Не беше ли всичко един театър? | webcafe.bg
Webcafe

Не беше ли всичко един театър?

webcafe.bg
17.07.2016, 11:20 (обновена 18.07.2016, 17:24)
ердоган

Възможно ли е Ердоган сам да си е организирал преврата

Може ли всичко да е било инсценировка? Този въпрос все по-често се задава след неуспешния опит за преврат в Турция от 15-и юли.

Причината за тези конспиративни помисли е фактът, че държавният глава Реджеп Тайип Ердоган излезе по-силен от кризата. Сега той е с развързани ръце да си разчисти сметките с всички, които биха могли да бъдат негова опозиция, независимо за коя обществена сфера става дума. Прави впечатление например, че първият му акт на "отмъщение" не беше срещу превратаджиите, а срещу 2745 съдии, които бяха изключени от съдебната система. Заедно с тях бяха отстранени и петима членове на Висшия съдебен съвет. Така и не стана ясно каква точно е връзката между опита за преврат и съдиите.

Масово за преврата се твърди, че това е накадърен и зле организиран опит - и то в страна, в която военните имат дълга история с пучовете.

Като цяло превратаджиите останаха анонимни и най-вече невидими. Те завзеха само някои важни пътни артерии в Инстанбул, окупираха държавната телевизия и пуснаха демонстративно няколко военни самолета. Това беше видимата част на нещата. Ердоган, който беше на почивка в Бордрум, остана недокоснат, частните телевизии също, а важните летища много бързо се върнаха под контрола на правителствените сили.

Нищо чудно, че конспиративните теории се множат, но все в една посока - че всичко може би е било театър, организиран в услуга на Ердоган.

Нещо подобно намекна и вечният враг на турския държавен глава - проповедникът от Пенсилвания Фетхуллах Гюлен.

В самата реализация на преврата видимо имаше доста пробойни, които наливат вода в мелницата на любителите на конспирацията. Например защо беше окупирана само държавната телевизия, която е с нисък рейтинг, докато останалите шест частни канала продължиха да предават необезпокоявани?

Именно на един от тези частни канали Ердоган даде интервю през интернет по FaceTime, което означава, че пучистите не са завладели най-важното - телекомуникациите.

След това -  Ердоган използва правителствения самолет, за да се прибере от отпуската си, като известно време кръжи във въздушното пространство преди Истанабул, а самолетът дори не е с изключен транспондер, благодарение на което има и снимка на полета във flightradar24.

През това време военните самолети, вместо да прихваната този на президента, кръжат над Анкара напълно безсмислено.

Ердоган каца на летище Ататюрк, което вече удобно е освободено от неговите привърженици, след като той ги е призовал по FaceTime.

И най-интересното, след като каца, Ердоган обявява преврата за приключил.

Ден по-късно се започва отново дебатът за връщане на смъртното наказание.

И все пак, ако разсъждаваме логично, въпреки че пучът се вдигна и падна само за няколко часа, неговата цена, измерена в човешки животи беше твърде висока.

Според Ахмет Сик, известен турски писател и журналист, има вероятност превратаджийте да са били принудени да действат по-рано от предвиденото заради изтичане на информация, което да е довело и до провала на цялата операция. За това говори засиленото полицейско присъствие на проправителствените сили.

Организирането на инсцениран преврат от страна на Ердоган, разбира се, не е невъзможно, но все пак е трудно. Сред предполагаемите организатори на пуча са 5-ма генерали и 28 представители на висшето командване. Всички те, по думите на Ердоган, ще платят висока цена. Което означава, че ще лежат много години в затвора. Какво биха получили те срещу тази "саможертва", в случай че са били участници просто в театър?

Смята се, че след опита за преврат Ердоган ще направи стъпка към президентска република, която да донесе повече стабилност на Турция. Истината е, че Ердоган и преди преврата се радваше на огромна подкрепа и нямаше причина да срещне непреодолима съпротива, ако реши да реализира плана си. Във всеки случай изглежда прекалено рисково това да е начинът.

И все пак не е ли Ердоган точно рисков играч?

Такъв е, но да си запалиш къщата и да се надяваш да не изгори, е ход, който надвишава здравословния за поемане риск.

Oще: военен преврат  ердоган  преврат  пуч  турция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 18.07.201623:26

Може би ти убягва, но когато използваш такъв език и много удивителни знаци, звучиш ядосан.
Ядосан ли си?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

18 Conspirator | 18.07.201621:28

Глупако!
Не се дръж като селски тарикат и спри да дрънкаш глупости!
В коментара ми под номер 14 съм написал следното...
''...Що се отнася до опита за преврат в Турция,доколко е бил театър.Мога да го артикулирам съвсем просто.Ако службите и НПО дружинките на САЩ стояха логистично и финансово зад този опит,то превратът щеше да е успешен.Независимо от избора и настроенията на обикновените хора.''
Този цитат,дори за тъпаци като теб,означава,че САЩ не са замесени пряко в опита за преврат.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 18.07.201621:07

Изглежда си помисли, че е нужно да изкараш още от пребогатия на противоречия бъркоч в главата си за да разясниш предишните си противоречиви твърдения.
Напълно ненужно и безсмислено.
На себе си няма нужда да го разясняваш - ти си по дефиниция предварително убеден, че безумните ти противоречиви конспиративни теории всъщност имат смисъл. Това ти е необходимо за да съществуваш, което за теб оправдава дори най-бруталния doublethink, който се наблюдава в коментарите ти.
Другите хора, обаче, нямат изконна нужда да са убедени, че в безумията на поредния Conspirator има ред и логика. Съответно, нямат мотив да си затварят очите пред очевидните противоречия в бръщолевенията му.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

