Религията, която изпреварва всички други | webcafe.bg
Webcafe

Религията, която изпреварва всички други

Webcafe.bg, по CNN
14.04.2015, 18:43 (обновена 18.04.2015, 08:51)
Християнство или ислям

Снимка: © Getty Images

През 2050 година най-много хора по света ще почитат или исляма, или християнството.

Ако трябва да вярваме на онези, които предсказват технологичното бъдеще, до 2050 година роботите ще изпълняват много от нашите задачи, включително да шофират колите ни. Ако трябва да вярваме на ново изследване за бъдещето на религиите, то повечето от тези, шофирани от роботи коли, ще спират пред джамии и църкви.

Като изключим прогнозите, че религиите вървят по пътя на динозаврите, почитта към почти всяка от религиите (будисти - съжаляваме) ще нарасне през следващите 40 години. Това гласи проучване на Pew Research Center.

Най-много ще се увеличат почитащите исляма и християнството.

Ислямът е най-бързо развиващата се религия в света

Ако съдим по изследването, ислямът ще увеличи влиянието си от 1.6 милиарда души (през 2010 година), до 2.76 милиарда през 2050 година. По това време една трета от всички хора по света (9 милиарда души) ще бъдат мюсюлмани.

Християнството също ще увеличи влиянието си, но не със същите темпове. Според изследването християните ще се увеличат от 2.17 милиарда до 2.92 милиарда души и ще обхване 31% от населението на света.

Това означава, че през 2050 година повече от 6 на всеки 10 души на планетата ще са християни или мюсюлмани. И, вероятно за първи път в историята, исляма и християнството ще се движат с равни темпове.

Ако се опитаме да погледнем още по-напред в бъдещето, мюсюлманите могат да задминат по брой християните до 2100 година. Според Pew това е възможно, въпреки че християните имат преднина от шест века.

Pew често публикуват подобни изследвания, без да взимат предвид политиката по тези въпроси. Изследването се базира на информация, събирана от 234 държави и територии, за да предскаже съдбата на петте най-големи религии - будизъм, християнство, индуизъм, юдеизъм и ислям - както и на по-непопулярните религии на малко общности, включително и атеизма.

Изследването, което според Pew е първо по рода си, се основава върху изследвания за възрастта на населението, популацията му, раждаемостта и смъртността, както и на моделите на миграция и промяна на религията.

Най-просто казано, мюсюлманите имат по-големи семейства, религията задържа повече вярващи, защото смяната на вярата е незаконна в някои мюсюлмански общности, а последователите на исляма са по-млади от тези, които изповядват друга вяра.

Повече от 1 на всеки трима мюсюлмани е на възраст под 15 години.

Разбира се, изследването на религиозни тенденции не може да бъде напълно точно и изчерпателно. Pew са взели предвид няколко неща - това, че проекциите на населението се основават на настоящите данни и разбирания за демография. Например, мюсюлманките раждат по средно три деца - повече от всяка друга религиозна група по света. В бъдеще, ако образованието и заетостта променят нивата си, тези цифри могат да претърпят промяна.

Освен това никой в организацията няма кристално кълбо и съответно не може да предвиди катаклизми, войни, бум на заболявания, природни бедствия и икономически провали, които могат да променят прогнозата.

Едно е ясно от доклада на Pew, който е дълъг 245 страници - изследването трябва да бъде взимано на сериозно и в него има няколко тенденции, на които си заслужава да се обърне внимание.

Онова, което трябва да имаме предвид

Според данните, атеистите, агностиците и хората, които нямат връзки с религиозна общност в САЩ ще се увеличи от 16 на 26 процента, но ще намалее в световен мащаб. Християните в САЩ ще станат с 10 процента по-малко, а мюсюлманите ще станат повече от евреите и ще бъдат втората най-популярна общност след християнската.

Субсахарска Африка ще приюти 40% от християните, а в Нигерия ще живеят повече християни, отколкото в почти всички други държави по света, с изключение на САЩ и Бразилия.

Най-много мюсюлмани ще има в Индия, като по брой те ще надминат и тези в Индонезия, но най-много ще останат последователите на индуизма.

Изследването показва още, че ислямът ще обхване над 10% от населението на Европа, докато броят на християните ще се намали с около 100 милиона.

Ще се увеличи влиянието на индуизма (1.4 милиарда души) и юдеизма (16 милиона), докато броят на будистите ще се запази като през 2010 година (5.2 милиона).

Според данните от проучването, 106 милиона души ще се откажат от християнството, а 46 милиона ще приемат тази религия (което компенсира част от загубите).

В следващите десетилетия броя на страните с преобладаващо християнско население ще се понижи до 151, като се очаква християните да станат по-малко в Австралия, Бенин, Босна и Херцеговина, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Македония и Великобритания.

За сметка на това мюсюлманите ще бъдат над 50% от населението в 51 държави, сред които Македония и Нигерия.

