загинаха 52 души през 2005-та, атаките през 2008-ма в Мумбай, Индия, когато 10 въоръжени мъже убиха 166 души.

Терористите в Париж изглежда са научили уроците си от всички тези атентати.


Френският президент Франсоа Оланд обвини "Ислямска държава" за терористичните атаки, а групата пое отговорността за тях.

Според известните досега данни, повечето от идентифицираните атентатори, са французи - родени и отраснали във Франция или в Белгия.

Досега французинът Мехди Немуш беше единственият пример за западен боец в Сирия, обвинен в извършване на смъртоносна терористична атака - на 24 май 2014 г. той стреля в еврейския музей в Брюксел в Белгия, убивайки четирима души. Немуш е лежал във френски затвор и към момента на арестуването си във Франция е носел автомат.

Френски журналист, държан за заложник от "Ислямска държава", е идентифицирал Немуш като един от хората, изтезавали групата заложници. Впоследствие Немуш бе екстрадиран в Белгия, където го очаква съдебно дело.

Връщащите се от Сирия бойци са потенциален източник на терористични атаки.


Два основни фактора излагат Европа на много по-голям риск от насилие от "завърнали се" ветерани от сирийския конфликт, в сравнение със САЩ: броят европейски бойци, заминали да се бият в Сирия, е много по-голям; също така в Европа съществуват по-развити джихадистки мрежи.

Франция е осигурила повече бойци в сирийския конфликт от всяка друга западна държава

През септември премиерът Мануел Валс обяви пред френския парламент, че 1800 френски граждани са замесени в джихадистки мрежи по света - и почти всички те участват във войната в Сирия. Девет месеца по-рано, вътрешният министър Бернар Казньов оповести, че 185 бойци са се върнали във Франция от Сирия. От завърналите се, по негови думи 82 са се оказали в затвора, а 36 са били под друга форма на съдебен контрол.

Германските служби за сигурност съобщават, че 720 германци са заминали за Сирия, и според тях към 100 са загинали там, а други 180 са се върнали в Германия.

Миналата година белгийското Министерство на външните работи разпространи данни, че до 350 белгийци се сражават в Сирия.

Над 700 британци също са заминали за Сирия, като се счита, че около половината са се върнали в Обединеното кралство, твърдят британските власти.

През януари австралийският външен министър Джули Бишъп огласи броя на австралийците, сражаващи се в чужбина - 180 души, от които 20 са загинали в Сирия.

Защо 4500 жители на Запада са били привлечени от каузата на "Ислямска държава" и други въоръжени групи в Сирия?

За да отговори на този въпрос, New America събра информация за 466 души от 25 западни държави, за които надеждни новинарски източници са съобщили, че са напуснали родината си, за да се присъединят към "Ислямска държава" или други сунитски джихадистки групи в Сирия или Ирак.

Западните бойци в Сирия и Ирак, имат различен демографски профил в сравнение с онези западни бойци, сражавали се в Афганистан през 80-те години или в Босна през 90-те години.

Първо, броят на жените в тази общност е безпрецедентно голям.

Един на всеки седем бойци в данните на New America е жена. Жените рядко досега са имали участие в джихадистки конфликти.

Западните жени не отиват да се сражават във войната в Сирия, но те играят поддържаща роля, често сключвайки брак с бойците и понякога работейки като "полицаи".

Това са жени като 44-годишната Сали Джоунс от Великобритания, която заминава с 10-годишния си син за Сирия през 2013, и 31-годишната Емили Кьониг, една от първите жени, заминали за Сирия - напуснала Франция и изоставила двете си деца през 2012, за да се присъедини към съпруга си в конфликта.

Американският Държавен департамент твърди, че и двете жени са насърчавали терористични атаки в родината си, и официално ги обяви за терористи през септември.

Второ, новите джихадисти са млади.

Средната възраст на западните доброволци, включили се в сирийския джихад, е 24 години. За жените, средната възраст е 21 години. Почти една пета са тийнейджъри, повече от една трета от тях - жени.

New America са документирали поразителните 80 случая на тийнейджъри от Запада, заминали за Сирия, за да участват във войната. Над една трета от тези тийнейджъри са момичета. Ханс-Георг Маасен, ръководител на германската служба за вътрешна сигурност, коментира през март, че девет германски тийнейджърки са заминали за Сирия.

Същия месец "Ислямска държава" разпространи видео как френско момче застрелва палестински заложник от упор.

Трето, много от тези доброволци имат семейни връзки с джихадизма.

Повече от една четвърт от западните бойци имат семейна връзка с джихада, или чрез роднини, които се сражават в Сирия и Ирак, или чрез брак или някаква друга връзка към джихада или терористичните атаки.

Например бащата на британския доброволец в "Ислямска държава" Абделмаджид Абдел Бари е Адел Абдел Бари, осъден в Ню Йорк за участието си в бомбените атентати през 1998 срещу американски посолства в Кения и Танзания.

От тези със семейни връзки, една трета са чрез брак, като много от браковете са между жени доброволки и мъже бойци, сключени след пристигането им в Сирия.

Три пети от бойците от Запада със семейни връзки с джихада имат роднини, които също са заминали за Сирия. Например - трима синове на фамилията Дегхейс във Великобритания - на възраст между 16 и 20 години - са заминали, за да се присъединят към фронта "Ал Нусра" в Сирия.

Четвърто, американците, ангажирани в сирийския джихад - от които 250 са се опитали или са успели да стигнат до Сирия - приличат като цяло на другите бойци от Запада.

Жените са добре представени, а доброволците са млади и много от тях имат семейни връзки с джихада.

Всеки шести американски доброволец в сирийския конфликт е от женски пол.

