Големите здравни надежди | webcafe.bg
Webcafe

Големите здравни надежди

Весела Николаева
13.06.2016, 15:39 (обновена 15.06.2016, 12:09)
City Clinic

Новата „Аджъбадем Сити клиник" ще продължи да се занимава и с другите две основни направления - образователно и изследователско

Ако следите новините, няма как да не ви направят впечатление две тенденции от последните години - желанието на Министерство на здравеопазването да закрива болници или да отнема акредитация, и лавинообразните молби за парична помощ с цел „Лечение в чужбина".

Цялостното усещане на много български граждани е за недостатъчно добри здравни грижи и често - излишни манипулации и предписване на болничен престой.

За последните близо 25 години броят на болниците на 100 000 души население в България е нараснал от 2.85 (през 1990 г.) до 4.71 (последните данни са от 2013 г.). През този период в Австрия, Словакия и Испания показателят е спаднал леко, в Ирландия и Швейцария намалението е по-значително, показват данни на Национален център за общественото здраве и анализи (НЦОЗА).

И определено там услугите са по-добри, апаратурата е по-модерна, а смъртността - по-малка. Здравето и продължителността на живота зависят от много фактори, но със сигурност добрите болнични и извънболнични услуги са на първите места.

Големите инвестиции

Една от големите промени в българския здравен сектор е навлизането на голям чужд инвеститор - турската Acibadem.

Най-големият здравен холдинг в България вече е факт с официалното приключване на сделката между турската „Аджъбадем", която придобива контролен дял от българските „Сити клиник" и „Токуда". С това в България навлиза една от най-големите в световен мащаб здравни групи.

Компанията-майка Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret и дъщерното й дружество в Македония - „Аджъбадем Систина", придобиват групата на „Токуда" и се сливат с веригата „Сити клиник", обясниха от ръководството на новата структура.

Стойността на сделката е 125 млн. евро, с които се придобиват всички активи.

Името на новия холдинг ще бъде „Аджъбадем Сити клиник", а изпълнителен директор ще е д-р Илиан Григоров, досегашен изпълнителен директор и съосновател на „Сити клиник".

Само за последните няколко дни бяха обявени три нови големи инвестиции в здравеопазването - освен сделката на „Аджъбадем", в Панагюрище беше открит комплект „Уни хоспитал", проект на „Асарел Медет", а във Варна започна строителството на болница за сърдечни заболявания - проект на проф. Александър Чирков.

В „Аджъбадем" смятат да развиват комплексно лечение на всякакви заболявания, плюс ранна диагностика, профилактика и извънболнична помощ - нещо, което като цяло е слабо застъпено в българското здравеопазване.

Здравен туризъм

Целта на новата верига болници е да привличат пациенти от Балканите, Русия и Близкия Изток. По оценка на самата компания повече от 1 млн. български граждани ще получават медицинска помощ в заведенията й.

"Ние ще продължим да предлагаме същите услуги. И в момента предоставяме услуги на чужди граждани и се надяваме да увеличим дела им", коментира пред Webcafe.bg Илиан Григоров.

Досега в региона предпочитана дестинация за здравен туризъм е Турция, където има развита мрежа от болници с модерно оборудване и специалисти с висока квалификация. Григоров допълни, че при нужда ще изпращат пациенти за продължаване на лечението в Турция, когато възможностите в България се изчерпят.

Намерението на новия холдинг е да открие изцяло нова болница във Варна и да разшири съществуващата в Бургас, както и да развие повече извънболничната помощ. Наред с разширението, ще се инвестира и в модерна апаратура, стана ясно от думите на ръководството.

Турският холдинг работи с общо 18 болници и 13 медицински центъра, има поделения в Македония и Ирак и обмисля разрастване и в други балкански държави.

Опитът от Турция

"В Турция има много акредитирани и частни, и държавни болници. Там е създадено устойчиво отношение към качествена медицинска услуга", разказа ръководителят на българското поделение. Прогнозата му е, че в България рано или късно ще настъпи окрупняване на пазара, тъй като на глава от населението болниците са повече, отколкото в други европейски държави.

