Не се увличайте по геоидеологии | webcafe.bg
Webcafe

Не се увличайте по геоидеологии

Проф. Ивайло Дичев
14.07.2014, 01:22 (обновена 17.07.2014, 08:40)
Поразена сграда в Израел

Снимка: © Getty Images

Геоидеологиите, при които изначално и завинаги сме за едните и против другите, са от друго време

Повод за тези мисли са новите ракетни атаки на "Хамас" срещу Израел - за последните 13 години те вече далеч надхвърлят десет хиляди.

Какво точно искат, анализаторите интерпретират различно: според едни това е начин да се накара еврейската държава да преговаря за прекратяване на окупацията, според други Хамас периодически затяга редиците, поразколебани от непродуктивната му дейност.

Въпросът е в това, че левите - и тук, и в Европа - още преди да е излетяла топката се хвърлиха в палестинския ъгъл, разобличавайки политиката на заселване на окупираните територии, ужасните условия в Ивицата Газа, прекомерната употреба на сила и изобщо колониалната ситуация, която някак естествено поражда симпатии към слабите и потиснатите.

Не казвам, че в подобни аргументи няма истина: работата е там, че идеологическото мислене по определение хваща едната страна на нещата и изрязва другата.

Например забравя, че постепенно общественото мнение, дори и в САЩ, узря за необходимостта от създаване на палестинска държава, но че тази работа няма как да стане без някакво отговорно и международно признато ръководство, в което да няма терористи.

Че за много от палестинците животът в една високо развита държава като Израел е по-привлекателен, отколкото свободата в пустинята. И т.н. Но както знаем - така е вече половин век - да си ляв значи да си за палестинците, против Израел (разбирай САЩ), ако си по-млад - да носиш куфиа.

Вижте сега обратния пример: украинската революция от началото на годината

Този път десните постъпиха като вратаря при дузпа и се хвърлиха без да мислят в майданския ъгъл, припознавайки народното движение като борба срещу потисниците-руснаци, защото, както добре знаем, да си десен тук значи да си против Русия. Как да не симпатизираш на граждани, които искат Европа и демокрация, как да не се възмущаваш от инфилтрираните диверсанти?

Въпросът и там е, че и при тази геоидеологическа визия бяха изрязани онези елементи на ситуацията, които усложняваха картината: съмненията по отношение на фашизоидите от десния сектор, странната подборка от милиардери-кандидати за президентските избори, сред които шоколадов крал и газова принцеса, въвеждането на тежковъоръжена армия в източните райони.

Ето какво имам предвид. Да въплъщаваш идеологията си върху данъчна политика или гей-бракове означава, че се ангажираш да взимаш решения в някаква посока, това добре. Какво става обаче, когато почнеш да проецираш идеологеми върху територии и населения?

Получава се нещо чудовищно

Ако едните са лоши по определение, то те трябва да бъдат унищожени, завладяни, избити - евреите, изтикани в морето, руснаците разформировани на безопасни държавици.

Дори да е владяла въображенията до средата на миналия век, тази представа за геополитиката днес - когато сме приели, че границите не бива да се променят със сила, а населенията имат право да са там, където живеят - става все по-неадекватна.

Геоидеологиите, при които изначално и завинаги сме за едните и против другите, са от друго време: около тях медиите бунят страсти, които напомнят повече футбола, отколкото сериозния анализ. Все пак нека не оглупяваме.

Има една даденост: народи, които трябва да живеят едни до други. Фанатизмът на араби и израелци показва колко безнадеждно е да следваш идеологии.

Oще: геополитика  десни  идеологии  израел  леви  палестина  украйна 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

102 Bichkiiata | 19.07.201422:43

паяк
одъртевам, мътно ми й у глъвътъ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

101 паяка | 18.07.201411:47

Бичи, Ивайло Петров.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

100 Bichkiiata | 17.07.201416:31

Димитре, аз отдавна не съм чел български писатели, но по повод:

"Един критик бе казал, че не очаква скоро български писател да напише книга като „Черната кутия“. Може би, защото това е един исторически, изграден върху две десетилетия, роман за историята на едно семейство."

