Защо ЕС разреши на "Газпром" експанзия в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Защо ЕС разреши на "Газпром" експанзия в Европа

Webcafe, по Politico
31.10.2016, 07:21 (обновена 01.11.2016, 12:42)
Газпром

Снимка: © Getty Images

"Газпром" твърди, че одобрението ще позволи на компанията да доставя повече газ до регион, който не успява да компенсира намаляващите местни енергоизточници.

Въпреки задълбочаващото се напрежение между Москва и Запада, Европейската комисия разреши на "Газпром" да транспортира повече газ по тръбопровод в Германия, с което предизвика гнева на Украйна и Полша.

Зелената светлина от страна на еврокомисията идва в отговор на дългогодишен дебат дали държавната руска компания "Газпром" трябва да има право да използва повече от капацитета на тръбопровода.

"Газпром" твърди, че одобрението ще позволи на компанията да доставя повече газ до регион, който не успява да компенсира намаляващите местни енергоизточници.

Противниците на това решение, особено в Централна и Източна Европа, възразяват, че става дума за политически ход, целящ да консолидира контрола на Русия на енергийните й пазари. Особено след катокомисията е демонстрирала и склонност да постигне извънсъдебно споразумение по антитръстово разследване срещу "Газпром".

"Вътрешното ми усещане ми казва, че това е повече реалполитик договорка, отколкото  желание да бъде прокарана от комисията," казва Зийбрен де Джонг, анализатор в Хагския център за стратегически изследвания.

Решението на еврокомисията идва след многократни отлагания от 2013 година и точно преди крайния срок в понеделник.

Моментът обаче все пак е странен.

Одобрението на искането на "Газпром" надали би могло да се случи в по-труден в политически смисъл момент за ръководителите на ЕС. Отношенията между Русия и Запада са силно напрегнати заради военните действия на Кремъл в Украйна и Сирия, обвиненията за руска намеса в европейски и американски избори и вътрешно напрежение между европейските лидери за начина, по който трябва да се подхожда към Москва и дали да се поддържат или дори разширяват санкциите срещу нея.

Това се случва само дни след като еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер се срещна с ръководителите на "Газпром", за да обсъди възможно извънсъдебно споразумение на отделно антитръстово разследване, в което "Газпром" е обвинен в употреба на пазарната си мощ, за да сплашва централно- и източноевропейски купувачи на природен газ.

Брюксел представи одобрението си в петък на повече капацитет по тръбопровода OPAL като ход, който ще осигури Западна Европа със заместител на спадащите запаси от Северно море и Холандия, където газовите полета започват да се изчерпват и вече се усеща удар от спада на цените на петрола.

Представителите на ЕС подчертаха, че одобрението включва предпазни мерки, които всъщност може да направят достъпа до линията OPAL в Германия по-конкурентен, отколкото е сега - ако има компании, които да се интересуват от нея. Те отхвърлиха твърденията за каквато и да е политическа намеса в решението.

"Допълнителните обеми газ, които "Газпром" ще може да достави през "Северен поток 1" и OPAL са необходими," заяви източник от ЕС. "Има търсене за повече газ" в региона.

Страните, които ще изгубят от това одобрение, включително Полша и Украйна, не приемат решението по този начин. Те се опасяват, че това да се дадат повече възможности на "Газпром" за доставки на газ до Германия само ще увеличи доминацията на компанията в целия блок.

Полски и украински държавни петролни и газови компании възразиха срещу този ход дори преди комисията да оповести решението си. И двете държави могат да изгубят ценни приходи, ако "Газпром" подава повече газ през тръбопровода OPAL, защото това ще отклони доставките, които сега компанията осигурява през техните територии.

Полската петролна и газова компания (PGNiG) допълни, че е готова да съди и Eврокомисията, и германския енергиен регулатор с мотива, че одобрението нарушава правилата в Третия енергиен пакет, които забраняват на операторите на тръбопроводи да дискриминират конкурентни компании.

В много аспекти дебатът за одобрението на увеличена употреба от "Газпром" на тръбопровода OPAL е не толкова изпитание на конфликта между европейски и руски интереси, а вътрешна борба между страните от ЕС за тези транзитни такси.

"Не виждам фундаментална промяна в поведението на "Газпром". Това е компания, представляваща интересите на държавата," казва литовският евродепутат от либералите Петрас Аустревичиус. "Иска ми се Европейският съюз да не беше толкова зависим от "Газпром" и да имаше по-диверсифицирани доставчици. Ето защо всякакво увеличаване на доставките на газ от "Газпром" е засилване на тази тенденция."

