Накрая ще се питаме: Къде сбъркахме? | webcafe.bg
Webcafe

Накрая ще се питаме: Къде сбъркахме?

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
20.04.2016, 19:51 (обновена 23.04.2016, 11:05)
въоръжени членове на "Комитет за национално спасение"

Снимка: © https://www.facebook.com/VasilIvanovKynchev

Кой стои зад "опълченците" с камуфлажки?

Мъже, прехвърлили 50-те и с вид на бивши военни, се пъчат с поръчани от интернет камуфлажки. Говорят многословно с добре заучени популистки клишета - държавата я няма, емигрантите ни заливат, положението е нетърпимо, политическата класа е корумпирана, и прочие.

Вероятно вече се досещате - едва ли сте пропуснали пропагандните Фейсбук-проповеди на т.нар. „Комитет за национално спасение Васил Левски".

Според собствените им обяснение това е обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка" и други военно патриотични, родолюбиви и национално отговорни съюзи.

Говорител на комитета е старшината от запаса Владимир Русев, подвизаващ се в социалните мрежи под псевдонима „подполковник Валтер Калашников", който съвсем открито набира средства и съмишленици.

Обявява открито и плановете си за изграждане на българско народно опълчение с цел „отстраняване на целия престъпен политически елит, конфискация на награбеното от тях и цялото им престъпно обкръжение и връщането му, в народната хазна".

Алооу ДАНС, цаца, баце, това не са ли зелени човечета спретващи преврат?

Posted by Todor Peychev on Tuesday, 19 April 2016

Русев дори организира акция под надслов „Операция Освобождение", събрала петдесетина ентусиаста на площад "Народно събрание". За "Калашников" освободителният протест приключи безславно, след като бе привикан за даване на обяснения в едно от варненските РПУ-та.

Опълченецът Остап Бендер

Зад гръмовния псеводним „Калашников" всъщност стои 57-годишният Дончо Русев от с. Българово, който в жизнения си път е минал от старшина от БНА, през монах, създател на първия сексшоп във Велико Търново, охранител без лиценз, а накрая - отривист русофил и поборник за евразийското бъдеще на България.

Възпитаник на сержантското училище в Шумен, уволнен от Българската народна армия в края на 80-те години по непригодност, Русев акостира в Плаковския манастир „Св. Пророк Илия" и приема монашеското име „Владимир".

Паралелно с послушанието си в манастира, обаче, Русев създава собствена детективска агенция „Валтер Катани" и под предлог, че събира дарения за църковната обител, успява да се обзаведе с безплатна автомобилна техника на МВР и МО за лични цели.

След опит за присвояване на кредит от 250 000 лв. (неденоминирани) през 1992 г. срещу Русев започва разследване за измами, което приключва поради липса на доказателства.

Малко след това обаче бъдещият опълченец прави опит да завлече нови клиенти, след като обявява създаването на световен охранителен тръст „с участието на бивши офицери от МОСАД, КГБ, ЦРУ и др". Вместо това в организацията му влизат няколко бивши военни от България и група фирми, регистрирани в Киев. След разследване на в. "Пари" се оказва, че фирмата му дори няма лиценз за извършване на частна охранителна дейност.

През април 2014 г. Русев е вписан като член на ръководството на неправителствената организация „Българско национално движение Шипка", което е част от неформалната мрежа „Комитет за национално спасение".

"Балкански фронт. България"

Зад гърба на тези структури обаче се оказва бившият депутат и телевизионен водещ от Беларус Евгений Новиков.

Той е автор на пропагандното предаване по държавната телевизия "Беларус 24" - "Правата на човека. Поглед към света" - в което "прогнилият Запад" и "продажният фашистки режим в Украйна" са доминиращите теми.

Негови творчески постижения, например, са репортажите по дописки от тролски сайтове, в които се твърди, че в Америка децата редовно се хранят с плъхове, че в Украйна се организират десетки масови погребения на цивилни граждани, избити от Националната гвардия и от националистите "Десен сектор", че вирусът "Ебола" е продукт на тайните лаборатории на ЦРУ и др.

В момента Новиков произвежда собствени YouTube-предавания под името „Балкански фронт. България", в които откритата агитация за БНД "Шипка" на Владимир Русев е чест мотив.

В последния си, 28-ми по ред клип по случай 20 април той директно призовава всички патриотични партии и фракции в България да се включат в „Операция Освобождение" на БНД Шипка и да поведат съмишлениците си на „мирен протест по улиците на всички градове срещу убийствената за народа и държавата политика на президента и правителството".

„Всеки независимо от социалния статус и професия трябва да подкрепи Воинския съюз „Васил Левски" и Народно опълчение „Шипка", да излезе на улицата и да постави всички по местата им в интерес на своя народ. А братските народи на Русия, Беларус и Украйна винаги ще го поддържат в тази справедлива и наистина героична борба", завършва Новиков.

Ако не беше страшно, щеше да е смешно

Неграмотно написаните брътвежи на сайта на т.нар. „Комитет за национално спасение" и провокативните речи на беларуския им рупор няма как да не предизвикат иронични усмивки.

Но пък е невъзможно да не си припомним и факта, че в началото Националсоциалистическата партия е била просто малка групичка озлобени и маргинализирани ветерани от Първата световна война, а световната общност не е взимала Хитлер на сериозно, дори когато става канцлер на Германия през 1933 г.

В последно време в България все по-често се правят заявки за създаване на паралелни държавни структури.

Частните и доброволни граждански гранични полицаи Перата и Динко са вече емблематични фигури и някак на шега действията им успяха да съберат над 50% одобрение сред българските граждани.

