Кошмарът на разглезеното поколение в Саудитска Арабия | webcafe.bg
Webcafe

Кошмарът на разглезеното поколение в Саудитска Арабия

Webcafe, по Wall Street Journal
05.06.2016, 08:22 (обновена 08.06.2016, 10:59)
саудитска арабия, младежи, богаташи

Снимка: © Getty Images

Саудитските граждани се радват на силно занижени цени на бензина, водата и тока. Жилищното настаняване се субсидира от държавата. Здравеопазването и образованието са безплатни, а правителството освобождава от данъци студентите, които учат зад граница. Бизнесът е зависим от ниските цени на енергоносителите и лесния достъп до евтина работна ръка от чужбина.

Ахмед Амийн от Саудитска Арабия има бизнес за търговия с мобилни телефони. Преди четири месеца назначава чужденец за управител на магазина си в Рияд. Служителят обаче напуска кралството, след като става ясно, че един от ключовите елементи в икономическата стратегия на държавата е да замени чуждестранната работна сила със саудитци.

Мярката е част от усилията на Саудитска Арабия да отклони държавата от зависимостта й от петрола. На пръв поглед високите цели на саудитското правителство нямат никаква връзка с проблемите на малкия бизнес на Амийн. И двата казуса обаче са част от едно и също тежко предизвикателство:

реформирането на най-големия петролен износител в света.

80-годишният крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд - последният от синовете на основателя на модерното Саудитско кралство - концентрира безпрецедентна власт в ръцете на своя 30-годишен син, принц Мохамед бин Салман, втори в линията на престолонаследието.

Принц Мохамед управлява цялата икономическа политика, вътрешната политика и отбраната. Негова е и идеята за спешна реформа на консервативното кралство.

Принц Мохамед бин Салам

Предизвикателството е невъобразимо. Откакто в Саудитска Арабия за пръв път е открит нефт през 1938 г., кралството се развива като една от най-типичните икономически конструкции в ерата на петрола.

Милиардите барели суров петрол, които Риад добива и продава на света, подсилваха политиката и икономиката на страната. Промяната на този модел може да се окаже дълбоко болезнен проблем.

Саудитските граждани се радват на силно занижени цени на бензина, водата и тока. Жилищното настаняване се субсидира от държавата. Здравеопазването и образованието са безплатни, а правителството освобождава от данъци студентите, които учат зад граница. Бизнесът е зависим от ниските цени на енергоносителите и лесния достъп до евтина работна ръка от чужбина.

В замяна на това - кралското семейство очаква пълно подчинение от населението, което следва всяка правителствена политика.

Сега обаче общественият договор започва да се разпада - и не само заради срива в цената на петрола. Демографията притиска нефтеното кралство.

До 2030 г. се очаква броят на саудитските граждани на 15-годишна възраст да се увеличи с около 6 милиона души, което означава поне 4,5 милиона нови правоспособни участници в трудовия пазар. Те могат да станат дори повече, ако жените в Саудитска Арабия започнат да работят по-масово, показва изследване на McKinsey Global Institute - независима организация, свързана с McKinsey & Co., която беше наета от саудитското правителство като консултант по икономическото преструктуриране.

Тази тенденция ще доведе до удвояване на броя на възрастното население, което разчита, че държавата ще го подпомага и субсидира от люлката до гроба. Прирастът обаче изисква и създаването на близо 3 пъти повече работни места в сравнение с тези, които бяха открити по време на бума на цените на петрола между 2003 и 2013 г.

За тази цел правителството предвижда широка диверсификация на икономиката отвъд износа на горивата.

Новото ръководство на Саудитска Арабия планира да приватизира големи дялове от държавните компании, като започне с продажбата на до 5% от Saudi Arabian Oil Co. - гигантската национална петролна компания, по-известна като Aramco.

Паралелно с това, държавата смята да разшири влиянието си по-агресивно в по-скъпите преработени продукти като бензин и петрохимикали, да развие туристическата си индустрия и да построи база за индустриално производство.

Колкото повече подробности от плана за реформи излизат, толкова повече недоволството прониква в саудитското общество.

Крайно консервативната чиновническа каста, която досега задържаше привилегированата си позиция благодарение на прилива на средства от продажбата на петрол, се разгневи от опитите на правителството да разшири възможностите за работа на жените в обществения сектор.

"Жалко е, когато виждаме жена-работничка сред колектив от мъже", написа преди време консервативният автор Абдула ал-Дауд в Twitter.

В продължение на десетилетия бизнесът се крепеше на евтината работна ръка, внасяна "на едро" от чужбина, и на държавната подкрепа през субсидията за енергоизточниците. Сега обаче частният сектор се разтресе от новите изисквания, които ги задължават да заменят чуждестранните си служители с "по-скъпите" саудитски работници и да се сблъскат с по-силна конкуренция на пазара.

Дори някои от членовете на кралското семейство (мащабна роднинска мрежа, която набъбна до около 5000 принцове през последните десетилетия) са недоволни от плановете за създаване на конкурентна пазарна икономика, която ще замени връзките и шуробаджанащината - стълбовете на арабската държава.

