Обединение с Путин срещу тероризма? | webcafe.bg
Webcafe

Обединение с Путин срещу тероризма?

Webcafe.bg, Нина Хрушчова*, Project-syndicate.org
18.11.2015, 16:20 (обновена 19.11.2015, 17:21)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

На срещата на Г20 в Турция, Путин заяви с тотално различен от досегашния тон: "Ако нашите партньори мислят, че е време да променим нашите отношения, ние ще приветстваме това"... Какви възможности отваря затоплянето на отношенията с Русия за Запада?

В тържествено обръщение преди дни руският президент Владимир Путин обеща "да намери и да накаже" отговорните за използването на саморъчно направената бомба, която свали руския самолет над Египет през октомври, убивайки 224 души.

Времето на това изявление - четири дни след като терористи иползваха самоубийствени бомби и Калашници, за да убият 129 души в Париж - не беше случайно избрано.

Путин вижда възможност за отваряне към Запада и иска да се възползва от това.

Западът трябва да го чуе.

В продължение на седмици, руското правителство изглеждаше разколебано относно правилния отговор на самолетната катастрофа, сякаш беше притеснено, че загубата на животи ще бъде приписана като следствие от решението за намесване в гражданската война в Сирия.

Кръвопролитието във Франция промени сметките напълно, отваряйки възможност за стопляне на отношенията между Русия и Запада.

Удряйки Париж, Ислямска държава превърна сирийската война в глобален конфликт.

И, както появата на срещата на Г20 в Турция показа - Русия твърдо се намира в средата на битката.

Трябва да се подчертае, че обтегнатите отношения със Запада не бяха част от първоначалния план на руския президент.

"Русия е част от Европейската култура", каза Путин пред BBC през 2000 година, малко преди да бъде избран за президент. "Не мога да си представя своята страна в изолация от Европа и онова, което често наричаме цивилизован свят. За мен е трудно да визуализирам НАТО като враг".

Чак през 2002-ра, когато НАТО започна разговори за приемането на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, отношенията започнаха да се влошават. Или, както бившият британски министър-председател Тони Блеър описва повратната точка в своите спомени:

"Владимир по-късно започна да смята, че американците не му отдават дължимото място".

Войнствеността на Путин по-късно се подсили от вътрешнополитически тревоги - дълбоката рецесия, която направи наложително канализиране в нещо на гнева на гласоподавателите - и от обидното отношение, особено от страна на САЩ (президентът Барак Обама веднъж нарече Путин "отегченото дете на задния чин").

Но чак с руската интервенция в Украйна и анексирането на Крим през март 2014-та, Путин се превърна в открито конфронтационен играч, описвайки своята страна като жертва на агресия.

Западът "ни излъга много пъти, взе решения зад гърба ни, изправи ни пред свършени факти", заяви Путин в телевизионно обръщение, скоро след като съмнителният референдум в Крим циментира контрола на Русия над региона. "Това се случи с разширяването на НАТО на Изток и с разгръщането на военна инфраструктура по нашите граници".

Оттогава Путин сякаш започна единствено да реагира на определението на Обама за Русия просто като за "регионална сила", чрез опити да покаже способността на Кремъл да действа на глобално ниво - най-вече чрез военна интервенция в Сирия.

На срещата на Г20 в Турция, обаче, Путин заяви с тотално различен тон, протягайки ръка:

"Ние предложихме сътрудничество в областта на борбата с тероризма. За съжаление, нашите партньори в САЩ в началото отказаха... (За сега) ми изглежда, че всички вече разбират, че можем да водим ефективна война, само ако сме заедно... Ако нашите партньори мислят, че е време да променим нашите отношения, ние ще приветстваме това".

Логиката зад склонноста към преговори от страна на Путин е ясна.

Русия постигна своите цели в Украйна: замразен конфликт, който ще осигури на Кремъл продължителна роля в политиката на страната. Неговата цел сега е да убеди Запада да вдигне санкциите.

Анализаторите от Stratfor Global Intelligence формулират това така: "Освен ако Кремъл не иска да остави руските компании да пресрочат дълговете си или да направят още по-големи съкращения в своите производства или в бъдещите си инвестиции през следващите години, Москва трябва да убеди европейците да отменят поне най-свирепите санкции".

Атаките в Париж осигуриха на Путин възможността да представи военните операции в Сирия като услуга на Запада, като пример за желанието на Русия да свърши черната работа, атакувайки Ислямска държава на нейната собствена територия.

И Путин вече прави отстъпки в дипломатическата сфера.