Средната възраст на американските бойци е 25 години, като една пета все още са тийнейджъри. Почти една пета от американските бойци имат семейни връзки с джихада.

Американските бойци, вероятно не твърде изненадващо, са особено активни онлайноколо 90% от тях са активни в онлайн джихадистки кръгове.

Пето, за Западните бойци, войните в Сирия и Ирак често са се оказвали смъртоносни.

Почти половината от мъжете бойци, и към 6% от жените доброволци са загинали в Сирия или Ирак.

Шесто, доста малко от жителите на Запада, пътували до Сирия и Ирак, са под наблюдението на властите.

Само една пета от западните бойци в данните на New America са задържани, а повече от две пети от тези хора все още са на свобода. (Както казахме по-горе, около половината бойци от Запада са загинали в конфликтите в Сирия или Ирак.)

Седмо, най-популярният маршрут до Сирия минава през Турция.

Почти половината от Западните бойци достигат до Сирия или Ирак през Турция. Само за един от тях е доказано, че се е опитал да мине през алтернативен маршрут през Ливан. За останалите Западни бойци не е ясно - поне от достъпната публично информация - как те са стигнали до Сирия.

Осмо, когато е могло да се установи принадлежност към групи, мнозинството от западните бойци са се присъединили към "Ислямска държава".

Три пети са са се включили в редовете на "Ислямска държава", а само една десета са станали част от поделението на "Ал Кайда" в Сирия, известно като фронт "Ал Нусра", а една седма са се включили в по-малки въоръжени групи.

Кой вдъхновява тези бойци да изоставят често комфортния си живот на Запад в името на трудностите на военната зона в Сирия?


На база съдебни документи и източници от пресата, New America са идентифицирали няколко бойци от Запад, действащи като онлайн вербовчици. Сред тях има много американци:

-  20-годишният Абди Нур от Минесота е започнал да вербува онлайн, след като е заминал за Сирия през лятото на 2014 г. Оплакване, подадено през ноември, в което шестима души от Минесота са обвинени, че се опитват да се присъединят към "Ислямска държава", обвинява Нур, че действа като онлайн вербовчик и осигурява насърчение и съвети за въпросните мъже чрез комуникатора Kik и други социални медии от Сирия.

-  Хода Мутана, 20-годишна американка от Алабама, е била идентифицирана от BuzzFeed като човекът зад Twitter акаунта Umm Jihad, който насърчава доброволци да заминат за Сирия.

Пропаганда

"Ислямска държава" е разпространила два онлайн пътеводителя за насърчаване на доброволци от Запада. През 2015 година "Ислямска държава" е публикувала пътеводителите си "Хиджра" и "Как да оцелеем на Запад".

"Хиджра" осигурява потенциалните пойци с детайлни списъци с багаж - съвети как да стигнат до Турция и да убедят митничарите да им издадат визи за страната; Twitter акаунти на бойци, живеещи в Сирия, които могат да им окажат помощ при пътуването; и дори предложения доброволците да оценят силните и слабите си страни, преди да напуснат дома си, за да се подготвят по-добре за джихада.

"Как да оцелеем на Запад" е ръководство как да "бъдете таен агент" в Западна държава, като дава на читателите съвети как да правят коктейли "Молотов", бомби и детонатори, задействащи се от мобилен телефон; как да крият оръжия в тайни отделения в автомобили по същия начин, по който го правят гангстерските банди; как да идентифицират и избегнат полицейското наблюдение, като дори там се дава препоръка читателите да гледат поредицата филми за Джейсън Борн за съвети как да прилагат тактики за избягване на органите на реда.

През септември 2014, говорител на "Ислямска държава" призова за насилие, по-конкретно във Франция, Австралия и Канада, разпространявайки аудиозапис, в който се казва: "Ако можете да убиете неверник-американец или европеец, особено мръсните и злобни французи - или австралиец, канадец или някакъв друг неверник от неверниците, воюващи срещу нас, включително граждани на държави, включили се в коалиция срещу "Ислямска държава", разчитайте на Аллах и го убийте по какъвто и да е начин."

Мотивация

Какво мотивира много от тези бойци от Запада да пътуват до опасна военна зона, с която дотогава не са имали досег? Преглед на пропагандата на "Ислямска държава" и конкретните случаи в данните на New America показва, че отговорът е в смесица от мотивации, които "Ислямска държава" са избрали като част от стратегията си за набиране на нови доброволци, включително противопоставяне на сирийския диктатор Башар ал Асад, религиозни призиви за духовните предимства на участието в джихада, убеждението, че религиозният дълг изисква да се живее под властта на така наречения "халифат" на "Ислямска държава", гняв и алиенация от Западното общество - и за някои факторът на "готиност", че участват във война.

Ето аргументите за присъединяване към "Ислямска държава", изтъкнати от двама от американските доброволци на "Ислямска държава":

-  20-годишният Абди Нур от Минесота е туитнал следното: "Джихадът е най-голямата чест за един мъж, така че елате и се присъединете към Dawla Ya Iqwa [братята от Ислямска държава]." По-късно Нур е обяснил на сестра си: "Ако не ме интересуваше, не бих заминал, но просто исках jannah [рай] за всички нас."

-  Властите казват, че тийнейджърът от Чикаго Хамза Хан е оставил писмо за родителите си, преди да се опита да замине за Сирия през 2014, обяснявайки, че "е задължен да 'мигрира' в 'Ислямска държава". Той бе обвинен в материална подкрепа на "Ислямска държава" и пледира невинност.

Oще: атентати  битка  бойци за ислямска държава  война  запад  западна европа  западни бойци  идил  изток  ислямска държава  сащ 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

1 MarkModel13 | 17.11.201522:55

Няма нужда от много-много анализи. Да се отстрелват на място. Учете се от Израел.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.