Преди няколко месеца бяха публикувани две анонимни отворени писма, които критикуват последните промени и призовават кралят да абдикира. Авторството на писмата се приписва на един от саудитските принцове.

"Това е нова парадигма. Навлизаме в една неизследвана територия", казва Хосеин Шобокши, бизнесмен и коментатор от Джеда.

Една от най-големите трудности е не само да се създадат повече работни места в частния сектор, но и да се убеди младото население, че трябва да работи.

Това е особено важно, но и изключително трудно в сферата на търговията на дребно например. Работните места в областта на продажбите, ремонтните дейности или управленските позиции от ниско ниво отдавна се попълват само от чужденци, които вземат ниски заплати и са готови да работят извънредно.

Сега саудитското правителство ги кара да се върнат по родните си места и се опитва да примами собствените си граждани да поемат тяхната работа.

Министерството на труда и социалното развитие реши през март 2016 г. да замени със саудитски граждани всички чуждестранни работници в търговските обекти за продажба и ремонт на мобилни телефони.

Наредбата влиза в сила от септември. Властта смята, че новата забрана за чуждестранната работна ръка ще отвори над 20 000 работни места за местните жители.

Работници в ресторант за бързо хранене в Риад, Саудитска Арабия

Правителството е твърдо убедено да приложи тази мярка (наричана "саудизация") въпреки трудностите в миналото, когато са правени опити за замяна на чужденците с местни работници в пазарите за плодове и зеленчуци и в бижутерийните магазини.

Откакто решението беше публикувано, министерството започна национална медийна кампания. Дори превърна един автобус в мобилен офис, който разяснява новите планове в различни райони на страната.

Вместо стъкла автобусът има два огромни монитора, по които текат реклами на инициативата. Вътре в него чиновници с лаптопи събират имената на хиляди граждани, които си търсят работа.

Компанията "Техническо и професионално обучение" - един от основните инструменти на правителствената програма - обяви, че 19 084 мъже и жени са преминали през специална подготовка и са готови да поемат свободните работни места в секторите на търговията, обслужването на клиенти и базовата поддръжка на мобилни телефони.

Търговецът г-н Амийн обаче остава скептик по отношение на способността на властта да обучи достатъчно хора на време, така че планът да проработи в рамките на сроковете, поставени от самото министерство.

"Това е огромна бъркотия. Трябваше да ни дадат най-малко две години да се организираме. Секторът се контролира от чужденците в продължение на много години", казва той.

Амийн добавя, че не може да си позволи да разширява бизнеса си, ако правителството продължава да налага политики като тази.

"Ще преместя бизнеса си в Дубай или някъде другаде", казва той.

През последните години младите саудитци се сдобиха със славата на хора, които гледат с пренебрежение на професиите, свързани с ръчния труд.

23-годишният Абдулазиз ал-Бути, който наскоро се е включил в програмата за кариерно развитие, обаче казва, че отношението се е променило, тъй като пазарът на труда е станал по-конкурентен, а очакванията за помощ от държавата се стопяват.

Сред останалите мерки, които властите обмислят да приложат, е въвеждането на лимит на работното време за повечето търговски обекти - магазините да затварят в 21 ч., вместо в 23 ч. или в полунощ.

Това предложение обаче поляризира обществото. Поддръжниците на идеята твърдят, че по този начин търговията ще привлече повече саудитски работници, защото ще им позволи да приключват работа достатъчно рано, за да се приберат у дома и да имат свободно време за семейството си.

Повечето чуждестранни работници в сектора на продажбите са неженени мъже, а ако имат семейство - то не живее с тях в Саудитска Арабия. Освен това те нямат възможност да сменят лесно работното си място, ако попаднат на по-добра оферта.

Противниците на идеята твърдят, че ограничението на работното време е непрактична мярка за държава, в която и без това всички фирми са принудени да спират работа по пет пъти на ден за редовна молитва. Поради непоносимите жеги през деня повечето клиенти предпочитат да пазаруват по-късно вечерта.

Критиците коментират, че щом правителството иска магазините да спират работа в 21 ч., трябва да отмени задължителните молитви.

Това обаче би раздразнило религиозните консервативни групи, които приемат принудителните прекъсвания на работата за молитва като част от ислямската идентичност на Саудитска Арабия.

Туризмът също е една от ключовите сфери на реформа в плановете на правителството. Но дори тук властите се сблъскват с трудности, тъй като дълбокият религиозен консерватизъм на местното население намира обща кауза с мощната строителна индустрия, захранвана от държавната печалба от продажбата на нефт.

Свещеният град Мека привлича десетки милиони посетители всяка година по време на поклонението хадж. Това устройва саудитските строителни гиганти под контрола на могъщите фамилии, създали огромни богатства чрез строителството на новите луксозни хотели и молове в града.