16 Conspirator | 18.07.201620:27

Не твърдя,че САЩ са организирали преврата.В коментара си отбелязвам,че ако в действителност е било така,то вероятността за успех е почти 100 процентано със сигурност са знаели за подготовката му.Няма нищо случайно,че 20 минути преди да разбомбят хотела в Мармарис,Ердоган е бил предупреден да си обира крушите.Не е била ''добрата''фея.
САЩ не желаят да спрат радикализирането на Близкия изток.Само свински мозък може да твърди обратното и да го вменява на друг коментиращ.
И последно.Въпросът не се състои в това,кой се ''кефи''на ислямизирането на Турция,а за директните последствия за региона.
Неслучайно споменах,че Запада много го бива в отглеждането на диктатори,било чрез действие или бездействие.В случаят със Сирия,респективно Турция е чрез бездействие.
Това,което се случи в Турция много прилича на подбора за сценарии в Холивуд.Може да е добър,може да е многообещаващ,може да разговаряш предварително с някой ключови артисти,но ако продуцента каже ''Не''-филмът отива ''на кино''.Или се прави,но със слаби артисти,малък бюджет и е обречен на провал.
И когато коментираш колега,поне прочети коментара му,а не се дръж като мъжка патка /патър/ в любовен период.Толкова е целеустремен и надъхан,че може да се спъне в кибритена клечка.
Намига Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 18.07.201618:54

Conspirator, конспиративните ти теории хептен се оплетоха.
Хем САЩ са организирали псевдопуча, хем Турция им е важен партньор в региона.
Хем САЩ искат да спрат допълнително радикализиране на Близкия изток, хем кроят коварни планове кюрди да плъзнат навсякъде.
Хем Израел и САЩ хич не се кефят на възможността Турция с нейната огромна войска да се ислямизира и отдалечи съвсем от идеята за светска република на Ататюрк, хем именно те я бутат в тая посока.
Такива си ги заплел в главата си, че сигурно дори ти самият не можеш да им оправиш бакиите и ти се случва често да спориш с огледалото за кое как какво кога и защо.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

14 Conspirator | 18.07.201613:22

Сатурас,Турция ще бъде такъв/ценен/ партньор,докато не ''създадат''кюрдска държава.От този момент нататък,стратегическа военна база като ''Инджирлик'' може да бъде напусната от американците и стратегическите бомбардировачи да се озоват в...Кюрдистан.
Залозите ''за''конституиране на самостоятелна кюрдска държава са доста сериозни.Най-големият залог се прави от държавата Израел,а това автоматично означава,че САЩ работят усилено по ''въпроса''.
Израел желае да ''пакетира'' плътно Турция с една буферна кюрдска държава открай до край,а Ердоган се бори със зъби и нокти за създаването на марионетна сунитска държавица,която да гарантира на Турция пряк достъп до въглеводородите в Залива.Ако се форсира свързването на кантона Африн с останалите кюрди в северна Сирия,това означава,че са решили да сложат намордник на Ердоган и да му затръшнат вратата към Залива.В този случай,базата ''Инджирлик''ще престане да бъде стратегическа,защото нейно прокси ще се появи в близост,но на кюрдска територия.
Спомнете си Югославия.Когато беше окончателно разпарчетосана си взеха едно парче-Косово.Изградиха мощна военно-въздушна база на това парче и му признаха/постфактум/държавен статут.
Що се отнася до опита за преврат в Турция,доколко е бил театър.Мога да го артикулирам съвсем просто.Ако службите и НПО дружинките на САЩ стояха логистично и финансово зад този опит,то превратът щеше да е успешен.Независимо от избора и настроенията на обикновените хора.
Това е причината всичко да започне като театър,а след три-четири часа да заприлича на древногръцка трагедия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

13 boris | 18.07.201611:59

Не е важно какво правят турците / мюсюлманите / канибалите от Нова Гвинея - въпросът пред Европа и в частност България е как да се пазим от тях, а не как да ги разберем. Пет пари не давам, защо някой си си режел нещо, къде какво си завирал и така нататък...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

12 Dox | 18.07.201607:33

Вон Бльон,
Амчи кът тъ и фтреслу, взими тъ удъри иднъ ръкия уъ. Нъл знаиш деи шишету? Кът утвориш дулапъ - долу вляву.

Клавишите с "е" и "и" са един до друг и понякога ги бъркам. Гледам, че и при други се случва, но аз им прощавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

11 saturass | 18.07.201607:32

конспираторе, Турция е прекалено важен съюзник за Cащ(което значи и нато) имат военни бази със стратегическо значение поради близостта им с Русия, така че при описаната от теб евентуална ситуация не само няма да има санкции но вероятно и ще получат помощ,да не споменаваме че Турция е една от държавите с най-големите армии в света,то още по времето на комунизма само турската армия по границата с България беше многократно повече от нашата по същото време когато всяко момче навършило 18г преминаваше през военна комисия и от там в армията а нашите продажни политици нарязаха ракетите дето имахме по искане от нато(поради близостта ни с турция), с едно изречение/сценарии ако турция реши да влезе в България никой от NATO/обединените нации няма да посмее да се противопостави освен на думи.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

10 Von Bl | 18.07.201600:25

което!<

9 Dox | 17.07.201623:55
Начи,
Тези дни преглеждах още 4-5 други сайтови. Единствено в Уебкафе видях заглавие на статия, в което се мъдрреше "ОПИТ" за преврат. Поздравления за което!< Ууууу, колко си мазен и лигав направо ме втриса.

Много щастлив Кажи к.во става по другите "сайтови" Много щастлив ни съ притесняай ! Усмивка Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.