На среща във Виена на 15-ти ноември, само два дни след атаките в Париж, Русия и САЩ изглеждаха като да са оставили настрана своите различия по въпроса как да приключат сирийската гражданска война, съгласявайки се относно времето, в което трябва да бъде избрано ново правителство - а именно до началото на 2017-та.

САЩ и техните европейски съюзници внезапно придобиха контрола над сериозен механизъм за оказване на влияние върху Кремъл и не бива да се стесняват да го използват.

Докато Западът не бива да бърза с премахването на санциите - спорът за Крим вероятно няма да бъде решен скоро - използването на желанието на Кремъл Русия да бъде разпозната като велика, глобална суперсила - е стабилна стратегия.

Замразеният конфликт в Източна Украйна може да бъде стоплен отново, ако Русия бъде убедена да спазва протокола в Минск, да изтегли войските си от границата и да помогне провеждането на местни избори по международните стандарти.

Ако Путин желае да подобри малко репутацията си като сътрудничи за Украйна, Западът трябва да обмисли някакви малки отстъпки в замяна. Участието на Русия в битката срещу Ислямска държава - и нейното връщане в редиците на страните, спазващи международните правила - може и да си струва цената.

*Нина Хрушчова е внучка на бившия лидер на СССР Никита Хрушчов. Тя е автор на книгите "Представяйки си Набоков: Русия между изкуството и политиката" и "Изгубеният Хрушчов: пътуване в Гулага на руския ум". Професор е по межународни отношения в "Ню скуул фор соушъл рисърч" и е старши сътрудник към Института за световна политика.

Oще: анталия  владимир путин  г20  дипломатически отношен ия  дипломация  никита хрушчов  нина хрушчова  обама  путин  русия сащ дипломатически отношения  руски президент путин  руският президент владимир путин по време на срещата на г20  сащ  турция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

44 dedo adji | 25.11.201510:37

Конспи, Колкмойски няма нужда да се крие от малайците. Тях ги бива само да бесят наркотрафиканти, за което не ми дава сърце да ги упрекна. Но в самолета пътуваха граждани от НАТО. От тях къде ще се скрие? Правилно, в НАТО. Те ще се погрижат за своите. А дали ще го скрият на някой райски остров или на 6 фута под земята си е техен проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

43 TheRock | 25.11.201509:55

Дали Русия преднамерено е нарушила въздушното пространство на Република Турция,или екипажа е допуснал фатална грешка при изпълнение на бойната задача,едва ли руските власти ще се произнесат справедливо.

По-вероятно е навлизането във въздушното простарнство на Турция да е било планирано,защото изглежда бомбардировача е бил един и без съпровождащи(охраняващи) изстребители-прехващачи.
Този вариант се потвърждава от факта,че руския екипаж не е реагирал на десетократното предупреждение на двойката турски изстребители от ПВО.
Предупрежденията са направени по открити честотни канали,,които попадат в обхвата на всеки военен самолет,особено в такива условия на водене на въздушни атаки.Дано турската ПВО разполага със записи на предупрежденията на турските пилоти,които са направени на английски език.

Руските пилоти задължително говорят английски и ако не са реагирали,значи умишлено са нарушили въздушното простарнство на Турция.Отделно от това,има регистри на борда на руския самолет,които приемат и записват всякакви команди и комуникации, свързани с бойните действия в района.Както и кодирани.
Полета на руския бомбардировач е следен задължително и по спътниковите канали както по линия на НАТО,така и от руските сателити.

Случая потвърждава моята скромна теза,че не трябва цивилизования свят да прави каквото и да е заедно с Русия.

Към Русия – пълно игнориране.
Русия не е правилна държава,тя се движи от напълно абстрактни и нецивилизовани стереотипи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

42 Conspirator | 21.11.201523:38

Дедо Аджи,на 25.03.тази година губернаторът на Днепропетровск-Беня Коломойски си подаде оставката от губернаторския пост и изчезна от полезрението.Разправят,че е в САЩ,Швейцария,Израел и пр.Днепропетровското летище,включително диспечерския пункт за управление на полетите беше и е,негова частна собственост.
Веднага след свалянето на самолета изчезнаха,или ги ''изчезнаха'',двама човека,които са били непосредствено свързани с воденето на полета от земята.Също така,изчезнаха в дън земя и записите,които са водени между самолета и диспечерите от Днепропетровск.
Закономерно дойде момента,в който трябваше да изчезне и Коломойски,защото малайзийците,рано или късно щяха да го докопат ако остане в Украйна.Разправят ни басни,че имало конфликт за ''Укрнафта''....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