Oще: атеисти  будизъм  евреи  индуизъм  ислям  католици  православни християни  религии  религия  християни  християнство  юдеизъм 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

41 deowin | 20.04.201515:36

>с какво Струнната теория допринася за доближаване до отговор на въпроса за самоубийството?
>кога „Стандартният модел на частиците“ ми обясни, как се е пръкнал квартала Тортила Флет в главата на Стайнбек

Абсолютно безсмислени въпроси, защото никой техен възможен отговор не би имал никакво отношение към истинността на струнната теория и стандартния модел.

С какво квантовата физика допринася за отговор на въпроса за живота, смъртта, Вселената и всичко останало?
Какъвто и да е отговорът (включително "с абсолютно нищо"), вие вероятно (и за съжаление) ще продължите да си използвате компютрите, които са станали възможни единствено заради разработването на транзистора, за измислянето на който пък е виновно точно напредналото разбиране в квантовата физика през 40те на 20ти век.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

40 abductor | 20.04.201514:15

Охо, свинята безродна е наминала да ме понахрани само за спорта (щото не съм казал нещо много по-различно от него), пък аз даже не съм и разбрал Усмивка Начи, без да съм учЕн (инженер съм), през почти цялата ми "кариера" съм работил и разчитал на точни науки, при това доста по-точни от псевдонаучните алабализми, в която Свинчи рови всекидневно със зурличката си. Както и да е, аз и него го разбирам - не е лесно да си никому ненужен паразит и импотентен социопат без нито един приятел...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

39 Rowan | 18.04.201516:54

Жорка, кога „Стандартният модел на частиците“ ми обясни, как се е пръкнал квартала Тортила Флет в главата на Стайнбек и област Йокнапатофа в главата на Фокнър, тогава ще повярвам, че хората сме проста, закономерна и математически описуема съвкупност от частици. До тогава човекът представлява нещо за което физиката не е дорасла. И щото не е дорасла, религията и философията дори в 21 век намират привърженици.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

38 boris | 18.04.201515:36

А има ли алтернатива? Религия и наука се разделят в Европа, не когато светската власт се разграничава от църквата, а когато науката, така да се каже, започва да се занимава с въпроси които вече нямат никакво отношение към въпросите стоящи пред човека. Нали разбирате, че въпросът " дали постъпих правилно" е винаги много по-важен за всеки от едно математическо описание на някакво наблюдение. (Долу някой попита как така през 21-ви ве се увеличавали вярващите?!?) Че какво му е на 21-ви век различното? Всички доказателства отричащи Бог, които бяха изтъкнати тук ги има в книгите на Тома Аквински от ранното средновековие. Говори се за някаква модерна синтетична етика, която обаче или повтаря нещо казано от поповете или стои като дърво без корен, лишена от концепциите за нематериалната реалност. Не си мислете, че хората изповядващи ислам са всичките безмозъчни животни неспособни на нищо освен сляпо повтаряне на бащините ритуали. Те отдавна вече не виждат извън исляма нищо добро, изобщо не казвам по-добро. Много се лъже някой ако си мисли, че ако една парадигма ти дава по-добри възможности за материално развитие и научно познание тя ти дава всичко от което имаш нужда. Не ти дава никаква мъдрост. Както казваше един популяризатор на съвременната физика- с какво Струнната теория допринася за доближаване до отговор на въпроса за самоубийството? Тоест за това, има смисъл да живееш?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

37 Conspirator | 18.04.201514:32

Отново прочетох един различен коментар на Докс,който дава съвсем друга насока на ''съревнованието''между така наречените авраамистически религии,което е заложено като вирус и рано или късно мутира/под нечие вещо ръководство/във взаимно-изтребителни войни всред децата на Авраам/Ибрахим в исляма/.
Авраам играе важна роля в три от световните религии: в юдаизма е създател на завета, специалната връзка между еврейския народ и Бог, за християните неговата безусловна вяра го прави образец за всички вярващи, а за мюсюлманския пророк Мохамед именно вярата на Авраам разграничава исляма, подчинението на Бог, от еврейската Тора.
Тоест,безусловната вяра изисква автоматично безусловно подчинение,което е алфата и омегата,пример как едно философско учение се превръща в безпощадна тоталитарна политическа форма/религия/.Такъв вид реформа,с чисто политически цели,за първи път е предприета от Ехнатон в Египет,разбирайки,че божественото единоначалие/монотеизма/се явява могъщ фундамент за абсолютна форма на управление всред хората,осланящо се на единобожието и извеждайки тоталната си власт от него.
Любопитна е същността на религиозната реформа предприета от Аменхотеп IV /Ехнатон/.Това което прави Ехнатон е въвеждането на първата известна на науката монотеистична религия — култа към един единствен бог Атон! Той пръв въвежда централизираното събиране на дънъците, като лишава местните "богове" от традиционните за тях приходи.
Впоследствие евреите приватизират Господ/Иехова,Яхве/сключвайки екслузивен морален и етичен търговски договор/противоречието е видно още от самото начало/,в замяна на ''богоизбраността''на еврейското племе.За мюсюлманите остава единствено безусловната вяра в Авраам/Ибрахим/.При християните е малко по-различно.Безусловната вяра НА Авраам го прави/правят го/образец за всички вярващи християни.
В този смисъл,смея да твърдя,че клоновете на авраамистическите религии са прогамирани да се изпреварват една друга,разбира се под ''патронажа''на Иехова/Бог,Аллах/.Този,на когото дори не трябва да се споменава името.Или,както е казано в Мухаляфату лил-хауадис = „Аллах е различен от всичко,което идва на ум“/и което може да бъде обяснено чрез ум/.Това тълкуване е напълно приложимо и удобно за това,което се случва в Сирия през последните 5 години,а и в авраамистическия свят.Христоматиен пример как едно философско учение НЕ бива да прекрачва границата на политическа и религиозна доктрина,защото последствията са гибелни.
Благодаря на Докс,защото безпогрешно е доловил разликата между будизма и в частност Конфуцианството и Шинтоизмът от една страна,и авраамистическите религии от друга.
Йезекиил 21 НП
10Тогава всеки ще узнае, че Аз съм Господ. Аз изтеглих Своя меч от ножницата му.
На печелившите-честито!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.07.2014, 05:46