„Много от болниците в други условия не биха били лицензирани като такива. Но в България системата е ориентирана към плащане на болнична помощ, а има много процедури, които няма нужда да се извършват там", каза още Григоров.

Турция вече е редовна дестинация за лечение на българи, особено при туморни заболявания. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2014 г. най-много българи са починали от сърдечни болести и рак - при 993 на 100 хил. души причината за смъртта са сърдечни заболявания и такива на кръвообращението, включително мозъчно-съдови проблеми.

Туморите са виновни за смъртта на всеки 251 на 100 хил. човека, като сред тях най-многобройни са белодробните и тези на отделителната система.

Според мнения на много специалисти тютюнопушенето, мръсният въздух и лошите хранителни навици са основни причини за двата типа заболявания, а късната диагностика често прави лечението им много трудно и скъпо. Постоянните проблеми с финансирането също затрудняват навременната диагностика и лечение, но засега поне алтернатива на НЗОК няма.

Ефективна дейност

В България „Аджъбадем Сити клиник" ще продължи да работи с НЗОК, обясни Григоров. Според него бюджетът на касата е достатъчен за предоставяне на добро здравеопазване и е съпоставим с държавите от ЕС като дял от БВП.

Проблемът е в неефективното използване на средствата, включително и заради вкарването в болница за рутинни дейности.

Намаляването на дела на болничната и увеличаване на извънболничната, профилактиката и ранната диагностика са важни стъпки за по-ефективни здравни услуги, каза Григоров. Друг проблем според него е недостигът на болници за долекуване. По повод емиграцията и напускането на лекари, Григоров смята, че това

не е толкова голям проблем, колкото липсата на медицински сестри.

Всъщност, броят на лекарите на 100 000 души население в България се е увеличил спрямо 1990 г., по данни от НЦОЗА. Ако преди 26 години те са били 317, през 2014 г. вече са 398. Това е повече от Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, дори от Финландия и Холандия. По този показател ни изпреварват държави като Германия, Гърция, Норвегия, Швейцария. Като цяло броят лекари на 100 хил. души в България е по-голям от средното за ЕС, което е 347.

Макар цялостното усещане на много хора е за по-добро здравеопазване по времето преди 1989 г., голяма част от статистиките опровергават това - като се започне с растящата продължителност на живота и се стигне до детската смъртност.

Разбира се, напредъкът на медицината е важен фактор, но е добре да погледнем детската смъртност - един много добър показател за добри здравни грижи. През 1970 г. починалите деца до 1-год. възраст са били 27.3 на 1000 живородени, през 1990 г. броят им пада до 14.8, а 2014 г. е 7.6. Рязко и кратко увеличение има само в кризисната 1997 г.

Научни разработки

Освен с медицинска дейност, „Аджъбадем Сити клиник" ще продължи да се занимава и с другите две основни направления - образователно и изследователско. И досега „Сити клиник" беше университетска болница.

„Основната ни изследователска дейност е свързана с научни и клинични проучвания. Източна Европа е добре поставена в областта на научните проучвания", разказа ръководителят на клиниката.

Лечебните заведения на Acibadem имат акредитация от Joint Commission Internation (JCI) и си партнират с германската Labmed Dortmund. Турският холдинг е част от групата IHH Healthcare Berhad, която работи в Далечния Изток. Групата притежава и здравния застраховател Acibadem Insurance. Пазарът на здравни застраховки в България е много слабо развит, но не е изключено застрахователят да навлезе и в този сектор.

Oще: acibadem  аджъбадем  аджъбадем сити клиник  александър чирков  варна  здравеопазване  здравни осигуровки  македония  медицина  медицински сестри  най-добрите лекари  нзок  панагюрище  сити клиник  софия  частна болница  частни болници  юлиан григоров 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 14.06.201617:59

Ко, Не.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.