Под булото на ислямския фанатизъм | webcafe.bg
Webcafe

Под булото на ислямския фанатизъм

големият лебовскиГолемият Лебовски
05.04.2015, 19:50 (обновена 09.04.2015, 11:42)
Мюсюлмани

Снимка: © Getty Images

Очевидно е, че ислямът като идеология и основен двигател на съществуването на стотици милиони хора не се вписва в демократични условия.

За варварщината на ислямския екстремизъм няма почивка. Терористите от сомалийската групировка Ал-Шабаб избиха 148 души по време на атака в университета в Гариса, Кения, преди дни и с кръвта на невинните студенти допълниха антологията на фанатичната глобална война срещу „неверниците".

Основната мишена на ислямистите от Ал-Шабаб са били християните, които били отделяни от мюсюлманите и убивани в името на Аллах. Това е 42-та терористична атака на радикални мюсюлмани от началото на годината.

През 2015-а религиозно мотивираното насилие са разгръща в Африка, Азия и Европа върху знамената, автоматите, ножовете и бомбите  на много различни групировки, обединени от доктрините на глобалния джихад и мечтаното мъченичество.

Насилието се пише на сметката на стотиците хиляди войнствени вярващи от редиците на „Ислямска Държава", „Боко Харам", „Ал-Кайда" с всичките й разклонения и франчайзи, „Ал-Шабаб". „Ислямски бойци за свобода", „Ислямски освободителен фронт", фронтът „Нусра", талибаните...

По всичко личи, че се запазва ужасяващият тренд от 2014-а година, отплувала в историята като отрязък от време, потопен в предписан от „свещени текстове" терор.

Според официална статистика, документирана в „Уикипедия",  90,65 процента от терористичните актове през миналата година за извършени от ислямисти. От общо 246 атаки, 223 са дело на хора, които крещят „Аллах акбар" ( „Бог е велик", б.а), за да не останат съмнения каква точно е каузата им.

Но въпреки всичко съмнения има. Според официалните власти в много западни държави, сред които САЩ и Германия, както и в либералните и прогресивни кръгове, ислямът няма нищо общо с действията на хората, които изрично посочват исляма като единствен стимул и вдъхновител на живота и смъртта си.

„Религията на мира", както много мюсюлмани и апологети наричат най-младия авраамически монотеизъм, се ползва с могъщи политически привилегии и е ревностно защитавана от критика. Доказателство за това е изключително и притеснително враждебната реакция срещу новата книга на Аян Хирси Али „Еретик: Защо Ислямът се нуждае от реформация сега". Аян е най-известната дисидентка на мюсюлманския свят и може би най-заплашваната жена на планетата.

След изпълнено със сексуално насилие и унижения детство в Могадишу, Сомалия, Хърси Али успява да избяга от ада на уредения брак и да стигне до Холадния, където се отрича от мюсюлманските канони,  издига се като публичен критик на ислямския тоталитаризъм, застъпва се за правата на жените в теократичните диктатури, влиза в парламента и успява да стане атеистичен трън в очите не само на фанатиците, но и на западните либерали.

От няколко дни те я засипаха с помия и се опитват да я представят като хищна за война лъжкиня и автор на „анти-ислямска" пропаганда. Изтъкнати критици на Запада и Израел, про-мюсюлмански  журналисти и общественици като Мак Блументал, Глен Грийнуолд, Ченк Югур и други, се надпреварват да клеветят Али, опаковат я като "неоконсервативен маниак", вадят нейни думи от контекста, изопачават мненията й и като цяло се стараят да я представят на публиката си от тревожно деформирана перспектива.

Публичният Twitter линч, организиран от  интелектуалци  срещу Аян е засенчен единствено от реалните заплахи за живота й, непрекъснато идващи от средите на ислямски радикали и духовни водачи.

Пред очите на света се образува токсичен фронт срещу Али, обединил в една кауза демократични либерали от Запада с религиозни фашисти от Близкия изток и Африка.

Голямата вина на Аян е в посочването на вече болезнено обективната реалност, че ислямът не е религия на мира и че в момента се води война на идеи с една тоталитарна идеология, имаща за цел да подчини целия свят.

В подкрепа на аргументите на Хирси Али идва мащабно проучване на Pew Research Center, което обхваща четиригодишен период и е базирано на интервюта с повече от 38 хиляди мюсюлмани в 39 държави.

Изследването хвърля светлина върху възгледите на така наречените умерени последователи на Корана. Огромното мнозинство мюсюлмани в Азия, Северна Африка и Близкия изток посочват, че желаят да живеят според религиозните закони на Шариата.

С други думи - подкрепят смъртното наказание за крадци, прелюбодейци и хомосексуалисти.

Демоскопията на Pew показва още, че 79% от населението на Афганистан е за предписаната от Корана идея, че тези, които напускат вярата - какъвто е случаят с Аян Хърси Али - трябва да бъдат умъртвявани. Смъртното наказание за отреклите се от Исляма се одобрява и в Египет (88%), Пакистан (75%), Палестинските територии (62%) и Малайзия (58%). Стряскащи проценти има в полза на така наречените „убийства на честта" и срещу консумацията на алкохол.

Може мюсюлманите се нуждаят от чаша (или бутилка) качествено червено вино, за да се отпуснат малко. Извън полумесеца на шегата, цялото проучване от 160 страници е тревожен документ за влиянието на тази религия върху хората, въпреки че повечето интервюирани категорично се дистанцират и осъждат екстремистите.