Мюсюлманските свещени градове остават затворени за туристите, които не изповядват исляма, макар някои религиозни учени да твърдят, че забраната трябва да се отнася само за Мека, а не за Медина - градът, в който е погребан пророкът Мохамед.

Правителството твърди, че планира да започне да издава туристически визи за чужденците.

Браншът има намерения да превърне държавата в дестинация за целогодишен туризъм, който да привлича посетители от цял свят към археологическите богатства и морското крайбрежие на Саудитска Арабия.

В същото време - консервативната уахабитска каста лобира за разрушаването на древните ислямски паметници и исторически забележителности, които според техните религиозни схващания са отклонение от Бога и неговия пророк.

Свещената джамия в Мека

Някои жители на древния търговски град Джеда, пристанище на брега на Червено море, се опитват да променят тези нагласи. Историческият квартал на града почти беше обезлюден от саудитски жители, които се преместиха в по-просторните предградия през 60-те и 70-те години по време на бума на петролната индустрия.

Сега набира сила движение за възраждане на Стария град, като държавата финансира някои от проектите за възстановяване на историческите сгради. Провеждат се и обучения на майстори по реставрация и тапициране, които са необходими за реновирането на рушащите се стари къщи в квартала, обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

"Идеята е да смесим старото с новото. Туризмът разчита на тази инициатива", казва Али Хорми, 42-годишен екскурзовод, роден в Джеда.

Най-голямото предизвикателство пред реформата на Саудитска Арабия обаче се състои в плановете за изграждане на разнообразна индустриална база.

Това е особено трудна задача за страна, в която прилива на долари от търговията с петрол оскъпява разходите за работната сила и прави всички стоки за износ прекалено неконкурентни на фона на чуждите пазари.

Една от последните победи на правителството беше привличането на инвестиция в размер на най-малко 1,4 млрд. долара от General Electric. Компанията се ангажира да удвои работните си места в кралството до 2020 г., като планира да работи заедно с Aramco за изграждането на производствена база за 400 млн. долара за сектора на енергетиката и морския транспорт.

Сега университетският бизнес инкубатор разработва изследвания на арабси език, като се опитва да привлече най-младите членове на могъщите търговски фамилии на Саудитска Арабия.

"Всичко опира до манталитета", казва Уайл Муса, ръководител на Института по предприемачество.

Oще: икономика  икономическо развитие  петрол  саудитска арабия  саудитски крал  саудитци  чужденци 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 07.06.201612:27

Във сайта ЛинкдИн има една статия по този повод. В нея се споменава че въпросният принц (на снимката), искал да го сравняват с Бил Гейтс, Стиви Джобс и Марк Зукърбърг. Под статията пълно с коментари в стил Аллах да те поживи, Да се свети името ти и прочие глупости, от хора с имена като на принца.
Та пиша аз кратко коментарче, в което споменавам че 70% от населениета са около 30 годишни, неработещи, без каквито и да е умения и знания. шепа от тях може и да са завършили водещи университети, нищожна част от завършилите работят, обаче принцът ( да се свети името му ), има планове драматично да прекрои страната в рамките на едни...14 години. Да, планът е до 2030 година.
Изразявам аз съмнението си и отбелязвам че пречки за това колкото щеш, включително и самия принц ( да се свети името му ), на когото явно не липсва скромност. Споменавам как това е страната финансирала и да ме извиняват, но и осъществила атентатите на 11.09.2001. Други коментиращи хич не са толкова вежливи колкото мене.
Няколко дена по-късно си търся коментара под статията, че както и тук, коментиращите имат навика да влизат в диалог и да спорят. . . изненадааааа . . .
Нема го. Нема го моя, нема ги и другите не толкоз вежливи коментари. Ми щото принцът шъ земе да се засегне, че някакви плебеи тука не искат да го сравняват с онези тримата - Гейтс, Джобс и Марк.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

4 Palma Kaktusova | 05.06.201622:57

Извинявам се, вторият ми коментар е предназначен за друга статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

3 Palma Kaktusova | 05.06.201622:56

Треволяци казваш! Поне се образовай, за да не се излагаш. А и коментарът ми очевидно не си разбрал. Общуването с теб е чиста загуба на време за мен Идея
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

2 Palma Kaktusova | 05.06.201621:20

В Саудитска Арабия петролът отдавна не е единственото средство за препитание . От много години разните му принцове, шейхове и пр. инвестират в цял свят :хотели, казина, стадиони, концертни зали, ит технологии, търговия и всичко останало, носещо печалба в дългосрочен и краткосрочен план. Изучиха децата си в най-престижните университети в света. Не ги мислете!Усмивка
Друго ми направи впечатлетние. Докато там еманципират жените, тук наблизо, в съседна Турция , Ердоган и съпруга съветват същите да се оттеглят от светският живот. А преди време държавата имаше дори жена министър - председател .
не разбирам
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 05.06.201610:54

Цял век ядоо, пиха, еаха.. Ся ги фана шубе, че "Тесла", ще им удари теслата.... muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+7 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.