През следващите 10 години светът ще... | webcafe.bg
Webcafe

През следващите 10 години светът ще...

Webcafe.bg, Business Insider
04.02.2016, 23:41 (обновена 06.02.2016, 20:28)
планета, земя, глобус, свят

Компанията за проучвания и разузнаване Strategic Forecasting (Stratfor) разработи доклад, в който има 11 смразяващи предсказания как ще изглежда светът след 10 години

В края на 2015-та частната компания за проучвания и разузнаване Strategic Forecasting (Stratfor) публикува доклада си Decade Forecast, в който описва прогнозите си за политическо и икономическо развитие на света през следващите 10 години.

Докато международните анализатори често се пробват да предсказват основните събития през настъпващата година, Stratfor уверено заявяват, че са идентифицирали какви са основните трендове за предстоящото десетилетие.

Компанията отчита, че в много аспекти светът след 10 години ще е по-опасно място от сега.
Американската мощ ще намалява, а други водещи държави ще се озоват в период на хаос и упадък. Прочетете още техни прогнози:

Русия ще се срине..

"Намаляващата способност на Москва да поддържа и контролира Руската федерация ще остави след себе си вакуум", предупреждава Stratfor. "Това, което ще просъществува в този вакуум, ще са отделните части от Руската федерация".

Санкции, спадащи цени на петрола, падаща рубла, нарастващи военни разходи и нарастващото вътрешно разединение ще отслабят хватката на централната руска власт над най-голямата държава в света.

Русия може и официално да не се разпане на различни държави, но властта на Москва може да отслабне до степен страната на практика да се превърне в поредица от полуавтономни региони, които дори може да не се разбират помежду си.

"Очакваме властта в Москва да отслабне осезаемо, което ще доведе до формална и неформална фрагментация на Русия", заявява се в доклада. И се допълва: "Малко вероятно е Руската федерация да оцелее в настоящата си форма през следващото десетилетие".

... а САЩ ще се наложи да използват военната си мощ, за да ограничат риска от попадане на руското ядрено оръжие в неподходящи ръце.

Руската инфраструктура за ядрено оръжие е разпръсната из огромна географска територия. Ако политическата дезинтеграция, която предсказва Stratfor, наистина се случи, това означава, че оръжия, ядрени материали и системи за производство и доставка на ядрено оръжие може да се окажат в чужди ръце при изведнъж възникнал свръхопасен вакуум на властта в Русия.

Разпръскването на запасите от ядрено оръжие на Русия ще бъде "най-голямата криза на следващото десетилетие", твърди Stratfor.

И Америка ще трябва да измисли какво да направи по въпроса, дори и това да означава изпращане на сухопътни войски, които да се доберат до оръжията, материалите и ракетите, преди те да попаднат при терористи.

"Вашингтон изглежда единствената сила, способна да реши този проблем, но САЩ няма как да поеме контрола над огромния брой оръжия по военен път и да гарантира, че междувременно няма да бъде изстреляна някоя ракета", констатира се в Decade Forecast.

"САЩ ще се наложи или да намерят военно решение, което в момента изглежда трудно за предвиждане, или да приемат заплахата от случайни или умишлени изстрелвания на ракети, или да се опитат да създадат стабилно и икономически жизнеспособно управление в засегнатите региони, за да неутрализират ракетите с течение на времето".

Германия ще има проблеми...

Германската икономика е зависима от износа, затова и страната спечели от либерализацията на търговията в континента. Плюсовете за Германия в голяма степен се дължат на ЕС и еврото, но това означава също и че държавата има най-много за губене от утежняващата се криза на еврото и произлизащата от това вълна от евроскептицизъм.

Вътрешното потребление на страната не може да компенсира спада на износа в Германия, нито прогнозираното намаление на броя на населението. Резултатът вероятно ще е стагнация, подобна на тази в Япония.

"Очакваме Германия да пострада от тежък икономически обрат през следващото десетилетие", заявява се в Decade Forecast.

... Полша ще стане един от лидерите на Европа.

Погледнете на изток от Германия - и там нещата няма да са толкова зле.
"В центъра на икономическия растеж и нарастващото политическо влияние ще е Полша", констатира докладът.

Населението на Полша няма да намалява толкова, колкото това на други основни европейски икономики. Фактът, че това е най-голямата и просперираща европейска държава по западната граница на Русия, ще я постави и в позицията на лидер на региона - положение, което страната може да използва за по-голям политически и икономически престиж.

Според доклада обаче Полша може да просперира, само ако поддържа дългосрочно стратегическото партньорство със САЩ - парньорство, което съществува и в момента.

Ще има четири Европи...

Не беше толкова отдавна времето, когато европейското единство изглеждаше като невъзможна за спиране историческа вълна, а разпадащите се политически и икономически бариери между държавите обещаваха изчезване на регионализма и национализма от политиката на континента.