36 Georgi Marinov.711315 | 18.04.201502:30

Точно така.

Никъде не съм казал, че отричам абсолютно възможността да има бог. Ако някой ден по някакво чудо се появят достатъчно сериозни причини да се вярва в Него, и аз ще се затичам към църквата.

Но нищо подобно не се е случвало нито пък има изгледи да се случи.

Впрочем в науката никога нищо не е доказано със 100% сигурност - винаги има възможност да сме сбъркали. Абсолютно доказателство има само в математиката, като за съжаление и там нещата вече не са толкова сигурни поради безумната комплексност на нещата, които се изучават - трудно е да се гарантира, че в едно доказаталество от 200 страници, което само няколко човека са си направили труда да прочетат в детайли, няма грешка.

Но когато с времето дадена теория продължи да издържа блестящо непрекъснати емпирични тестове, вероятността тя да е грешна почва да клони към нулата (без някога да стига до нула).

Затова и ние не можем да твърдим със 100% сигурност, че душата, както традиционно се разбира понятието от вярващите, не съществува, само че за да има такова нещо, цялата съвременна физика трябва да е грешна съответно най-разумното нещо е да считаме за практически цели че не съществува. Ако имаше душа, тя трябва по някакъв начин да комуникира с обикновената материя, която познаваме. Е по какъв начин става това? Това значи, че трябва да има нови, непознати досега полета/частици, които да осъществяват това взаимодействие, и може би други, от които самата душа да е направена. Само че Стандартният модел на частиците е първо, издържал всеки един емпиричен тест до момента, и второ много тясно ограничен от емпирични наблюдения, и трябва да е радикално грешен за да е възможно такова нещо.

Съответно трябва да избираме - съвременната физика, с огромната маса теоретически аргументи и емпирически данни, на които се гради, или вярванията на шепа необразовани номади от преди 5000 години? Изборът не е труден.

По подобен начин, не е възможно да се докаже, че няма бог, но конкуриращите се идеи по въпроса са от една страна, че го има под някаква форма (ако и да допуснем, че нито една религия не я е разбрала добре), и от друга, че религията е страничен (ако и адаптивен в определени случаи) продукт на биологическата и след това културна еволюция на човешкия вид (т.е. че сме си го измислили). И отново, наличните данни подкрепят само едно от двете обяснения
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 17.04.201523:22

>безрезервната ти убеденост в тия въпроси

.. е вероятно единствено в твоята глава.
Няма човек на науката, който да е наясно с основополагащите й принципи (какъвто Georgi Marinov ми изглежда, че е, за разлика от теб), и да си позволява "безрезервна убеденост" в каквото и да било.
Безрезервната вяра в емпирично неопровергаеми теории е нужна единствено на хората с принципно ненаучни виждания за света - било то религиозни, любители на конспиративни теории, или предубедени по какъвто и да било друг начин. Позна ли се?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

34 abductor | 17.04.201517:41

Маринов, нито ние, нито науката, можем да дадем достатъчно убедителен отговор за това от кого/какво и как е била създадена Вселената, или пък има ли "нематериална душа" или не, така че безрезервната ти убеденост в тия въпроси, те прави един вид атеист-фундаменталист Усмивка Що се отнася до образа "Бог в човешки облик, в ролята на Биг Брадър, който записва делата на всички и после ги разпределя по заслуги", както и казуса "Адам и Ева и техните еквиваленти", и други подобни, с които изобилстват разните му там религиозни писания, нещата изглеждат доста по-очевидни, и наистина вероятността събитията да са се развили по такъв начин, не е никак голяма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

33 Josephin | 17.04.201516:33

моето мнение по въпроса:
Ако четеш религиозна литература с цел да опознаеш света и ВСЕ ОЩЕ НЕ СИ АТЕИСТ, значи не си чел достатъчно.
и
такова нещо като "душа" наистина съществува, но определено в един толкова затлачен материален свят тя не ти е нужна...
най-странното е, че точно тези, с мъртвите души, са най-прилежните богослови не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

32 boris | 17.04.201512:46

Не е толкова сигурно, на материално ниво, компютър заразен с вирус, с нищо не се отличава от компютър с перфектно.програмиране
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.