въпросният критик е хубаво да прочете:

"Хайка за вълци" - Валери Петров
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

99 NannyOgg | 17.07.201413:21

off
@янаки - Въпреки тона на последното Ви съобщение, наистина би било прекрасно някой да се заеме с нелеката задача да преведе Агнон на български.
Чела съм едва две негови книги, и двете на английски. Втората, която прочетох, "Only yesterday", е шедьовър.

Не съм търсила сканирани текстове, съмнявам се, че има, но ако някой реши да си я купи, на английски, няма да сгреши.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

98 янаки | 17.07.201412:08

…….преведете Шай - Шмуел Йосиф Агнон като искате израелска литература……

Това е превъзходна идея. Ние българите, колкото и да ни плюят някои, общо взето, не сме коне с капаци. Готови сме, при нови аргументи, представени от писател, който е на противопложна позиция на Оз, да преосмислим собствената си позиция.

Нормална практика е, посолствата на приятелските на България страни, да подпомагат издаването на най-бележитите си творци. Направи нещо, обади се в Ираел там, където биха подкрепили такава идея.

На първо време потърси в интернет, дали няма нещо преведено от Агнон на английски и сканирано. Аз познайвам английски и с удоволствие бих го прочел. И предполагам не само аз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

97 Frida | 17.07.201410:52

преведете Шай - Шмуел Йосиф Агнон като искате израелска литература
литература не комсомолщина
аз пък мога да си обсъждам всичко световно с всеки много хора ми благодарят за препоръките аз също им благодаря и поучения приемам но не поучавам още по-малко когато не познавам
никъде обществото не е идеално - когато се нагърбиш да го изобразяваш а още повече да го осъждаш - ами трябва да имаш как беше la force muhihihihi
иначе рекламата не върви особено в трудни времена кога мустакати меценати фалирВат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

96 янаки | 17.07.201410:34

Фридо, ти си последният човек, ще знаеш, с когото ще взема да обсъждам световната литература.

Ако споменах „Черната кутия” това не беше заради тебе, а защото в България малко е позната съвременната израелска литература, а за да имаш представа за една страна е необходимо или да пребиваваш известно време там, или да четеш тамошните писатели. И защото Амос Оз със сигурност не е фундаменталист като тебе, не само e истински интелектуалец но е и доказал се патриот, който вижда, че за Израел е жизнено важно, не да унищожава невинни палестинци и по този начин да прави близките им терористи, а да намери достойния компромис, за да живее в мир със съседите си араби.

Признавам си, че чета постовете ти по диагонал. Толкова ти е трудно да изразяваш мислите си в свързани логични изречения, че човек може да си помисли, че си полуграмотна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

95 Harry | 17.07.201410:03

"Тези балкански радикали преследват и малтретират тази жена,"

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив

И как точно я малтретираме?! Това си е мания за преследване, параноя, психично заболяване, лекува се, до някъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

94 Frida | 17.07.201409:56

та гьобелс е познавач самият путлер просвети в този му талант еврейската публика кимаща умно в отговор - де да беше амос оз роден тогава Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

93 Frida | 17.07.201409:49

янаки
асоциативната линия -евреин-Томас Ман- Йосиф-талант-хитлер-клади с книги -талант-гьобелс- путлер-евреи-емиграция- сащ канада Израел- черната кутия-селяк - амос оз-клише от вчерашен вестник-културо-масовик на световния консомол - световен джихад
вижте се докъде сте се докарали - да величаете един нещастен пропагандатор на кое- и той самият не знае във всеки случай е антиционист за него обществото е разделено на военни религиозни и млади комунари чукащи скандинавки по трудова повинност децата се отнемат от майките а гадните израелски военни се наказват с рак всичко това надраскано фрагментирано в жалък опит за оригиналничене с преписани остроумия и мъдрувания кухо слабо и абсолютно неубедително
сравнението с Тоас Ман най-малкото е нелепо доколкото съм чувала го сравняват с мопасан Смее се
втората и последна книга от него прочетена от мен -познание за жена- е още по-блудкава - отново задължително чукане с отсъствие на елементарна фантазия никакво познание най-малкото на жена и някакъв разбит бивш агент на мосад уф
нула литература
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.