След 10 години това обаче може да изглежда като далечен спомен. Decade Forecast говори за четири Европи, които ще се отчуждават все повече една от друга: Западна Европа, Източна Европа, Скандинавия и Британските острови. Всички те ще се налага да съществуват в една общност, но няма да са толкова тясно свързани, колкото досега.

"Европейският съюз може да оцелее в някакъв смисъл, но европейските икономически, политически и военни отношения ще се регулират предимно от двустранни или ограничени многостранни връзки, които ще са малки по мащаб и необвързващи", заявява докладът. "Някои държави може да запазят остатъчно членство в крайно променен Европейски съюз, но той няма да определя бъдещето на Европа".

Турция и САЩ ще се наложи да бъдат близки съюзници, но по неочаквани причини.

Няколко арабски държави са в състояние на свободно падане и Decade Forecast не вижда в близко бъдеще край на хаоса. Основният печелещ от всичко това ще е Турция - силна, относително стабилна държава, чиито граници се простират от Черно море до Сирия и Ирак.

Турция няма да има голямо желание да се меси в конфликти по границите си, но според доклада неизбежно ще е принудена да го стори. Докато силата и увереността на Анкара спрямо съседите й нараства, страната ще се превърне в необходим партньор на САЩ.

Турция обаче ще иска нещо в замяна: отбранителна линия срещу силна и агресивна държава от другата страна на Черно море, която има военни бази в съседна Армения. Тоест Турция ще иска помощта на САЩ да удържа Москва извън задния си двор.

"Турция ще продължи да се нуждае от участието на САЩ поради политически и военни причини", предсказва докладът. "САЩ ще се съгласят, но ще има цена за това: участие в сдържането на Русия. САЩ не очакват Турция да играе активна роля във война - и тя самата не предвижда такава за себе си. Тя обаче иска степен на сътрудничество в контрола над Черно море".

Китай ще се изправи пред един огромен проблем

На Китай му предстои тежко десетилетие, когато икономическият растеж ще се забави, което ще доведе до масово недоволство към управляващата комунистическа партия. Партията обаче няма да се либерализира, което означава, че единственият жизнеспособен инструмент за овладяване на назряващия хаос, докато остава на власт, ще е увеличаването на потисничеството над населението.

Пекин също така е изправен пред друг, вероятно още по-голям проблем: растежът на Китай не е разпределен равномерно в географски аспект. Крайбрежните градове процъфтяват, но вътрешността на Китай има по-малък достъп до международните пазари и е сравнително по-бедна. Този проблем само ще се утежнява, когато Китай продължи да се урбанизира.

"Няма да се оправдаят очакванията, че вътрешността - отвъд някои части от по-урбанизираната делта на Яндзъ - ще достигне същия бърз растеж като крайбрежието", заявява докладът.

Нарастващото напрежение между крайбрежните зони на Китай и вътрешността може да предшества дори още по-дълбоко и зловещо разделение.

Както отбелязва докладът, регионалното разцепление е постоянен източник на политически хаос в историята на Китай и е се предвижда малко вероятен, но все пак възможен резултат, в който политическите интереси по крайбрежието да се разбунтуват срещу политиката на Пекин за преразпределяне на богатството към вътрешността с цел овладяване на политическото недоволство.

Япония ще е нарастваща морска сила в Азия

Япония има корабоплавателни традиции от векове и като островна държава е зависима от вноса на определени стоки.

Китай изгражда собствен първокласен флот и може дори да стане още по-агресивен в контролирането на корабните маршрути в Източнокитайско и Южнокитайско море, както и в Индийския океан, от които зависи Япония.

Япония няма да има друг избор, освен да демонстрира сила в региона, за да противодейства на Китай и да защити собствените си канали за доставки. С намаляващата сила на САЩ, тя ще се наложи да го прави сама.

"Сега Япония зависи от САЩ за гарантиране на достъпа", констатира докладът. "Но като се има предвид, че прогнозираме по-предпазливо американско участие в международната политика. Доколкото САЩ не са толкова зависими от вноса, надеждността им като такъв гарант е под въпрос. Поради това Япония ще се наложи рязко да увеличи военноморската си мощ в предстоящите години".

Островите в Южнокитайско море няма да предизвикат война, но има уловка...

Регионалните сили ще решат, че споровете за островите в Южнокитайско море не оправдават сериозна военна ескалация, но все пак те ще остават симптом за крехка динамика на силата в региона.

"Борбата за малки острови, произвеждащи евтина и непечеливша енергия няма да е основен въпрос в региона", предсказва докладът. "Вместо това ще се активира стара тристранна борба за влияние. Русия, като западаща сила, все повече ще губи способността си да отстоява морските си интереси. Китайците и японците ще се интересуват от това да контролират морските маршрути и да си попречат взаимно в това".