41 VK | 21.11.201516:51

Специално за Карлуково.
Пиша бавно, щото чете трудно!
-------
"Автоматите "Калашников", с които са извършени координираните атентати в Париж на 13 ноември, са българско производство, съобщи БНТ, позовавайки се на "отлично информиран източник от българските спецслужби"....."
-------
Не френски, а български и не служби, а телевизии Усмивка А некой отворко лови риба в мътна вода :
"позовавайки се на "отлично информиран източник от българските спецслужби"

И за кво е цялата дандания? За да може путинофилчетата да заработят нещо!
Ама има смисъл , няма ли цялата врява.....да за путинофилчетата е важо да очернят България.
---------
"Ако се окаже, че автоматите "Калашников", използвани за атентатите в Париж са произведени в България, това няма да покаже някаква имагинерна българска вина...."
---------
Анадънму Карлуково?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

40 sim4o | 21.11.201515:29

.."VK | 19.11.201517:34

.."Голем мерак имате да изкарате Булгария виновна за атентати или нещо подобно!
То Президентът правилно каза оня ден къде е заровено кучето .."
--------------------------

Вярно е !!
Що Франция. излезна със съобщение за наше оръжие??

Щото да ни злепостави, да ни изкара виновна .. или нещо подобно! ..

Въобще не е тъп Малоумник VK !!

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

39 sim4o | 21.11.201515:25

VK | 21.11.2015 12:48

Явни много са я закъсали "хибридите" щом и Карлуково се включи да помага....
-------------------
Абсолютно са закъсали ..

А ние, приятелю .. сме твърди в мненията си, нали ..?!!
Ей КАК РАЗОБЛИЧАВАШ ЗЛИТЕ СИЛИ ИСКАЩИ ДА ЗЛЕПОСТАВЯТ С РАЗНИ ПРЕССЪОБЩЕНИЯ БЪЛГАРИЯ..

А аз те подкрепям! .. така трябва-да си помагам на форума ..

П.П.
А ти все пак, сигурен ли си, че като съобщават френските специални служби за Калашниците-искат нарочно да ни злепоставят??

Знам, знам, ще се кълнеш, че това си го проучил и не е някаква хрумнала ти идиотщина .. но все пак-помисли отново, а??

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

38 VK | 21.11.201512:48

Явни много са я закъсали "хибридите" щом и Карлуково се включи да помага....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

37 sim4o | 21.11.201510:15

Франция се опитва, да злепостави България-такива мнения има у нас ..


.."VK | 19.11.201517:34

.."Голем мерак имате да изкарате Булгария виновна за атентати или нещо подобно!
То Президентът правилно каза оня ден къде е заровено кучето, ама ....
Щото точно това е целта - да се злепостави, да се откъсне България от ЕС и НАТО. .. "

------------------------
Ще ми се , и аз, след съфорумеца VK да ви запитам ЗАЩО ФРАНЦУЗИТЕ ПУБЛИЧНО СПОМЕНАХА ЗА "КАЛАШНИЦИТЕ" ???

Президентът правилно каза ....
Те искат да се злепостави страната ни, да се откъсне от ЕС и НАТО .. помните, как правеха хайки на български граждани и ги пращаха обратно, нали??? А уж бяхме членки на ЕС .. Даже се говореше, че дори и Иван Костов не можал да стигне до съвета на Европа - още като влезнал в Страсбург, полицията го задържала, дали му 200 евро и го качили на самолета за София ...

Та прав е VK .. иска някой от френските служби , да ни злепостави и за това тръби наляво и надясно за някакви неща ..

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

36 dedo adji | 21.11.201502:03

>А какво стана с МН17?

В смисъл какво наистина е станало (има официална версия на разследващите холандци), или какви са опорните точки за хора като теб?

Прасчо, аз опорни точки нямам. И никой не е представил твърди такива. Суперкомпетеентната комисия, след 15 месечно разследване, стигна до заключение, което беше ясно след 15 дни: няма доказателства кой е изстрелял ракетата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

35 dedo adji | 21.11.201501:53

Роуане, каква френска окупация на Сирия те патила. Франция не може да окупира афроарабските квартали на Париж и Марсилия, каква Сирия, какви пет франка. След Наполеон главните победи на Франция са заразяването на германската армия с трипер и сифилис. Сега квичат на умряло и искат помощ. И вече не са толкова твърди за свалянето на Асад. Може да пратят един-два полка в Сирия, но само в състава на коалиция, която ще се оформи след половин годишни пазарлъци с биг брадър.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.