Какво може да направи "Газпром"

Решението на ЕК позволява на "Газпром" да използва почти пълния капацитет на тръбопровода OPAL, който доставя газ от връзката на "Северен поток 1" с Русия. OPAL може да транспортира до 36.5 млрд. кубични метра газ. Досега "Газпром" имаше право да използва до 50% от капацитета на тръбопровода, заради изключение от 2009 година в Третия енергиен пакет.

Така "Газпром" ще може да доставя до 10 млрд. кубични метра допълнителен газ до Европа. Това е същото количество, което ЕС желае да си осигури от Азербайджан към 2020 по нов тръбопровод в Южна Европа, замислен специално като начин да се намали зависимостта на блока от руския газ.

Предпазните мерки, които Брюксел е заложил в одобрението на употребата на OPAL от "Газпром", целят да гарантират, че конкурентите ще получат преференциален достъп до порция от капацитета на тръбопровода, ако пожелаят.

Съмнително е дали има някакви компании, които да се интересуват от употреба на OPAL за транспорт на повече газ от Русия до Европа, коментира анализаторът в Хагския център за стратегически изследвания -де Джонг.

"В крайна сметка, "Газпром" също искаше да покаже... че има конкуренция. Но погледнато трезво, Европейската комисия би трябвало напълно да разбира, че в тази част на европейския газов пазар има само един производител," заявява той.

Източник от ЕС също така отхвърля опасенията, че решението за OPAL ще наруши транзитния маршрут през Украйна "в краткосрочен и средносрочен план," като твърди, че доставките на газ от "Газпром" до Европа са обвързани с конкретни маршрути и пунктове за доставка.

Решението може също така да даде на "Газпром" по-малко стимули да строи тръбопровода "Северен поток 2", който цели да удвои капацитета на "Северен поток 1", коментират експерти. Идеята провокира доста спорове в Брюксел и Централна и Източна Европа, където мнозина се опасяват, че Русия може да използва газовото си влияние като политическо оръжие.

"Ако "Северен поток 1" стане напълно действащ, защо би било нужно да се удвоява целият капацитет?", казва де Джонг.

"Газпром" обаче може да не приема въпроса по този начин. Русия очакваше разрешение да използва повече от капацитета на OPAL още отпреди да оповести плановете си да строи втори тръбопровод "Северен поток", казва близък до дискусиите източник.

"Цялата идея е, че "Северен поток 2" винаги се е разработвал с мисълта, че рано или късно "Газпром" ще получи правото да използва в по-голяма степен "Северен поток 1".

Oще: gazprom  брюксел  владимир путин  газ  газпром  европа  европейска комисия  европейски съюз  източна европа  москва  русия  северен поток  сирия  украйна 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

11 Pavur Pezev | 01.11.201604:51

Ебати санкциите, ебати изолацията. Пък укрите ше купуват реверсирана по-скъпа газ, пак руска, ама не и по - йофтина, директно от агресора. И там нещо трети енергийни пакети, елпиджита от Катар...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 31.10.201623:17

Доксе, преди Тато, качествата на когото не оспорвам, има Стамболов, Фердинанд и Борис. А нас ни наказаха, защото не могат да накажат Путин. Като корабният камериер, шамаросан от капитана и ритнал котката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

9 Dox | 31.10.201622:16

Не,
Не е съвсем, Седем. Иначе всеки що годе имащ афинитет към музиката, би следвало да има такъв и към политиката. Но не би. Тя, политиката е друго, много по различно, многопластово - а бе - сложно нещо. Единици са тези, които могат да я правят. Това също е дарба, талант. Съжалявам, но след освобождението приза може да се присъди единствено и само на .... Тато!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

8 7 | 31.10.201621:20

Нещо като Моцарт и Салиери, но не съвсем.

Съвсем, съвсем...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

7 7 | 31.10.201621:19

boris

Вече?!?! Вплоть до Брюкселя ?!?! ...

Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 31.10.201621:03

ЕС не разреши, а капитулира пред мощта на РККА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

5 Dox | 31.10.201618:09

Защото когато става дума за Германия едно нещо се разглежда по един начин, а когато става дума за България - същото нещо се разглежда по съвършено различен начин. Нищо, че и двете държави са в ЕС. Все пак, десет Българии не могат да направят една Германия, нали така. Нещо като Моцарт и Салиери, но не съвсем. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

4 7 | 31.10.201617:40

Та значи, защо ЕС разреши? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 31.10.201616:14

Е па ручааме ги оти имаше жабета, а немаше балъци, та се спреха на нас. Решиха да пробват и то взе, че станА. Сега разбра ли? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

2 Бам | 31.10.201614:40

хмм, начи кво сега, Украйна кучета я яли, не че ми дреме много. Руснаците си праат патоците и на никой не смее да мъцне. Нема енергийни пакети, нема ценности и булшити. Германците треа да произвеждат и продават некъде, е това е целия ЕС.

Ми ние, дет се вика, оти ги ручааме жабетата?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.