Опасна динамика на велики сили се завръща в Източна Азия, дори и тя да не доведе до въоръжен конфликт в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Ще има 16 мини-Китая

Китайската икономика ще навлезе в период на забавяне и ръстът на производствения капацитет ще спре. Това всъщност е добра новина за някои държави. Базовите производствени работни места, които Китай привличаше с лекота, ще мигрират към 16 изгряващи икономики с общо население 1.15 млрд. души.

Така че, докато растежът на Китай спира, водейки до непредвидими политически и икономически последици, Мексико, Никарагуа, Доминиканската република, Перу, Етиопия, Уганда, Кения, Танзания, Банладеш, Мианмар, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Камбоджа, Филипините и Индонезия ще регистрират подобряващо се икономическо състояние през следващото десетилетие, когато повече производствени работни места се пренесат там.

Мощта на САЩ ще намалее

Със свят, превръщащ се в още по-хаотично и непредсказуемо място през следващите 10 години, САЩ ще реагират, като са все по-благоразумни в избора на предизвикателствата си, вместо да поемат активна лидерска роля в решаването на световните проблеми.

Бележещата ръст икономика, нарастващото потребление на локално произведена енергия, спадащият износ и безопасността на най-стабилното място в света ще осигурят на САЩ лукса да могат да се изолират от световните кризи.

Въпреки че тази по-сдържана роля на САЩ в глобалните въпроси ще направи света още по-непредсказуемо място, това е реалност, която другите страни ще се наложи да приемат.

"САЩ ще продължат да бъдат основна икономическа, политическа и военна сила в света, но ще са по-слабо ангажирани, отколкото в миналото", гласи прогнозата. "Това ще е хаотичен свят, с промяна на основните сили в много региони. Единствената константа ще е продължаващата и узряваща сила на САЩ - сила, която ще е по-слабо видима и която ще се използва доста по-малко през следващото десетилетие".

Oще: dacade forecast  stratfor  атмоно оръжие  военни позиции на нато в европа  доклад  държави  колапс  народи  нато  нации  предсказание  русия  руски интереси  сащ 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

34 SamVaims | 09.02.201621:04

>Разбрах току-що,че не е необходимо цял живот да четеш специализирана историческа и геополитическа литература,а да гледаш редовно екшън-бозите на Холивуд."
Тука доста се посмях. Ти може и да го наричаш високопарно "специализирана историческа и геополитическа литература" но за мен лично твоите мнения са почти копи - пасте от статии на вестник "Строго секретно" - който е доказан парцал/Тук мога да говоря много/.
Ако не ти харесва света, който обитаваш вероятно са ти виновни евреи, масони, илюминати, тамплиери, зелени човечета с антени от Алфа Кентавър но както знаем ти си тяхна жертва и следователно не си виновен нито отговорен за положението в което си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

33 prqkor | 08.02.201619:18

Всичко се срива , само САЩ е стабилна Биберон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

32 VK | 06.02.201621:16

Едно време, един много умен човек ме учеше:
_____
Жалко че нищо не си научил от него! Един друг човек беше попитал "... а някой знае ли какъв е звука от пляскането с една ръка?..."
Аре бе, отворко, на тоа въпрос отговори, па после ще разсъждаваме на тема " 10 години пред нас".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

31 Rowan | 06.02.201608:41

Едно време, един много умен човек ме учеше: Когато четеш анализ, не се концентрирай на отделните елементи, а се опитай да го приведеш до една – максимум две думи. Така ще разбереш мотивите на анализатора, защото всеки анализ се пише субективно, по поръчка. Затова от всеки анализ си струват единствено цитираните факти и мотивите на анализатора. За да знаеш на чия страна е.

В горецитирания анализ факти няма, а единствената дума, която изплува в ума ми след прочитането е „Полюция“. А кофтито на полюцията, другарки и другари е, че на сутринта се събуждаш … оцапан muhihihihi
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

30 VK | 06.02.201600:17

Конспи,
че си проз си го доказал мноо пъти, не се напиняй, че си скинеш некой важен нерв! Ко щта праим после?
Полу-конспи ....нема смисъл, нема и кой да те рани/да ти дава кинти да живуркаш / та да ни онбясняваш подробно плановете на "световния ционизъм" .
Верно, че евреите са виновни за всички злини на тоа свят, ама щото Бащиата - Мойсей , докато слизал от Синайската планина(то може и просто тепе да е било) строшил 5 от 15 -те заповеди.
Една от тях е :
" Като не знаеш истината за лъжата, не лъжи!"
Друга:
"Майната ви на всите "разбирачи"....и представа си немате!"