От друга страна последователите на пророка Мохамед в Западна Европа също са повод за притеснение. Според проучване 27% от мюсюлманите във Франция одобряват убийството на карикатуристите, които осмиваха създателя на тяхната вяра в „Шарли Ебдо". Подкрепата за законите на Шариата в капсулираните религиозни гета в големите градове на Стария континент е отвъд границите на нормалното консервативно светоусещане и придържане към определен пакет традиции и културни кодове. Това обяснява и драматичният възход на крайно десните политически партии из цяла Европа.

Проблемът е огромен и не се изчерпва с „няколко лоши терористи, петнящи „религията на мира". Очевидно е, че ислямът като идеология и основен двигател на съществуването на стотици милиони хора не се вписва в демократични условия.

Това е сблъсък на цивилизациите, както писаха Самюъл Хънтингтън и Бърнард Люис. А ежедневният терор и репресии с марката на глобалния джихад реставрират репликата на Хана Аренд за „баналността на злото", описваща прекалено добре природата на тоталитаризма. Кошмарът е в тривиализирането на ислямския терор, превърнат в нещо, колкото ужасяващо, толкова и нормално, лишено от изненада.

И всички се питаме как може да се избавим от това зло. Но как да стане, след като толкова много хора дори отказват да го назоват по име. За тях проблемът не е, че има огромен брой фанатици, следващи ясни и строго определени доктрини. Не, те ще ви говорят за американския империализъм, за геополитически контекст, за ксенофобия и расизъм, за „бремето на белия човек" за европейски постколониализъм, за мюсюлманите като жертви.

Страхливо, мазохистично и лицемерно ще бягат от сърцето на проблема. И ще нападат критиците на религията, ще мътят водата с кухи аргументи, софизми и обскурантизъм. Ще дерайлират разговора за истинските мотивации на екстремистите, ще префокусират дебата за опасните идеи на политическия ислям.

А на хоризонта облаците се сгъстяват и полумесецът е кървавочервен.

Oще: ал-шабаб  атентат в кения  големият лебовски  ислям  мюсюлмани  радикален ислямизъм  религиозен екстремизъм  религиозен фанатизъм  религия  цивилизация 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

10 dimis | 18.04.201516:42

В момента сериозно ядем попарата на фасадната (официално наричана "либерална") демокрация, но и ислямския фундаментализъм не е нещо по-добро. И двете сили се стремят към едно и също - световно господство, само методите им са различни. Освен война на икономическия, военния и изобщо на материалния фронт, се води такава и за умовете на хората и в това няма нищо мистично. И тъй като методите на новите либерали са по-лицемерни, те изглеждат по-приемливи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

9 Бай Пешо Танкиста | 15.04.201510:49

Според мен, трябва целият цивилизован свят да се вдигне срещу смрадливата религия мюслиманска. Във всички големи градове в Европа, САЩ, Азия, Австралия и Южна Америка трябва да се организират протести срещу тази анти-човешка смрад с която ни облива Корана и изстъпленията на някви дрогирани нещастници, нарекли се "муджахидини"! Като не им харесва на ислямските свине в цивилизацията-да си ходят в мизерията и Шериата насран!!! Никой не задържа подобни кирляци насила-като не им харесва при нормалните хора-да отлитат. Ако не искат с мира, ще заиграе Християнската секира!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

8 Govedo13 | 07.04.201500:30

А за автора едно голямо браво- някой да напише нещата такива каквито са. Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

7 Govedo13 | 07.04.201500:29

"про-мюсюлмански журналисти и общественици като Мак Блументал, Глен Грийнуолд, Ченк Югур"

Мак Блументал- Евреин с баща съветник по време на президентството на Клинтън

Глен Грийнуолд- Евреин педераст.

Ченк Югур- американизиран турчин.

Интересна банда са се събрали да бранят радикалния ислям- всъщност всички печелят ако пясъчнитенегра се избиват по между си, докато еврейските корпорации изсмукват природните ресурси и благата на държавите им под носовете им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 12:05

6 Qvkata Zhivkov | 06.04.201520:35

Neboite se AMERIKA SHTE VI SPASI, BALGARIQ SE PRODADE NA AMERIKA TQ SHTE NI ZAKRILA SPOKOINO
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 06.04.201520:13

Браво Лебовски.
Ще го кажа по възможно най-грубия начин.
Време е целият останал свят да го проумее и да спре това зло. Със сила, с война и с цената на запращането на ислямските общества във каменната ера, където им е мястото. Или всички ние ще се окажем там.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.04.2015, 19:02

4 Erbil | 06.04.201519:08

Като арабист бих искал да кажа следното - най-накрая някой журналист в България да назове проблема с истинското му име - ислям, коран, хадиси, сунна, Мохамед. Който е чел знае, че още стълбовете на исляма са гнили. Ислямът е създаден с омраза, насилие, изнасилване, педофилия, мародерство. Какво остава за последователите на тази религия. Браво на автора за материала.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 06.04.201518:57

Ислямът е човеконенавистна и противоестествена религия, която цели подчинение и отрича различното мислене. Ретроградна и абсурдна, това е доктрина на нискочели фанатици с една мозъчна гънка и пълна липса на собствена мисъл. Според мене, ислямът олицетворява отрицанието на всичко хубаво и цветно в живота. Надявам се да горят в ада един ден, защото там им е мястото.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 06.04.201514:36

И християнството премина през период на религиозен фанатизъм.От гледна точка на мислещите–в даден момент е пренатегната пружината на човешката и от там религиозна търпимост.Дали са виновни само те?Прокрадва се теорията на саудитския фашизъм прикрит под маската на западните демократични ценности.Но дали са валидни за този регион?Сложен казус с много икономически пристрастия.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2015, 16:28

1 Solmyr | 06.04.201509:03

Свободата винаги е тревожела осакатените умове.
   

оценка

+6 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.