Преди ден БНТ даде трибуна на Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси, който директно започна да пропагандира създаването на Национална гвардия на базата на публично-частното партньорство.

Впрочем, Абаджиев е най-известен с това, че се е самопроизвел в „генерал полковник" и „академик", а съюзът му раздава лъскави членски карти и лепенки за коли, прокламирайки някакво имагинерно сътрудничество с МВР и МО.

Междувременно ДСБ пък лансира тезата за „канализиране" на гражданските патрули, чрез обучение и контрол от държавата. Георги Първанов от АБВ не остана по-назад и също заговори за създаването на "гражданска гвардия".

В цялата какафония се включи дори премиерът Борисов, който първо похвали „частната гранична полиция", която дори получи награди от МВР, а след това рязко смени тона и осъди изземването на репресивните функции от държавните органи.

Каквото и да си говорим, имаме проблем

Общественият договор, от който сме част всички ние, казва, че държавата има легален монопол върху упражняването на насилие. В мига, в който този монопол бъде сдаден, вече не може да говорим за държава в истинския смисъл на думата.

Множеството заявки за създаване на паралелни на държавата „правораздавателни" структури говори, че на определени нива и места българската държавност е започнала да се пропуква, а в пукнатините се настаняват Динко, Перата и компания.

Днес те ловят нелегални емигранти по границата, утре ще събират такси за охрана по селата страдащи от битова престъпност, после ще пребиват инакомислещите по улиците на градовете и накрая ще вземат властта под бурните аплодисменти на "народа".

Разбира се, интелектуалния капацитет и харизмата на Динко, Перата, Комитета за национално спасение и прочие маргинали, едва ли ще стигне за подобно нещо, но пътя вече е положен и някой някога може да го извърви.

Очевидно - не липсват и чуждестранни политически сили, които проявяват интерес към срив на политическата система.

Държавността трябва да се укрепи, доверието в институциите като полиция, прокуратура и съд трябва да се заздрави.

Дерибейщината по места да се изкоренява и всякакви действия по създаването на паралелни държавни структури, трябва да се преследват с цялата сила на закона.

Защото сега им се смеем, утре ще се плашим, след това ще гледаме с надежда към тях, защото държавата е абдикирала.

Накрая ще се питаме - къде сбъркахме?

Oще: българско народно опълчение шипка  владимир русев  военен съюз  гражданска гвардия  граждански арести  динко  дончо русев русев  евгений новиков  комитет за национално спасение васил левски  национална гвардия  петата колона  русия  русофили  шипка 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

25 KingoftheROAD | 23.04.201622:14

Белка Стрелка | 22.04.201605:46
" И какво като е клише, да кажеш че няма държава и че ни заливат мигранти и политиците са корумпирани, да не би това да облекчава положението.
Ами да почне да има държава, политиците да почнат да си вършат работата за която НИЕ ги назначаваме иначе ще има уволнения - завинаги. "

И как предлагаш да ги започнем да УВОЛНЯВАМЕ полютиците завинаги?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

24 Шебек Хасан | 22.04.201616:42

Айде сега и извратен ме изкара! Смее се Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

23 TheRock | 22.04.201612:59

Казах ви и пак ще ви кажа!
Държавата е такава каквато е защото е в ръцете на тези, които я докараха до това положение!
От комунист капиталист НЕ СТАВА!!!
От мутра премиер не става!
От завършил физкултура във ВИФ министър не става!
Още да ви изреждам ли???
Ние - суверенът дадохме властта в ръцете на утайката на обществото!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

22 TheRock | 22.04.201612:56

Шебек Хасан | 22.04.201608:48
Не, твоето е идиотизъм в най-чист вид!!!
Ти си психопат, който сам си задава филми и сам си играе в тях!
Ти не разбираш заобикалящият те свят!
Ти си същият каквито са били жителите на Содом и Гомор.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

21 Шебек Хасан | 22.04.201608:48

Значи, Павенце, какво излиза, мисията на всеки истински "демократ" е да заличи българския народ, щото сте решили, че "не заслужавал да съществува". Ей на това му се вика Седерастия в най-чист вид!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

20 Белка Стрелка | 22.04.201605:46

И какво като е клише, да кажеш че няма държава и че ни заливат мигранти и политиците са корумпирани, да не би това да облекчава положението.
Ами да почне да има държава, политиците да почнат да си вършат работата за която НИЕ ги назначаваме иначе ще има уволнения - завинаги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

19 saturass | 21.04.201623:05

Държава отдавна няма, има институции които ''работят'' но не вършат практически почти нищо, няма желание за промяна, защото e прекалено много ''срамно'' да се работи за общото благо, щото е ерес не осъзнавайки че така бихме помогнали и на себе си, не можем да обвиняваме ''държавата'' защото държавата това са хората тоест ние, ама и пустия страх ''да не се прекараме'' и всеки гледайки собствения си интерес и резултата е налице, трябва промяна в мисленето но това не виждам как ще стане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

18 explorer | 21.04.201621:46

Чета коментарите и си мисля за времето когато имаше изходни визи и мислех за преминаване на границата на непозволено място...какво доживях..... Лош или много луд
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

17 TheRock | 21.04.201620:58

Това могат , това правят кумунетата!
А защо си мислиш. че в момента върви доунищожаването на комунистическия режим в България, само че с други средства!
Прост народ си заслужава съдбата, след като търпи довчерашните си мъчители да го яхат отново защо такава нация да съществува???
Естествен подбор!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 21.04.201618:37

>накрая ще вземат властта под бурните аплодисменти на "народа"

За съжаление това "накрая" е вече настояще - премиер е мутрата Борисов, който наистина взе властта под бурните аплодисменти на народа.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.