Понеже си падаш по филми , да ти разправям за "Немо", нема смисъл, ама че всите екшъни са "научна фантастика" , или измислица.....
Конспи,
чупиш леда върху който се крепиш!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

29 ImaIma | 06.02.201600:07

Бе не знам за Германия за този проблем, но ви го казвам, че Германия ще има друг проблем. Той ще е главно от емигранте от шибаните боклуци от пустинята.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

28 Conspirator | 05.02.201623:50

Водопроводчик,направо ме срази.Като алтернативна комета на геополитическия фронт.Като свръх-нова Дзвезда.
Разбрах току-що,че не е необходимо цял живот да четеш специализирана историческа и геополитическа литература,а да гледаш редовно екшън-бозите на Холивуд.
Сещам се за поне десет ''супер-продукции'',където хибридни групи от тюлени,ръководени задължително от чернокож офицер и сержант латинос придобиват контрола над ядрени оръжия на всички лоши по всички земни кълбета.И както казваш...тайнственият добър генерал винаги казва в началото...''Ако нещо стане,не се познаваме...''
Така де...един отвива главния бушон на рашките и те,докато се чудят къде е резервния бушон им отмъкват ядрените бойни глави,като в замяна им оставят безплатен абонамент за американските частни канали.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

27 VK | 05.02.201623:19

"Най се оцъклих, когато прочетох, че САЩ трябвало да действат /ако се наложи/ и със сухопътни войски, само и само ядрените оръжия на руска територия да не попаднат в ръцете на терористи. Интресно! Не се случва често да видиш, как крадец се грижи имуществото да не попадне в ръцете на крадци."
_____
Дохи,

Мноо голем конспиратор се пишеш , чел си даже петилетни и десетилетни прогнози на " Стратиджик Форкастинг" , с две думи "умен чиляк".
Аре ся ние простите да ва светнем:
Ко ти не е ясно със сухопътните войски? Аджамия ли се праиш? Ми ти проясним съзнанието - тюлени, морски пехотинци, разни, дето "държавата не застава зад тях" - най-гадната мисия , щото увисват, като "прани гащи", в случай на неуспех.
Или ти, с цялата си мисловна мощ, стигна до извода, че ще дебаркира "6-ти американски флот" , барабар със 20 пехотни дивизии, да търсят куфар или нещо подобно.
Споко, не стаа така!
Мноо ме натъжава факта, че всите "русомахи" сте ограничени мисловно и нямата капацитет да разберете елементарни неща! Наистина!
Ма карай - и вий сте ора , струва си да си аба времето с вас!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

26 John Smith | 05.02.201623:13

Другари...що кълвете кат мисирчета....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

25 Dox | 05.02.201622:16

До преди година-две, информацията от Стратиджик Форкастинг си заслужаваше вниманието, но днес вече звучат като подписали договор за комисионна усулга с Голдман Сакс.

Частта от коментиращите тук, с все още неунищожени мозъци, в лицето на Конспи, Хари, Павурчо и др., напипаха най-важното - текста по-горе наистина е смес от изпълнението на плана за следващите две петилетки и ..... астрологични "прогнози" или иначе казано - "предсказания" /Паяче, не го приемай сериозно/.

Влизал съм няколко пъти в сайта им. От 20 статии, само една е безплатна за четене и сваляне. Нали се сещате какво е подбрано като текст за безплатната. Та се чудя другарите от Кайвето кои точно статии цитират по-горе. Но, всички знаем, че Кайвето е българска медия и ..... като такава държи да си плаща за всичко.

Най се оцъклих, когато прочетох, че САЩ трябвало да действат /ако се наложи/ и със сухопътни войски, само и само ядрените оръжия на руска територия да не попаднат в ръцете на терористи. Интресно! Не се случва често да видиш, как крадец се грижи имуществото да не попадне в ръцете на крадци. Трогателно, наистина!

Петилетните планове обаче си личат в текста там, където се възхвалява Полша. Именно тя е предвидена като движеща сила в т.нар. "Интермариум". Обърнете внимание на суперлативите, с които се обсипва Полша. А интермариумът е отколешна геополитическа схема, целяща създаването на буферна зона между Европа /най-вече в лицето на Германия/ и Русия. Иначе казано - Римленда от поне 3 века стриктно следи да не се случи съюзяване на държавите от Хардленда. Интермариумът включва прибалтийските държави, Полша, Унгария, Румъния, Молдова и ... ние. Веднъж вече тази идея е била приведена в изпълнение, но без успех. Ако не се лъжа м/у двете световни войни. Повод, да изгрее и звездата на маршал Пилсудски. Сега пак се възражда, след като се видя, че Украйна няма да може да изиграе ефективно ролята на буфер.
   

оценка

+3 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.